Connecta amb nosaltres

NBA

Què és el contracte supermàxim?

Els contractes supermàxims són un dels fenòmens de l’NBA des de fa una sèrie d’estius.

Comparteix

Què és el contracte supermàxim?

Molta gent encara ens preguntem què és això del contracte supermàxm i quins són els jugadors que hi opten per mèrits propis, bé sigui en forma d’extensió del seu contracte existent o jugadors que estiguin a l’agència lliure, que es preveu la més moguda dels últims anys.

Què és? La norma

El comissionat de l’NBA va incloure aquesta norma com a “extensió dissenyada per veterans” l’any 2017 i permet renovar jugadors amb un màxim de 5 anys de contracte en valor del 35% del salari total de l’equip amb un 8% escalable en cadascun dels anys següents. La llargada del contracte és proporcional als anys d’experiència NBA del jugador i ha de complir una de les següents particularitats:

  • Un jugador qualificat que hagi jugat 8 anys a la lliga i encara li restin 2 anys de contracte restant és elegible per una extensió supermax de fins a 4 anys.

  • Un jugador qualificat que hagi jugat 8 anys a la lliga i encara li resti 1 any de contracte restant és elegible per una extensió supermax de fins a 5 anys.

  • Un agent lliure qualificat que hagi completat 8 anys de carrera professional és elegible per un supermax de fins a 5 anys.

Mèrits per optar-hi: qui hi opta?

Només uns quants jugadors estan qualificats per a obtenir el contracte, que pot venir per dues vies: l’extensió de contracte vigent previ a la finalització o que el jugador sigui agent lliure. Tot i això, hi ha una sèrie de mèrits que el jugador ha de complir sempre amb el requisit bàsic per a poder optar-hi d’haver completat 8 temporades a la lliga, tot i això els mèrits guanyats al parquet per a poder optar al supermax són qualsevol d’aquests tres:

  • Ser inclòs en un equip All-NBA en la temporada actual o les dues temporades anteriors a aquesta.

  • Ser nomenat Defensor de l’any en la temporada actual o les dues temporades anteriors a aquesta.

  • Ser nomenat MVP en qualsevol de les tres temporades anteriors.

Jugadors que opten al Supermax:

Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks): encara té contracte fins a 2021 però ja podria signar l’extensió i de ben segur que els Bucks li oferiran.

Kawhi Leonard (Toronto Raptors): ha declinat l’opció de jugador que tenia per poder signar el supermax amb qui vulgui, tot i que considera molt positivament la renovació a Toronto després de la consecució de l’anell.

Kevin Durant (Golden State Warriors): havia de ser el més desitjat aquesta agència lliure però la lesió que es va fer durant les finals li canvia el panorama.

Damian Lillard (Portland Trail Blazers): encara té contracte fins a 2021 però ja podria signar l’extensió. N’hauria de passar alguna cosa molt grossa a Portland perquè no la signés. Tot apunta que ho farà aviat.

Rudy Gobert (Utah Jazz): en forma d’extensió de contracte ja que se li acaba al 2021. La consecució del premi al millor defensor per segona vegada consecutiva li serveix per optar-hi però avui en dia els Jazz encara no s’han pronunciat.

Kemba Walker (Charlotte Hornets): l’agent lliure desitjat per moltes franquícies si volen que es quedi a Charlotte. Li hauran de posar el supermax sobre la taula però Kemba ja ha dit que està disposat a menys si és per quedar-se a Charlotte.

Avui en dia un jugador que signi un contracte supermax es podria endur un dels contractes més elevats de la història,

Milions per temporadaTemporada
37.82019-20
40.82020-21
43.82021-22
46.82022-23Opció de jugador

Jugadors amb contracte supermax

Entre els jugadors que ja tenen el supermax avui en dia podríem crear diverses divisions. Una d’elles seria la dels que justifiquen el contracte a la pista amb escreix com Stephen Curry (Golden State Warriors), que va signar 201 Milions en 5 anys al 2017, o James Harden (Houston Rockets), que l’estiu passat va firmar 228 milions repartits en 5 anys.

I després els que no arriben a donar del tot el que s’espera en relació als milions que hi ha invertits com Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder), que té un contracte de 233 Milions en 5 anys signat el 2018 i el seu equip va caure eliminat en primera ronda de playoffs per tercera temporada consecutiva, o John Wall (Washington Wizards), que té una extensió signada el 2017 de 170 Milions en 4 anys que entrarà en vigor la temporada vinent (2019-20). Wall es va lesionar a principi de temporada i s’ha passat la temporada a la infermeria.

Els contractes supermax es van dissenyar per a poder oferir molts diners a una superestrella i intentar prevenir la creació d’equips amb 3 jugadors de sous desproporcionats. La norma diu que cap franquícia podrà tenir més de 2 contractes supermax al 35% del salari cadascun. D’aquesta manera, una franquícia amb 2 supermax que ocupin el 70% del salari hauran de moure cel i terra per aconseguir una plantilla decent amb el 30% restant.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Més a NBA

Tradueix »