Connecta amb nosaltres

BARÇA

Anàlisi de la plantilla del Barça 2022/23

Analitzem com es perfila el Barça 2022-23 de Sarunas Jasikevicius.

Comparteix

Anàlisi de la plantilla del Barça 2022/23

Després d’un llarg i mogut mercat de fitxatges d’estiu, podem considerar que la plantilla del Barça 2022/23 està tancada. Quant a entrades. Encara queda alguna sortida per confirmar oficialment: Calathes i Oriola estan negociant les seves respectives rescissions de contracte, però tot apunta que el base titular i el capità de la temporada passada, no jugaran més al Palau Blaugrana. Les seves sortides haurien de confirmar-se aviat. Amb les sortides dels dos puntals, només quedarà per definir un petit dubte, la continuïtat o cessió dels dos joves projectes del planter, Caicedo i Nnaji. Tot apunta que el jove pivot nigerià seguirà en dinàmica de primer equip, però en el cas de Caicedo ha tingut ofertes importants per sortir cedit a l’ACB que sembla que finalment quedaran en res perquè les plantilles estan cada vegada més tancades. Segons apuntava en les darreres setmanes el reconegut tuitaire blaugrana Erick Moleiro, sembla que la idea és que el jugador balear continuï.

Així doncs, un cop es confirmin les dues sortides que s’estan negociant i les continuïtats dels dos joves, la plantilla de l’any III de Sarunas Jasikevicius a la banqueta blaugrana estarà 100% definida. D’aquesta manera, l’equip confirmarà la revolució que ha dut a terme la gerència i l’staff tècnic a la recerca de nous jugadors que donin un impuls al projecte. D’aquesta forma, l’equip ha realitzat 6 fitxatges per 6 sortides (quan es confirmin les dues pendents). Tomas Satoransky, Oriol Paulí, Nikola Kalinic, Oscar Da Silva, Mike Tobey i Jan Vesely arriben per millorar el que hi havia. Substitueixen a Calathes, Exum, Hayes-Davis, Smits, Oriola i Brandon Davies, que són els qui han fet (o faran pròximament), les maletes.

Com afectaran tots aquests canvis al projecte de la temporada vinent? Quines diferències hi ha entre una plantilla i una altra? En què millora i en què empitjora l’equip blaugrana? Ho analitzem àmpliament en aquest article.

Comparativa entre les dues plantilles

Plantilla Barça 2021/22:
POS 5 Inicial 1a Rotació 2a rotació 3a Rotació
B Nick Calathes Rokas Jokubaitis
E Cory Higgins Nico Laprovittola Michael Caicedo
A Dante Exum Kyle Kuric Álex Abrines Sergi Martinez
AP Nikola Mirotic Nigel Hayes Rolands Smits
P Brandon Davies Sertac Sanli Pierre Oriola James Nnaji
Plantilla Barça 2022/23:
POS 5 Inicial 1a Rotació 2a rotació 3a Rotació
B Tomas Satoransky Rokas Jokubaitis
E Cory Higgins Nico Laprovittola Kyle Kuric Michael Caicedo
A Nikola Kalinic Álex Abrines Oriol Paulí Sergi Martinez
AP Nikola Mirotic Oscar Da Silva
P Jan Vesely Sertac Sanli Mike Tobey James Nnaji

Si ens endinsem en comparar les dues plantilles, veiem que hi ha el mateix nombre de jugadors, però diferentment estructurats. Han arribat 6 jugadors per substituir les 6 baixes, però ni els perfils ni els rols són exactament idèntics. Tot i que la plantilla comptarà amb 16 fitxes, igual que la que va acabar la temporada passada (14 de primer equip i els 2 joves), l’equip canvia bastant en relació al que hi havia la temporada passada. L’equip ha canviat de base, aler i pivot titular. Tres peces claus han abandonat el club blaugrana per donar espai a tres nous referents, ja consagrats com estrelles europees: Satoransky, Kalinic i Vesely. Aquest triumvirat seran els encarregats de liderar l’equip juntament amb els dos cracks de les darreres temporades, Mirotic i Higgins. Satoransky aportarà més físic i verticalitat, Kalinic gen competitiu i un generador de pal baix, i Vesely intel·ligència al servei de l’equip.

