Per fi arriba la tercera incorporació del Joventut Badalona. S’ha fet esperar, s’ha especulat molt, però al final, Chinanu Onuaku és l’escollit. És un pivot nord-americà amb passaport nigerià, de 26 anys i 2.08 d’alçada amb experiència a la BCL i EuroCup. Porta 3 temporades a Europa, on la seva adaptació va ser molt bona des del primer moment. Zadar, Bnei Herzeliya (Israel), Sassari (Italia) i Hapoel Tel-Aviv han sigut els seus equips.
Ajudarà a Ante Tomic en la posició de pivot, donant un aire completament diferent del que va ser el company dels darrers tres anys del croat, Simon Birgander. Precisament, trobar una nova via en atac i defensa, alternatives tàctiques i, sobretot, físic han portat al club verd-i-negre a buscar un perfil com el d’Onuaku.
Carles Duran va comentar vàries vegades el curs passat que amb la quantia de partits que disputaven al llarg de la temporada calia optar per jugadors de millor presència física, sobretot per donar descans a Tomic.
Un portent físic
La seva figura impressiona a primera vista gràcies als seus 208 centímetres d’alçada, 110 kg i 2.21 d’envergadura. Una potència habitualment controlada que any a any ha anat millorant i mostrant-se més important en equips de major rang dins les lligues continentals.
Una mostra de la seva potència queda reflectida en el guardó com a líder en taps de l’EuroCup (1.5 per partit). Tampoc desmereixen els seus registres en rebots totals (7.6), recuperacions (1 per partit) i anotació (10.8).
Esmaixades, recuperacions, taps, mobilitat. Sempre està actiu en les dues parts de la pista, donant segones opcions en atac o marcant la pauta en defensa.

Omuaku esmaixant amb Sassari
En el seu debut a Israel (Bnei Herzeliya) va causar un gran impacte: 15.7 punts, 9.3 rebotes, 1.3 taps, 2.7 assistències de mitja, sent un referent a la lliga des del primer minut. El seu moment de glòria va ser a al Copa, on va obtenir el títol i l’ MVP gràcies a una impressionant actuació: 30 punts, 17 rebots, 4 taps i 4 assistències.
La temporada següent signava per Banco di Sardegna Sassari, que disputava la BCL, el posava en el mapa europeu. Però va ser breu (9 partits), sortint del seu contracte per anar al potent Hapoel Tel Aviv, rival de quarts de final de la passada EuroCup del Joventut Badalona.
Com juga Onuaku
L’exjugador d’Hapoel sol ser molt regular en totes les facetes del joc. Si fem cas a les xifres en anotació desglossades mes per mes des de la seva arribada a Tel-Aviv, és un robot: 12.4 punts al novembre, 11.9 al desembre, 11.2 al gener, 11.8 al febrer, 10.8 al març.
Té una primera passa prou ràpida per guanyar espai suficient i culminar amb una esmaixada. No té gens de por ni cap mirament a l’hora d’encarar els pivots rivals, conscient de la seva potència física. No se li ha vist massa el tir de 4-5 metres en els darrers mesos, però té bona mecànica i el solia utilitzar en els anteriors equips en els quals ha jugat. Obrir el camp per poder tirar davant de pivots més lents és un recurs que li permet sumar (inclús s’atreveix amb els triples).
Té una gran facilitat per sortir a la contra inclòs botant la pilota. És una jugada habitual veure com ocupa el carril central en les transicions ofensives, on sol superar per velocitat als interiors rivals. En transició ha firmat el 7% dels seus punts, que no és una xifra elevada, però hem de tenir en compte que és un pivot. Així i tot, en les transicions és mostra molt fiable (72.2% d’encert).
Té un gran control del seu cos i sap gestionar bé els timings de passada i bot. Característiques més adients a un aler que a un pivot, fet que demostren la polivalència i les aptituds d’Onuaku.
En una estadística avançada, podem veure com Onuaku equilibra bastant bé els errors amb els encerts en el seu joc. Detall en EuroCup 2022/23:
Pèrdues: 2.3
Assistències: 1.9
Recuperacions: 1.0
Taps a favor: 1.5
Taps rebuts: 0.4
Faltes comeses: 3.7
Faltes rebudes:2.7
Una virtut és la seva excel·lent visió de joc i trobar companys desmarcats -sobretot a tiradors com poden ser Andrews i Thomas-. Sempre ha tingut bones xifres en assistències i facilita molt el joc ofensiu, que no farà sinó millorar el que ja presenta Ante Tomic, obrin un ventall d’opcions enormes en els esquemes de Carles Duran.
En el pick&roll anota amb facilitat (78% d’eficàcia) i sap aparèixer per les dues cares de la cistella, sabent resoldre amb ganxos tan d’esquerra com de dreta. El seu físic li permet esmaixar sense cap problema i aconseguir punts fàcils via alley–hoops. En el Zadar va acumular un 70% d’efectivitat en jugades sota cistella.
Utilitza molt bé el cos (3 de cada 10 jugades que finalitza solen ser d’esquena a cistella), sent un jugador que fa del pal baix una zona d’influència enorme i on es fa poderós gràcies a la seva gran capacitat de trobar opcions de tir.
