Connecta amb nosaltres

NBA

El dilema dels Utah Jazz: Gobert o Mitchell?

Els Utah Jazz podrien trobar-se entre l’espasa i la paret.

Comparteix

El dilema dels Utah Jazz: Gobert o Mitchell?

Parlem de les recents confrontacions dins els Utah Jazz entre les seves dues estrelles. També analitzarem el seu joc i la importància en els plans de Quinn Snyder.

Font: NBA

La pandèmia mundial en què ens veiem immersos des de fa més d’un mes ens ha deixat sense el plaer de gaudir del que més ens agrada, el bàsquet. Per sort, sembla que cada cop es van trobant solucions per poder reiniciar les competicions. Sense anar més lluny, Adam Silver va proposar sobre la taula disputar tot el que quedés de lliga i Playoff a Florida, ja que hi ha tota la infraestructura necessària com per poder dur a terme la pràctica del bàsquet amb un risc mínim per part dels equips per infectar-se de la COVID-19.

No obstant això, el pivot francès dels Utah Jazz, Rudy Gobert, va ser dels primers jugadors de l’NBA en veure’s afectat pel virus que ho ha aturat tot. Donovan Mitchell, company i estrella conjunta dels Utah Jazz, juntament amb Gobert, va fer unes declaracions mostrant la poca cura que va tenir el jugador francès al ser portador del virus envers els seus companys d’equip. Pocs dies després, s’anunciaria que l’escorta, també, es veia afectat pel coronavirus.

Ja en plenes condicions tant l’un com l’altre, segueix respirant-se un clima no massa agradable dins la franquícia que veu com la mala relació entre els jugadors més importants d’ella pot veure afectada a la química del vestuari. La gerència està pensant com solucionar aquest problema que podria suposar un pas enrere en el seu engrescador projecte de

Font: NBA

cara al títol que s’estava fent des de fa diverses temporades. La solució més tràgica però potser mínimament factible sembla ser buscar algun traspàs per algun d’ells sabent que això pot suposar engegar a norris tota la feina feta fins al moment.

Veurem com es desenvolupa el tema i si, pel bé de la lliga, Donovan Mitchell pot perdonar a Rudy Gobert després de demanar disculpes públicament a tots els seus companys d’equip. Està clar que el rumb de la franquícia no s’entén sense ells dos al capdavant.

Seguidament, analitzaré les dues estrelles de la franquícia i opinaré sobre quina potser la que acabi sent traspassada si no se soluciona el conflicte entre elles.

Donovan Mitchell, un anotador pur a tres nivells

Portant de mitja poc més de 24 punts, 4,4 rebots i 4,2 assistències Donovan Mitchell està veient com la seva millor temporada s’està veient greument afectada per la situació actual. Entre ell i Gobert havien portat els Utah Jazz fins a una privilegiada quarta plaça en la salvatge Conferència Oest amb un balanç de 41 victòries per 23 derrotes consolidant-se com a un dels equips més engrescadors pels aficionats amb un Quinn Snyder imperial des de la banqueta.

Font: NBA Stats

Com és d’esperar, Donovan Mitchell és el jugador que estava generant més joc dins l’equip tan individualment com col·lectivament. La seva habilitat per crear joc a través del bot és de les millors de la lliga. A més a més, la seva potència física l’ajuda a poder-se crear els seus tirs ja sigui volant pels aires per acabar esmaixant, fent-se lloc a la zona amb el seu cos privilegiat o amb la seva punta de velocitat privilegiada per desmuntar la defensa rival.

Entrant en aspectes més precisos sobre Mitchell, veiem com el seu rang de tir és una autèntica obra d’art. Demostra com domina cada zona de tir amb uns percentatges excel·lents rfregant la matrícula d’honor. La seva jugada preferida és buscar el bloqueig i continuació amb els seus interiors utilitzant-lo en el 49% de les vegades per partit i culminant-lo amb un 75% d’encert tant des de mitja distància com penetrant i finalitzant sota cistella.