Observant la plantilla que començarà la temporada, veiem que hi ha dues posicions que seran cobertes, sobre el paper, per només dos jugadors. La de base, amb Satoransky i Jokubaitis, i la d’aler-pivot, amb Mirotic i Da Silva. Les altres posicions estan més que cobertes, amb diversos jugadors de rotació. Aquesta confecció de plantilla, però, està pensada per tenir més versatilitat que la de l’any passat. El fitxatge de Kalinic està pensat precisament per això, i serà ell qui completi la rotació al ‘4’ en cas de necessitat i com a recurs (a l’estil Deck). El rol de tercer base el completarà, igual que ja va fer la temporada passada, la revelació Nico Laprovittola, que va encaixar com anell al dit de l’equip. El serbi i l’argentí són les peces claus per entendre la gran versatilitat que tindrà el Barça 22/23, amb totes les posicions cobertes de sobra.

Què guanya i què perd la plantilla del Barça?                   

La nova i renovada plantilla del Barça fa variar els paradigmes que es tenien sobre el joc del club blaugrana amb Saras. Els nous reforços, en la seva majoria perfils diferents als que hi havia, suposen un canvi important. La pèrdua de Davies, amb tot el que això suposa, juntament amb la de Calathes, fan pensar que veurem un Barça bastant diferent. D’aquesta forma, observem què suposen tots els canvis de la plantilla per als diferents aspectes del joc ofensiu de l’equip.

Joc al pal baix          

La baixa de Brandon Davies suposa un canvi molt gran en aquest aspecte del joc. La temporada passada, ell i Mirotic eren els dos grans focus generadors de l’equip sota el cèrcol. La seva baixa, unida a les d’Smits i Oriola, ha estat substituïda per Vesely, Da Silva i Tobey. Aquests tres reforços, tot i que aporten molt en altres facetes del joc, sobretot exteriorment i atlèticament, no són grans especialistes en el joc ofensiu al pal baix. Si analitzem els números que tenen tots els jugadors que disputaran minuts com a interiors la temporada vinent, veiem que, més enllà de Mirotic, no hi ha jugadors destacats en aquesta faceta del joc. El jugador més interessant dels nouvinguts és Kalinic, qui és un dels alers d’Europa amb més capacitat de jugar d’esquena a cistella i treure avantatges. D’altra banda, Jan Vesely, sense ser un especialista, és un jugador funcional i que, gràcies a la seva intel·ligència, és força efectiu sota el cèrcol (1,09 punts per possessió).

Dades de joc al pal baix, via Instat: temporada 2021/22.
Volum Possessions Punts x possessió
Nikola Mirotic 25,6% 2,9 1,13
Nikola Kalinic 15,8% 1,9 0,75
Jan Vesely 14,8% 1,4 1,09
Oscar Da Silva 13,2% 1,1 0,89
Sertac Sanli 12,9% 0,8 0,86
Mike Tobey 9,2% 0,6 0,71
James Nnaji 18,6% 0,3 0,75

La resta de jugadors blaugranes, tant els nous reforços com els que ja hi eren, són pivots amb altres característiques i que, més enllà de poder atacar al pal baix contra jugadors més petits, no és recomanable buscar-los per a que es generin el seu propi llançament. Ni Sanli, ni Tobey, ni Da Silva, ni el jove Nnaji són interiors amb bon joc de peus i tacte, més enllà de la finalització. D’aquesta forma, és relativament fàcil visionar que seran Mirotic i Kalinic els dos grans focus generadors al pal baix de la propera temporada: Mirotic com a finalitzador i Kalinic com a lector i generador d’avantatges. D’aquesta forma, interiors com Sanli, Tobey o, fins i tot, Vesely, viuran més còmodes lluny de cistella, aprofitant el seu llançament de mitja i llarga distància.

Generació exterior

Un dels problemes més recurrents del Barça en aquestes darreres temporades ha estat el de la generació exterior. Tot i comptar amb una nòmina d’exteriors boníssima, sovint s’ha trobat a faltar aquell jugador que trenqui esquemes i generi imprevisibilitat al sistema ofensiu. Laprovittola va complir de sobra amb aquest rol la temporada passada, però es va trobar molt sol, ja que va ser l’únic jugador amb capacitat per sortir-se del guió i generar de forma autònoma. L’altre gran jugador de l’equip amb aquesta capacitat és Cory Higgins, però els problemes amb les lesions no el van deixar brillar com en temporades anteriors. Així doncs, el Barça ha trobat a faltar aquest tipus de jugador, que la majoria d’equips tenen i que solen ser diferencials.

