Connecta amb nosaltres

MANRESA

Chima Moneke és l’ànima d’un BAXI Manresa generacional

Parlem sobre Chima Moneke a poques hores de la Final Four de Bilbao.

Comparteix

Chima Moneke és l’ànima d’un BAXI Manresa generacional

El bàsquet domèstic és inestable. Costa trobar projectes que no estiguin sostinguts per estructures immenses que sobrevisquin a llarg termini i, per si això no fos poc, és encara més difícil trobar dins d’aquesta inestabilitat equips que siguin capaços de fer les coses bé en el pla esportiu de manera continuada. Per raonaments com aquest, la temporada del BAXI Manresa és històrica. L’equip de Pedro Martínez, ideat genialment per Xevi Pujol i recolzat per una de les bases d’aficionats més actives del panorama, és encara molt més valuosa. L’esdeveniment d’aquest cap de setmana, la Final Four de la BCL, del qual formaran part després d’haver protagonitzat una temporada majúscula a Europa que no és més que l’extensió del dia a dia de l’equip, és una recompensa merescudíssima a la continuïtat de molts mesos.

El Manresa 2021/2022 ha aconseguit les tres coses més importants per a una temporada: els resultats, el vincle amb l’afició i convèncer a l’aficionat casual de seguir els partits perquè, simplement, els seus partits ofereixen alguna cosa diferent. L’alegria que han aportat els reforços d’aquest estiuSylvain Francisco, Ismael Bako, Chima Moneke i Joe Thomasson– ha portat els manresans al següent nivell de simbiosi amb l’afició i permet a la Lliga Endesa una perspectiva dels partits que només es pot trobar al Nou Congost i que, a més, serveix també per projectar un tipus de contingut fresc i entretingut a les xarxes socials de la competició que fins ara no hi era. La gent vol veure partits del BAXI perquè és juguen molt bé però, també, perquè és una experiència diferent.

I el nom que aglutina millor l’impacte esportiu i en la resta d’àmbits és Chima Moneke. L’aler-pivot nigerià ha fet un salt de qualitat enorme en la seva carrera -al final de temporada ja valorarem en quina situació el deixa d’ara endavant- i, des de la rauxa, s’ha convertit en un jugador cabdal per als esquemes d’un Pedro Martínez que en ell ha trobat la navalla suïssa definitiva. Més enllà de la valoració, que és un termòmetre ideal per a explicar la seva solidíssima candidatura per a l’MVP de la Lliga Endesa, Moneke ha esdevingut la punta de llança d’un plantejament que el potencia en atac i el fa servir de pedra angular en defensa. Pedro Martínez és un tipus d’entrenador que exigeix als jugadors dinamisme, proactivitat i que siguin capaços de cenyir-se al bàsquet per conceptes, i Moneke ha sabut integrar-se molt bé a la proposta.

“No  tothom pot jugar per a Pedro Martínez. Vaig patir els dos primers mesos i no sabia si podria jugar per a ell, fins que vam tenir una gran conversa abans del partit contra Unicaja. Aleshores és quan les coses van començar a canviar entre nosaltres. Adoro a Pedro i no crec que ningú altre pogués ajudar-nos a fer el que fem”.

Un vers lliure integrat al sistema

Més enllà del rendiment, aquesta versió de Moneke com a perfil de jugador no l’hauríem pogut veure en tots els equips del panorama europeu. Moneke és un aler-pivot de 1.98 metres que basa el seu joc en el desplegament i la velocitat. Això el converteix en un jugador que és capaç d’ocupar amb garanties la posició de 4, que garanteix productivitat com a cinc en quintets petits al mateix temps que facilita vies per canviar les dinàmiques dels partits en ambdós cèrcols i, a més, que dona coses que altres jugadors de la mateixa posició no donen perquè no pertanyen al mateix motlle. Si abans de fer el pas per jugar a la Lliga Endesa era un jugador que basava molt el seu impacte ofensiu en l’activitat sense pilota a través dels talls (17.3%; 1.12 punts per possessió aquesta temporada), la càrrega del rebot ofensiu (9.7%; 1.51 punts per possessió aquesta temporada) i el joc en transició, aquesta temporada ha potenciat molt el joc de cara per convertir-se en un dels millors quatres de la competició per atacar sobre bot el cèrcol. 

