Connecta amb nosaltres

LLIGA ENDESA

Guia Lliga Endesa: Bilbao Baket

El Bilbao Basket d’Àlex Mumbrú tindrà el repte de mantenir el to de la passada campanya.

Comparteix

Guia Lliga Endesa: Bilbao Baket

Després de ser una de les grans sorpreses positives de la passada temporada, colar-se a la Copa i disputar la Fase Final a València, el RETAbet Bilbao Basket d’Àlex Mumbrú tindrà el difícil repte de mantenir el to competitiu de la passada campanya tot i les baixes. Per fer-ho compten però amb la gran notícia de la renovació del tècnic barceloní, gran artífex de l’èxit de la passada temporada i entrenador revelació de la categoria. L’exjugador suma joventut, caràcter, coneixement del joc i molta experiència a la pista, una fórmula perfecta per fer crèixer equips i jugadors que s’inicien en la categoria. A més, des de l’equip basc esperen (i necessitaran) poder començar a comptar aviat amb l’ajuda del seu públic quan la situació de la pandèmia millori. Miribilla, una de les calderes de l’ACB, sempre omple disposada a ajudar als seus -un fixe en la història recent de la categoria i que no fa tants anys lluitava per lligues- a guanyar. Temporada de confirmació per al Bilbao Basket.

Moviments de l’estiu

Era esperable que després de la gran temporada realitzada pels ‘homes de negre’ l’equip patís una forta desbandada. No ha estat ben bé així, alguns jugadors claus de l’èxit passat es mantenen a la plantilla, però Mumbrú sí que ha perdut un parell de noms que causen una baixa sensible dins l’equip. Ben Lammers, pivot revelació de la passada campanya ha marxat rumb a Berlín. L’americà era aquest pivot polivalent, mòbil, amb rang de tir i eficient en l’anotació que tant ajudava sortint des de la banqueta la temporada passada. Gairebé dos taps per partit, vuit punts i cinc rebots. El contrapunt perfecte al txec Ondrej Balvin.

Com ell, també ha marxat Rafa Martínez, aquest més a prop, direcció Manresa. Veterà canoner i encara anotador que Bilbao trobarà a faltar. Altres baixes són les de Schreiner, Cruz, Rodríguez i Sulejmanovic, jugadors menys importants en l’esquema de Mumbrú. 

En l’apartat d’incorporacions destaca Aaron Jones, pivot americà provinent del Crailsheim alemany, i Jaroslaw Zyskowski, aler que arriba pròcedent de Polonia (lliga de la qual es va proclamar campió i MVP) i de disputar la fase final de la Bundesliga amb el Rasta Vechta. També arriben Ludde Hakanson, ex del Barça i company de Zyskowski al Zielona Gora, Moses Kingsley i Dos Anjos i Álex Reyes procedents de LEB. Moviments lògics i bons dintre les possibilitats que econòmicament ofereix Bilbao. Jones i Kingsley aportaran molta capacitat física al joc interior, bons rebotejadors i taponadors. Però el problema és la marxa de Bouteille a mitja temporada passada i la incapacitat del club per suplir-la també aquest estiu. L’adaptació de Zyskowski de moment està sent lenta i s’espera una passa endavant dels renovats Rousselle i Brown, però cap té la qualitat diferencial de Bouteille. Poden patir.

