Connecta amb nosaltres

DRAFT 2020

DRAFT 2020 I El Perfil: Tyrese Haliburton

Avui és el torn de Tyrese Haliburton.

Comparteix

DRAFT 2020 I El Perfil: Tyrese Haliburton

De manera abrupta i inesperada ens hem quedat sense NCAA. A diferència del que han decidit altres competicions, la temporada de bàsquet universitari dels Estats Units ha acabat de manera irrevocable. Aquesta decisió, que és lògica si ens fixem en les circumstàncies que estem vivint arreu del món, ens trasllada a un escenari incert de cara al draft que teòricament hauria de tenir lloc durant el mes de juny -no serà així si no hi ha una grata sorpresa-. Ens hi trasllada per diverses raons, però la principal és que ens quedarem sense veure com responen la majoria de jugadors que presentaran candidatura a accedir a l’NBA en el moment de major exigència i exposició de la seva carrera.

Si a aquesta estranya situació li afegim que la vigent fornada és complexa d’entendre i d’analitzar, ens queda un draft que presenta molts dubtes en el qual hi ha pocs noms que estiguin contrastats i ja tinguin una ubicació definida en l’escala jeràrquica de talent. Un dels jugadors que ha aprofitat la inestabilitat de la generació per fer-se un lloc a la zona noble de la classificació és Tyrese Haliburton, un base de segon any format a Iowa State. Després d’una primera temporada discreta, Haliburton s’ha convertit en una de les alternatives més interessants en un draft farcit d’homòlegs posicionals.

Et pot interessar

https://esmaixada.cat//draft-scouting-aaron-nesmith/

Dades elementals

Nom: Tyrese Haliburton

Procedència: Oshkosh, Wisconsin, USA

Alçada: 1’96 metres

Pes: 79 quilograms

Posició: base

Universitat: Iowa State Cyclons

Com juga Tyrese Haliburton en atac?

Tyrese Haliburton ha evolucionat molt durant la temporada 2019/2020. Ha estat capaç de convertir els esbossos i intencions exhibits en temporades pretèrites en materialitzacions molt interessants i, el que és molt important, previsiblement extrapolables al joc que es practica a l’NBA.

Haliburton ha estat una peça estructural en els esquemes de la universitat de Iowa. El seu grau d’influència i impacte en el joc ha estat tal que, de fet, tot l’àmbit creatiu de la universitat s’ha adaptat al seu estil. Haliburton no és un jugador habituat a retenir la pilota sistemàticament perquè, sempre que pot, prioritza dinamitzar i accelerar el joc. La seva manera d’entendre l’ascendència en l’equip no recau tant en la monopolització com en la recerca d’una coherència entre el seu plantejament i la disposició dels companys. En aquest sentit, per la facilitat per entendre la creació des d’una perspectiva poc egoista, recorda a Lonzo Ball.

La tendència de Tyrese Haliburton l’encamina cap a ser un jugador que se sentirà més còmode amb menys bots (companys actius i sistema dinàmic). La clarividència que exhibeix a camp obert amb companys ja ubicats li permet treure el millor de si mateix i generar superioritats. En aquest mateix sentit, un aspecte del joc a camp obert de Haliburton que genera dubtes és el seu canvi de ritme: si bé és un jugador lleuger, de passos llargs i potents i capaç de treure avantatge en cursa gràcies a una bona velocitat base, el seu canvi de ritme no és cap meravella. 

Aquesta feblesa -el discret canvi de ritme- es nota encara més quan rep la pilota en estàtic ja que en estacionat les diferències en complexió són menys palpables en els contexts on ell genera les superioritats. És un jugador que està poc habituat a atacar la cistella buscant el contacte, que no sap explotar les fortaleses físiques que té per forçar tirs lliures i que necessitarà passar hores al gimnàs per pal·liar el problema de pes que té. Sense una mica més de força li serà més difícil traslladar el seu ventall de característiques amb la pilota a les mans a l’NBA.

A això cal sumar-li un joc a partir del bot un pèl rígid que, tot i partir d’interpretacions encertades pràcticament sempre, podria condicionar-lo quan hagi de retenir la pilota. La clarividència li permet ser un passador molt productiu en situacions de pick and roll i a la sortida de pràcticament qualsevol recepció, però l’explosivitat dubtosa que ja hem mencionat i el fet de ser un dretà tancat són relativament preocupants. El segon problema té millor solució que el primer, en teoria.

Una de les millors virtuts de Tyrese Haliburton és, sens dubte, el sentit del dinamisme sense pilota que té i l’efectivitat que ha demostrat. El seu cas és especial: té una mecànica particular (i lletja) i aparentment podria ser senzilla de taponar a l’NBA, però li ha servit per convertir-se en un triplista molt productiu (té un 42% llançant pràcticament 6 triples per partit) i per ser una amenaça molt seriosa en el joc sense pilota. Haliburton és un jugador que llegeix el joc permanentment i que quan rep la pilota ja sap què farà. I té un gran aval: registra prop d’un 50% en catch and shoot des del triple.

Com juga Tyrese Haliburton en defensa?

La defensa de Tyrese Haliburton pertany a l’elit d’aquesta generació. Parlem d’un jugador molt incisiu en la pressió sobre la pilota, capaç d’escapolir-se entre bloqueigs per arribar a plantar-se davant de qualsevol ball handler i que, per si això no fos prou, té una vocació multiposicional molt fàcil d’encaixar en qualsevol sistema. 

És molt difícil veure Haliburton prenent males decisions en defensa perquè té una facilitat descomunal per recuperar la posició. És un jugador que rarament escatima esforços i que a més calcula molt bé sempre la distància entre el seu defensor, la ubicació de la pilota i les zones d’influència rival més perilloses. No és estrany veure’l compensant desajusts o tancant altres assignacions per via d’ajudes. La combinació d’envergadura i intel·ligència que ha demostrat durant el periple universitari el situa en una dinàmica privilegiada.

Precisament pel que comentàvem anteriorment de la rigidesa, caldrà veure si Haliburton és capaç de polir la coordinació dels peus per perfeccionar la defensa home a home. Té un talent natural per sostenir-se en els emparellaments, però els ball handlers més hipnòtics (els que dominen a nivell elit el canvi de mà) el fan patir amb freqüència. Si és capaç de fer-ho i conserva l’aptitud per llegir els contexts defensius que ha desenvolupat fins ara, estarem parlant d’un projecte defensiu espectacular.


Tyrese Haliburton està esdevenint un jugador cada dia més bipolaritzant. Si bé és cert que com a perfil ho té tot per pertànyer a l’NBA, els dubtes que genera el seu joc després de bot fan que balli entre el pick 5 i el pick 20 amb molta facilitat. A dia d’avui, tot i que ens perdrem molta informació per la suspensió de la temporada, tot fa pensar que evolucionaria molt bé envoltat d’altres generadors que l’alliberessin de responsabilitat creativa en determinats moments. És un perfil dinàmic en tots els sentits.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

PATREON

Més a DRAFT 2020

Tradueix »