Connecta amb nosaltres
Bolmaro

BARÇA

DRAFT 2020 I El Perfil: Leandro Bolmaro

Analitzem el perfil de Leandro Bolmaro, un projecte argentí molt intrigant.

Comparteix

DRAFT 2020 I El Perfil: Leandro Bolmaro

Continuem analitzant els perfils que es presentaran al Draft de l’NBA d’octubre de 2020. Avui és el torn de Leandro Bolmaro, un talent argentí format entre el seu país natal i el Barça de bàsquet que mica en mica s’està consolidant a la primera plana dels talents d’aquesta fornada. Tot i que ha estat en dinàmica de primer equip a les ordres de l’extècnic blaugrana Svetislav Pesic, aquesta temporada ha tingut poc protagonisme en Eurolliga i Lliga Endesa. De totes maneres, ningú ho qüestiona: la perla argentina és una de les sensacions del moment. Quins són els punts forts i els punts febles del diamant de Córdoba?

Dades elementals

Nom: Leandro Bolmaro

Edat: 2’03

Procedència: Córdoba, Argentina

Alçada: 2’03 metres

Pes: 91 quilograms

Posició: escorta

Equip: FC Barcelona

 A la recerca d’una identitat ofensiva

Leandro Bolmaro ha estat un comodí per al primer equip del Barça. Va entrar en dinàmica per les lesions de Thomas Heurtel i Kevin Pangos, que van provocar que Pesic comptés únicament amb un generador natural (Malcolm Delaney) i que hagués de reinventar Adam Hanga 24/7 a la posició del base. En aquest context, l’argentí va adquirir la dimensió de tercer base de l’equip. Especialment al primer tram de la temporada, Bolmaro va tenir minuts en partits de Lliga Endesa amb prou continuïtat. Mica en mica, en certa mesura per l’augment de la transcendència competitiva i també per la progressiva recuperació d’efectius, va acabar passant a un quart o cinquè pla en l’escala d’ascendència.

Bolmaro no és un base a l’ús. De fet, en molts moments, aquest ha estat el seu gran problema: com que va accedir al primer equip blaugrana de manera sobrevinguda i poc gradual, el que se li va demanar no era el que havia estat fent sempre. Veure’l en una gran quantitat dels partits que ha disputat fent de generador primari de la segona unitat i carregant amb la responsabilitat de donar sentit a l’estructura ha estat una pressió innecessària per al jugador. La naturalesa de Bolmaro, realment, és la d’un home de perímetre que agraeix conviure amb altres generadors lúcids a mitja pista i que se sent més còmode jugant de 2-3 (swingman) que d’1-2.

 El que més crida l’atenció de Leandro Bolmaro com a projecte NBA és la fluïdesa i agilitat gestual que porta implícita en el seu joc. Té una coordinació física excel·lent en ambdós costats de la pista. Primer ens centrarem en l’àmbit ofensiu.

Un dels aspectes que millor ha exhibit durant la seva etapa al Barça ha estat la conducció en transició. Bolmaro té un molt bon domini de la pilota, sap aplicar els canvis de rime pertinents amb una naturalitat admirable i té una plasticitat inherent al seu desplegament en pista molt característica. En transicions i contraatacs Bolmaro ha trobat un context favorable per diverses raons, com per exemple la facilitat per ensenyar el ventall de passades -la seva gran característica on ball-. L’argentí s’ha sentit molt més còmode accelerant el ritme de l’equip blaugrana i aprofitant rivals desestructurats que havent d’exercir de creador a mitja pista de quintets que, com ja hem citat anteriorment, no el beneficiaven.

La gràcia de Bolmaro és que, sense una especial ascendència ni jerarquia al primer equip blaugrana, en els minuts que disputava tenia un comportament proactiu (com al Barça B). És un tipus de passador que proposa, que assumeix riscs i que té la mentalitat orientada de manera clarament agressiva al rival. Bolmaro és un jugador capaç de modificar contexts i de condicionar la dinàmica dels seus equips, que és una de les característiques més preuades dels generadors a l’NBA. Si a aquesta capacitat per dirigir i improvisar li sumem l’ambidextresa el resultat és un projecte de creador molt il·lusionant que, dirigit per la institució adequada, pot evolucionar a passos de gegant.