Punts forts i punts febles

  • El factor Mumbrú: Va ser indubtablement el gran protagonista de la meravellosa història que Bilbao Basket va escriure la temporada passada, i la seva renovació ha estat la millor notícia que els fans de Miribilla podien haver rebut aquest estiu. Respectat per tots com a llegenda que és del Bilbao i el bàsquet espanyol (campió del món), coneixedor perfectament dels rols i funcionament en un vestidor, savii del joc al qual va estar-hi jugant fins fa un parell d’anys, Mumbrú és un mestre per als joves, però també per als veterans. Veu el joc, gestiona i motiva als jugadors i ens va permetre veure la temporada passada un equip molt dinàmic en atac i actiu en defensa. La seva continuïtat és l’èxit de l’estiu, és el líder de l’equip.
  • Joc interior: A falta del talent exterior -en tenen, però no és diferencial- RETAbet Bilbao Basket ha tingut l’encert de renovar Kulboka i Balvin així com de portar a Aaron Jones i Moses Kingsley. Estem parlant d’un quartet interior complet, amb facilitat per jugar el 2c2 donat que són pivots forts en la continuació o com en el cas de Kulboka, amb arsenal ofensiu per anotar en roll, pop, catch & shoot i fins i tot penetrant des del bot. A més, estem parlant d’un joc interior amb forta capacitat d’intimidació, rebot i també mobilitat si excloem a Balvin de l’equació. Pivots de poc joc al pal baix i molta capacitat atlètica i joc també en transició. Dinamisme, atletisme, ritme, bàsquet modern.
  • Talent exterior: Serà el taló d’Aquil·les d’aquesta plantilla que al cap i a la fi, està enfocada a que els exteriors generin cistelles. Rousselle és bon jugador però l’any passat ja va demostrar un cert problema d’encert quan l’equip requeria de la seva anotació. El mateix cas amb Jaylon Brown, l’altre talent exterior de l’equip. Anotador, sí, però a costa d’assumir masses tirs. RETAbet Bilbao Basket va perdre la seva referència quan Bouteille va marxar rumb a Màlaga i cap dels jugadors de la plantilla actual pot assumir el que assumia el francès, per volum i per encert.  Hakanson i Zyskowski haurien d’ajudar, però el suec ja ha demostrat en altres equips ACB que la seva producció ofensiva és irregular mentre que al polonès se l’ha vist amb problemes en els amistosos. Bilbao patirà aquí.
  • Segon any: La temporada passada era el primer any de l’equip en la tornada a l’ACB. Mumbrú, a més, venia de la seva temporada debutant com a entrenador. Equip nou a la competició, moltes cares noves, desconeguts com Bouteille que es converteixen en la gran sorpresa i un tècnic novell. Els bascos van sorprendre completament a tothom, però aquest any això ja no tornarà a passar. La resta d’equips van prendre nota del que era Bilbao Basket, i victòries de tant mèrit com les aconseguides davant el Madrid i el Barça l’any passat seran molt més difícils de repetir. Ser l’underdog sempre és positiu i aquesta etiqueta se li ha acabat a RETAbet Bilbao Basket.

Rotació i estil de joc

Posició Cinc Inicial Banqueta 1 Banqueta 2
P Ondrej Balvin Aaron Jones Felipe Dos Anjos
AP Arnoldas Kulboka Moses Kingsley
A Jaroslaw Zyskowski Álex Reyes
E Quentin Serron Jaylon Brown Tomeu Rigo
B Jonathan Rousselle Ludde Hakanson

El joc de l’equip de Mumbrú buscarà un altre cop estar cimentat sobre una defensa dura, activa de mans, agressiva i mòbil per tal de recuperar, dominar el rebot i poder jugar en transició. L’any passat l’equip no va destacar en cap faceta, però sí que observant ratings defensius i ritme (possessions per partit), el Bilbao Basket va estar en la part mitja alta de la lliga. Buscaran repetir-ho aquest any.

Per fer-ho ja tenen jugadors capacitats com Rousselle, Brown i Hakanson per imprimir ritme al joc així com un joc interior que corre bé la pista, especialment la presumible parella suplent que formaran Jones i Moses. En l’atac estàtic, l’equip és segur que buscarà constantment el joc per parelles entre els tres exteriors esmentats abans, sobretot Brown i Rouselle, i un joc interior amb molt més talent atacant la cistella de cara que no pas d’esquenes. 

Un altre aspecte important serà el tir. Bilbao Basket va ser un dels pitjors equips des de la línia de 3 la passada temporada. Poc més d’un 33% van registrar. El paper que puguin desenvolupar Zyskowski, Serron, Kulboka o Rigo en aquest apartat serà important. Malauradament només el lituà és un tirador fiable i això pot fer patir a un equip que si bé té un bon joc interior, tampoc destaca per sobre dels equips que haurien de disputar el play off.

Aspiracions

Es preveu una temporada molt complicada per a Bilbao Basket. A pretemporada ja s’ha vist que l’equip va molt més just que l’any passat (una victòria en sis partits) i la manca de talent exterior pot fer patir moltíssim als ‘homes de negre’. Jugar la Basketball Champions League a la vegada que la Lliga Endesa obligarà a Mumbrú a rotar i utilitzar també les fitxes del filial, una situació que donat que la plantilla tampoc té 12 jugadors de primer nivell, convida a pensar que Bilbao Basket ha d’aspirar a mantenir la categoria.

