Connecta amb nosaltres
dies de descans nba basket basquet estadística avançada Bryan Horowitz

NBA

Dies de descans a l’NBA

Parlem dels dies de descans a l’NBA.

Comparteix

Dies de descans a l’NBA

Continuem la nostra sèrie d’articles sobre estadística avançada, avui parlem sobre els dies de descans.

Un altre dels factors que afecta el rendiment dels equips i dels jugadors són els dies de descans que té cada conjunt després d’un partit. Per lògica, un podria pensar que a més descans millor rendiment, que els equips que tenen més dies de partits haurien de millorar el seu rendiment. Vegem el que ens expliquen les dades.

Hem trobat aquest estudi publicat a CMU Sports Analytics, How Much Does Rest Affect Team Performance In The NBA?” S’analitzen els partits jugats des de l’any 2003 fins al 2017, veient els dies que s’ha descansat entre partits, amb les opcions de cap dia de descans -jugar l’endemà en un back to back-, després un, dos, tres i quatre o més dies de descans.

Anem amb el primer gràfic, que descriu com el descans afecta el percentatge de victòries de l’equip.

dies de descans a l'nba, estadística avançada

Com veiem, jugar sense descans empitjora el rendiment de l’equip, mentre que tenir un o més dies de descans no marca unes diferències significatives. Els equips que juguen partits dies consecutius tenen pitjors resultats, però si arriben a descansar un o més dies no empitjoren el seu rendiment. Pel que, en teoria, l’únic factor que afectaria el rendiment de l’equip seria no tenir dies de descans.

També podríem mirar el marge de punts en cada victòria o derrota dels equips segons el temps que estan sense jugar. La lògica ens diu que un equip que descansi més, guanyarà els partits amb una major diferència de punts, i menys descans la diferència de punts serà més gran.

dies de descans a l'nba, estadística avançada

Com veiem, jugar sense descans comporta perdre de forma més o menys clara, mentre que els dies amb més descans no impliquen un marge de victòria més ampli. De nou, la mateixa conclusió: el pitjor per a l’equip és jugar partits durant dies consecutius.

Però no tot és tan senzill. En aquestes gràfiques hauríem d’incloure també altres factors importants, com els viatges o la qualitat del rival. Probablement és més complicat guanyar partits després de viatges llargs, o guanyar-los sense descans davant rivals més potents, mentre que tenir més descans davant rivals més fluixos hauria de facilitar les coses. Per a això, hem d’analitzar cada equip de manera individual.

Més articles d’estadística avançada

A l’estadística avançada hem de preguntar sempre, perquè no tot està amb el detall que volem aconseguir. Una cosa és donar un estudi general sobre tots els equips, un altre és fer una anàlisi més profunda de cada situació. Ha afectat igual els viatges als Toronto Raptors que als Golden State Warriors? S’hauria de fer una comparativa entre els dos equips, i si vols afegir més, amb tots els equips, i veure si el seu Índex de Victòries / Derrotes varia segons els seus viatges. Les conclusions d’aquest article són generals, però no es pot aplicar a tots els equips com una veritat absoluta, segur que hi ha les seves variàncies. Per veure les diferències, ara parlarem de jugadors i equips concrets.

Veiem un gràfic del rendiment de Chris Bosh i LeBron James depenent dels dies de descans, i com va afectar el descans als Miami Heat del 2013-2014. El gràfic és del llibre “Baskeball Analytics: Spatial Tracking“.

dies de descans a l'nba, estadística avançada Lebron james Chris Bosch Miami heats

A la part superior del gràfic veiem la velocitat de tots dos jugadors. Depenent dels dies que tenen de descans entre partits, Bosh es manté més o menys estable, mentre que James augmenta la seva velocitat de forma exponencial.

El segon gràfic ens mostra les victòries de l’equip. Passats a percentatge, ens trobem que quan no hi ha descans, guanyen 58,8% (de 17 partits). Amb un dia, un 65.9% (de 47). Amb dos, 1 69,2% (de 13). Finalment, amb tres o més dies de descans, els Heat guanyaven el 80% (de cinc partits).

De nou, trobem que no descansar empitjora els resultats de l’equip, mentre que, com més dies hi ha de descans, millors resultats es cullen. Malgrat tot, hem de considerar que aquest flamant 80% s’aconsegueix a través d’una mostra estadística molt petita (cinc partits).

Si ho comparem amb l’estudi inicial, de 2003 fins al 2017, veiem que la mitjana d’aquests Miami Heat era molt millor que la mitjana de la resta dels equips. Però aquí busquem tendències, de manera que podríem afirmar que no descansar empitjora els resultats dels equips, mentre que, quan es tenen un o més dies lliures, aquest percentatge de victòries depèn del nivell de cada conjunt, dels rivals i d’altres paràmetres. A grans trets, podríem dir que no hi ha diferència entre descansar un o més dies, i el que afecta els equips són els partits durant dies consecutius.

I llavors més preguntes, afecta igual jugar tres partits amb un dia descans entre partits que tres partits amb dos dies de descans entre partits? Això ho hauríem de mirar de forma individual, sempre preguntar, sempre esbrinar, aquesta és la base de l’estadística avançada, i també de la vida.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada.

BOTIGA
PATREON

Més a NBA

Tradueix »