Connecta amb nosaltres
Draft de 2021

DRAFT 2020

Quins jugadors hem de tenir controlats per l’NBA Draft de 2021?

Quins són els jugadors més atractius, a hores d’ara, del Draft de 2021?

Comparteix

Quins jugadors hem de tenir controlats per l’NBA Draft de 2021?

Com ja sabeu, a Esmaixada vam fer un seguiment exhaustiu del Draft de 2020. Al web, gratuïtament, hi teniu més de 20 perfils, 4 mocks, una desena d’articles sobre encaixos, tapats i underdogs i un big board de la cerimònia que suposa el nexe d’unió entre el bàsquet universitari i l’NBA. Avui, comencem a fer un cop d’ull al futur: aprofitarem que ha baixat el bullici de l’agència lliure de l’NBA per introduir-vos alguns dels noms més interessants que trobarem aquesta temporada a l’NCAA, a la G-League i, fins i tot, en alguna lliga europea/d’altres continents (no parlarem de Garuba perquè ja el coneixem de sobres). Repassem els noms principals del Draft de 2021.

Guards

Cade Cunningham (Freshman, Oklahoma State)

És la joia de la corona d’aquesta classe. No és casualitat que, sent el Draft de 2021 una fornada de nivell alt, sigui conegut com “la generació de Cade Cunningham”. Cade Cunningham és un base alt (perspectiva natural d’aler) que s’ha consolidat des del primer moment com el líder dels prospects que mencionarem. Comparat amb Ben Simmons des de fa un parell de temporades, Cunningham reuneix tot el que requereix el bàsquet actual: funcionalitat, canvi de ritme i un gran feel for the game.

Cade Cunningham té recursos físics i tècnics per ser superior als seus adversaris. El que més destaca del seu ventall de possibilitats és que té aires de passador molt important. Les comparacions amb Ben Simmons venen pel que és capaç de fer en transició, però se li intueix un sòl molt més alt com a creador partint de bloqueig directe a qualsevol alçada i, sobretot, aptitud per crear-se llançaments per si mateix. Té la triple amenaça molt més desenvolupada que l’australià aleshores.

A dia d’avui gran part de la produccióanotadora de Cunningham se centra en el que es genera prop del cèrcol. Té potencial per anotar a tres nivells de manera autònoma, però brilla especialment fent de slasher. Haurà d’aprofitar la temporada per treballar en la consistència en el llançament exterior (estabilitzar un volum i assolir uns percentatges acceptables) i en acabar de polir l’agilitat gestual, que és un factor determinant a l’hora de conèixer el sostre dels jugadors amb ascendència en la presa de decisions. Si a la seva carta de presentació li sumem un potencial defensiu prometedor per la intel·ligència inherent a la seva figura i l’envergadura que té a hores d’ara, és legítim pensar en ell com una elecció generacional. Queda molt.

Sobre el paper, Cade Cunningham és un TOP 3 legítim del Draft de 2021.

Jalen Green (G-League)

Jalen Green és el millor anotador de la classe. Té una capacitat atlètica descomunal i una facilitat increïble per convertir males opcions de llançament en llançaments de percentatge raonable. És un dels homes més destacats d’un Draft que, sobre el paper, es presenta com el més potent dels dos o tres darrers anys. Jalen Green és, a més, el detonant de l’alternativa G-League que cada vegada més jugadors escullen.

Anotador a tres nivells instintiu i sense límits. Té la construcció de tir d’un jugador fet i dret i una mecànica extrapolable a qualsevol rang. Si a això li sumem que reuneix l’envergadura i l’explosivitat ideals per crear-se llançaments separant-se del defensor i contemporitzant el ritme d’execució, el resultat és un projecte emocionant que ho té tot per encaixar perfectament a l’NBA. Si se l’ensenya a generar amb més freqüència pels companys, no seria una opció absurda que jugués minuts de base funcional.

Sobre el paper, Jalen Green és un TOP 5 legítim del Draft de 2021.

Caleb Love (Freshman, North Carolina)

En la línia històrica, UNC continua optant per exteriors capaços d’exercir de combo guard per liderar el projecte universitari. El d’aquest any és Caleb Love, que a aquestes alçades de 2020 ja és considerat un dels cinc o sis millors bases del Draft de 2021. És un jugador eminentment atlètic, amb millor visió de joc que Cole Anthony i que Coby White i que, a més, concorda perfectament amb la filosofia de joc encarada a la responsabilitat dels exteriors amb la pilota a les mans i la preferència per les transicions de la universitat.

Caleb Love és un jugador molt interessant en paràmetres atlètics i amant de l’acceleració. En defensa, gràcies a l’activitat i energia inherent al seu cos, també suma un plus prometedor. Aglutina molta pilota i requereix companys que respectin escrupulosament els espais, però té recorregut com a eix de sistema. Té capacitat per llançar a dos ritmes i és un gran finalitzador en penetració. Per altra banda, la societat que pot formar amb interiors com Walker Kessler, Day’Ron Sharpe o fins i tot Armando Bacot pot ajudar a solventar els mals endèmics d’UNC de la temporada passada. Viurà en un context totalment diferent del de Cole Anthony, però els seus deures seran similars: evolucionar com a generador col·lectiu i consolidar-se com un dels perfils amb millor pull up de la competició.

Sobre el paper, Caleb Love és TOP 14 legítim del Draft de 2021.