Si ens fixem en la taula de números de finalització en Pick & Roll, veiem que l’equip de la temporada vinent no compta amb grans especialistes generadors. En dades de la temporada 21/22, Higgins i Jokubaitis han estat els dos jugadors que més han finalitzat aquestes situacions, i amb un encert promig. Laprovittola i Kuric han estat els dos jugadors més efectius sobre bot sortint del bloqueig directe, però el d’Indiana amb un volum molt baix (no és ni molt menys un especialista), i l’argentí amb certa irregularitat.

Dades de finalització de Pick & Roll, via Instat: temporada 2021/22.
Volum Possessions Punts x possessió
Satoransky 25,3% 1,6 1,04
Jokubaitis 41,4% 2,5 0,98
Laprovittola 20,2% 1,8 1,06
Higgins 33,8% 2,7 0,98
Kalinic 10,3% 1,2 0,73
Kuric 10,4% 0,6 1,03
Abrines 2,5% 0,1 0,5
Paulí 24,5% 1,7 0,9
Sergi M. 0% 0 0
Caicedo 19,6% 0,4 0,22

La resta dels jugadors que formaran part de la nòmina d’exteriors la temporada vinent tampoc són destacables. Kalinic pot generar sobre bot, però la seva efectivitat és baixa i és molt millor en altres aspectes del joc. Oriol Paulí ha tingut bons números, però en un nivell de competitivitat inferior. No es preveu que sigui un jugador protagonista amb la pilota a Can Barça. Per últim, el volum d’Abrines amb la pilota és mínim, mentre que el de Sergi Martínez és directament inexistent. Caicedo haurà de créixer, però la seva efectivitat sobre bloqueig directe a l’alt nivell encara s’ha de desenvolupar.

El rendiment de Satoransky amb la pilota serà una de les claus de la temporada culer. El txec ha tingut un volum de finalització relativament baix a l’NBA per les seves condicions, però la seva efectivitat no ha estat dolenta. Si és capaç de traslladar els seus bons números a un volum molt major a l’Eurolliga, part dels problemes del Barça amb el bloqueig directe estaran solucionats. Si ens fixem amb la segona taula, veiem alguns dels grans generadors de l’Eurolliga. La gran diferència amb la taula dels jugadors culers, apart de que tots ells anoten més d’1 punt per possessió sobre bloqueig directe, és el volum. Els grans generadors es juguen més de 4 possessions per partit sobre Pick & Roll, i amb gran efectivitat. Els jugadors blaugranes tenen un volum i efectivitat menors, i hauran de créixer en aquesta faceta si volen pal·liar un dels grans problemes de l’equip de la passada temporada.

Volum Possessions Punts x possessió
Micic 42,8% 6,5 1,16
Larkin 33,7% 3,9 1,14
Wilbekin 31,0% 4,2 1,04
Sloukas 43,7% 4,3 1,02
M.James 29,0% 4,9 1,16
Okobo 29,3% 3,8 1,05

D’aquesta forma, la millora del Barça sobre bot passa per 3 qüestions elementals: el rendiment que pugui donar Satoransky amb un volum superior, la progressió del jove Jokubaitis i, sobretot, la recuperació del millor Higgins.

Objectiu: recuperar al millor Higgins

El Barça aconseguirà guanyar molt en imprevisibilitat i capacitat d’atacar la cistella sobre bot si aconsegueix recuperar la millor versió de Cory Higgins. El fillol de Michael Jordan va ser el millor jugador de l’equip la temporada 20/21, temporada en la qual es va notar menys aquest dèficit exterior blaugrana. El rendiment de Higgins va ser excels, i això va provocar que el Barça estigués molt més a prop dels grans títols que aquesta darrera temporada. La passada campanya, les lesions no van deixar que el nord-americà tingués continuïtat, i només va poder disputar 37 partits oficials (en va disputar 75 la temporada 20/21). D’aquesta forma, és cabdal intentar recuperar la millor versió d’un jugador de 33 anys que ha estat molt llastrat pels problemes físics en el seu pas pel club blaugrana.

