Connecta amb nosaltres

DRAFT 2020

DRAFT 2020 I El Perfil: Jaden McDaniels

Parlem de Jaden McDaniels, un dels perfils ocults de la generació.

Comparteix

DRAFT 2020 I El Perfil: Jaden McDaniels

De manera abrupta i inesperada ens hem quedat sense NCAA. A diferència del que han decidit altres competicions, la temporada de bàsquet universitari dels Estats Units ha acabat de manera irrevocable. Aquesta decisió, que és lògica si ens fixem en les circumstàncies que estem vivint arreu del món, ens trasllada a un escenari incert de cara al draft que teòricament hauria de tenir lloc durant el mes de juny. Ens hi trasllada per diverses raons, però la principal és que ens quedarem sense veure com responen la majoria de jugadors que presentaran candidatura a accedir a l’NBA en el moment de major exigència i exposició de la seva carrera.

Si a aquesta estranya situació li afegim que la vigent fornada és complexa d’entendre i d’analitzar, ens queda un draft que presenta molts dubtes en el qual hi ha pocs noms que estiguin contrastats i ja tinguin una ubicació definida en l’escala jeràrquica de talent. Un dels joves prospectes que més està notant aquesta incertesa és Jaden McDaniels, un aler que reuneix unes condicions físiques pel joc òptimes, però que necessita amb urgència treballar els aspectes tècnics del seu joc. Unes mancances que han quedat exposades en un any universitari discret. Un fet que li podria suposar caure diverses posicions la propera nit del draft.

La majoria de mitjans especialitzats el situen en la forquilla que va del top 5 al top 15. Va en la línia de la volatilitat de posicions que, com hem dit, predomina aquest draft.

Dades elementals

Nom: Jaden McDaniels
Edat: 20 anys
Procedència: Federal Way, Washington
Alçada: 2,08 metres
Pes: 88 quilograms
Posició: Aler/Aler-Pivot
Universitat: Washington Huskies

Un potencial físic per polir tècnicament

Jaden McDaniels és un prodigi físic, però té unes mancances tècniques notòries. El cas de McDaniels no és un rara avis, ja que en els últims drafts hem trobat perfils semblants al seu. Per citar-ne alguns trobem Jonathan Isaac, Paskal SiakamSekou Doumbouya, etc. Un altre punt a favor el trobem en la seva joventut: és lleugerament inferior a la mitjana del draft. Amb aquest quadre McDaniels és, a més, una aposta de futur a tenir en compte ja que, si es treballen adequadament els seus defectes, podria donar un bon rendiment.

La constitució física és la principal virtut de Jaden McDaniels. El jugador dels Huskies posseeix una bona agilitat, coordinació i mobilitat per un jugador de la seva envergadura i talla. El seu punt feble ve donat pel seu poc pes, sabent però que el seu posterior desenvolupament físic està supeditat a la franquícia que el seleccioni, i la seva capacitat per treballar perfils com el de McDaniels.  Ha mostrat també un destacable control del seu propi cos, que unit a l’atletisme podria convertir-lo en un gran finalitzador prop del cèrcol. Això també el podria ajudar a ser un sòlid rebotejador en ambdós costats de la pista.

Com juga Jaden McDaniels?

Un dels aspectes més interessants de McDaniels el trobem en el llançament. Té una mecànica ràpida i sense floritures, especialment bona en situacions de rebre i llançar. Respecte al seu rang de llançament, és capaç d’anotar amb fiabilitat de mitja distància. Si ens fixem en el triple, anota amb un 34% d’efectivitat amb 4 llançaments per partit. Finalment, és relativament fiable al tir lliure (76%).

També presenta potencial en l’apartat de la distribució. McDaniels té potencial com a distribuïdor de joc, tot i que té una tendència a perdre pilotes. Aquest últim punt es deu a la seva tendència a forçar determinades jugades. A l’NBA hauria d’assumir un rol limitat, que li permeti desenvolupar la faceta.

La principal virtut de McDaniels és un apartat relativament nou al seu repertori tot i la seva rellevància. L’aler assegura una bona versatilitat, mobilitat i coordinació defensiva. Tot i no tenir una gran envergadura  es capaç de generar taps i condicionar el moviment de la pilota.

Dic que és un aspecte tardà al seu joc, a causa del fet que McDaniels no la va “explotar” fins a l’última etapa de l’institut. Malgrat tot, té encara un llarg camí per recórrer per ser un baluard defensiu, més si el comparem amb jugadors semblants com Isaac, o Doumbaya

Aspectes que haurà de treballar

Després d’enumerar les seves virtuts, cal parlar de les seves flaqueses, la majoria d’elles relacionades amb la seva incidència ofensiva. La primera d’elles té a veure amb la necessitat de millorar les seves prestacions a mitja pista i en situacions d’atac en estàtic. Ha d’aprendre a generar sense pilota i la seva presa de decisions, ja que la seva ofensiva resulta excessivament previsible.

Un problema recorrent de McDaniels el trobem en la seva tendència a executar llançaments en suspensió quan es troba marcat. També hauria de treballar les entrades a cistella a partir de bot, una faceta que hauria de ser clau en el seu joc. Ja que la seva poca producció prop de la cistella (especialment en bloqueig directe), el fa vulnerable en situacions de defenses agressives a mitja distància.  Lligat a la seva dependència de la pilota es la seva tendència a romandre al perímetre. Normalment a l’espera de rebre la pilota per executar un llançament.

Relacionat amb l’envergadura, també hauria de treballar a explotar el seu avantatge a la zona. McDaniels podria generar situacions beneficioses del seu equip postejant amb més assiduïtat i repartint joc a la zona.

Finalment, respecte a les carencies físiques, hem de parlar de la falta d’explosivitat en en seu primer pas. Que unit als seus problemes de generar sobre bot li generen greus problemes de coordinació a la zona. Es urgent que treballi la massa muscular i guanyi força tant en el tren superior com en l’inferior. A més de guanyar pes per resistir més bé els contactes.

En conclusió, la franquícia que hagi de desenvolupar hauria de treballar tres pilars fonamentals. Primer, la nutrició i el físic per generar més fibra muscular, especialment a les espatlles i treballar l’explosivitat. En un segon nivell l’aspecte tècnic, en aquest cas parlaríem de protecció de la pilota, el bot i la coordinació. Per últim, serà primordial utilitzar la G-League i tenir paciència, ja que és un projecte que necessitarà de dos a quatre anys de feina.


McDaniels es un jugador que haurà de realitzar molt bons workouts per recuperar posicions. L’aler dels Huskies patirà la competència en la seva posició natural (aler) de grans projectes com Deni Avidija, Isaac Okoro i Saddiq Bey. Malgrat tots aquests entrebancs, es important assenyalar que, ben treballat, Jaden McDaniels pot resultar una injecció de talent per qualsevol franquícia que disposi de temps per treballar els seus defectes.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

PATREON

Més a DRAFT 2020

Tradueix »