Connecta amb nosaltres
Barça

BARÇA

El Barça es queda sense Delaney. I ara què?

Quines opcions té el Barça per suplir Malcolm Delaney?

Comparteix

El Barça es queda sense Delaney. I ara què?

Després de mesos plantejant-nos si Malcolm Delaney seria la temporada que ve a Barcelona, la resposta ha arribat de manera inesperada i precipitada: ni tan sols hi acabarà la 2019/2020. El contracte del jugador nord-americà, que el vinculava al Barça durant una temporada i incloïa una opció de jugador, ja no existeix.

Deixarem de banda tota la remor de fons. A Esmaixada no sabem què ha passat i, com tothom, considerem que és absurd emetre veredictes sobre la situació sense saber la versió de les dues parts. El que està clar, però, és que ara és Svetislav Pesic qui té un problema. Imaginem, per un moment, que l’ACB es reprèn. Qui serà el base del Barça en aquest cas? És un bon moment per fer un cop d’ull a la plantilla i valorar els noms disponibles.

Una temporada condicionada

La temporada del Barça de bàsquet ha estat molt condicionada per les lesions a la posició de base. Després de la lesió a l’estiu d‘Heurtel, que va tornar a inicis de 2020 per tornar a lesionar-se un parell de partits després, el conjunt català va topar-se amb les 4-6 setmanes més llargues de la vida de Kevin Pangos. L’últim que se sap de l’ex de Zalgiris Kaunas és que continua amb la lesió de l’inici de la temporada i que el seu retorn, si no s’hagués parat en sec la temporada, hauria estat pràcticament inviable.

Per solventar aquestes dues baixes el Barça ha recorregut a tres noms: Delaney -que ja no hi és- i els pedaços de Bolmaro i Hanga. L’argentí ha estat un recurs puntual que s’ha adaptat amb èxit a una posició que no és natural en ell i, malgrat el poc protagonisme que ha tingut al llarg de la temporada, ha estat en dinàmica de primer equip. Hanga, per part seva, ha exercit de generador amb certa fiabilitat, però en cap moment ha brillat. L’hongarès no ha estat còmode fent de director de joc posicional, però és un ball handler competent en situacions concretes.

Els moments d’esplendor del Barça han estat amb Delaney manant. A vegades anàrquic, caòtic o desordenat, sí, però al cap i a la fi era l’únic jugador que trencava la monotonia i els atacs quadriculats. Ara, sense ell, en cas de represa de les competicions Svetislav Pesic perdrà una navalla suïssa ofensiva que podria haver encaixat de complement anotador amb Thomas Heurtel o de simple revolucionari en altres contexts.

Opció Kevin Pangos

Kevin Pangos és un jugador amb recorregut i credibilitat a Europa. El seu any 2017/2018 amb Jasikevicius va ser l’aval principal per portar-lo a Barcelona, i sempre que ha estat sa ha gaudit de minuts i oportunitats amb Pesic. Més enllà de si el tècnic ha pogut desfermar-ne el potencial o no, sí que ha quedat clar que hi confia com a timó de l’equip i que pot aportar coherència i dinamisme en la circulació.

Un retorn de Pangos a aquestes alçades de la temporada seria, al mateix temps, una bombona d’oxigen i una manera extraordinària de culminar la temporada 2019/2020, que passarà a la història com una de les més estranyes de tots els temps. No té la capacitat d’assumir riscs de Delaney, però ja hem vist que al seu costat Heurtel hi troba un ecosistema favorable. Veure KP envoltat de jugadors amb molta més amenaça que la bateria titular de la temporada passada i sense la necessitat de respondre com a referència de projecte seria realment interessant.

Pangos, en teoria, no forma part de la planificació del Barça de la temporada vinent. Al llarg dels mesos s’ha especulat amb una possible vinculació amb València i l’hermetisme que hi ha hagut al voltant de la seva figura durant els darrers mesos no ajuda a que hi hagi una relació de confiança entre tot l’entorn blaugrana i el jugador.

Recórrer a Bolmaro?

Aquesta opció també hauria d’estar damunt la taula. Leandro Bolmaro posarà rumb a l’NBA la temporada vinent, però en el context actual pot esdevenir un jugador important. Si finalment no es produeix el retorn de Kevin Pangos, el Barça es quedaria amb un únic generador pur -Heurtel- i hauria de recórrer a perfils com el de l’argentí per complementar la rotació. Bolmaro és un jugador amb un feel for the game extraordinari i capacitat per, com a mínim, donar minuts de descans en segons quines circumstàncies.

En el seu cas parlaríem més de minuts quantitatius que qualitatius. Pesic l’ha fet servir com a gos de presa en partits determinats de la temporada perquè és un actiu vàlid a l’hora de pressionar a tota la pista i perquè té un rol totalment adaptable a les necessitats de l’equip. No és una aposta a llarg termini del Barça, però pot ser un recurs valuós si se’l fa servir adequadament.

Vies convencionals

Les opcions més realistes són les que mencionarem a continuació. Pau Ribas és un jugador apte per aportar amb decència en moments calents, Adam Hanga sempre ofereix uns mínims i, novament, la creativitat de l’equip tornaria a dependre del mag francès Thomas Heurtel. En certa manera, el rol de base seria un calc de la distribució de rols de la temporada passada.

Hi ha una cosa que l’afició del Barça s’ha de treure del cap: Delaney i Heurtel no són jugadors similars en execució ni prestacions. Delaney és més executor, mentre que Heurtel és un jugador que explota el seu talent prenent decisions arriscades a l’hora d’habilitar companys. Delaney no era un jugador que fes orbitar el sistema al seu voltant sinó que era un upgrade que trencava esquemes amb llibertat i certa coherència. Era un vers lliure, vaja.

Aquesta via convencional ens condueix a un Barça que necessitarà desplegar més riquesa tàctica a mitja pista i que perdrà velocitat d’execució. En aquest sentit, serà important veure fins a quin punt es perd desequilibri on ball i en quin punt queda la rigidesa tàctica blaugrana. Serà molt necessària la versió òptima de Cory Higgins (que ja estava en línia ascendent) i també es requerirà un augment en protagonisme, constància i decisions de Kuric i Abrines.


Al llarg de la temporada hem recalcat en diverses ocasions que el Barça guanyava alguns partits per talent. Un jugador fonamental per tirar endavant en aquesta línia era Delaney, que ja no hi és. Per tant, el joc col·lectiu haurà de fer un pas endavant. La clau la tindrà Thomas Heurtel i, potser, Kevin Pangos.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Més a BARÇA

Tradueix »