Gràfica de distribució de tir de Higgins | Josep Escarré

Gràfica de distribució de tir de Higgins | Josep Escarré

Aquest fet el podem veure fàcilment amb aquesta gràfica, que deixa molt clar la baixada de rendiment que ha patit Higgins d’una temporada a l’altra. Si per alguna cosa destaca Higgins és per atacar als rivals sobre bot, ja sigui mitjançant l’1 contra 1 com sobre bloqueig directe. La gràfica de cometes (dades d’Instat), ens indica un descens important de punts per possessió en 4 dels tipus de tirs que més fa servir Higgins al seu repertori. El nord-americà baixa la seva efectivitat tant en finalitzacions en safata d’1 contra 1 com sobre bloqueig directe, i també en tir en suspensió. Però no només baixa la seva efectivitat, sinó que, a excepció de la penetració en 1 contra 1, també ha baixat el seu volum de tir en totes les finalitzacions. Així doncs, la mostra ens indica que, d’una temporada a una altra, Higgins ha baixat tant en volum de tir com en efectivitat, i això ha suposat un problema per les aspiracions del Barça.

Recuperar una bona versió de Higgins ha de ser un objectiu prioritari per al club blaugrana. Un Cory sa i feliç suposa un Barça millor.

Tir exterior

El Barça de Saras és un dels equips d’Europa amb una millor selecció de tir. Aquesta afirmació és recolzada pel fet que el club blaugrana va ser l’equip de l’Eurolliga amb un millor percentatge des de la línia de 3 punts, amb un 40’1% (a bastanta distància del segon, l’Unics, amb un 37’5%). El joc pausat i metòdic que proposa el tècnic lituà és una mina per a trobar tirs òptims de percentatges elevats. El Barça 21/22, però, era un equip que no llançava molt de tres (3r equip a l’Eurolliga amb menys triples tirats). Preferia buscar opcions interiors com a prioritat, i el triple com a alternativa. Així, sorgien moltes situacions de tirs a peus parats, que sempre ajuden a augmentar percentatges. Els números de Catch & Shoot (rebre i tirar) dels exteriors que formaran part de la plantilla de l’any vinent convida a pensar que es mantindrà aquesta idea.

Dades de triples en Catch & Shoot, via Instat: temporada 2021/22.
Volum Possessions Punts x possessió
Kyle Kuric 17,1% 1,1 1,09
Alex Abrines 26,0% 1,1 1,57
Nico Laprovittola 17,1% 1,3 1,31
Cory Higgins 14,0% 1,2 1,35
Nikola Kalinic 21,9% 2,7 1,11
Oriol Paulí 18,8% 1,3 0,79
Sergi Martínez 33,5% 0,7 1,1
Michael Caicedo 23,9% 0,4 0,55

Però si ens fixem en les dades, veurem ràpidament que hi ha aspectes a millorar. Es fa difícil entendre com pot ser que dos dels millors tiradors d’Europa, com son Kuric i Abrines, tinguessin un volum de llançament triple tan baix (2’2 triples en Catch & Shoot, entre els dos, per partit). Els números, sobretot d’Abrines, són molt positius, però haurien de ser més elevats en quant a volum. No pots permetre’t, un altre any, el luxe de gaudir de dos tiradors de tal calibre i no explotar-los al màxim. És cert que Kuric també llançava molt mitjançant bloquejos indirectes, però el cas del balear és un crit al cel. També es podria dir el mateix de Laprovittola, qui ha tingut un impacte molt positiu en l’equip mitjançant el seu tir exterior, i els seus números així el recolzen, però hauria d’haver gaudit de més llançaments en aquesta tessitura.

La resta d’exteriors que formaran part de la plantilla també han tingut bons números en Catch & Shoot, excepte Paulí, qui és un llançador irregular,  i Caicedo, que encara ha de créixer. El Barça hauria de tenir com a objectiu optimitzar encara més el tir exterior, un dels seus punts forts fins al moment, explotant al màxim als seus tiradors. I això passa, sobretot, per les mans de Kyle Kuric. Si observem la gràfica de llançaments puntejats i no puntejats, trobarem al tirador d’Indiana en una posició molt millorable en quant a percentatges. Kuric va tenir un final de temporada molt millorable en el tir, i això l’ha posat en entredit. Observem que calca percentatges tant en tirs puntejats com no puntejats, cosa sorprenent, ja que un jugador com ell hauria de fallar ben poc quan llança sol (veiem el cas d’Abrines o Lapro).

