Segona cara nova per la temporada 2023/24 per l’equip verd-i-negre. DeShaun Thomas, aler de 2.01, 31 anys i amb dilatada experiència a Europa, és la nova incorporació del Joventut.
Ha sigut un fitxatge que ha causat una grata sorpresa pels aficionats i que s’ha dut en un rigorós secretisme.
Evidentment, parlem d’un jugador nivell Eurolliga que pocs imaginaven que cauria a Badalona. Firma un contracte d’1+1 i ocuparà la plaça extra comunitària d’ Henry Ellenson però la posició de Joel Parra, alternant posició d’aler i aler pivot.
Precisament aquesta versatilitat ha sigut un factor a tenir molt en compte pel conjunt de Carles Duran a l’hora de la seva contractació.
Un fix a Eurolliga
Thomas ha disputat més de 200 partits en la màxima competició continental durant les darreres nou temporades jugant en set equips diferents. Molts el recordaran de la seva etapa en el F.C. Barcelona (2014/15), on va tenir un bon paper (7.1 pts, 2.5 rebots, 39% triples).
Bones actuacions amb Maccabi, Anadolu Efes i Bayern Munich, on sempre ha tingut un paper important en la gestió de les plantilles. Però, on millors prestacions va donar, fou al Panathinaikos (2018-2020), on en 60 partits va firmar 12.1 punts, 4.2 rebots i 35.4% en triples; sent un jugador diferencial.
La temporada passada, a Olímpia Milà, va patir una lesió i no va acabar d’encaixar amb Ettore Messina, fet que va minvar la seva aportació estadística i de partits jugats (només 10 en lliga i 21 en Eurolliga).
Molts poden pensar que baixar un llistó a la seva carrera al deixar Eurolliga per anar a Eurocup. Però Thomas vol recuperar l’il·lusió després d’una grisa temporada i sentir-se important.
Coneix l’ACB i a diversos components de l’equip, fet que el farà sentir còmode. Competir per guanyar l’Eurocup sap que té premi: tornar a la màxima competició europea.
Com juga Thomas
És un aler fort, que té vàries similituds amb en Joel Parra: esquerrà, mateixa alçada (2.01), bona arribada com a carriler i bon joc al pal baix.
Una gran diferència amb el jove català és la facilitat que té Thomas en llençar de tres (i un gran encert) i la seva capacitat dins la pista a l’hora de buscar opcions de cistella.
Des de la universitat d’Oregon State ha tingut una gran presència en la zona pròxima a la cistella, aprofitant el seu bon tir per postejar a ‘4’ més lents o superar per potència a ‘3’ menys físics en els canvis defensius. Juga molt al pal baix, postejant, obtenint cistelles fàcils desprès de rebot ofensiu o aprofitant portes enrere.
En el rebot en atac està sempre atent, on ha demostrat que sap guanyar la posició (1.5 rebots ofensius de mitja). Té un fonaments de nivell alt tant d’esquena com de cara a la cistella. Juga molt bé el pick&pop i sap aparèixer per la línia de fons per encarar el cèrcol amb determinació.
En Eurolliga 2021/22 va firmar 3.7 tirs per partit en la zona de menys de 3 metres de la cistella, amb un percentatge que rondava el 58% d’efectivitat.
És una zona habitada per pivots i aler pivots, on ell es troba molt còmode -tot i mesurar 2.01- gràcies a la seva velocitat en l’execució i recursos ofensius. La gran visió de joc de Tomic li permetrà tenir moltes opcions a prop de cistella, una zona que domina perfectament.
És un tirador de posicions exteriors, que son les que engloben les dues cantonades fins als angles de 45º, on la temporada passada va acreditar un 44% tirant 2.6 triples per partit. Aquests detalls tàctics li permeten poder desenvolupar les posicions de ‘3’ i ‘4’ amb regularitat i gran encert, sent un comodí pels seus entrenadors.
En aquest mapa de tir es pot apreciar els detalls mencionats.
Defensivament aporta detalls sense ser un referent. És capaç de taponar a jugadors més alts i forts gràcies a la seva anticipació i timing de salt, sobretot si ho fa com ajuda des de la zona dèbil. El seu tren superior li permet absorbir els contactes i aguantar bé en el 1c1. El fet de no carregar-se mai de faltes és un detall que mostra que no és un defensor massa implicat, on destaca més a escala individual que en defensa col·lectiva.
En el rebot defensiu compleix, amb gairebé 3 rebots de mitja durant la seva carrera. Sap llegir les línies de passada i recupera bastants pilotes (0.7 de mitja). No és un jugador que perdi massa pilotes i sol compensar errades amb encerts, trobant bones posicions pels companys per que anotin.
Què guanya l’equip amb Thomas
Especialment experiència i un tirador contrastat. Les posicions d’aler són determinants en el bàsquet actual i tenir un referent ofensiu com Thomas és molt valuós. Si el físic és el mateix que fa dues temporades, segurament comptabilitzarem més esmaixades de Deshaun de les que va fer Parra.
Però no tant per la seva explosivitat sinó per la seva decisió d’encarar la cistella; una aptitud que sempre ha tingut, des d’ Oregon a Milà, i que esperen gaudir a Badalona.
Si mirem l’apartat triplista, està clar que en Parra ha anat de menys a més i que potser la temporada que ve encara millora més i s’atreveix a utilitzar el recurs en major quantia.
Si comparem la quantitat, Thomas va llençar 105 triples (per 75 de Parra) amb un 40% d’encert. Obrir el camp, fintar i anar a cistella és una jugada habitual de Thomas i que permetrà al Joventut tenir millors opcions de trobar punts.
Amb un ‘4’ amb bona mà exterior com Brodziansky i un aler amb gran envergadura com Kraag, Thomas encaixa com un guant. Pot alternar aquestes dues posicions sense problemes i el mateix temps jugar al costat de qualsevol d’ells dos a la pista.
Aquesta versatilitat hauria de tenir el seu pes en or en els esquemes de Duran, sobretot amb un perímetre anotador (Feliz i Andrews) i amb un cerebral (Vives i Ribas).
Tomic com a interior i Thomas com a ‘4’ obert deixen molt espai per les penetracions de Andrews i Feliz, dos especialistes.
Si Thomas juga amb Brodziansky i es mou al ‘3’, la capacitat rebotejadora i física augmenta per l’equip. En moments importants (eliminatòries, play offs, copes) apuja el nivell. Li agrada la sensació de ser rellevant en el joc i la tensió dels partits ‘calents’. Molt diferent d’Ellenson, que potser era massa fred en molts partits.
La Penya podria jugar a dues velocitats si acaba arribant un ‘5’ atlètic i que descarregui a Tomic. Alternar pla A i pla B serà factible i rendible si Deshaun Thomas s’adapta a jugar a les dues posicions i amb diferents ritmes. Ha demostrat de forma sobrada que n’és capaç en els equips que ha jugat a Europa.
