Connecta amb nosaltres
Anna Caula

BÀSQUET FEMENÍ

Anna Caula: “Aquesta ha de ser la legislatura de l’esport femení”

Esmaixada ha pogut xerrar amb Anna Caula. Aquí en tens el resultat.

Comparteix

Anna Caula: “Aquesta ha de ser la legislatura de l’esport femení”

Anna Caula, Secretària General de l’Esport, xerra amb Esmaixada

Anna Caula

Qui visita Esmaixada, aquesta vegada, és l’actual Secretària General de l’Esport. Abans, però, tornem uns anys enrere per recordar quin vincle té amb el món de l’esport. Anna Caula va ser la navegant del vaixell de l’Uni Girona des de la temporada 2008-2009 fins la 2013-2014, quan va aconseguir l’ascens històric del club que l’ha portat a catapultar-se com un dels grans projectes europeus des de ja fa vàries temporades. Allà va aconseguir, a més, dos subcampionats lliguers, dues participacions a la Copa de la Reina i una final de Supercopa. El seu fort vincle amb el bàsquet també ha tingut part de culpa en els dos anys que va entrenar la selecció espanyola sub-20, entre 2012 i 2014, en els quals es va fer amb dues medalles d’or i una de plata i tenint l’honor de veure els darrers passos al bàsquet formatiu i primeres al bàsquet professional de jugadores que, actualment, són referents com Laura Gil, Queralt Casas, Astou Ndour o Ariadna Pujol. 

Esmaixada: Anna, primer de tot, bona tarda i gràcies per atendre a Esmaixada.

Anna Caula: Bona tarda i gràcies a vosaltres per poder compartir conversa. 

Esmaixada: Seguint una mica amb la línia de la introducció del programa, se t’ha passat pel cap alguna vegada tornar al món del bàsquet femení amb algun càrrec que involucri estar peu de pista com era ser entrenadora abans de passar-te a la política?

Anna CaulaAnna Caula: He sentit alguna vegada a la Carme Lluveras dient que mai ets exentrenadora, ets entrenadora. Ho portes a l’ànima i estimes un esport. Al llarg de la meva vida he après a no dir “això no ho faré” o “no hi tornaré”. Mai saps què passarà. Moltes vegades t’acabes nutrint d’experiències que mai havies gosat somiar. 

Esmaixada: Ja fa algunes setmanes, en una entrevista concedida al Diari de Girona, vas dir que en un un període teòricament curt de temps s’intentarà liquidar el deute que té la Generalitat amb l’Spar Girona. En aquesta entrevista es parlava de que se li deuen uns romanents. Quina és la quantitat que va arribar a deure la Generalitat a l’Uni i quin és el percentatge que s’ha aconseguit liquidar, fins ara?

Anna Caula: Queden romanents petits. Hi han diferents línies d’ajuts i subvencions a les que el club es presenta. Un cop es revisa que la documentació rebuda és correcte, es fa un ingrés del 80% corresponent a la xifra total que ha de rebre la pròpia entitat. Per acabar de rebre el 20% restant, els clubs han de presentar un document on es pugui veure que tots els diners rebuts de la subvenció han estat destinats pels fins pels quals la va sol·licitar. Llavors, un cop es pot confirmar l’informe, se’ls hi proporciona l’altra quantitat restant. També s’ha de mirar de que no hi hagi hagut cap canvi en a normativa i, això, pugui fer endarrerir l’opció de que el club pugui rebre la quantitat de diners restants. Ara estem en aquest impàs de que s’acabi de justificar el que era oportú.  

Esmaixada: Amb l’altre club català de la lliga, el Cadí La Seu, hi ha el mateix problema?

Anna Caula: És la mateixa situació. Tots dos clubs han cobrat la primer gran part de la subvenció i estem a l’espera de poder saber si acabaran rebent la quantitat restant. 

Esmaixada: El Sant Adrià, la temporada passada, no va poder ascendir a la Liga Femenina Endesa per falta de recursos econòmics quan, des del club, es va estar treballant perquè institucions privades els fessin un cop de mà. Tot i que no estaves vinculada a la conselleria d’Esports, es pot saber si s’hauria pogut fer el cop de mà que necessitava el club per tornar a l’elit del bàsquet nacional?

