Connecta amb nosaltres
Exum

BARÇA

Dante Exum: un convidat de luxe a la festa del Barça

Després d’anys buscant-la, Dante Exum ha trobat la continuïtat a Barcelona.

Comparteix

Dante Exum: un convidat de luxe a la festa del Barça

El Barça es troba en plena sèrie de quarts de final de l’Eurolliga 2021-2022 contra el Bayern de Munich. En aquest tram de la temporada el Barça ja ha establert una rotació clara i té jerarquies ben definides, i l’equip de Sarunas Jasikevicius està trobant la manera de treure resultats a partir dels automatismes i consignes que treballa el tècnic lituà. Tot això ho fan sense Cory Higgins, a qui encara li queden unes tres setmanes de baixa per complir el termini pautat de recuperació de la lesió a la fàscia plantar, i amb la integració de diversos cossos nous al sistema. El Barça, doncs, ha necessitat una fase d’aprenentatge i adaptació a un nou repartiment de papers que ha implicat la irrupció de nous protagonismes i l’adequació de certes parts de la filosofia a nous jugadors destinats a assumir importància.  A l’inici de la temporada parlàvem de Rokas Jokubaitis i Nico Laprovittola com a jugadors que podien marcar el sostre del nou Barça, i al mes de desembre va arribar a la disciplina catalana la tercera peça de l’equació: Dante Exum. L’ex NBA, un jugador castigat per les lesions que és inigualable a Europa en termes atlètics, eleva definitivament les possibilitats dels blaugrana.

Adaptar-se al bàsquet europeu és difícil. En el cas de Dante Exum van confluir dues circumstàncies especialment difícils: que la llibreta a la qual havia d’integrar-se era probablement la més complexa d’Europa -ningú medeix més al mil·límetre les coses que Sarunas Jasikevicius- i la inactivitat dels darrers anys que el jugador arrossegava. Exum ha necessitat poc temps per demostrar que en termes atlètics no té competència a Europa, però el primer mes i escaig del contracte que va firmar amb el Barça fins febrer de 2022 van estar farcits de moments en els quals semblava que acabaria sent una més d’aquelles incorporacions que arriben a mitja temporada i se’n van sense major transcendència. Mesos després, Dante Exum és el contrari d’un jugador testimonial.

L’optimització ofensiva de Dante Exum

El Barça de la temporada 2021-2022, per les absències prolongades que ha tingut en la posició d’aler, la tendència de Sarunas Jasikevicius a ajuntar jugadors capaços de generar amb la pilota a les mans i el talent i la dimensió que han pres els fitxatges que es van fer a l’estiu per reforçar el perímetre, ha tingut tendència a jugar en molts trams sense un 3 natural per tal de potenciar les virtuts de l’equip. La particularitat principal del control que Jasikevicius té sobre el joc és que aquests generadors es mouen en uns paràmetres de rigor molt exigents i que les llicències fora del sistema són molt marcades, cosa que significa que rarament cap jugador té cap batzegada de genialitat que la filosofia del tècnic lituà no toleri. Això es tradueix a pista en un ritme d’execució molt elevat en les jugades d’atac a mitja pista i, sobretot, en una selecció de llançaments molt neta.

En aquest punt, la selecció de llançament, és on trobem la demostració més clara del que el Barça ha fet per a integrar Dante Exum a l’equip. L’australià està llançant millor que mai des de la línia de tres punts: té un 54% d’encert en Eurolliga sobre un triple per partit i un 46% d’encert en la Lliga Endesa. Té trampa, sí: la quantitat de tirs és mínima. La clau, al mateix temps, és aquesta: són els triples que ha d’assumir, no són sobre bot i, a més, deriven de circulació de pilota i el deixen alliberat. Està anotant 1.62 punts per partit sobre llançaments en catch and shoot i és la segona forma d’executar que utilitza amb més freqüència. La paraula és optimització. És un volum que és sostenible, que ve d’indicacions del sistema i que li permet produir en altres àrees en les quals històricament ha destacat i produït amb facilitat, tals com el catch and drive per atacar el rival sobre bot en rotació defensiva.