La majoria dels seus punts arriben davant defenses individuals, on té un 59.8% d’encert al llarg de la temporada passada. En EuroCup ha aconseguit millors prestacions, destacant els 1.21 punts per possessió (en lliga ha firmat 0.98 punts per possessió).

Mapa de tir en Hapeol 2022/23
En defensa és un colós. Aguanta perfectament els contactes, evita recular i té facilitat per anticipar-se i recuperar pilotes. També compleix en les ajudes, on arriben una gran part dels taps que col·loca.
Tanca molt bé el rebot defensiu i sap tancar línies de passada. És ràpid a l’hora de treure la pilota jugada permetent als seus equips guanyar presència ofensiva i sortir de camp propi en pocs segons.
Sap seguir els canvis en els pick&rolls i quedar-se amb el ‘petit’ durant el desajust.
Defensivament, la seva intensitat li passa factura perquè és carga de faltes (3.7). Però també és molt important per l’equip: si Onuaku pressiona, els rivals només han anotat el 22% dels tirs sota la seva presència. En el 1c1, aguanta molt bé els rivals directes, permetent només 0.90 punts per possessió amb un 38.8% d’encert dels interiors que s’emparellen amb Onuaku.
En canvi, es veu sobrepassat en quant aplica la defenza zonal, on li han anotat 1.81 punts per possessió amb un 71.4%. On pateix és a quant un pivot rival el treu de la zona i li guanya la primera passa. No te massa mobilitat lateral i li costa recuperar posició en el 1c1.
Tot i certs problemes de faltes (en certs partits es carrega aviat), és un defensor de gran nivell europeu i segur que sabrà adaptar-se a la rigorositat de l’ACB.
En termes generals defensius, en la temporada 2022/23 ha concedit solament un excel·lent 40.4% d’encert rival.
Què guanya el Joventut
Si el comparem amb Simon Birgander està clar que el perfil és bastant diferent. No tant en defensa global, on el suec complia molt bé i sabia ser un jugador important en els ràtios de taps i rebots, sinó en l’aspecte físic i anotació.
Jugar possessions de 8-10 segons eren improbables amb Birgander en pista, però sí seran possibles amb Onuaku. Això permetrà menor desgast defensiu i major producció ofensiva.
A més, un perfil completament diferent de Tomic dona majors alternatives durant els 40 minuts, i més tenint en compte que Birgander tenia certes similituds al croat. Diuen que un equip corre el que corren els seus pivots, i segurament Carles Duran ja tenia ganes de poder posar la cinquena marxa en molts partits.
La capacitat de poder botar i passar són altres diferències clares entre el nigerià i el suec. Birgander patia molt amb la pilota a les mans, no donant vies de joc en la parcel·la ofensiva.
En el joc del Joventut l’extra pass és una part important i tenir dos pivots capaços de ser transmissors (més de 5 assistències de mitja) i no merament receptors ajudarà molt.
És un jugador que acostuma a tenir presència en atac, amb una mitja de 7.5 tirs per partit (Birgander tenia 5 tirs). Poder jugar d’esquena a cistella de forma fluida ja serà una gran diferència amb el suec, que patia molt per girar-se o encarar la cistella des del lateral.
En la seva temporada en l’Hapoel Tel-Aviv ha tingut un impacte diferencial alt en l’equip: +21 punts de diferència en atac/defensa (dada NETRTG). Una xifra a l’abast de molt pocs jugadors d’EuroCup.
Amb Onuaku a pista, Hapoel millorava en 8.3 punts anotats vers quan estava en la banqueta. I si comparem els percentatges de TrueShooting (capacitat per anotar comptabilitzant tots els tirs), Onuaku va obtenir 62.3% per 60.8% d’Ante Tomic. Impacte total en el joc de l’equip.
El pivot complementa un parcel·la que des de 2018 estava vacant: interior físic. El darrer interior “físic” fou Jerome Jordan (2016/17-2017/18). El jamaicà (215 cm) tenia presència en atac i defensa (10.5 punts, 5 rebots, 1 tap) i va coincidir amb Carles Duran en la seva temporada de debut.
Des de llavors els interiors han sigut de perfil bastant similar (Todorovic 2018/19, Omic 2019/20 i Tomic 2020-2023) tenint sempre a Birgander com complement a la zona. El club ha entès que han de recuperar l’essència i actualitzar els cànons del joc interior a l’estil que es juga a Europa.
Un triangle format per Onuaku – Thomas – Kraag pot complicar molt les coses en atac als rivals pel seu físic i la seva defensa d’anticipació. Tenir una tela d’aranya d’aquesta envergadura pot permetre recuperar pilotes, col·locar taps, agafar rebots i sortir ràpidament a la contra per anotar còmodament.
Queda clar que amb l’aposta de Chinanu Onuaku el Joventut Badalona vol continuar creixent i optant a guanyar títols. Segur que l’experiència i el caràcter del pivot donaran una embranzida a l’equip i un aire nou al projecte.
