Connecta amb nosaltres
Reed

NCAA

DRAFT 2020 I El Perfil: Paul Reed

Analitzem Paul Reed, forward de la universitat de DePaul.

Comparteix

DRAFT 2020 I El Perfil: Paul Reed

Haurem d’esperar fins ben entrat el mes d’octubre per gaudir d’una de les matinades més emocionants del panorama basquetbolístic americà: el draft de l’NBA. L’NBA, que tornarà durant el mes de juliol, ha reestructurat el calendari de manera que la cerimònia de 2020 se celebrarà gairebé cinc mesos més tard que de costum. Aquesta decisió, totalment sobrevinguda per la pandèmia, ha ocasionat una infinitat de conseqüències negatives que ja coneixem, però també n’ha aportat una de mínimament positiva: tindrem temps de sobres per documentar-nos adequadament sobre una de les generacions més confuses dels darrers anys. Avui toca parlar de Paul Reed, forward de la universitat de DePaul.

Paul Reed té un dels motlles físics més intrigants de la fornada. És molt llarg, té el sentit del moviment molt desenvolupat i encaixa en diverses funcions. Porta anys forjant-se a l’NCAA i numèricament ha progressat temporada rere temporada, de manera que el seu creixement és inqüestionable. A dia d’avui, tot i que hem de tenir en compte que tot està en una situació força precària sota la percepció de l’entorn, l’estatus de Paul Reed oscil·la entre la meitat de la primera ronda i la meitat de la segona. Aquí som molt optimistes sobre el seu futur.

Dades elementals

Nom: Paul Reed

Edat: 20 anys

Procedència: Orlando, Florida

Alçada: 2’06 metres

Pes: 99 quilograms

Posició: aler-pivot

Procedència: DePaul

Atacant funcional

Paul Reed ha estat l’estandard de la universitat de DePaul aquesta temporada. Amb 15’1 punts i 10’1 rebots de mitjana, s’ha consolidat com un dels perfils més productius de tota la fornada. No és un stretch forward a l’ús, però a aquestes alçades de la seva carrera està sabent optimitzar a la perfecció les seves característiques per marcar diferències i construir-se situacions de superioritat. És un jugador polivalent i capaç d’oferir alternatives amb pilota i sense a qualsevol dels dos ritmes del bàsquet.

El seu joc es basa principalment en el catch and shoot (produeix 1 ppp), els talls (1’23 ppp), les transicions (1’17 ppp) i els putbacks (1’17 ppp). Ha llançat només 1’8 triples per partit, però hi ha arguments per creure que pot treballar el tir ja que la construcció és bona. El millor d’ell arriba en situacions en les quals únicament ha d’executar o de traçar moviments simples. Aquests índex de producció, especialment pel context en el qual succeeixen, són el que fa que sigui raonable pensar que podrà fer-se un lloc a l’NBA. Paul Reed és intel·ligent, incisiu i vertical, de manera que li serà fàcil integrar-se a cultures amb més espais i ritme.

Paul Reed és un jugador que, per qüestions d’adaptació al seu propi físic, a dia d’avui té un problema a l’hora de gestionar esforços i de relacionar-se amb la pilota. El seu bot és molt alt i poc tens, li costa assegurar la possessió després del rebot defensiu i encara no és capaç d’acompassar regularment la gambada amb el bot. A l’NBA els entrenadors i desenvolupadors de talent hauran de decidir si val la pena concedir-li marge de maniobra per créixer com a ball handler -té armes físiques per ser un desajust amb potes- o si aquests inconvenients, correctament canalitzats, no són cap mena d’impediment per convertir-lo en un home de rol clau.

El principal punt fort ofensiu de Paul Reed és el rebot ofensiu. És un excel·lent lector dels espais mal tancats des del perímetre i, gràcies a l’envergadura i a aquesta vivacitat, aconsegueix una quantitat indecent de segones oportunitats. Aquesta temporada, de fet, n’ha registrat 3’3. A l’hora de capturar el rebot ofensiu en situacions més pròximes al cèrcol té un problema comparable al de l’adaptació al seu propi físic en el bot: no té la compensació muscular suficient per guanyar la posició amb solvència i li costa encadenar diversos esforços -especialment en clau de verticalitat- consecutius. Necessitarà hores de gimnàs si vol guanyar consistència. 

El millor defensor del draft

Paul Reed és un projecte defensiu sense igual en aquesta fornada. Aquesta temporada ha registrat unes xifres monstruoses: 1’9 recuperacions i 2’6 taps. Aquestes xifres, traduïdes a percentatges totals, són encara més escandaloses: 9’7% en taps i 3’3% en recuperacions. Si afegim a les dades que acabem de mencionar el +70% en tirs lliures, el resultat és un jugador de productivitat inèdita des de l’any 2010.

Reed és un perfil creat per fer-se càrrec de qualsevol emparellament en una pista de bàsquet. Té una envergadura sensacional, la lateralitat molt ben desenvolupada i un enorme sentit de la rotació. No té cap flaquesa especialment palpable i, el que és millor, ho té tot per ser un defensor intercanviable d’elit a l’NBA. Paul Reed no concedeix espais amb facilitat als exteriors amb millor domini de la pilota i posa les coses difícils als interiors més resolutius de la lliga. És una navalla suïssa que, ben gestionada, pot aportar molta flexibilitat al context que l’aculli. La defensa, de fet, és l’argument principal per creure que pot ascendir força posicions a mesura que les projeccions obtinguin una major precisió.


Paul Reed ha estat comparat amb Pascal Siakam i amb altres projectes bestials que han sortit darrerament. En la meva opinió, tot i que les explosions d’aquest tipus de jugadors són difícils de calcular, Paul Reed no serà capaç d’assolir un nivell de depuració tècnica similar al del camerunès i tampoc esdevindrà un anotador a tres nivells consistent. El marc muscular dels dos jugadors és diferent i la solidesa en els esforços, ara mateix, també té unes diferències insalvables.

Personalment, m’agradaria molt veure Paul Reed fent de cinc a l’NBA. Hi ha un equip que penso que sabria treure-li molt suc: els Boston Celtics. Brad Stevens ha fet una molt bona feina amb Daniel Theis i ha aconseguit construir un sistema ideal per cincs amb aptituds per a l’intercanvi d’assignacions i l’execució sense pilota. Reed té una complexió un pèl millor, encaixa perfectament a la cultura del forward que Danny Ainge porta diverses temporades implementant i és prou intel·ligent a nivell tàctic com per no patir els mateixos entrebancs que altres rookies dels Celtics han patit. Sens dubte, Paul Reed serà un jugador que millorarà l’equip que l’esculli.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Més a NCAA

Tradueix »