Gràfica de tipologia de llançament | Josep Escarré

Gràfica de tipologia de llançament | Josep Escarré

La gràfica, que retracta el volum i encert de triples per part dels 5 exteriors principals del Barça de la temporada vinent, ens mostra una evident millora de percentatge quan els jugadors tiren sols. Aquest hauria de ser un dels grans objectius de Saras: generar avantatges per a trobar els tiradors en la posició més òptima possible. Si, a més d’aconseguir-ho (cosa que ja va fer l’any passat), ho fa amb un volum superior, el Barça es convertirà amb un dels equips més perillosos en el tir exterior a Europa. Una bona selecció de tir amb un volum elevat suposa un gran èxit per als tiradors de qualsevol equip.

Rol dels fitxatges dins l’equip

Optimitzar a Nikola Kalinic

Kalinic és un jugador molt peculiar, un dels alers amb millors condicions del panorama europeu, però amb unes virtuts molt marcades. L’objectiu de Saras ha de ser optimitzar al serbi per a obtenir la seva millor versió, qui ajudaria molt a créixer el projecte del club blaugrana, que porta anys buscant un aler titular. Kalinic és un aler que, ofensivament, ha de ajudar al Barça en dues facetes diferents: la generació al pal baix i el tir a peus parats. Tot i poder generar sobre bot (ja hem vist en taules anteriors que no és especialment efectiu), on millor rendeix Kalinic és allunyat de la pilota i havent només de finalitzar. Això, quan es troba en posicions exteriors. Veiem a la gràfica de percentatges de tir exterior que l’ex d’Estrella Roja ronda el 50% en triples de llançaments no puntejats. En canvi, quan el puntegen la xifra s’acosta al 30%. D’aquesta forma, trobar al serbi sol per a tirar ha de ser objectiu principal. Si ha de generar-se el seu propi llançament patirà.

A més, Kalinic és un excel·lent generador d’avantatges al pal baix. Tot i que els seus números com a finalitzador de pal baix no són especialment elevats, on més brilla el serbi és com a generador. Atraure ajudes amb Kalinic al pal baix i, a partir d’aquí, moure la pilota per buscar un tir òptim seria un situació ideal amb el serbi a pista. Com s’ha mencionat anteriorment a l’article, ell i Mirotic seran els dos grans referents de l’equip al pal baix, un cop assumida la baixa de Davies. Si Kalinic encaixa bé en l’engranatge ofensiu de l’equip, el Barça guanyarà moltíssim. D’aquesta forma, se l’haurà de rodejar de generadors (Sato, Higgins, Jokubaitis, Lapro), per a que pugui brillar, i que no sigui ell el protagonista amb la pilota. El seu encaix defensiu està fora de tot dubte, i ajudarà a pujar el nivell competitiu de l’equip.

Què suposa el canvi de Calathes per Satoransky?

Un dels grans canvis de la propera temporada és el de l’arribada de Satoransky per cobrir la plaça de base titular que les dues darreres campanyes ha estat per Calathes. El base greco-americà abandonarà la disciplina blaugrana després de ser una de les grans referències del projecte de Saras. L’equip blaugrana, però, necessitava un canvi a la direcció de joc i, un cop posat sobre la taula el retorn de Satoransky, l’arribada del base txec no podia escapar-se. L’ex-blaugrana torna a casa per ser un dels líders del nou projecte i convertir-se en un dels grans exteriors de l’Eurolliga. Què guanya i què perd el Barça amb aquest canvi?

Principalment, el canvi Calathes-Satoransky fa guanyar al Barça en verticalitat. El txec és un dels jugadors més atlètics del panorama europeu, i això li permet una facilitat per arribar a cistella que no tenia amb el grec. Calathes és un excel·lent lector de les situacions de Pick & Roll, i fa gal·la de la seva intel·ligència per enginyar-se-les per trobar la penetració òptima o al company lliurat per finalitzar. Satoransky no és tan bo com Calathes en la lectura de les diferents situacions què passen a pista, ja que el grec és, probablement, el millor director d’Europa, però té altres característiques que el fan una peça de tant valor o més. La lectura de joc del txec, sense ser tan elit com la del grec, també és bona i és capaç de trobar solucions als problemes de l’equip.