Anna Caula: En aquest cas no és només la suma d’una única institució, sinó la suma de varies variables. Qualsevol club, per un equilibri sa, hauria d’estar finançat per una tercera part per patrocinis, un altra tercera part pel finançament que pugui generar el club per ell mateix i un darrer terç per subvencions que et puguin arribar d’institucions (ajuntaments, diputació, Secretària General d’Esport…). Hem d’apostar per un tipus de club que aquestes tres potes siguin les que sostinguin els clubs. Sabem del nivell de dificultat però hem de treballar per aconseguir-ho. Hem de teixir una estructura que ajudi i acompanyi els clubs a poder jugar a les divisions més altes possibles. 

Esmaixada: En l’entrevista que et va fer el mitjà gironí, parles de que el pressupost que disposes és d’uns 68 milions d’euros però l’executat rondava els 90 o els superava. I, a més, en el transcurs d’aquesta legislatura, l’objectiu està en intentar duplicar el pressupost. Quin tant per cent anirà encarat al bàsquet femení?

Anna Caula: Sense entrar a parlar en concret del bàsquet femení però generalitzant tot el món de l’esport femení, crec que aquesta ha de ser la legislatura de l’esport femení. Creiem que requereix una inversió més gran per tal de potenciar als clubs a que puguin tenir un major nombre d’equips de formació gràcies a l’augment de la pràctica esportiva de les noies. Hem d’aconseguir que les pròximes generacions tinguin referents femenins per incitar-les a practicar algun esport. 

Esmaixada: Canviem de tema per recordar la reunió que vas tenir a finals de juliol amb membres de la junta de l’Uni i el Cadí. Quines van ser les sensacions d’aquella reunió, un cop finalitzada? I com es podria definir la relació que té la Generalitat envers als dos clubs?

Anna Caula: Una de les tasques que tenim com a Govern és escoltar a tothom. El que hem de fer és donar eines per intentar que aquests projectes tingui les sinèrgies de les institucions. Vam parlar sobre quins plantejaments ens podem fer per ajudar-nos més enllà de la vessant econòmica (àrees de fisioteràpia, preparació física…) S’ha de crear una xarxa on el coneixement es comparteixi entre els equips d’elit. 

Esmaixada: Recentment, seguint amb algunes de les múltiples reunions que has tingut durant les darreres setmanes, et vas reunir amb l’empresa teleoperadora FibraCat on la Presidenta del Canal FibracatTV Txell Bautista va piular el següent: “sabem de la necessitat de donar visibilitat i projecció a l’esport femení al nostre país. Avui amb l’Anna Caula, fem un pas endavant per assolir uns objectius comuns”. Algun d’aquests objectius comuns pot ser el pas de que FibraCatTV pugui transmetre tots els partits de l’Uni i el Cadí?

Anna Caula: Tenim l’obligació d’obrir tots els canals que ens permetin multiplicar les energies. En aquest cas, FibraCat sempre ha tingut aquesta fama de donar visibilitat al talent femení. Compartim la voluntat de visibilitzar aquest talent femení. No obstant, també ens hem reunit amb Esport3 i altres mitjans de comunicació per tal de poder garantir que aquest treball que nosaltres anem fent es pugui consolidar. 

Esmaixada: Podríem dir que esteu buscant algun altre canal on els aficionats al bàsquet femení puguin seguir-lo, a part de les opcions que ofereix la FEB i Teledeporte?

Anna Caula: El que hem de fer és ampliar. Hem d’explicar històries més enllà dels partits. S’ha de fer pedagogia de que és l’esport femení (referents, històries…). El que tenim sobre la taula és explorar aquests canals i com podem trobar una fórmula per animar a la gent a consumir-lo. 

Esmaixada: Segons IDESCAT, durant el 2020 hi van haver-hi fins a més de 27 mil fitxes federatives pel que fa al sexe masculí per 17.600 en el femení. Què s’ha de fer perquè les noies s’animin a jugar a bàsquet o a qualssevol altre esport? Poder tenir referents femenins pot ser una ajuda perquè aquesta xifra segueixi a l’alça?

Anna Caula: És imprescindible. S’ha de trencar una llança de molts estereotips culturals que tenim insertats i reproduïm moltes vegades. Està molt estudiat que, dels 14 als 18 anys, hi ha una gran caiguda en el número de noies que segueixen practicant esport. Potser és perquè des de ben petites senten que només ens hem de centrar en els temes estudiantils. S’ha d’entendre que l’esport i els estudis són compatibles, per això hem de fer un canvi de mentalitat i treballar per fer veure que un cervell ben oxigenat té una major producció.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

PATREON

Més a BÀSQUET FEMENÍ

Tradueix »