Connecta amb nosaltres
Álex Abrines, amb el títol de lliga aconseguit contra el Madrid.

BARÇA

Álex Abrines: irregularitat a la recerca de la consolidació

Analitzem temporada 2020/21 d’Abrines i observem què podem esperar d’ell l’any vinent.

Comparteix

Álex Abrines: irregularitat a la recerca de la consolidació

La temporada 2020/21 del Barça de Jasikevicius va donar per molt: alegria, tristesa, èxits, fracassos, patiment, alts i baixos, etc. Moltes emocions que es van acabar traduint en la millor temporada de l’equip blaugrana en la darrera dècada. Campions de la Lliga Endesa i la Copa del Rei, i finalistes de l’Eurolliga. L’equip culer es va quedar a només 6 punts de guanyar un triplet que hauria estat històric. Una temporada tan llarga i amb tants èxits no està exempta de protagonistes. Un dels quals s’ha parlat més és Álex Abrines. El jugador balear ha estat l’aler titular de l’equip de Saras al llarg d’aquesta temporada. El seu rendiment, però, ha donat molt a parlar per la gran irregularitat que ha mostrat al llarg de la campanya. Un inici increïble, amb uns primers mesos fascinants, i un segon tram de la temporada complicat on va acabar perdent rellevància.

La pròxima temporada culer preveu noves emocions fortes i les mateixes ganes per lluitar per tot, però la baixa de dos dels competidors d’Abrines en la posició d’aler (Hanga i Claver) li obre les portes cap a una consolidació definitiva com un dels referents de l’equip. Ho aconseguirà l’ex-Thunder? Comencem analitzant la seva temporada 2020/21.

Un inici de temporada brillant

Abrines va tornar de l’NBA buscant un lloc on poder tornar a gaudir del bàsquet. Enlloc millor que a Barcelona, la ciutat que el va veure explotar definitivament abans de fer el viatge cap a la millor lliga del món. La seva primera temporada al club, però, no va ser gens fàcil i li va costar guanyar-se un lloc dins la rotació de Pesic. L’arribada de Jasikevicius va suposar una alenada d’aire fresc per a Abrines. El tècnic lituà és ben conegut per dotar als tiradors dels equips que dirigeix d’una gran quota de llançaments, i Abrines va saber trobar el seu lloc i rendir com mai durant els primers mesos de competició.

Els seus números van ser boníssims, consolidant-se com una peça important de l’engranatge blaugrana. Fins al mes de febrer, moment en què arriba la Copa del Rei, el balear havia disputat 22 jornades d’Eurolliga anotant 9 punts de mitjana amb un 46’5% en triples. Tot això en més de 21 minuts per partit. A l’ACB, per la seva banda, anotava 8 punts per partit amb un 39’4% en triples, números una mica més discrets però igualment bons. La pissarra del lituà contemplava grans variants perquè el balear pogués trobar triples lliurats, i Abrines estava responent com mai.

La Copa com a punt d’inflexió

En aquesta tessitura d’un Álex Abrines titular i brillant va arribar la Copa del Rei de Madrid 2021. Allà, el de Palma va arribar al seu punt més alt com a jugador culer. La seva Copa va ser immaculada. Al llarg dels 3 partits que dura la competició, l’Álex va anotar el 100% dels seus llançaments, amb un 9/9 en tirs de camp (8/8 en triples), promitjant 9’3 punts en 19 minuts de joc. A més, la seva impecable defensa sobre Carroll a la final va ser molt aclamada pels aficionats. Abrines va aconseguir deixar a una de les grans amenaces blanques amb un 0/8 en tirs de camp i un -11 de valoració.

En aquell moment, Abrines va tocar el cel, després d’uns anys d’ombres. Però, després d’aquella Copa del Rei perfecta, el jugador balear va patir una davallada en el seu rendiment que va acabar amb l’Álex perdent molt protagonisme durant els darrers mesos de la temporada.

Un final de temporada decebedor

Un cop finalitzada la Copa a mitjans de febrer, el rendiment d’Abrines va caure en picat. L’Eurolliga és la competició que més va notar aquest canvi. L’aler blaugrana va passar de disputar 21 minuts per partit fins al febrer a jugar-ne menys de 15. En punts per partit, la seva davallada va ser brutal, passant d’anotar 9 punts a només 2’3. I, des de la línia de 3, els seus percentatges van caure en picat, passant de més d’un 46% a un 27%. De fet, la seva màxima anotació a l’Eurolliga en les darreres 17 jornades (comptant Playoffs i Final Four), és de 6 punts. Especialment preocupant va ser la seva eliminatòria de Playoffs contra el Zenit de Xavi Pascual, en la qual va llançar només 7 cops a cistella en tota la sèrie, anotant 0’6 punts per partit en 13 minuts de joc.