Tipologia d’anotació de Calathes les temporades 20/21 i 21/22.
Calathes Volum Possessions Punts x possessió
Bl. directe 37,1% 3,2 0,91
Catch & Shoot 13,6% 1,2 0,96
Transicions 11,3% 1 0,89
1 contra 1 8,7% 0,7 0,80
Bl. indirecte 2,6% 0,2 0,57
Pal baix 3,9% 0,3 0,21
Tipologia d’anotació de Satoransky les temporades 20/21 i 21/22.
Satoransky Volum Possessions Punts x possessió
Bl. directe 25,3% 1,6 1,04
Catch & Shoot 18,7% 1,2 0,97
Transicions 11,6% 0,7 1,03
1 contra 1 5,7% 0,4 1,20
Bl. indirecte 3,6% 0,2 0,86
Pal baix 2,7% 0,2 0,36

Satoransky és un perfil molt més anotador que Calathes, més autònom i penetrador. El seu atletisme i capacitat d’1 contra 1 el fan un jugador més efectiu a l’hora d’encistellar que el grec. Si comparem les dues taules d’anotació dels dos jugadors, veiem que Satoransky, tot i que la gran majoria dels seus partits han estat a l’NBA (també compta els de la selecció), presenta números més efectius en anotació que els de Calathes. En tots els aspectes del joc. Trobem que, tot i que el volum de llançament i possessions jugades és major en el grec (té més influència al Barça de la que tenia ‘Sato’ a l’NBA), el txec força més efectiu. Tots dos jugadors presenten millors números on-ball (amb la pilota a les mans), que sense pilota. Cap dels dos és efectiu finalitzant després de bloquejos indirectes i tampoc atacant al pal baix.

El recurs del pal baix pot ser interessant amb l’arribada de Satoransky. El txec, de 2’01 metres d’alçada, pot ser un valor de referència a l’hora d’atacar jugadors menys físics que ell i atraure ajudes per trobar bones situacions de tir. A l’NBA, no ha explotat aquesta situació perquè se les havia de veure amb bases més físics, però a Europa pot ser un factor a tenir en compte. La clau de l’arribada de Satoransky serà la capacitat que tingui a adaptar-se a un rol major del que ha tingut a la seva etapa a l’NBA. ‘Sato’ arriba al Barça a ser un referent, amb un rol molt més similar al que té a la selecció txeca que al que ha tingut als Estats Units. El rol protagonista no és un rol que li vingui de nou a l’ex dels Wizards i, de fet, es troba més còmode i és més efectiu quan més pilota té a les mans.

L’efectivitat anotadora de Satoransky amb la República Txeca és encara major que la que tenia a l’NBA, arribant a 1’28 punts per possessió en bloqueig directe, 1’49 en transicions, 1’43 en bloquejos indirectes i 1’06 en Catch & Shoot. Quan Satoransky augmenta la seva importància dins l’equip, es troba més còmode i amb més confiança i això repercuteix en una millora important del seu joc, tant amb la pilota com sense. D’aquesta forma, amb la selecció es converteix en un jugador molt més complet i amb més capacitats de fer coses sobre la pista que a l’NBA. Hem d’esperar una versió del txec més similar a aquesta que a la que tenia a la millor lliga del món. Si ho aconsegueix, el Barça guanyarà amb el canvi, sobretot per la major amenaça exterior que suposa respecte Calathes.

Satoransky jugador clau.

Satoransky, jugador clau.

Què suposa el canvi de Davies per Vesely?

A l’article individual del fitxatge de Jan Vesely pel Barça ja es va parlar de les similituds i diferències amb el nou pivot del Milà, però ampliarem les dades en aquest article. El canvi d’un per l’altre suposa una forta aposta del Barça per a canviar certs aspectes del joc ofensiu. Amb la baixa de Davies, el club català perd un dels millors pivots d’Europa, però incorpora un altre dels millors amb Vesely. Pel que fa a nivell dels jugadors, el Barça ni surt guanyant ni perdent, però tots dos tenen diferències prou marcades que fan que aquest canvi variï la planificació ofensiva de l’equip.

