Connecta amb nosaltres
Avdija

DRAFT 2020

DRAFT 2020 I El Perfil: Deni Avdija

Ens endinsem en el perfil de Deni Avdija, forward del Maccabi Tel Aviv.

Comparteix

DRAFT 2020 I El Perfil: Deni Avdija

El món del bàsquet, igual que els altres, està en un moment estrany. No hi ha actualitat, no hi ha desenllaços de competició a la vista i, el que és pitjor, ens falta informació per acabar de treure conclusions sobre certes matèries. Una d’aquestes matèries podria ser, perfectament, l’NCAA i tot el que engloba: sense March Madness i amb poques certeses sobre la celebració del draft, emetre afirmacions sobre els prospects és perillós i arriscat. Precisament per això, és ideal que aprofitem la inactivitat per documentar-nos-en i endinsar-nos en el seu joc. Seguint la línia dels darrers perfils publicats a Esmaixada, avui és el torn de Deni Avdija.

Deni Avdija és un forward europeu format al Maccabi Tel Aviv que s’ha consolidat definitivament a l’elit en el marc d’un equip competitiu i il·lusionant per naturalesa. Ha crescut en un segon pla si ens centrem en el valor que ha tingut dins de la llibreta de Sfairopoulos, però s’ha impregnat de la cultura guanyadora i del dia a dia d’un projecte amb aspiracions. Hi ha dubtes sobre l’adaptació del seu repertori actual a l’NBA, especialment per qüestions físiques, però tothom té una cosa clara: té un talent latent especial. Cal cuidar-lo.

Et pot interessar

https://esmaixada.cat//draft-2020-perfil-devin-vassell/

Dades elementals

Nom: Deni Avdija

Edat: 19 anys

Procedència: Beit Zera, Israel

Alçada: 2’05 metres

Pes: 99 quilograms

Posició: aler/aler-pivot

Procedència: Maccabi Tel Aviv

Què és Deni Avdija?

Deni Avdija és un diamant per polir que, després de moltes temporades sent el rei del galliner en equips de fases formatives i consagrant-se com la major promesa ferma de la generació, ha fet el salt definitiu a l’elit del bàsquet europeu i s’ha vist obligat a canviar de rol sacrificant pel camí bona part de la seva naturalesa.

El Maccabi Tel Aviv 2019/2020 de Ioannis Sfairopoulos és un equip dinàmic i elèctric que parteix, en gran mesura, del que siguin capaços de crear amb la pilota a les mans els homes perimetrals com Scottie Wilbekin, DiBartolomeo i Tyler Dorsey -cadascun d’ells amb els seus matisos-. En aquesta línia, en part per la manera de concebre el joc del tècnic i en part per una qüestió jeràrquica, Avdija s’ha anat reciclant progressivament fins al punt de tenir molt poc pes específic amb la pilota a les mans en accions derivades del pick central i exercir més d’executor que de cap altra cosa.

És difícil, en el cas d’Avdija, imaginar com extrapolarà la faceta on ball a l’NBA. El primer dubte que haurà de resoldre és si serà capaç de fer la transició física a l’NBA per convertir-se en un generador legítim. Avdija és un jugador que té un tronc superior molt ben definit (que l’ajuda a absorbir bé contactes quan finalitza prop del cèrcol) i que a camp obert es desplega bé en distàncies llargues, però no té una explosivitat prou notòria com per marcar diferències clarament en espais més reduïts (pick and roll com a ball handler -i compte amb el primer pas-) i tampoc té prou habilitat avançada amb la pilota a les mans ni capacitat per baixar el centre de gravetat com per contemporitzar el joc des del primer moment. Avdija, en aquest sentit, és un jugador que disposa dels instruments per esdevenir un habilitador interessant i que ara ja pot dinamitzar i fer lectures ràpides i productives, però requerirà un marge prudencial per evolucionar. Té molt bon touch en les situacions que domina.

