Connecta amb nosaltres

BARÇA

Anàlisi del fitxatge de Mike Tobey: diferències i semblances amb Sanli

Mike Tobey és el fitxatge sorpresa de l’estiu del Barça. Encaixa al club blaugrana?

Comparteix

Anàlisi del fitxatge de Mike Tobey: diferències i semblances amb Sanli

Després dels 4 fitxatges ja confirmats, i a l’espera d’Oriol Paulí (ja oficial), semblava que el Barça ja no es mouria més al mercat i donava la plantilla per tancada. Però el mercat de fitxatges és així i en un tres i no res et sorprèn. La nit de dilluns 25 es va avançar un interès del club blaugrana per incorporar un nou pivot per tancar el joc interior: Mike Tobey. Dit i fet. Poques hores més tard, el matí del dia 26, el nord-americà amb passaport eslovè ja era oficialment jugador del Barça. En una operació exprés, el ja exjugador del València firmava pel club blaugrana per a convertir-se en el tercer pivot de la plantilla, juntament amb Vesely i Sanli. El fitxatge de Mike Tobey ha generat certa remor a l’afició, amb opinions força dispars, així com ja va passar amb Laprovittola ara fa un any.

Alguns han relacionat aquesta operació amb la lesió de Mirotic, que a hores d’ara encara no se sap quan tornarà a les pistes, i altres l’han relacionat amb la simple necessitat d’incorporar un altre pivot a la rotació, a causa dels dubtes físics que poden generar els dos ‘5’ blaugranes. Els dubtes de l’afició vénen, sobretot, pel perfil de jugador que és Tobey, un interior a qui molts veuen similituds amb Sanli. A Esmaixada.cat, analitzem el tipus de jugador que és l’internacional eslovè i comparem el seu perfil amb el del turc. És un bon fitxatge per tancar la plantilla blaugrana?

Perfil i característiques del jugador

Mike Tobey és un jugador de sobra conegut pels aficionats de la Lliga Endesa, ja que va arribar a Espanya el 2017 per jugar al València. Amb els taronja només va disputar alguns partits del tram final de temporada abans de desembarcar a Tenerife. A l’illa canària va quallar una gran temporada, la qual cosa va fer que l’equip valencià decidís incorporar-lo de nou. El 2018 va signar un altre cop pel València, on ha estat 4 temporades amb un rendiment força positiu, abans d’acabar el seu contracte i fitxar pel Barça. El pivot de 27 anys fa el salt definitiu de la seva carrera, arribant a un equip contender, on tindrà un paper secundari però amb certa importància dins de la rotació.

Tobey com a executor

Tobey és un pivot de perfil ofensiu, amb molta capacitat anotadora, tant en situacions de finalització com en llançaments exteriors. El nou fitxatge blaugrana es troba còmode en pràcticament totes les situacions en les quals només ha d’acabar la jugada sense haver-se de generar el seu propi llançament. Mike Tobey és un fantàstic continuador de Pick & Roll, on es troba molt còmode caient ràpidament en la sortida del bloqueig per finalitzar. També té joc per sobre el cèrcol i domina els diferents tipus de finalització una vegada ja es troba en situacions properes a la cistella. En situacions com a roller, Tobey ha anotat aquesta darrera campanya 1’42 punts per possessió respecte gairebé un 30% del seu volum total de tir, una xifra molt destacable.

També destaca com a llançador exterior. El nou jugador blaugrana té tendència a obrir-se i llançar tant des del triple com des de la mitja distància. Mike Tobey és un jugador amb bona mà des de la línia de 3 punts. Al llarg de la seva carrera a Europa, ha rondat sempre el 37% en triples, sempre per sobre del 35% i per sota del 40%, tant en Eurolliga com en Eurocup i ACB. Aquestes dades sobre 1’5 llançaments per partit, aproximadament. Aquestes xifres l’acrediten com un bon llançador que, sense ser un especialista, es destaca per a llançar en situacions de peus parats (Spot Up) i obrint-se en Pick & Pop. També és un jugador amb mà des de la mitja distància, amb un rang de tir molt complet, que li permet anotar amb fluïdesa des de qualsevol posició de la pista. En competicions europees, ha acreditat un 40% d’encert en aquests tipus de tirs, sobre poc menys d’un intent per partit.

