El passat dimecres es va disputar el primer partit de la fase de grups de l’Euroleague Women de l’Uni Girona que es va enfrontar al Basket Landes. El partit contra l’equip francès va acabar amb un resultat de 53 a 58 per les de Girona, en un partit on es van veure minuts de molt bon bàsquet i on ja podem veure que l’equip comença a encaixar peces. En aquest article, analitzaré tàcticament el partit i us donaré algunes de les que per mi van ser les claus.
Defensa i atac al mismatch del Girona
Quan parlo de mismatch em refereixo a situacions on hi ha canvis defensius i aquests canvis generen un desavantatge. Situacions on una jugadora interior es queda amb una exterior i a la inversa. Aquestes situacions que ofereix el joc es poden atacar de vàries maneres: podem intentar ficar la pilota al pal baix per jugar gran contra petita o podem jugar un 1c1 exterior petita contra gran.
Al partit, aquestes situacions es van donar molt, i el Girona les va saber interpretar molt bé. Aquesta via d’atac “fàcil” va aparèixer al principi del partit, on el Basket Landes va donar el canvi en molts moments en defenses tant de PnR com d’indirectes. El Girona ho va saber aprofitar, sobretot de la mà d’una Marianna Tolo que cada cop assumeix més responsabilitats a la pintura. És un fitxatge que ja tindrem temps en futurs articles d’examinar a fons, però crec que el seu encaix està resultant clau pel conjunt català.
Pel que fa a la defensa d’aquestes situacions les normes semblen ser clares: defensa per davant a la jugadora interior per part de la jugadora exterior i col·lapse de les altres jugadores per intentar embrutar el 1c1 exterior petita contra gran.
La presència a la pintura de Marianna Tolo
Per a mi aquest és un punt molt destacat. Marianna Tolo no només s’està adaptant molt bé al que li demanen Bernat Canut i Laura Antoja, sinó que per mi és una peça importantíssima en l’esquema de joc del Girona. Com he dit abans, ja tindrem temps d’analitzar-la amb profunditat, però ahir crec que va fer un partit molt seriós. Potser només penso que hauria d’haver aportat alguna cosa més en l’àmbit del rebot.
És una jugadora gran, intel·ligent, amb bona mà a un rang mitjà i amb bons percentatges. Bona passadora des del pal baix (molt important, ja que arrossega moltes defensores) i bons moviments d’esquena a cistella. Sens dubte un fitxatge destacat.
De nou Binta Drammeh, assolint pes ofensiu
Ahir va acabar amb 15 punts (màxima anotadora) i un 3/7 en triples. A falta d’una tiradora pura, Drammeh està ajudant a obrir el camp. Al seu ja conegut desplegament defensiu li afegim la capacitat ofensiva que està demostrant des del partit de tornada amb el ESBVA.
Li costa molt poc aixecar tirs, necessita poc espai i poc temps.
El factor Eshaya Murphy, clau pel Girona
El rendiment d’aquesta jugadora de 37 anys està sent un punt a tenir molt en compte. El passat dimecres es va mostrar molt col·laboradora enfilant-se als 16 de valoració (segona millor valoració del Girona), però és que va aportar en gairebé tots els aspectes del joc. Va fer un bon treball en la lluita pel rebot, va anotar, va oferir un alt nivell defensiu, en definitiva, va estar a tot arreu. Tot això en 19 minuts de joc. Em sembla un recanvi de qualitat per donar descans a Rebekah Gardner o Drammeh, sense perdre gaire joc ofensiu. Una jugadora que dona equilibri, estabilitat i experiència. Una jugadora per sumar.
La bona defensa i el domini del rebot
En general el Landes es va trobar amb una molt bona defensa del Girona. Quan el Landes va voler defensar el PnR de manera més agressiva ho van saber llegir bé, tant en situacions de sortir al pas de la jugadora amb pilota com en situacions de negació del bloqueig. En aquests casos la bloquejadora s’obria en en el bloqueig directe per castigar aquestes defenses, tal com van fer al partit de tornada de l’ESBVA. També s’utilitzava el recurs anomenat “slip” que vol dir fintar el bloqueig directe, no fer-lo efectiu, per intentar que les defenses s’anticipin i trobar avantatges.
El control de rebot també va ser un factor important. Gairebé totes les jugadores del Girona van aportar en aquest apartat.
La pissarra després dels temps morts (ATO’s)
En els minuts finals de partit el Baket Landes s’apropava al marcador. En aquests moments és molt comú veure sistemes anomenats ATO’s (After time out) que són sistemes que plantegem els entrenadors per a després de temps mort. Solen ser jugades pensades i treballades, però que busquen sorprendre i que reservem per a aquests moments de partit. Us en dibuixo una del Girona:
Aquest és un sistema STS (screen the screener) o bloquejar a la jugadora que bloqueja. Se sol plantejar si no volem que hi hagi contactes en els indirectes per part de la defensora de la bloquejadora. Aquest era un sistema per Binta Drammeh (Jugadora núm. 3 al gràfic). Si no podia rebre amb avantatge, la jugadora 5 s’obria per rebre i es jugava un mà a mà amb la jugadora que treu de banda (base) desde el colze de la ampolla i cap a costat de 2 per finalitzar. Les jugadores 2 i 3 poden ser intercanviables.
