Connecta amb nosaltres

LLIGA ENDESA

Àlex Abrines: un retorn especial al Palau Blaugrana

Àlex Abrines torna al Barça amb ganes de retrobar la passió pel bàsquet.

Comparteix

Àlex Abrines: un retorn especial al Palau Blaugrana

El retorn d’Àlex Abrines al Palau Blaugrana és desitjat i esperançador. Després de diverses temporades a l’NBA, el canoner mallorquí tornarà a trepitjar terres barcelonines amb l’ambició de sentir-se novament feliç jugant a bàsquet. L’experiència a Oklahoma ha sigut agredolça: clarament ha millorat com a jugador i ha deixat un bon record en un entorn que sempre ha volgut jugadors competitius, però mica en mica tot s’ha anat diluint fins arribar al punt del canvi d’aires. Ara, amb noves expectatives, el Barça i Abrines tenen dos objectius comuns: retrobar la identitat i guanyar. I, d’alguna manera, ambdues parts es necessiten al 100%.

El paper de l’entorn

El primer que hem de tenir clar sobre Àlex Abrines és que la seva integració serà gradual, cosa lògica després d’un període d’inactivitat. El mallorquí ja porta mesos treballant i segur que recuperarà el to, però mentrestant necessitarà que l’entorn no sigui impacient.

Els seus triples arribaran. Tindrà incidència en el joc i voluntat de millorar, corregir i aportar. L’única finalitat d’aquest apartat de l’article és dir que, pel que ha dit i pel que hem vist, la seva principal fixació és tornar a trobar-se dins d’una pista de bàsquet, i segur que ho aconseguirà. La seva adaptació serà gradual i la intenció principal de totes les parts ha de ser que arribi en una situació ideal al moment ideal.

Ja sabem com és l’entorn blaugrana: la gent no perdona i té la necessitat imperiosa d’aconseguir resultats. I sí, a veure: si bé és evident que l’obligació d’un esportista d’elit és garantir resultats a l’equip, la nostra -la de tots- és fer els màxims esforços possibles per garantir-los el millor escenari per a aconseguir-los, així que ja sabem què toca.

Un perfil molt necessari

El Barça serà un equip que, si tot va bé, la temporada vinent serà molt dinàmic i basarà la seva ofensiva en la circulació. Serà important, doncs, que els executors estiguin preparats per ser part fonamental del sistema (Kuric i especialment Higgins i Abrines).

L’Abrines que torna de l’NBA manté intacte l’instint anotador. Tret de la temporada passada, que s’ha d’agafar amb pinces, el rendiment en situacions de triple en catch and shoot de l’aler blaugrana sempre ha superat el 40%, situació de la qual derivava el gruix dels seus llançaments. Aquest apartat del joc serà molt important, ja que el Barça -com vam veure ja la temporada passada- és un equip que utilitza molt el perímetre i la llargada de la pista per sumar (recordeu que Claver sempre era a la cantonada). Abrines és ja de per si una amenaça molt major que qualsevol que tingués l’equip la temporada passada en la recepció, factor que afegeix moltes armes a la llibreta de Pesic.

A més, Abrines permetrà a mesura que vagi integrant-se que Pesic pugui afegir funcionalitat en un rol que no la tenia: el rol de tirador. Kuric és un jugador que sovint quedava fora de la rotació per la impossibilitat d’encasellar-lo al costat de companys que li permetessin quedar protegit ja que va mostrar bon rendiment en la posició del 2 i molts dubtes en qualsevol altra àrea -mai ningú hauria de plantejar-se que fos res més que un 2-, però Abrines, que serà membre rellevant d’aquesta categoria, pertany a un prototip de jugador que a Europa, més que 2, 3 o el que preferiu, hem d’associar al concepte de stretcher. Abrines, sobre bot o en execució immediata, pot infondre als rivals una sensació de temor i imprevisibilitat que fa temps que ningú en aquest equip generava. En un best case scenario, parlem d’un dels anotadors (en el seu concepte més pur) més TOP d’Europa (no estem en terreny d’especulacions ara, així que no ens allargarem aquí).