Si ens fixem en les dades de la passada campanya de tots dos pivots, veurem diferències clares en la distribució de llançament de cada un d’ells. Brandon Davies és un jugador molt més autònom i amb gran influència en el joc al pal baix (3,3 possessions per partit a 0,94 punts per possessió). Vesely, en canvi, només se’n juga 1,1 per partit amb més efectivitat (1,24 punts). Per altra banda, el txec és millor continuador de bloqueig directe que el nord-americà, ja que té més volum i efectivitat com a roller (2,2 possessions a 1,43 punts per 1,3 possessions i 1,29 punts, respectivament). Pel que fa als talls, tercera via d’anotació de tots dos, calquen els números anotadors (1,12 punts per possessió), però Vesely amb més volum (2’1 possessions per 0’9 de Davies).

Carta de tir de Davies, via Instat. Temporada 21/22.

Carta de tir de Davies, via Instat. Temporada 21/22.

Carta de tir de Vesely, via Instat. Temporada 21/22.

Carta de tir de Vesely, via Instat. Temporada 21/22.

Si observem les cartes de tir d’ambdós jugadors de la temporada passada, veurem que la de Vesely és molt més efectiva i amb millors percentatges en totes les posicions de tirs de 2. Davies té molta més influència prop de cistella, amb un volum de llançament molt superior al del txec, però la seva efectivitat és menor. La tendència de l’exblaugrana a forçar situacions prop de cistella és molt gran, i això ha provocat que la seva efectivitat baixi, especialment en el tram final de temporada. Vesely és un jugador molt més intel·ligent a l’hora de seleccionar el seu llançament i la seva carta de tir és bona prova d’això. A més, el nou pivot blaugrana té un volum de tir de mitja distància major al de Davies i amb més encert en el tir. El txec ha perfeccionat el seu tir curt fins al punt de ser un dels pivots referents en aquestes situacions de llançament.

Per últim, parlem de l’apartat defensiu. S’ha mencionat bastant que el Barça perdrà molta defensa exterior amb la baixa de Davies. El nord-americà amb passaport ugandès era un dels pivots (sinó el que més) que millor defensava el perímetre. La seva rapidesa lateral dotava al Barça d’una versatilitat defensiva que no tenia cap altre equip. El fitxatge de Vesely, però, també va amb aquesta tendència. De fet, el jugador txec ha defensat moltes més situacions de perímetre que Davies aquesta darrera campanya. ‘Rambo’ defensava un total d’1,4 possessions per partit a jugadors exteriors que finalitzaven sobre ell (entre situacions de Pick & Roll i 1 contra 1). Vesely, per la seva part, defensava 3,3 situacions d’aquest estil, més del doble, i amb molt bons resultats (0’78 punts rebuts en Pick & Roll i 0’69 en 1 contra 1). Així, si Vesely es manté en bon estat físic, ajudarà molt al Barça amb aquest tipus de defenses.

Què aportaran els altres tres fitxatges?

L’anàlisi més extens de cadascun d’ells està al seu article respectiu, però en aquest escrit intentarem acabar d’entendre quin rol tindrà cada un d’ells. És evident que Satoransky, Kalinic i Vesely arriben per ser titulars i tenir un gran impacte en el joc de l’equip. Per altra banda, els altres tres fitxatges, Mike Tobey, Oriol Paulí i Oscar Da Silva, tindran un rol de rotació menor.

El primer en arribar va ser Da Silva, que ve a substituir a Rolands Smits. Sent jugadors diferents, el cert és que comparteixen certes similituds. Tots dos són jugadors atlètics i amb capacitat per jugar per sobre de la cistella. L’alemany d’origen brasiler és un bon jugador de bloqueig directe, i entén molt bé el posicionament i espaiat de la pista, condició indispensable per a jugar en un equip de Saras. A més, és un jugador que encaixa bé en la proposta defensiva de l’equip. Smits era un valor important en defensa, ja que tenia un impacte positiu defensant interiors i exteriors. Da Silva pot tenir un impacte similar. Sense ser un jugador especialment fort, és llarg de braços i ràpid de cames, i tindrà un bon encaix en l’engranatge defensiu (0’61 punts per possessió rebuts al pal baix, 0’62 en 1 contra 1 i 0’83 en defensa exterior de Pick & Roll).