Moneke ha canviat respecte de la seva època a França. El fet de passar a jugar amb dos interiors de perfil més convencional com Ismael Bako i Yankuba Sima ha fet que jugui menys bloqueig directe convencional que en la temporada anterior i ha guanyat protagonisme ofensiu com a jugador de caràcter més autosuficient. Sense ser un jugador que tingui capacitat per anotar en situacions complexes sobre bot, Manresa ha sabut enfocar-lo de tal manera que les vegades que rep la pilota al perímetre a partir de circulació de pilota o després de pick and pop ho fa amb un desajust contra un interior amb pitjor lateralitat o un exterior més petit contra el qual pot ser vertical i incisiu per atacar la cistella. Aquesta temporada el tipus de jugada en el qual més executa és la conducció després de rebre la pilota (21.6%), i en les ocasions que està podent finalitzar amb penetració està anotant 1.37 punts per possessió (39% de les ocasions). És una xifra que demostra com de resolutiu és.

En situacions de 2 contra 2, Pedro Martínez i els bases de Manresa han trobat en ell un jugador capaç de produir per vies alternatives. En el bàsquet actual cada vegada és més important la velocitat de la caiguda en el 2 contra 2, i tenint dos pivots que treballen bé el dunker spot el fet de poder fer servir un jugador tan ràpid en el desbloqueig com Moneke és una vàlvula d’escapament ideal. El pròxim pas en la seva carrera el podria marcar com assimili els següents estadis del bloqueig directe com pot ser el short roll orientat a la passada o l’ús de la mitja distància en general, però per ara ja és una amenaça molt consistent en situacions de ghost screen (primer vídeo, en el qual aprofita el 2 contra 2 per tenir una situació de conducció contra un rival amb menys lateralitat que té la posició perduda) o de caiguda després d’un mínim contacte amb el rival per tal de generar una inferioritat en la cobertura (el segon vídeo). Moneke és un jugador que té la virtut de fer que passin moltes coses en poc temps gràcies al joc tan enèrgic que fa.

L’altre apartat en el qual es nota la seva ascendència dins del sistema és la transició. Moneke és un jugador que no té la capacitat de donar amplitud a la pista a través del tir, però tot el que hem comentat anteriorment de la facilitat que té per fluir sobre bot, a més de la iniciativa que té tan bon punt agafa el rebot o ataca línies de passada, també serveix per vertebrar l’atac del Manresa. A mitja pista és un executor amb molta productivitat, però a camp obert és capaç de fer que passin coses i generar superioritats de manera igualment eficient. El joc de ritme d’execució tan elevat d’aquest BAXI premia la iniciativa dels jugadors i permet a tothom tenir el seu protagonisme, i han trobat en Moneke un jugador ben dotat per crear desajusts en primers segons de possessió. Aquesta temporada el joc en transició suposa el 15.3% de les seves execucions, i està anotant 1.34 punts per possessió.

En bàsquet els contexts són molt importants per al rendiment dels jugadors, i Manresa és l’ideal per a un Chima Moneke que és tan estructural perquè el sistema s’adapta molt bé a la seva naturalesa. Potencia les seves virtuts i l’envolta dels jugadors ideals per a no haver d’exposar les seves mancances.  Ho hem analitzat detalladament en la parcel·la ofensiva per a explicar per què les seves lectures s’orienten principalment a l’execució i això està donant tan bon rendiment als bagencs, però també és aplicable al model defensiu, en el qual abans ja comentàvem que és un eix vertebrador de l’equip. La presència d’interiors de referència al seu costat és clau per a que pugui ser un protector de cèrcol des de costat feble de molt nivell i un jugador totalment disruptiu en línies de passada, i les característiques de l’equip encaixen perfectament amb el que ell pot aportar quan juga com a cinc en formats petits. És un jugador nascut per a agitar la coctelera, i aquest Manresa es beneficia de la seva voluntat de fer que passin coses. És un dels millors jugadors d’Europa recuperant pilotes, es pot emparellar amb exteriors amb facilitat a partir de canvi d’assignació i, a més, ja ens ha deixat alguns taps en moments decisius que són per a exposar en qualsevol recopilatori de la temporada. Per jugadors com Chima Moneke pagaries una entrada.


El títol de l’article diu que el BAXI Manresa és un equip generacional, que és un concepte que sol atribuir-se als equips que guanyen títols. A hores d’ara encara no sabem si el BAXI Manresa serà capaç de guanyar o no la BCL, però el significat del titular va per una altra banda. Els títols només els guanya un equip per competició normalment, així que una altra forma de medir l’impacte en els seguidors d’un equip és el que transmeten, i al Nou Congost feia anys que ningú transmetia tant com la plantilla del BAXI Manresa 2021/2022. Un equip que serà recordat guanyi o no guanyi. I que, aquest any, de cara al mercat pot haver fet perfectament el salt d’equip-plataforma a alguna cosa més. 

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

PATREON

Més a MANRESA

Tradueix »