La dada que exemplifica millor que cap altra la pèrdua d’importància d’Abrines és la següent: fins a la Copa, el balear va llançar 101 triples a l’Eurolliga en 22 partits. Una mitjana de pràcticament 5 per partit. Per la seva banda, després de la Copa, en va llançar 29 en 17 partits. Menys d’1’5 triples llançats per partit. Una quota de llançaments molt inferior que deixa en evidència el rendiment del ‘3’ culer en el segon tram de la temporada.

A l’ACB, per la seva banda, va aconseguir mantenir un rendiment elevat, contrastant amb el que tenia en competicions europees. Des de la Copa, Abrines va promitjar 7’7 punts per partit amb un 47% en triples. Números molt competents, però que res a veure tenien amb els de l’Eurolliga. Tot això va acabar amb el balear perdent importància en la rotació en benefici de Kuric, que va tenir un rendiment molt més regular al llarg de la campanya. Abrines va passar de ser l’aler titular de l’equip, a ser un jugador de rotació.

Abrines, en un partit de la temporada 2020/21.

Abrines, en un partit de la temporada 2020/21.

La seva temporada, en números

Un cop resumida la temporada d’Abrines, toca endinsar-se numèricament en si el ‘3’ culer ha estat un jugador sòlid per a l’equip blaugrana o no, més enllà de sensacions.

Tot i la davallada en el rendiment que va patir, Abrines va ser un jugador d’elit europea en el llançament exterior durant tota la temporada. El 65% del seu volum de tir van ser llançaments exteriors. L’Álex va demostrar ser tota una referència en els llançaments en Spot Up (rebre i llançar des d’una posició estàtica). En aquesta tipologia de llançament, va aconseguir 1’29 punts per possessió en ACB, i uns bestials 1’51 punts per possessió en Eurolliga (d’un màxim de 3, per tant més d’un 50%). Sortint de bloquejos, tot i no tenir els números de Kuric, Abrines també és un jugador molt fiable. A l’ACB ha promitjat 1’45 punts per possessió i a l’Eurolliga, 1’18. Per últim, llançant sobre recepcions de mà a mà també ha estat un jugador sòlid. Un 10% del volum de llançament d’Abrines era sobre mà a mà i va aconseguir anotar 1’09 punts per possessió en ACB i 1’13 en Eurolliga.

Álex Abrines no és un jugador que brilli especialment en transició. El rendiment mostrat a camp obert aquesta temporada ha estat molt dispar. A la Lliga Endesa ha anotat uns brillants 1’46 punts sobre un 11% de volum en aquestes situacions. Per la seva banda, a Eurolliga ha tingut un rendiment desastrós en transició, amb 0’36 punts per possessió i menys d’un 6% de volum. Bàsicament, a l’ACB ha pogut córrer més i millor que a l’Eurolliga.

L’ex-Thunder és un especialista en el llançament exterior, però tampoc és un mal jugador quan decideix posar la pilota a terra i atacar des del bot. Tot i això, el volum de jugades en les quals ho fa és molt baix, i per aquest motiu no acaba de ser un jugador eficient. El seu millor rendiment en aquesta faceta del joc el té atacant sobre recepció (davant del close out del defensor), on ha demostrat ser un molt sòlid. A ACB ha anotat 1’38 punts per possessió en aquest tipus de penetracions, mentre que a Eurolliga n’ha anotat 0’94, sent una mica més irregular.

Pel que fa a situacions de Pick & Roll, Abrines no és un mal jugador com a ball-handler, tot i que el seu volum de tir en aquestes situacions és mínim (3% en ACB i 5% en Eurolliga). En competicions domèstiques anota 0’83 punts i en competicions europees 1 punt per possessió. Per finalitzar, l’Álex no és un jugador que tingui cap mena d’incidència ni efectivitat atacant aclarats (ISO). Aquestes situacions representen només un 2% del seu volum de tir i anota només 0’6 punts per possessió en totes dues competicions.

