Connecta amb nosaltres

LLIGA ENDESA

Anàlisi: Adam Waczynski

Analitzem l’encaix i les possibles aportacions del polonès dins de l’engranatge manresà.

Comparteix

Anàlisi: Adam Waczynski

Davant la necessitat urgent d’ampliar la plantilla, el BAXI Manresa va anunciar recentment el fitxatge d’Adam Waczynski. El polonès, de 33 anys, es tracta d’un aler alt amb certa experiència i bagatge a l’ACB.

El lligam entre club i jugador serà relativament breu: Waczynski ha firmat per tan sols un mes. Així doncs, entenem el seu fitxatge més aviat com a una solució provisional a l’espera que el club trobi un recanvi més similar a Justin Hamilton per a la posició de 5.

Rol i encaix

L’entrada de Waczynski exagera encara més l’abundància relativa d’alers que disposa la plantilla: el polonès comparteix posició natural amb Vaulet, Valtonen, Sagnia i Jou. De tots ells, ja coneixem que el preferit per reubicar-se al 4 és l’argentí. D’aquesta manera, el nou fitxatge del Manresa presumiblement respectarà la seva posició natural i ocuparà un rol dins de la rotació al 3.

El seu perfil difereix substancialment de la resta de jugadors amb què comparteix posició. Ofensivament és l’únic de tots ells amb un bon canell. El seu percentatge d’encert històric a l’ACB és una absoluta barbaritat: 42,3% (amb 943 llançaments totals). D’altra banda, a l’hora de finalitzar sota cistella és segurament el jugador menys contundent de tots.

Tot i això, per parlar del què pot arribar a ser la seva producció ofensiva, analitzem amb més detall la seva distribució de llançaments la temporada passada.

Perfil ofensiu

D’acord a les dades que ens ofereix la plataforma Instat, les accions preferides d’Adam Waczynski la passada temporada van ser les següents:

Catch & Shoots (24% d’ús)

Ja ho he anticipat abans i tampoc és cap misteri, Adam Waczynski és un excel·lent tirador. Sense cap mena de dubte la virtut que més sobresurt de tot el seu repertori de qualitats és el seu llançament exterior.

L’any passat a Saragossa va anotar 1.26 punts per possessió en accions de rebre i tirar; un registre molt bo. En aquest sentit, l’arribada d’un tirador amb un enorme rang de tir es presenta com a providencial per a pal·liar els problemes d’encert que està mantenint el BAXI Manresa aquesta temporada.

Ja en vaig deixar constància al darrer article, però hi ha una sèrie de noms que fins ara surten retratats.

Percentatge encert en triples a l’ACB:

  • Giordano Bortolani 29,2%
  • Marcis Steinbergs 28,6%
  • Dani Pérez 27,8%
  • Dani García 27,3%
  • Tyson Pérez 0%

L’entrada d’un canoner a la rotació ajudarà sense cap mena de dubte a solventar aquests problemes d’anotació. De la mateixa manera, el seu impacte també permetrà afrontar els problemes de spacing que pateix aquesta plantilla amb determinats quintets.

Disposar d’una amenaça extra en el perímetre permetrà alliberar espai en el carril central i jugar el bloqueig directe frontal que tant explota l’equip de Pedro Martínez.

Bloquejos indirectes (17,2% d’ús)

D’acord a la seva figura de tirador, el segon tipus d’acció que més freqüenta a l’hora de buscar-se un llançament és el bloqueig indirecte. En aquest sentit, la seva producció per possessió en aquest tipus d’accions no és ni molt menys brillant: 0,8 PPP.

De totes maneres és una amenaça que històricament ha format part del seu repertori i que, de fet, el Manresa ja va aprofitar en el partit del seu debut a Lisboa amb gran efectivitat. 

Les sortides d’indirectes l’obliguen sovint a llançar en moviment. Ell però, com és lògic, se sent molt més còmode a peus parats.

En cas de necessitat, el polonès tampoc dubte en recolzar-se en l’ús del  bot per a crear-se un espai definitiu després de bloqueig i, així, poder aixecar un tir més còmode. Contràriament, sense l’ajuda de bloquejos té moltes més dificultats per a generar-se autònomament un llançament.

Catch & Drive (13,1% d’ús)

No és tan comú, pero Waczynski també sap llegir i aprofitar tant els close-outs defensius com l’avantatge generat després de bloqueig indirecte a l’hora de rebre i penetrar.

Tot i així, quan ha d’atacar la cistella és quan es fan més visibles les seves debilitats. No és ni ràpid, ni corpulent ni físic com per poder finalitzar a la cistella amb solvència. Tot i això, contemporitza bastant bé les passes i i això li permet aixecar un tir relativament còmode a vegades.

De la mateixa manera, en aquest tipus d’accions sovint es decanta per aturar-se en sec i aixecar un tir des de la mitja distància. En aquest sentit, ja sabem que tot el què estigui relacionat amb el seu canell disposa d’una certa reputació i garantia.

En transició presenta bons registres (1.26 PPP) però no és ni molt menys tan vàlid com Vaulet a l’hora de portar la pilota, ni tant contundent com Valtonen o Sagnia per finalitzar a la cistella.

En qualsevol cas, d’acord a les seves habilitats i a les limitacions que presenten la majoria de jugadors amb què comparteix posició, espero que Waczynski sigui el què gaudeixi d’un major pes dins la jerarquia ofensiva d’entre tots ells.

Perfil defensiu

A l’altra cara de la moneda hi ha la seva faceta defensiva. Si bé és cert és que en atac és un dels alers amb més recursos (juntament amb Vaulet, tot i que siguin perfils diferents), en defensa és probablement el 3 més vulnerable de la plantilla.

De tots els alers de què disposa aquest Manresa, el polonès és el menys versàtil dels 5: patirà tant contra exteriors àgils com contra interiors relativament físics. Ja ho he comentat abans però Waczynski no és ni ràpid de cames ni corpulent físicament.

Veurem fins a quin punt la seva vulnerabilitat defensiva acaba repercutint sobre el seu minutatge durant la vigència del seu contracte temporal.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Més a LLIGA ENDESA

Tradueix »