De la circulació de pilota Donovan Mitchell també se’n veu molt beneficiat quan tot l’equip es dedica a marejar la defensa rival per trobar la millor situació de tir possible. Com ja he mencionat anteriorment els Utah Jazz és dels equips que millor mouen la pilota de tota la lliga. D’aquí que la seva estrella li pugui treure rendiment aquesta opció tàctica. Mitchell és molt perillós quan rep i tira des de la línia de 7,25 (43,7 %) o en la seva creació del tir dins l’ampolla (48,3%).

Tot i ser un reconegut defensor dins la lliga encara té alguns aspectes a millorar. On destaca més és en la defensa de l’u contra u on les seves qualitats físiques amarguen bastant als seus rivals. Per altra banda, li queda recorregut per millorar els seus aspectes defensius col·lectius per consolidar-se una estrella tant en atac com en defensa.

Rudy Gobert, un pivot privilegiat

Posant-nos a parla del jugador francès ens trobem que és un jugador amb unes qualitats molt difícils de trobar dins la lliga en la posició de “center”. La seva virtut per ocupar espais tant en atac com en defensa fa que la seva baixa sigui molt difícil de suplir en qualsevol equip. Estem parlant d’un jugador que domina la zona en els dos costats de la pista però molt limitat tècnicament i com a generador dels seus tirs.

A la gràfica es veu clarament que la zona de tir per excel·lència de Gobert és molt bàsica i, si el fas allunyar dos metres del cèrcol, es converteix amb un jugador molt poc eficaç per no dir inoperant. Des de més enllà de la zona restringida podem veure com ha tirat la pèssima xifra de tres tirs sense finalitzar-ne ni un amb cistella.

Font: NBA Stats

Com és d’imaginar en un pivot de les seves qualitats les seves accions on treu més perill en atac és a través del bloqueig i continuació i aprofitant doblatges de pilota dels seus companys per finalitzar sol o amb una petita intimidació d’algun defensor rival que veu inaccessible la possibilitat de dificultar el tir del francès. El seu físic li permet ser un finalitzador en transicions per anotar amb facilitat.

En defensa, la seva aportació és majoritària que la de Donovan Mitchell i la majoria de jugadors de la lliga. Per això, té els premis a millor defensor de l’any de 2018 i 2019. Entre la seva envergadura de braços i l’acceptable agilitat fan que entrar per la zona del conjunt de Salt Lake City suposi un mal tràngol pels rivals. És per això que sempre intenten treure’l el màxim possible de la zona per tenir més facilitats per anotar.

El lideratge de Donovan val més que la particularitat de Gobert

Si una cosa és certa, és que el repartiment de lideratge entre ambdós jugadors dins la franquícia és total. Tot i això, el que em fa decantar cap a Donovan Mitchell en lloc de Rudy Gobert és el fet que sense ell, el pivot no tindria ni la meitat del reconeixement que té dins la lliga.

Gobert, com ja he dit anteriorment, és incapaç de poder crear-se els seus propis tirs. Si no li facilites les coses perquè finalitzi a sota cistella es converteix en un jugador pèssim més enllà d’un metre de distància del cèrcol. En canvi, el ja internacional amb Estats Units, és l’ànima de l’equip, el jugador amb les suficients habilitats per a donar-li els tirs decisius, dirigir-lo o assumir el paper de líder en millors condicions segons la situació en què es trobi el vestuari.

Cert és que la facilitat que hi ha en poder trobar un substitut amb les mateixes característiques que Donovan Mitchell és relativament més alta que la de poder rellevar a Gobert. Trobo, però, que podrien buscar algun intercanvi de jugadors en què Utah rebés un aler tirador i bon defensor i posar de “5” titular a Tony Bradley. Un pivot similar al francès i amb un marge de millora prou gran perquè Quinn Snyder li pugui donar un vot de confiança.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Més a NBA

Tradueix »