Tobey com a jugador de pal baix

Mike Tobey pateix quan s’ha de generar el seu propi llançament. No és un pivot amb un joc de peus fluid i tampoc destaca per la seva fortalesa física. Aquestes dues característiques el fan un pivot amb poques capacitats de jugar al pal baix. Tot i tenir un bon tacte en situacions properes a la cistella, al nou fitxatge del Barça li costa imposar-se als seus defensors quan juga al pal baix i, per aquest motiu, no sol tenir gaires possessions en les quals hagi de finalitzar així. Aquesta darrera temporada, només un 9% dels seus llançaments vénen d’aquestes situacions, i el jugador no s’ha trobat còmode, anotant tan sols 0’71 punts per possessió, una xifra baixa per un interior.

D’aquesta forma, no podem esperar de l’internacional eslovè que sigui un jugador a qui se li hagin de passar pilotes perquè jugui cos a cos contra el defensor. Només és una bona opció en situacions de mismatch, després d’un canvi defensiu que faci que Tobey s’emparelli amb un exterior o el base rival. Així doncs, el Barça completarà una tripleta de pivots sense un joc al pal baix brillant. El millor dels tres és Vesely, sense que el txec sigui, ni de bon tros, un especialista.

Tobey com a defensor

Per últim, trobem la seva faceta defensiva, segurament la pitjor del joc del nou pivot blaugrana. Mike Tobey no és un defensor notable. No té ni les armes físiques, ni la intensitat, ni la intel·ligència per imposar-se als rivals i, per conseqüència, és un jugador que pateix en l’àmbit defensiu. L’ex del València no destaca en cap faceta defensiva. Com a defensor de pal baix, pateix contra pivots més grans i forts, ja que no acaba d’absorbir bé el contacte al pal baix (mateixa cosa que li passa en atac). Tampoc és un defensor de Pick & Roll destacable, perquè sol quedar-se en posicions intermèdies i li costa tapar la cistella amb contundència. Tot i ser un pivot força alt (213 cm), no és especialment llarg, i això li passa factura a l’hora de protegir la seva pròpia cistella.

Per altra banda, pot defensar amb certa solvència les situacions exteriors. No és un pivot que se senti especialment còmode defensant jugadors més petits i ràpids, però té força mobilitat i rapidesa lateral per les seves dimensions, i això li permet complir en aquesta faceta. Sense ser Davies o Vesely, Tobey se les enginya per tapar espais i ser un pivot que pot arribar a fer millor feina de la qual es podria pensar per la seva aparença física. D’aquesta forma, podem catalogar a Mike Tobey com un defensor fluix que, sense ser un forat negre, no destaca en cap faceta defensiva.

Rol del jugador i encaix al Barça

Hem d’entendre el fitxatge de Mike Tobey pel Barça com una oportunitat de mercat. L’exvalencià és un interior testat a nivell Eurolliga, que arriba lliure i amb bones condicions econòmiques per ajudar a l’equip blaugrana a completar la seva rotació interior. Tobey s’incorpora per tenir el rol, sobre el paper, de tercer pivot, amb capacitat per jugar també acompanyant a Jan Vesely, en el cas que el txec tingui alguns minuts com a ‘4’. El seu rol a l’equip hauria de ser secundari, però d’una importància relativa, tenint protagonisme a la Lliga Endesa i també amb minuts a l’Eurolliga. El jugador de 27 anys arriba per substituir a Pierre Oriola, davant la possible sortida del capità blaugrana. Però el seu rol hauria de ser certament superior al que tenia el pivot de Tàrrega, amb més minuts i importància dins la rotació.

La seva darrera temporada a València ha estat la seva pitjor amb els taronges. Ha passat de rondar o superar els 9 punts de mitjana per partit, a quedar-se en 6’6 a l’ACB, amb minutatges similars als que tenia els anys anteriors. A l’Eurocup, en canvi, ha donat millors prestacions, arribant als 10 punts per partit. Però, és Tobey un pivot que encaixa al Barça actual? Per les seves característiques, que hem mencionat anteriorment, és un perfil de pivot que pot beneficiar-se molt del tipus de joc ofensiu que fa el club blaugrana. La seva capacitat de continuar el bloqueig directe el fan un jugador ideal per compartir pista amb Satoransky o Jokubaitis, qui tenen una bona lectura d’aquestes situacions. No és notícia que la millor versió de Tobey s’ha vist amb la selecció eslovena, al costat d’un mestre del Pick & Roll com és Luka Doncic. Si el Barça implica al pivot en moltes situacions de bloqueig directe, Tobey rendirà ofensivament. A més, la seva capacitat d’obrir el camp casa amb jugadors com Mirotic i Kalinic, que fan mal al pal baix. Tobey, igual que Sanli, poden donar-los espais gràcies a la seva bona mà exterior.

I és que l’internacional eslovè i el turc comparteixen certes similituds que cal estudiar, per a saber si el fitxatge de Tobey és un cromo repetit respecte a Sanli i si el Barça necessitava més fitxar un altre tipus de pivot, per molt que l’ex del València encaixi en l’estructura ofensiva de l’equip.

