Connecta amb nosaltres

EUROLLIGA

Dante Exum jugarà al Barça. Com encaixarà amb Jasikevicius?

Analitzem el joc de Dante Exum i el seu encaix al Barça de Jasikevicius.

Comparteix

Dante Exum jugarà al Barça. Com encaixarà amb Jasikevicius?

Les temporades en bàsquet professional són molt llargues. Els equips amb aspiracions necessiten fer una administració correcta dels seus recursos i, per damunt de tot, han de comptar amb plantilles profundes i dotades de recursos per poder competir. El Barça té una de les millors plantilles d’Europa: quatre titulars de primer nivell amb potencial per ser determinants en qualsevol circumstància, especialistes amb ampli bagatge en escenaris d’exigència i joves que creixen a bon ritme i que ja troben vies per tenir valor en els partits del dia a dia.

Les lesions de Nick Calathes i Cory Higgins, dos jugadors fonamentals pels esquemes de Sarunas Jasikevicius, han fet que el Barça reforci la rotació. Ja abans de les lesions als despatxos de l’entitat blaugrana estaven atents a les possibilitats que sorgissin, però les obligacions immediates del calendari i la curta rotació restant han accelerat els tràmits. L’escollit és Dante Exum, tal com va avançar Chema de Lucas, i és un nom intrigant. Té tot just 26 anys i el talent per jugar a l’NBA però, com tants altres ha patit problemes físics que li han impedit desplegar el seu màxim potencial. Aquest contracte de tres mesos serà clau per al Barça, però també per al reflotament de la carrera d’un jugador que aspira a consolidar-se a l’NBA.

Dante Exum no és exactament un temporer. El Barça afronta el fitxatge amb una certesa i una esperança. La certesa és que l’equip té una identitat definida i uns patrons de joc invariables que eleven la realitat de l’equip amb plenes garanties. L’esperança és que aquest fitxatge és una oportunitat: Exum necessita mostrar la seva millor versió per poder recuperar la credibilitat a Estats Units a mig termini i el Barça es beneficiaria moltíssim d’una explosió basquetbolística de l’australià, ja que podria negociar per allargar el contracte fins a final de temporada i s’asseguraria la presència en nòmina d’un talent físic descomunal que augmentaria la competència interna, faria més extens el ventall de recursos i aportaria algunes característiques inèdites en la plantilla actual. És un jugador de perfil molt singular i sostre elevadíssim per al bàsquet europeu. I si no surt bé, el risc és mínim.

Qui és Dante Exum en atac?

Dante Exum és un exterior de bones dimensions que es caracteritza per la versatilitat i el desplegament inherents a les seves característiques físiques. Inicialment era un jugador que a l’NBA era visualitzat com un potencial base amb capacitat de divisió i ascendència de generador principal, però l’evolució de la seva carrera l’ha acabat convertint en un generador secundari capacitat per arribar a l’anella i molt ben dotat per aportar un plus defensiu. Les lesions han condicionat la seva evolució, però a Europa hauria de poder ocupar qualsevol de les tres demarcacions perimetrals -base, escorta o aler- i reuneix els requisits per ser superior a qualsevol emparellament en termes atlètics.

Al llarg de la seva trajectòria professional Dante Exum ha centrat la seva producció a l’àrea restringida. Les darreres mostres del seu joc, centrades sobretot en la pretemporada NBA i els Jocs Olímpics amb la selecció australiana, van demostrar que conserva les aptituds per dividir i absorbir contactes. L’explosivitat del seu primer pas és elit.

Hi ha una estadística molt il·lustrativa del que ha estat Dante Exum a l’NBA: exceptuant la temporada passada, en la qual va tenir un protagonisme -encara més- testimonial que en les anteriors, Dante Exum ha estat un dels exteriors més autònoms de la lliga en anotació dins del perímetre. A partir de la seva segona temporada a la lliga més del 68% dels seus tirs de dos punts han estat sense assistència, és a dir, generats de manera autònoma. Els percentatges d’encert a l’àrea restringida i pintura en general no són elit, però el grau d’autonomia demostra que ha estat capaç de treure rèdit del seu físic amb la freqüència que ha volgut i que, amb una mica més de sensibilitat, toc de canell i continuïtat, hauria estat un slasher de bon nivell a l’NBA a efectes immediats. Aproximadament el 70% dels seus tirs de camp des de 2016 han estat a l’àrea restringida.