No hem de patir per la inèrcia natural del balear perquè tot el que és la vocació per buscar els espais, per jugar amb els indirectes dels companys i per aprofitar els mil·límetres que li concedeixin, com li passa a qualsevol killer, segur que segueix completament vigent dins seu. A més, tot i que no és una cosa natural en el seu repertori sinó que és un recurs puntual, sabem que té el talent suficient per generar-se tirs autòtrofament. En aquesta Eurolliga el factor diferencial serà tenir jugadors capaços de crear contexts desequilibrants.

Hem parlat d’Abrines en estàtic, però també pot tenir impacte a camp obert. La seva naturalesa d’anotador li ha servit a l’NBA per potenciar una virtut que sabia emprar ja en els seus inicis i que en aquest Barça pot ser clau: la facilitat per acompanyar transicions. Quan Abrines hagi completat el seu període d’adaptació i estigui on desitgi ser, el seu atletisme permetrà potenciar l’essència up tempo de l’equip blaugrana. Amb Higgins, Heurtel -quan torni-, el propi Abrines i tota la gama d’executors amb aptitud per ser ocasionalment conductors de contraatac, la verticalitat hauria de ser un dels instruments principals de Pesic per marcar diferències.

La primera clau per trobar el millor Abrines i per fer que se senti còmode ha de ser, innegociablement, deixar que sigui ell mateix qui decideixi quin jugador vol ser i que se senti satisfet amb la seva identitat dins del parquet.

 

Una millora progressiva en defensa

Tal com van expressar Billy Donovan i Sam Presti en més d’una ocasió al llarg de la temporada passada -inclòs l’estiu 2018- la temporada 2018/19 ho tenia tot per ser la de consolidació del mallorquí dins dels Thunder: coneixia el vestuari -molt bona química-, la gama de 2-3 de la plantilla estava tan igualada (a més de la lesió d’André Roberson) que podia permetre’s especialitzar-se en un rol concret mentre Terrance Ferguson i Diallo feien el mateix sense trepitjar-se i, a més, estava en el punt de maduresa suficient per aprendre a conviure amb la llibreta i a polir els defectes esportius. Un d’ells era, i ja el tenim vist d’altres etapes, la defensa.

Tot i que el def rating no és una estadística indicativa del rendiment individual d’un jugador sinó que és símptoma de com reacciona l’equip en un determinat context, sí que ha servit per veure que Abrines ha estat cada vegada més decent i més llest en defensa (i en els partits que va jugar la temporada passada va registrar un -0’9 de DBPM, que en el seu cas és millor marca de carrera -marca que ha anat millorant any rere any). La feina de gimnàs que es fa a l’NBA, en aquest sentit, l’ha ajudat molt: quan estigui en un punt òptim trobarem un jugador amb més visió de la situació, més apte en el desplaçament lateral, més potent en la defensa a l’home física i, sobretot, més congruent amb la idea de l’equip. Treballar amb Pesic, un tècnic exigent en aquest àmbit del joc que no otorga llicències, també li aportarà un plus.

El darrer record que deixa a l’NBA sobre el tema defensiu és que ja no era un jugador que el rival busqués assíduament, i això té molt valor ja que l’NBA és una lliga que ofensivament gira al voltant del desajust. El que haurà de fer el Barça serà gestionar el paper del jugador a partir de la base que va implementar Billy Donovan -que l’ha fet millorar amb el pas del temps-.


És molt difícil fer-se un lloc i conservar-lo en un món tan intens i visceral com el del bàsquet europeu. Aquest any, però, hem de tenir tots molt clar que si ens ho proposem serà molt fàcil gaudir de l’Eurolliga com el que serà: la segona millor competició del món a una mica menys de distància de la primera. I si entre tots aconseguim veure la millor versió d’Abrines, sigui quan sigui i sense haver de forçar les coses perquè és llavors quan surten malament, segur que ho passarem encara una mica millor. El bàsquet, al final, no és la vida; el bàsquet és la nostra diversió, i els jugadors també necessiten divertir-se per explotar.

El més important fins ara, ja aprendrem a valorar-ho, és que hi ha una persona amb molt talent rera una barba característica que vol ser feliç. I, de retruc, fer-nos feliços a nosaltres.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

PATREON

Més a LLIGA ENDESA

Tradueix »