Tobey ha brillat al costat de Doncic.

Tobey ha brillat al costat de Doncic.

Comparativa amb Sanli: són cromos repetits?

Per poder comparar els dos jugadors primer hem d’entendre quin rol tenia cada un d’ells al seu equip la temporada passada. A nivell de minutatges, tots dos eren el pivot teòricament suplent de l’equip, per darrere de Davies i Dubljevic, respectivament. Entre Eurolliga i ACB, Sanli ha disputat una mitjana de 14’8 minuts per partit, llastrat sovint per les lesions. En el cas de Tobey, ha disputat entre Eurocup i ACB 16’8, una mica més, però amb un rol clarament de rotació. Pel que fa als tirs per partit, tots dos consumien una quota de llançament molt similar. Sanli ha promitjat un total de 5 tirs per partit (3’3 de 2 i 1’7 triples). Tobey, per la seva banda, ha promitjat 5’1 tirs per partit (3’5 de 2 i 1’6 triples). Els seus números quant a volum de tir i minutatges són molt similars. Estem parlant de dos jugadors que, en essència, tenien el mateix rol, cada un al seu equip. D’aquesta forma, comparar el seu impacte i eficiència sobre la pista és més senzill.

Comparativa ofensiva

Mike Tobey (atac) Sertac Sanli (atac)
Tipus de jugada Volum Pts x Possessió Tipus de jugada Volum Pts x Possessió
Pick & Roll Roller 28.6% 1.42 Pick & Roll Roller 19.4% 1.25
Putbacks 15.2% 1.37 Putbacks 13.6% 1.24
Catch & Shoot 14.9% 1.12 Catch & Shoot 13.9% 1.3
Pick & Pop 14% 0.98 Pick & Pop 19.2% 1.04
Pal baix 9.2% 0.71 Pal baix 12.9% 0.86
Talls 8.9% 1.47 Talls 7.6% 1
Transicions 6% 1.5 Transicions 2.1% 0.67

En atac, Sanli i Tobey són dos jugadors que comparteixen moltes similituds. Tots dos són bons continuadors després de bloqueig directe, tots dos poden obrir-se per llançar des de la mitja i la llarga distància, i cap dels dos compta amb una gran capacitat de fer mal des del pal baix. Si observem la taula comparativa de la tipologia de llançaments que intenten, veurem que no hi ha grans diferències ni pel que fa al volum de tir ni en l’encert que tenen. La situació que més utilitzen tots dos per a finalitzar és la continuació de bloqueig directe com a roller (en direcció a cistella). Tots dos aprofiten la seva bona interpretació d’aquestes jugades, juntament amb la bona lectura del base, per a finalitzar. Els números de tots dos són bons, però podem observar que Tobey és millor que Sanli en aquest aspecte del joc. Gairebé 3 de cada 10 tirs del nou fitxatge blaugrana vénen com a continuador i els punts per possessió de l’internacional eslovè són millors que els del turc. Podríem dir que, mentre que Sanli és un bon jugador de Pick & Roll, Tobey és tot un especialista.

Pel que fa als putbacks (situacions post-rebot ofensiu), presenten xifres força similars, tot i que Tobey també és lleugerament superior tant en volum com en encert. El nou reforç del Barça carrega una mica millor el rebot ofensiu que Sanli. D’altra banda, pel que fa al joc de pal baix de tots dos, el turc, sense ser un especialista, presenta millors números. Cap dels dos utilitza gaire aquest tipus de jugada, conscients que tenen altres punts forts i els seus entrenadors tampoc els han buscat, sabedors que els seus números d’esquena a cistella no són gran cosa. Pel que fa a situacions de talls, també és Tobey qui presenta millors registres. Amb un percentatge de volum similar, el nou fitxatge blaugrana és molt més decisiu en aquestes situacions que l’ex de l’Efes.

En canvi, és Sanli qui presenta millors números en el llançament exterior. Tot i que tots dos són pivots amb capacitat d’obrir-se, és el turc qui utilitza més sovint aquestes situacions de tir, tenint un volum més elevat i amb uns números d’encert lleugerament superiors. Així i tot, els registres de Tobey són positius per un pivot. La gran diferència entre tots dos jugadors està en les transicions. Sanli és un pivot que no corre la pista. És un ‘5’ lent i que es troba més còmode en el joc en estàtic. Per aquest motiu, només un 2% dels seus tirs vénen d’aquestes situacions de joc a camp més obert, i amb uns números d’encert negatius. En canvi, Tobey, sense ser un interior especialista a córrer la pista, presenta uns registres molt més destacats quan l’equip accelera el ritme de joc, tant en volum com, sobretot, en punts per possessió.