Per la seva banda, Mike Tobey arriba a Can Barça per a complir amb el rol que tenia el capità Pierre Oriola. L’internacional eslovè és un pivot amb capacitat d’obrir el camp i de molta feina sota el cèrcol. Carrega bé el rebot ofensiu i és un anotador molt efectiu. Es pot entendre bé amb jugadors com Kalinic i Mirotic, que tenen un fort impacte prop de la cistella. L’ex del Valencia Basket és un jugador amb un fort recorregut a l’ACB i ha demostrat ser vàlid per una rotació com la del Barça. Els dubtes amb Tobey arriben per la similitud del seu perfil amb el de Sertac Sanli. Si el turc segueix amb els seus constants problemes físics, Tobey tindrà un protagonisme major dins la rotació interior blaugrana. Si no, serà un interior que donarà minuts de qualitat (està acostumat a ser un jugador de rotació) a la segona unitat blaugrana.

Tobey, Kalinic i Vesely, 3 dels 6 fitxatges.

Tobey, Kalinic i Vesely, 3 dels 6 fitxatges.

Per últim, trobem la incorporació d’Oriol Paulí. L’aler gironí torna a casa, al club que el va veure créixer, tot i no arribar a debutar en partit oficial. Després d’un pas per Gran Canària, on va ser jugador de rotació i va aconseguir experiència disputant l’Eurolliga, va jugar les dues darreres temporades al MoraBanc Andorra, consolidant-se com un bon jugador a nivell ACB. El seu fitxatge arriba per la necessitat d’incorporar un jugador de formació (cupo) per la rotació de la Lliga Endesa. A Andorra ha crescut amb la pilota a les mans, convertint-se en un exterior penetrador i amb una lectura més que acceptable del bloqueig directe. Encara ha d’estabilitzar i millorar el seu llançament exterior, però si l’equip el troba en situacions còmodes de tir pujarà percentatges (28% en la seva carrera Eurocup i 23% en ACB). Serà un jugador amb poc protagonisme a l’Eurolliga però amb rotacions interessants a la Lliga Endesa.

A què opta el Barça 2022/23?

Un cop analitzada la plantilla al complet, amb els diferents aspectes del joc i el rol i importància que tindran els fitxatges, toca fer-se la pregunta: a què opta aquest Barça? Bé, per a respondre-la s’han de tractar dues qüestions. La primera és si la plantilla d’aquesta temporada és millor o pitjor que la de la passada. És difícil determinar-ho, ja que hi ha hagut diversos moviments i alguns d’ells han estat claus. La meva perspectiva és que si més no, és una plantilla diferent. El Barça 2022/23 té dues grans diferències amb el de la 2021/22: Satoransky i Vesely en el lloc de Calathes i Davies. Del rendiment dels dos txecs passaran bona part de les opcions de l’equip de Saras la propera campanya, especialment del base. És complicat analitzar quin impacte tindrà ‘Sato’ al seu retorn a Europa, però personalment sóc optimista i crec que es consolidarà en el top d’exteriors que juguen al vell continent. La resta dels fitxatges compliran més o menys amb el mateix rol que tenien els seus predecessors.

L’altra qüestió a plantejar-se és si la plantilla blaugrana està preparada per competir amb la resta de grans plantilles europees, especialment la de l’Efes i la del Madrid. Els dos finalistes de la passada Eurolliga també s’han reforçat de valent per seguir creixent, i la competència pels grans títols és encara major que la que ja existia la temporada passada. Clyburn, Polonara i Zizic s’han unit al projecte del bicampió, mentre que el Madrid ha reforçat de valent el seu gran dèficit, el perímetre, amb Hezonja, Musa i el ‘Chacho’. Però no només Efes i Madrid han millorat. El Milà ha incorporat a Davies, Pangos, Baron i DeShaun Thomas, entre d’altres. El Monaco a John Brown, Élie Okobo, i Jordan Loyd. El nou Fenerbahce d’Itoudis a Wilbekin, Edwards, Bjelica o Motley, i el Maccabi ha revolucionat per complet el seu equip. Està per veure com rendeixen tots aquests projectes, però la competència es presenta ferotge.

Així doncs, què us sembla la nova plantilla del Barça per la temporada vinent?

Comparteix
1 Comentari

1 Comentari

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

BOTIGA
PATREON

Més a BARÇA

Tradueix »