La temporada passada va ser una situació extraordinària donada també per l’explosió de Bouteille i pel bon inici de l’equip. Aquest any però la sorpresa no existirà, la plantilla és pitjor i ara són els bascos els que juguen dos competicions (factor que també va jugar a favor d’ells l’any passat). Tenir ambició és lícit i positiu i és cert que l’entrenador de Bilbao és d’aquells que és capaç d’extreure el màxim suc a un equip, però també convé ser realista i amb assolir la permanència es podrien donar per satisfets a Miribilla. Rivals com Manresa, Joventut, Betis o Múrcia han donat una passa endavant, ells no. La lluita a la part baixa és el que els hi espera.

Estrella

Ondrej Balvin

Balvin ja va demostrar la temporada passada que és el far d’aquest equip, l’home interior de confiança de Mumbrú i un dels líders indiscutibles a pista. El seu joc transcendeix les estadístiques, les quals sovint no li fan justícia en l’apartat anotador (no és el seu punt fort), però sí en la resta. Al final Balvin és un d’aquests pivots que no necessita la pilota per produir i és que el seu joc d’esquenes és limitat, en canvi, és un bon jugador de pick & roll i un dels millors rebotejadors així com taponadors de la lliga. Pivot que supera el 2,15m d’altura i amb certa facilitat per resoldre prop de cistella donat el seu gran tamany. De fet, sempre acumula bons percentatges, és un pivot alt prou coordinat i és un dels jugadors que més esmaixades realitza per temporada. Balvin és clau en el joc per parelles dels sistemes ofensius de Mumbrú i darrere és l’ancora de la zona. El Bilbao Basket necessitarà una bona versió d’ell perquè el txec hauria de ser un dels millors pivots de la part baixa de la taula. 

Segona espasa

Jaylon Brown

L’americà haurà de millorar en efectivitat de cara cistella, però és evident que la seva capacitat de desequilibri, velocitat i anotació el converteixen en un dels referents de l’equip. És dels pocs jugadors de la plantilla amb talent per jugar l’1c1 i segur que l’equip li buscarà situacions favorables i aclarats a un quart de pista perquè generi i anoti. La irregularitat i el seu mal percentatge exterior van ser els seus grans problemes la temporada passada, però Brown és un jugador que ja ha demostrat estar capacitat per anar-se’n als vint punts amb facilitat. Els anotadors no són gens fàcils de trobar i Brown és d’aquells que no necessita un joc coral per realitzar les seves cistelles. Si és capaç de ser regular podem estar davant del jugador ofensiu més important. 

El tapat

Ludde Hakanson

Format al planter del Barça i ex de Baloncesto Sevilla (ara Betis), Fuenlabrada i Estudiantes, el suec Ludde Hakanson torna a l’ACB després d’una molt bon temporada a les files del Zielona Gora polonés (d’on prové també Zyskowski). El base hauria de ser el recanvi de Jonathan Roussell, però després del creixement del suec a Polònia, no seria gens estrany veure a Hakanson passar per davant del francès en la rotació. El jove de 24 anys és un jugador que tant pot produir a partir del pick and roll com en llançaments en spot up, qualitat que el converteix en un bon complement per a Jaylon Brown, escorta que surti o no de titular, acumularà minuts i pilota en el joc a mitja pista. Els 13 punts per partit durant la pretemporada ja deixen entreveure que el Hakanson que ha arribat a Bilbao és més valent i efectiu que el que va marxar fa dues temporades d’Estudiantes. Rendint així pot ser la gran sorpresa del ‘homes de negre’.

Plantilla

Dorsal Posició Nom Alçada Edat Nacionalitat
1 A Jaroslaw ZYSKOWSKI 2,01m 28 Polònia
2 B Jonathan ROUSSELLE 1,91m 30 França
3 E Jaylon BROWN 1,83m 26 EE.UU
7 E Tomeu RIGO 1,89m 23 Espanya
8 A Álex REYES 2,02m 26 Espanya
12 P Ondrej BALVIN 2,17m 28 República Txeca
13 P Felipe DOS ANJOS 2,21m 22 Brasil
18 E Quentin SERRON 1,90m 30 Bèlgica
22 B Ludde HAKANSON 1,90m 24 Suècia
33 AP Moses KINGSLEY 2,08m 25 Nigèria
34 P Aaron JONES 2,06m 27 EE.UU
98 AP Arnoldas KULBOKA 2,08m 22 Lituània
ENT Àlex Mumbrú 41 Espanya

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

PATREON

Més a LLIGA ENDESA

Tradueix »