En atac a mitja pista Bolmaro encara ha de créixer molt. És, de fet, on més s’ha notat que no disputava minuts en el rol adequat. Feta aquesta apreciació, els seus fonaments són molt bons: sap generar-se espai a partir del bot, té una vocació natural per acompassar la cadència del bot, la seva velocitat de moviments i la distància amb el rival i, el que és més important, té uns moviments d’execució molt neta. Bolmaro s’ajuda de la coordinació i de l’envergadura per proveir-se de penetracions i sap com fer bones lectures per abduir defensors i facilitar cistelles als interiors. A dia d’avui, en accions de bloqueig directe, encara és un anotador unidimensional (zona), però a mesura que adquireixi consistència i mecanismes podrà expandir fàcilment el rang, perquè els fonaments corporals ja els té.

 Hem incidit en la faceta distributiva i creativa de Bolmaro, que és el seu gran punt fort, però no n’hem citat el llançament exterior. Aquesta temporada ha estat incapaç de superar el 30% d’encert en cap de les competicions que ha disputat. Amb el Barça B (LEB Plata) ha llançat més de 6 vegades per partit des de la línia de tres punts, mentre que amb el primer equip el seu volum s’ha limitat considerablement. El partit amb més llums verdes de Bolmaro amb la samarreta blaugrana a les ordres de Pesic va ser contra Iberostar Tenerife: va convertir els tres primers intents.

A l’NBA Bolmaro tindrà un gran deure: sobre un terme mig de volum -encara-, adquirir una consistència raonable. Té una bona construcció del tir i deixa anar la pilota prou ràpidament, de manera que el que necessita és simplement fer múltiples repeticions sobre la base actual. Ho farà.

El millor projecte defensiu de 2020 a Europa

L’apartat defensiu de l’stock de Leandro Bolmaro és encara més intrigant que l’ofensiu. Novament, hem de destacar l’ús que fa del seu cos: és un jugador llarg, coordinat, flexible i molt constant. Pesic l’ha fet servir per pressionar el generador i per ser el defensor a primera línia de l’equip perquè l’argentí, d’entre tots els gossos de presa blaugrana, era el més consistent en esforços quan trepitjava la pista.

 Bolmaro té coses molt interessants: sempre passa per davant el bloqueig directe per seguir pressionant el defensor. El Barça, amb ell, ha treballat molt poc els canvis d’assignació i sempre ha intentat que quedés emparellat amb qualsevol home perimetral. És un jugador que tendeix a extremar els contactes -dins de la legalitat- amb l’adversari i que roba una gran quantitat de pilotes gràcies a la predisposició i el posicionament. Amb el primer equip s’ha vist: Bolmaro té una vocació natural per treure avantatge del seu tronc inferior i necessita molt poca feina d’orientació per anticipar-se i prendre la pilota al rival. Jugant poc més de 1o minuts per partit de mitjana, ha robat 0’8 pilotes per partit vestit de blaugrana.

També cal que recalquem que, com a perfil col·lectiu, Bolmaro ja té un sòl compacte. És un jugador que entén la dinàmica col·lectiva i que, en defenses zonals o decantades, sap com actuar. Fa bones rotacions defensives i s’ajusta a les característiques de la circulació rival amb facilitat. És intuitiu, en aquest sentit.

 A l’NBA haurà d’afrontar dos reptes defensius: acumular hores de gimnàs per adquirir força muscular sense perdre agilitat ni lateralitat i, el que és més important, aprendre a calcular amb més precisió les distàncies a l’hora de fer el marcatge estrictament individual.

Aquesta temporada ho hem vist: sempre vol portar la iniciativa defensiva, de manera que s’apropa molt a l’atacant i aquest li força faltes per contacte. Si treballa per regular aquesta impetuositat, els perfils més majestuosos a nivell individual de la millor lliga del món -el Kyrie Irving, James Harden de torn- ho tindran una mica més difícil per superar-lo.


Si Leandro Bolmaro fa el salt a l’NBA aquesta temporada, difícilment s’assentarà fermament en una rotació d’equip NBA des del primer moment. És un jugador que encara ha d’acumular una temporada sencera en dinàmica 100% d’equip competitiu i que en la majoria d’aspectes, tot i que ja ha exhibit espurnes il·lusionants, encara està en fase de construcció.

A dia d’avui figura a la part final de la primera ronda del draft (20-30), franja en la qual trobem equips com Boston Celtics (tres picks, candidats al draft and stash -deixar el jugador a Europa-), els Miami Heat (fans de perfils com Leandro Bolmaro i experts en la cocció a foc lent) o els Toronto Raptors (la franquícia que millor treballa a la G–League de tota l’NBA). El primer any de Bolmaro a Estats Units serà d’integració total i absoluta perquè, a aquestes alçades de la pel·lícula, el que més necessita és ritme de joc i continuïtat.

Comparteix
2 Comentaris

2 Comentaris

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada.

BOTIGA
PATREON

Més a BARÇA

Tradueix »