Connecta amb nosaltres

HISTÒRIA NBA

David Stern, el pare de l’NBA moderna

Ha mort David Stern, el pare de L’NBA.

Comparteix

David Stern, el pare de l’NBA moderna

L’excomissionat de la NBA, David Stern, ha mort avui als 77 anys després de patir un vessament cerebral. Stern va ser ingressat d’emergència la nit de dijous en un centre hospitalari de Nova York. El departament de bombers de la ciutat va respondre a una trucada al 911 des d’un restaurant del Midtown a les dues del migdia. Els serveis d’emergència van transportar Stern, de 77 anys, al centre mèdic Mount Sinai West.

David Stern, l’home que ho canvia tot

David Stern és sens dubte una figura cabdal per entendre l’evolució de la lliga en els últims trenta anys. L’ex comissionat de l’NBA, va regir la competició amb mà de ferro durant més de 20 anys (1984-2014). Stern, a més, va ser inclòs al Saló de la Fama del Bàsquet Naishmit Memorial. Un home ambiciós i visionari, el seu llarg mandat va ser testimoni d’encerts i polèmiques. Els seus primers anys al capdavant varen coincidir amb el punt àlgid de la rivalitat esportiva entre Celtics i Lakers, les primeres barbaritats de Michael Jordan i la globalització de la lliga.

Precisament, aquest últim punt és el gran llegat de David Stern. L’advocat d’origen jueu va convertir la competició en un producte global, que en va permetre primer la viabilitat i després en un negoci econòmicament puixant. L’ex comissionat va afavorir l’emissió dels partits més enllà dels EUA, plenament conscient que existia un públic que no tenia mitjans per consumir el seu producte. Ho va intentar amb resultats dispars amb l’expansió canadenca de mitjans dels noranta. I amb la negociació dels drets d’emissió de partits a televisions nacionals i estrangeres. Per això no seria exagerat parlar d’Stern com el pare del League Pass i altres serveis.

Però aquestes reformes i programes també afectaren positivament a la lliga, les franquícies i els jugadors. Només cal fer una ullada a les xifres abans i després del comissionat d’Stern: per exemple, els ingressos anuals de la lliga es van multiplicar per 40, el salari mitjà dels jugadors va passar de 250.000 dòlars a més de 5 milions de dòlars i el valor de les franquícies es va disparar en superar els 1.000 milions de dòlars

“David Stern es la principal raó per la qual la lliga es troba en l’actual situació (de bonança). Això no és cap falta de respecte cap als grans jugadors o els propietaris. Té a veure a com el lideratge i la visió d’un sol home”.

Així és pronunciava Pat Ridley, GM dels Miami Heat i gran amic de l’ex comissionat l’any 2014. Coincidint amb el traspàs del càrrec d’Stern a Silver. Unes declaracions recollides a USA Today abans d’explicar les seves raons per al·legar aquesta xocant afirmació.

“Durant un període de temps tan prolongat com el del seu comissionat, les coses no canvien tan a bé sinó és perquè algú al capdamunt fa les coses molt bé. Stern era un home contundent i tenia una visió molt pragmàtica de com hauria de ser la lliga i la seva relació amb els seus aficionats. Ell (Stern) va eliminar tot rastre de mala fama i rellançà la reputació de la lliga.”

Un comissionat no exempt de polèmica

Sota la seva supervisió, la NBA va afegir set nous equips a la competició i va canviar sis franquícies de ciutat. A més, Stern va ser el veritable promotor i padrí de l’anomenada globalització de l’esport professional. La seva gestió, no exempta de crítiques, no va poder evitar quatre locauts durant el seu mandat. Xocs amb diversos equips i jugadors (els Bad Boys, Allen Iverson i el seu estil underground) o escàndols com el Malice of the Palace o les sospites d’afavorir certs equips.

Malgrat tot, i com em ressaltat, tot i alguns clarobscurs la seva gestió va ser certament modèlica. Convertint-lo en una figura indispensable per entendre el funcionament de la lliga actualment. El seu substitut, Adam Silver ha dit en reiterades ocasions que el seguia trucant per que l’aconselles en les seves reformes al si de la competició. Segurament en propers partits serem testimonis d’un ampli reconeixements de la lliga, franquícies i jugadors cap a la seva figura. El nostre, l’oferim amb aquest article per recordar una de les figures més cabdals de la NBA moderna.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada.

BOTIGA
PATREON

Més a HISTÒRIA NBA

Tradueix »