Amb la pilota a les mans Dante Exum va a més com a generador amb el pas dels partits, però s’ha quedat en un pla secundari per la convivència amb altres perfils més dotats per a organitzar i per la seva naturalesa. Per a Saras no és un base. Per a entendre’ns, la seva aplicació al sistema és més a prop del de Nico Laprovittola que del de Rokas Jokubaitis. Sense tenir tampoc la mateixa facilitat per a habilitar companys a partir del bloqueig directe del primer, les vegades que pot conduir l’atac són essencialment orientades a la matèria que domina -bloqueig directe per a l’anotació i transicions per a accelerar el joc- que no a ordenar l’equip i manar conceptes. Té un primer pas demolidor, la forma d’absorbir contactes és impròpia d’algú amb el seu historial i ha entès perfectament les diferències espacials amb el bàsquet nord-americà en molt poc temps. És una màquina de generar superioritats cada vegada que pot dividir la defensa de l’adversari.

I sí: Saras ha trobat en Exum el seu accelerador de partícules. El Barça és un equip molt selectiu a l’hora de córrer, però amb Exum es necessita molt menys per a identificar una opció clara per a fer-ho. Quan parlem de l’australià parlem d’un jugador que ha estat prou hàbil com per a desencallar des de la velocitat i la proactivitat en rebot i línies de passada partits com el de l’altre dia (Game 1 vs Bayern, primer temps) donant una marxa més a l’equip que la que solen donar els altres exteriors generadors sense desacompassar-se completament de la tendència col·lectiva. És un jugador que ha après a aportar als marges sabent que, amb una mica més de temps de marge, podria haver-se convertit en un jugador nuclear de qualsevol altra proposta.

 PossessionsPunts per partitPunts per possessió
Generador P&R1.41.40.98
Recepció i tir1.11.71.62
Transició0.80.80.96
1 contra 10.70.70.96
Catch and Drive0.60.50.86

El fitxatge d’Exum pel Barça va ser per un híbrid de substitucions de Nick Calathes i Cory Higgins, i amb el pas del temps ha acabat demostrant-se que no només seria plenament compatible amb ells sinó que de totes totes seria el millor aler possible per al Barça de la temporada que ve per integració al sistema, virtuts ofensives i nivell global del jugador. Ha dotat al Barça de capacitat per posar pressió a l’anella, cosa que la temporada passada en certa mesura faltava, i s’ha convertit en una navalla suïssa que pot interpretar diverses funcions. És un jugador que et permet enriquir una llibreta o convertir-lo en el protagonista d’una altra. 


En matèria defensiva Dante Exum s’ha convertit en un jugador completament nuclear. Si Brandon Davies és la raó principal per la qual el plantejament de Jasikevicius és el que és, Dante Exum és el jugador que et permet adaptar-te perfectament a qualsevol aposta perimetral dels equips contraris. És un jugador que es mou perfectament en canvis d’assignació, que devora els espais a l’hora d’ajustar i realitzar rotacions i que, per descomptat, en termes físics és capaç de fixar el to que desitja amb molta facilitat. Per envergadura, posicionament i flexibilitat en els emparellaments és un jugador estratègic.

La descripció que hem fet de l’adaptació i el que aporta Dante Exum al Barça de bàsquet correspon perfectament amb la d’un jugador especialista en matèries concretes, però en la relació de Dante Exum amb el Barça i per extensió el bàsquet europeu aquest fet és especial. Parlem d’un jugador que hauria estat estructural en gairebé qualsevol altre equip i que al Barça, si hi hagués arribat a l’inici de la temporada i amb un marge de planificació, segur que hauria acabat sent també una pedra angular. De moment, però, s’ha de conformar amb ser el complement més decisiu d’Europa.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

PATREON

Més a BARÇA

Tradueix »