L’agilitat gestual de Deni Avdija també és un pèl incerta. Per una banda, és un jugador que millora en esforços prolongats frontals. Per l’altra, necessitarà treballar moltíssim en el canvi de ritme i de direcció. Parlem d’un jugador una mica rígid quant a fluïdesa corporal. El seu gran punt fort per tapar aquesta característica, que a més és un punt fort que l’ajuda en altres facetes i que també l’acompanyarà durant els pròxims anys, és que és un jugador molt intel·ligent i que sap anticipar-se. Així doncs, el problema que es planteja en el seu cas amb la pilota a les mans no és la manera de concebre el bàsquet ni l’execució sinó la velocitat d’execució i adaptabilitat a l’NBA.

En la seva vessant més incisiva, Avdija també és un còctel de virtuts il·lusionants i comptes pendents. El primer punt és el tir exterior.

Quan parlem d’Avdija parlem d’un jugador que físicament té complexió d’atleta. Abans citàvem el contrast entre el tronc inferior i el superior, i en la mecànica també es nota: Avdija fa molt poca flexió de les cames, cosa que podria ser un dels factors que expliqui el seu percentatge en tir de tres i, especialment, en tir lliure. Orienta bé els peus i completa bé el llançament amb les mans, però perd naturalesa.

Per altra banda, aquesta temporada l’hem vist amb la selecció de tir pròpia dels especialistes i, més enllà dels pobres percentatges, no s’ha excedit en responsabilitats. Caldrà veure quin paper se li dona a l’NBA per valorar-la exactament. A dia d’avui hi ha motius per creure que, tot i els percentatges, pot acabar esdevenint un llançador sòlid en situacions de catch and shoot. S’ha fet molt fort a les cantonades.

Quant a tir després de bot, novament, hem de parlar de l’explosivitat. Una premissa per crear-se tirs a l’alt nivell és tenir el primer pas desenvolupat i una expressió corporal prou natural per donar-li el context que es necessiti en cada moment. Avdija haurà de treballar molt en la velocitat d’execució dels seus moviments per traduir el seu joc a aquest àmbit.

Entre el recull adjuntat i les característiques ofensives desglossades, la percepció que transmet a dia d’avui Avdija és que serà millor quatre que tres a l’NBA. O bé, més ben dit: necessitarà un company forward de característiques complementàries en desplegament i recorregut que l’ajudin a sentir-se còmode. Si no troba un escenari ideal o no se li sap proporcionar, serà un perfil difícil de conduir. Aquest raonament també és traslladable a la defensa.

Un defensor interessant

El nivell defensiu d’Avdija és prometedor. Aquesta temporada, a Maccabi, gràcies a l’envergadura i al sacrifici innegociable pel dinamisme del sistema, ha estat un jugador emprat per canviar d’assignació de manera quasi sistemàtica. En defensa tampoc és particularment ràpid i ni molt menys serà un jugador que tapi desajusts de manera permanent, però està capacitat per oferir alternatives diverses al sistema i, sobretot, per relativitzar espais i distàncies.

Val la pena tornar-ne a destacar l’anticipació i la intel·ligència. El vídeo sintetitza perfectament quin tipus de defensor és: té problemes per fer-se càrrec de perfils que l’ataquin frontalment (fins i tot pateix contra l’escomesa de Krunoslav Simon) i moltes vegades ha de recuperar el terreny perdut fent ús dels braços, però al mateix temps té una vocació natural per guanyar la posició contra homes dominants a l’interior i té els fonaments defensius plenament interioritzats. Més que ser un bon defensor, és un jugador que té clar com es defensa.

Quant a defensa individual, el seu sostre dependrà de la capacitat que tingui per desenvolupar el desplaçament lateral i el joc de peus. És un jugador lent en aquestes situacions i pateix contra perfils que botin de manera ràpida i agressiva, cosa que a l’NBA es trobarà sovint.


Deni Avdija ha de fugir de la comparació amb Doncic que diversos sectors de l’entorn intenten vendre a Estats Units. Té una reputació extraordinària a USA i un aval sensacional pel que ha aconseguit a Europa, però l’eslovè és diferent en tots els sentit. La principal diferència (més enllà del nivell i de l’estatus en el moment de marxar), de fet, és que el cos de Luka, més enllà de l’engany que alguns van comprar, era totalment coherent amb el repertori del jugador i aplicable a l’NBA. En el cas d’Avdija, un jugador intel·ligent i prometedor, això encara no ho sabem. Potser ens estem precipitant.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

PATREON

Més a DRAFT 2020

Tradueix »