Un especialisat defensiu consolidat

En atac ja hem vist que el balear és un jugador amb rendiment dispar, que té moltes qualitats, però el seu joc està únicament orientat al llançament exterior. En defensa, el seu rendiment ha estat molt positiu en qualsevol àmbit del joc. Abrines s’ha destacat aquesta temporada com un defensor molt complet, i ha defensat amb èxit tant a jugadors amb pilota com a exteriors tiradors.

Comencem analitzant el seu rendiment defensant al portador de la pilota. En situacions de Pick & Roll, Abrines ha experimentat una millora important respecte temporades anteriors, i ha concedit només 0’8 punts a ACB, en un 19% de volum, i 0’66 punts per possessió a Eurolliga, en un 14% de volum. Números molt positius que el cataloguen com un gran defensor de bloquejos directes. Defensant aclarits també és un jugador molt notable. A l’ACB ha rebut només 0’47 punts per possessió en aquestes situacions, mentre que a Eurolliga ha patit una mica més, rebent 1 punt per possessió, sobre un 10% de volum.

Tot i el gran rendiment que ha acreditat defensant jugadors amb pilota, la seva gran especialitat defensiva és la defensa dels tiradors rivals. Abrines ha fet una feina espectacular aquesta temporada defensant sortides de bloquejos indirectes i així ho acrediten els seus números (0’74 punts per possessió en ACB i 0’88 en Eurolliga, sobre un 14% de volum). Tenint en compte que la majoria de llançaments en aquestes situacions són triples, els números són boníssims, aconseguint deixar als rivals en percentatges molt baixos.

El que més li costa defensar a Abrines, quan el seu atacant no té la pilota, són els talls a cistella. El percentatge de volum de llançament rival en aquestes situacions és força alt pel que solen ser aquest tipus de jugada (prop d’un 10% de volum en totes dues competicions). Aquest fet demostra que sovint pateix alguna desconnexió defensiva i es menja els talls rivals. Els seus atacants anoten 1’35 punts per possessió en ACB i 1’29 en Eurolliga.

Per últim, la defensa de canvis a la que ens té habituats el Barça, ha fet que sovint hagi de defensar situacions de pal baix. En aquestes situacions, Abrines s’ha destacat com un defensor notable, fent bona feina tant contra alers més alts que ell, com contra jugadors interiors. Abrines només rep 0’75 punts per possessió en ACB en aquestes situacions, i 0’53 punts en Eurolliga. Grans números tenint en compte que és un jugador exterior.

Álex Abrines, amb el títol de lliga aconseguit contra el Madrid.

Álex Abrines, amb el títol de lliga aconseguit contra el Madrid.

Què podem esperar d’ell la temporada vinent?

Després de la seva irregular campanya 2020/2021, d’Abrines es pot esperar que seguirà sent l’aler titular del Barça una temporada més. A falta del fitxatge de l’aler que busca el club blaugrana (una posició per la qual han sonat Deck, Hezonja, Kalinic, Dobric, Papapetrou, o Nigel Hayes, que sembla que és l’escollit), sobre el paper el balear seguirà tenint un rol important. Actualment, la línia exterior culer està força curta d’efectius. Avui en dia, l’equip culer compta amb Higgins, Kuric, el mateix Abrines, Sergi Martínez, i els minuts que jugui Jokubaitis a la posició d’escorta. En aquesta tessitura, es preveu indispensable el fitxatge de l’aler per a acabar de complementar les posicions exteriors.

Així doncs, el rol d’Abrines dependrà molt de quin nivell d’importància tingui l’aler que fitxi l’equip de Saras. Si arribés un jugador amb estatus de titular (com podria ser Deck), el jugador balear veuria reduïda la seva quota de minuts, passant a ser un jugador suplent. En canvi, si com sembla arriba un jugador d’equip com pot ser Nigel Hayes, Abrines seguirà gaudint de minuts importants dins de l’engranatge culer, tenint un paper rellevant i partint-se els minuts amb el nou fitxatge blaugrana.

En qualsevol cas, el jugador balear haurà d’intentar tenir un rendiment molt més regular si vol seguir sent un jugador important per aquest Barça, ja que el seu tram final de temporada passada és difícil d’oblidar i el posa en una situació en la qual se li ha d’exigir molt més. Álex Abrines és un jugador amb nivell suficient per ser titular a un equip com el Barça, però ho ha de demostrar. L’equip necessita els seus triples i la seva defensa al màxim nivell si vol optar de nou a tots els títols.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada.

BOTIGA
PATREON

Més a BARÇA

Tradueix »