En la resta d’àmbits Dante Exum és un jugador per consolidar. En els seus darrers temps a Utah, així com en la breu estada a Cleveland, el vam veure sovint com a part complementària de sistemes amb tres petits que usualment comptaven amb jugadors més dominants que ell amb la pilota a les mans i, en conseqüència, l’allunyaven de la generació primària. Els darrers records de Dante Exum a l’NBA són d’un jugador de pes gairebé anecdòtic en la iniciació de joc i que majoritàriament ha generat a partir dels avantatges generats en base al close out i sense agafar el centre de manera habitual en les possessions sinó aprofitant-se de la circulació. A Europa pot integrar-se a una proposta com l’esmentada, que al cap i a la fi ja la coneix, però també pot convertir-se en un jugador amb més protagonisme com a generador principal. Posar-li un bloqueig a una bona alçada sembla una bona recepta per ajudar-lo a sentir-se còmode i generar desequilibris.

Quant a tir exterior, Dante Exum no és un jugador que tingui capacitat per generar-se amb freqüència llançaments complexes sobre bot, però sí que és cert que en les darreres temporades -tot i les lesions- ha anat mostrant una línia evolutiva prou interessant. En la temporada 2019-2020 va anotar un 38% dels seus tirs triples en catch and shoot i als Jocs Olímpics de Tòquio, que van ser un dels seus millors trams de bàsquet des que és professional, va anotar el 60% dels triples que va llançar. El volum de llançaments no és excessivament gran, però ni per l’ús del triple que fa el Barça de Jasikevicius ni per la seva forma de jugar serà massa major en la seva estada a Europa.

Qui és Dante Exum en defensa?

En paràmetres defensius Dante Exum és un jugador que, si està sa, influirà de forma molt positiva en el plantejament del Barça que en termes estructurals és preciós però que, després de les baixes de la temporada passada, necessita rearmar-se amb un jugador capaç de fer de gos de presa de generadors d’elit. Ras i curt: Dante Exum, per condicions, és potencialment el millor defensor perimetral d’Europa.

Contemplem, simplement, aquestes seqüències adjuntades. Les primeres corresponen a la sèrie de Play Off de 2018 entre Utah Jazz i Houston Rockets. Dante Exum protagonitza una actuació defensiva sublim contra la millor versió de James Harden -Chris Paul també era a l’equip- i exhibeix virtuts que des d’ençà s’han erigit com a fonamentals per a defensar bé al 13 dels Brooklyn Nets: no envaeix el seu cilindre de caiguda, supleix les limitacions de la defensa amb les mans amb un ús del pit excel·lent i controla perfectament l’efecte mirall del joc de peus. Per a ensenyar a les escoles:

Aquestes sobre Trae Young són més del mateix. Parlem d’un jugador que ha sabut, tot i les dificultats per consolidar-se a l’NBA-, fer-se càrrec de generadors de primer nivell en pistes de grans dimensions. Per a Europa pot ser determinant en l’àrea defensiva.

Què aportarà al Barça?

Dante Exum té entre cella i cella tornar a l’NBA perquè, entre altres coses, les seves virtuts estructurals corresponen al nivell dels Estats Units. Dit això, és una millora immediata per al Barça. Podrà ocupar qualsevol posició des del base fins a l’aler, sabrà conviure amb qualsevol perfil d’exterior -des d’executors fins a tridents amb Laprovittola i Jokubaitis, si s’escau- i, a més, facilitarà la vida de perfils d’interior com Sertac Sanli, que viuen còmodes al perímetre i són amenaça important en pick and pop.

Les incògnites principals són tres: què passarà si rendeix massa bé -retorn a l’NBA al final del contracte de tres mesos?-, com s’adaptarà a un atac de ritme molt més baix que el que la seva naturalesa demana i el propi de les pulsacions de l’NBA i, sobretot, com sortirà l’aposta de substituir dos jugadors lesionats per un que és molt propens a les lesions. El que és evident és que, en cas que surti bé i el Barça aconsegueixi quedar-se’l tota la temporada, és un tipus de fitxatge que pal·lia mancances actuals de la plantilla i apropa el club als títols. Dante Exum té maneres de jugador decisiu.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada.

BOTIGA
PATREON

Més a EUROLLIGA

Tradueix »