Comparativa defensiva

Mike Tobey (defensa) Sertac Sanli (defensa)
Tipus de jugada Volum Pts x possessió Tipus de jugada Volum Pts x possessió
Pick & Roll Roller 18.9% 1.18 Pick & Roll Roller 21.7% 1.05
Talls 13.5% 1.08 Talls 15.2% 1.15
Pal baix 13.5% 0.77 Pal baix 11.8% 0.98
Pick & Roll Handler 11% 0.91 Pick & Roll Handler 4.5% 0.45
Catch & Shoot 11% 0.98 Catch & Shoot 12.3% 1.04
Aclarits 6.9% 0.74 Aclarits 4.9% 0.73
Putbacks 6.6% 1.27 Putbacks 6.9% 1.1

En l’apartat defensiu, trobem també similituds i diferències. Tots dos presenten registres similars quant a defensa de Pick & Roll, talls, situacions de rebre i tirar o putbacks. Les dues diferències essencials les trobem en la defensa de pal baix, on Mike Tobey aconsegueix imposar-se una mica més als rivals i deixar-los en 0’77 punts per possessió (per 0’98 de Sanli), i en la defensa d’exteriors. El pivot turc és un interior amb poca mobilitat i, per aquest motiu, l’equip no realitza defensa en canvis quan està a pista. Per aquest motiu, trobem que les situacions de defensa del portador de pilota són només un 9% de les defenses que ha de realitzar el turc (4’5% en Pick & Roll i 4’9% en aclarits). En canvi, Tobey sí que es troba més sovint en aquestes situacions defensives. Sense ser un ‘5’ especialista, l’ex del València defensava situacions exteriors un 18% del seu volum total (11% i 6’9%, respectivament). Els números d’encert indiquen major eficàcia per part de Sanli en aquestes defenses, però la mostra és inferior.

D’aquesta forma, queda clar que, tot i que comparteixen moltes similituds en el seu joc, Sanli i Tobey no són exactament cromos repetits. El seu perfil de jugador és el mateix: pivot gran, amb bona mà i depenent del sistema, però Tobey és un jugador més mòbil que el turc, mentre que Sanli té més capacitat de generació dels seus propis llançaments.

És Mike Tobey l’interior que necessitava l’equip?

Un cop vistes les similituds i diferències entre Sanli i Tobey, toca fer-se una pregunta necessària: és Mike Tobey el perfil de pivot que havia d’incorporar el Barça per tancar la seva plantilla? La resposta és, en l’opinió de qui escriu aquest article, que no. No per nivell, ja que el nou jugador blaugrana té un bagatge europeu que fa pensar que pot donar-li molt a l’equip des d’un rol secundari, sinó perquè les necessitats de l’equip fan pensar que era millor portar un ‘5’ més gran i amb capacitat d’intimidació i rebot. Les característiques de Tobey casen molt amb el que podria buscar el Barça d’un pivot en atac: la seva capacitat de finalització donarà molt al club blaugrana i el seu tir exterior permetrà a Kalinic i Mirotic viure més a prop de la cistella. Però tenint a Sanli dins la plantilla, tot i que diferències entre tots dos que ja hem comentat, fan pensar que la incorporació per tancar el joc interior havia de ser un altre tipus de pivot.

Si pensem en els jugadors que té el Barça en plantilla que poden jugar de ‘5’, Vesely, Da Silva i Nnaji responen al perfil de jugador atlètic i dinàmic amb capacitat per jugar per sobre de la cistella. Tobey i Sanli responen al perfil d’interior més gran i lent (tot i que Mike és més mòbil), amb tir exterior per obrir el camp. D’aquesta forma, sembla que, tenint dos perfils de pivot clars, a l’equip li hagués anat millor un jugador diferent del que és Tobey. Així i tot, el nord-americà amb passaport eslovè pot ser de molta utilitat com a arma ofensiva i amb un rol més secundari. Tobey està acostumat a ser un jugador de rotació eficient, ja que era el rol que tenia a València i que no variarà molt a Can Barça.


Mike Tobey ha estat la sorpresa del mercat de fitxatges del Barça i, amb ell i Oriol Paulí, l’equip blaugrana tanca el mercat pel que fa a incorporacions. A Esmaixada.cat, hem fet una anàlisi sobre cada un d’ells:

Jan Vesely

Nikola Kalinic

Oscar da Silva

Tomas Satoransky

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

BOTIGA
PATREON

Més a BARÇA

Tradueix »