Connecta amb nosaltres
Oscar Da Silva

BARÇA

Barça: anàlisi del fitxatge d’Oscar Da Silva

Analitzem el perfil i l’encaix d’Oscar Da Silva al Barça.

Comparteix

Barça: anàlisi del fitxatge d’Oscar Da Silva

El Barça de bàsquet continua perfilant la plantilla per la temporada 2022-2023. Després dels anuncis oficials de la base de la selecció txeca, Thomas Satoransky -un retorn somiat- i Jan Vesely -un vell desig-, i amb un acord tancat amb València Basket pels drets de Nikola Kalinic que ara depèn únicament del vistiplau del jugador per acabar de materialitzar-se, la darrera arribada concretada és la d’Oscar Da Silva.

L’exjugador d’ALBA Berlin és un jugador que es troba al punt mig entre el rendiment immediat que el Barça necessita incorporar sí o sí com a equip de part alta de l’Eurolliga que és i l’aposta pel potencial i l’evolució que qualsevol projecte ha de valorar sempre. L’alemany, de 23 anys, ha jugat en un entorn que li ha permès créixer en les dues àrees i ha confirmat que ja es troba preparat per fer el salt a un context més exigent com és el del Barça de Sarunas Jasikevicius, que una temporada més tindrà entre cella i cella alçar el títol d’Eurolliga.

El perfil d’Oscar Da Silva i les diferències amb Rolands Smits

Oscar Da Silva és un 4-5 amb un perfil més propi de l’NBA que de l’Eurolliga, però la seva resposta en l’escenari europeu en termes d’integració i impacte ha estat excel·lent. L’ALBA d’Israel González l’ha fet servir bàsicament com a executor. És un jugador més ràpid que la immensa majoria d’interiors d’Europa i té tal facilitat de lectura que produeix molt bé en situacions de bloqueig directe sense necessitat de posar bloqueigs durs i acadèmics. La virtut nuclear del seu joc, en aquest àmbit, és la rapidesa. Els alemanys també han fet ús de la seva velocitat per tal de produir en tràilers, transicions i contraatacs, ja que la seva relació amb la pilota quan rep en ritme és molt bona.

TIPUS DE JUGADA % SOBRE TOTAL POSSESSIONS PUNTS PUNTS PER POSSESSIÓ
Talls 20.1% 1.6 2.1 1.26
BD continuació 16.2% 1.3 2 1.5
Catch and Shoot 15.9% 1.1 1.4 1.1
Post Up 13.2% 1.1 1 0.89
Transició 9.6% 0.8 1.1 1.46

Oscar Da Silva és el relleu en la rotació de Rolands Smits, i la seva distribució en tipus de jugada com a executor és similar a la que tenia el letó. De totes maneres, la raó principal per ser optimista amb el canvi és que, tot i que el rendiment de Rolands Smits durant molts trams de les darreres temporades amb Sarunas Jasikevicius va ser positiu perquè el van poder optimitzar com a finalitzador, el tècnic lituà trobarà més variants i formes d’utilitzar dins del sistema a Oscar Da Silva. La forma de jugar més simplificada i funcional d’ALBA Berlin li exigia ser exclusivament un executor, i en aquest context ha demostrat verticalitat per finalitzar per damunt del cèrcol, sensibilitat en el tacte i capacitat d’absorció de contactes.

Una similitud significativa entre Oscar Da Silva i Rolands Smits és que els dos són jugadors que no es creen ells mateixos les situacions de tir de tres punts. Oscar Da Silva farà com diversos d’altres jugadors del Barça de bàsquet des de l’arribada de Sarunas Jasikevicius: si la circulació de pilota és bona i aconsegueixen generar els tirs alliberats de qualitat que durant força mesos de les dues temporades l’equip blaugrana ha aconseguit generar, tindrà percentatges acceptables -estic convençut que seran considerablement superiors als que ha registrat aquesta temporada a l’Eurolliga amb ALBA Berlin- sobre un volum reduït, que al cap i a la fi és el que pertoca a la major part de jugadors del Barça atesa la carta de distribució de llançaments dels equips del tècnic lituà. És un jugador que ofereix poca versatilitat en el tir, ja que no se li treballaran sistemes de moviment ni traçarà grans recorreguts, però hauria d’acabar sumant amb certes garanties a peu parat. Té el toc de canell per progressar satisfactòriament en aquest aspecte.

També hem de tenir present com a àrea en la qual tindrà impacte l’alemany el joc en transició. És un jugador que ocupa perfectament el carril central. Corre bé, té facilitat per marcar els passos amb decisió tan bon punt rep la pilota i a més guanya distància respecte del seu emparellament amb facilitat. També poden esbossar-se per a ell principis que hem vist per a Mirotic per guanyar el pal baix en primers segons de possessió, ja que té el motor i l’aptitud per fer-ho a un nivell alt. Amb Satoransky i Oscar Da Silva el Barça tindrà una societat molt ben dotada per augmentar el voltatge del joc.

La diferència principal entre Rolands Smits i Oscar Da Silva és l’agilitat mental en la presa de decisions. Mentre el letó va acabar convertint-se en una conseqüència del sistema que oferia versatilitat perquè podia encaixar per facilitar espais a Mirotic o per a exercir de referència defensiva en quintets petits i totalment intercanviables -també en formats grans per atacar el rebot ofensiu i altres matisos menors- però no deixava de ser un jugador totalment subordinat a les circumstàncies de l’entorn, Oscar Da Silva és un jugador que proporcionarà coses als companys amb més facilitat. Té més capacitat per explotar avantatges que l’actual aler-pivot del Zalgiris, és més proactiu amb la pilota a les mans i sumarà amb una producció similar en els àmbits que Rolands cobria.

Oscar Da Silva no és un generador d’avantatges partint de l’atac estàtic. No té la creativitat per iniciar sobre bot ni la capacitat de desequilibri com per ser un iniciador. El que sí que és, és un jugador que al servei de Jasikevicius, un entrenador que -vegem el tracte de Zach LeDay la temporada 2020-2021- demana que els seus interiors tinguin capacitat de generació de joc funcional i adaptada a les seves condicions, progressarà molt en àrees com la redistribució i la interpretació dels espais. En bàsquet l’espaiat no es redueix exclusivament al que passa al voltant de la línia de triple, sinó que també hi influeixen altres factors, i Oscar Da Silva té potencial per explotar en accions de continuació curta i connexions entre interiors que seran molt recurrents en un equip amb fores de sèrie per a combinacions d’aquest estil com Jan Vesely o Nikola Mirotic -i en menor mesura, en cas que acabés arribant, també podríem incloure Nikola Kalinic a l’equació-. Se sent còmode treballant línia de fons o pal mig indistintament perquè en ambdós llocs pot trobar maneres d’anotar (a línia de fons és indetectable i al pal mig és difícil de contenir per interiors amb pitjor desplaçament que ell) i, a més, la capacitat atlètica que ha desenvolupat el converteix en un element molt difícil de frenar en situacions de caiguda de bloqueig directe contra ajudes llargues o 2 contra 1.

La capacitat de passada d’Oscar Da Silva

Desenvolupem el que comentàvem al paràgraf anterior a partir d’un tuit que vaig publicar fa uns dies.

Hi veiem reflectides les situacions comentades abans: és plenament capaç de processar les superioritats que té al davant tan bon punt rep la pilota i té una gambada ideal per guanyar espais ràpidament en l’espai de la caiguda del bloqueig. El Barça durant un temps va tenir a Brandon Davies operant en continuacions curtes, però la tendència del pivot va ser convertir-se en un jugador amb la base operativa al pal baix, amb la qual cosa va anar abandonant un recurs tàctic que era important per als equips de Saras, i a això hem de sumar-li que el perfil dels altres jugadors que podien relacionar-se amb el bloqueig directe no era tampoc especialment creatiu, així que el Barça ha quedat orfe progressivament d’aquest tipus de jugada fins ara -hem de sumar-li també que la defensa predeterminada dels rivals contra el Barça quan Calathes era qui manejava els atacs en moments importants era per defecte la defensa de canvis, amb la qual cosa el short roll era molt més difícil d’aplicar-.

Tanmateix, Oscar Da Silva pot formar el millor tàndem interior en la passada d’Europa amb Jan Vesely. El txec és molt intuïtiu com a executor i l’alemany també, així que podran alternar-se responsabilitats. Aquesta és la gran diferència per ara en la confecció de la plantilla del Barça 2022-2023 respecte de l’any passat: les incorporacions -deixem el Satoransky per Calathes per un altre moment- guanyen totes respecte del predecessor en comparacions directes sobre la passada i la creació i potenciació d’avantatges, cosa que pot contribuir a crear un Barça una mica més imprevisible. La parella Vesely-Oscar Da Silva, a més, tenint en compte que l’ex d’ALBA és elit absolut en talls a cistella, també tindrà incidència directe en les situacions d’anotació senzilla que obtingui el nouvingut.

Oscar Da Silva en defensa

En defensa Oscar Da Silva reforçarà la idea de defensa de canvis del Barça. En aquest sentit, doncs, és un molt bon relleu de Rolands Smits. Hi ha molt pocs jugadors capaços de defensar de l’1 al 5 (no n’hi deu haver més de 10 en tot el món, i tampoc estic convençut que hi siguin…) i no, Oscar tampoc n’és un, però sí que és un jugador amb les virtuts físiques ideals per minimitzar avantatges dels rivals en situacions de bloqueig directe. L’envergadura, el desplaçament lateral i el joc de peus tenen projecció per ser els millors d’Europa d’entre els pivots a curt termini si se li proporciona un entorn adequat per fer el treball tàctic que necessita, que ja sabem que és un tema que Saras cuida al mil·límetre.

Oscar Da Silva és un jugador que en defensa té les condicions per ser un cinc intercanviable de primer nivell, que pot ser un corrector des de costat feble que ajusti defenses i ajudi en rotacions i, a més, té la sort que té una construcció física molt consistent que li permet fer front al pal baix a qualsevol mena d’interior amb garanties (ha concedit només 0.71 punts per possessió al pal baix en Eurolliga aquesta temporada, sent el segon tipus de jugada defensiva que més ha emprat) perquè té el centre de gravetat més baix. El que necessita ara és posar en ordre aquestes virtuts i, sobretot, adaptar-se a la metodologia defensiva d’un equip que en molts minuts jugarà amb quintets baixos si ens cenyim a les preferències històriques de Jasikevicius i a com va rutllar més la plantilla temporada passada. I tampoc hem d’oblidar que haurà d’adaptar-se a un nivell d’exigència que per ara desconeix.


Oscar Da Silva és un fitxatge estratègic del Barça. Parlem d’un jugador que inicialment podrà créixer en segon pla i que es troba en l’edat perfecta per poder acabar de formar-se en un entorn competitiu en el qual, a més, tindrà una utilitat marcada. És un dels noms que poden establir les regles del joc a Europa dels pròxims anys i ja el té el Barça. Una potencial estrella de la seva funció que, ben cuidada, serà extremadament útil. Serà responsabilitat del cos tècnic, sobretot si acaba arribant Nikola Kalinic, trobar quintets que tàcticament tinguin sentit per al jugador alemany.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Més a BARÇA

Tradueix »