Jaden Springer (Tennessee, Freshman)

No ho negaré: és el meu jugador favorit del Draft de 2021 a aquestes alçades de la pel·lícula. No té el sostre de jugadors com Cade Cunningham, però em transmet una sensació de diversió gairebé única. Jugarà a Tennessee, de manera que tampoc podem garantir que sigui un One&Done, però compartirà pista amb jugadors com Yves Pons, Santiago Vescovi o el també freshman Keon Johnson, de manera que formarà part d’un dels nuclis més divertits de la temporada.

Jaden Springer és un exterior anotador que prefereix prendre decisions pel seu compte que orientar-les a l’equip. És propens a l’ISO, té un domini del bot molt avançat (un dels millors de la generació, directament) i té eines per anotar a qualsevol nivell. Primer pas molt explosiu, tronc inferior prou sòlid com per arribar al cèrcol amb superioritat, ús individual del bloqueig directe i devoció pel tir en suspensió des de qualsevol distància. Haurà d’aprofitar la seva estada a la universitat per aprendre nocions de creació col·lectiva, per augmentar la tensió defensiva -és un pèl apàtic en aquest àmbit- i, sobretot, per créixer com a amenaça off the ball. Si ho aconsegueix, el seu nom anirà pujant progressivament a les previsions.

Forwards

Scottie Barnes (Florida State, Freshman)

Scottie Barnes és un projecte apassionant. Parlem d’un aler que podria ser perfectament quatre per construcció física i que a dia d’avui és un defensor amb projecció d’elit i un iniciador d’atacs en transició molt prometedor. Ha de créixer en coses com el rang de llançament ja que no és encara una amenaça mínimament creïble, però ja ha esbossat maneres de peça estructural. L’entorn de Florida, amant de perfils com el seu, és molt interessant pel seu creixement.

Scottie Barnes podria ser perfectament el base de Florida State la temporada vinent, ja que és el següent pas de la seva línia de desenvolupament. A l’NBA es busca que els generadors tinguin capacitat per jugar a diversos ritmes i per fer front a tot tipus d’emparellaments, així que Barnes encaixa en aquest fil argumental. El que ha de polir és evident des del primer moment que el veus jugar: el rang de tir i l’execució. Serà determinant per definir el seu stock.

Sobre el paper, Scottie Barnes és TOP 10 legítim del Draft de 2021.

Jalen Johnson (Duke, Freshman)

Jalen Johnson és, després de Scottie Barnes, el perfil més divers que hem presentat fins ara. És un jugador que destaca més pel que fa en defensa i per la capacitat distributiva -especialment en transició- que per les seves prestacions de cara a l’anella. Té un tir exterior inconsistent i una mecànica que cal corregir urgentment, però pot deixar anar la pilota al terra, sap trobar companys i el seu joc el regeix la verticalitat. En defensa, a més, és un jugador capaç de fer-se càrrec de l’1 al 4 de l’equip rival i dissenyat per fer front a ball handlers.

Duke necessitarà la millor versió de Jalen Johnson per acompanyar Jeremy Roach, DJ Steward, Matthew Hurt i Wendell Moore. Juntament amb el darrer, serà un dels millors defensors de l’equip. A més, podrà assumir amb naturalitat tasques creatives i créixer des d’un perfil únic però sol·licitat. Si evoluciona en l’àmbit de la creació autònoma de punts, la seva reputació augmentarà considerablement.

Sobre el paper, Jalen Johnson és un TOP 20 legítim del Draft de 2021.

Jonathan Kuminga (G-League, reclassificat)

Kuminga havia de ser jugador del Draft de 2022, però s’ha reclassificat i ha optat per enrolar-se a la franquícia de G-League cobrant 500000 dòlars. Des del moment que es reclassifica, jo ho tinc clar: és el millor projecte de forward d’aquest Draft. Parlem d’un prospect exuberant a nivell físic amb uns instints ofensius descomunals. És un prodigi.

Partint de la base que Kuminga és un diamant en termes atlètics, el seu sostre el marcarà la capacitat que tingui per adequar els fonaments tècnics a la seva condició. A dia d’avui és un jugador que ja pot fer de tot en atac en una pista de bàsquet, però té marge per polir els moviments i la creació de llançaments i per definir el segell d’identitat. Això, sumat a una major comprensió del joc a mitja pista, determinarà l’estatus a mig termini del prometedor Kuminga.

Sobre el paper, Jonathan Kuminga és TOP 5 legítim del Draft de 2021.

Josh Giddey (Adelaide 36ers, 18 anys)

Josh Giddey és un jugador especial. Divertit de veure. Es caracteritza per ser un passador especial: des dels seus 2’02 ha deixat lectures molt interessants que fan que es noti des del primer moment que percep el joc d’una manera particular i que té una gran sensibilitat per detectar els comportaments de l’entorn basquetbolístic. El llançament també ha anat millorant progressivament i hauria de ser, al final de la temporada, un dels aspectes més sòlids del seu repertori.

A partir d’aquí, hi ha alguns dubtes sobre com pot extrapolar aquestes qualitats a l’NBA. Si bé és un jugador que quan té la pilota a les mans ajusta el ritme del partit als temps que marca ell, no li hem vist una capacitat destacable d’acceleració. No és explosiu i en certes ocasions transmet una sensació de joc slow motion quan trenca amb bot que, si bé ha servit per caracteritzar el joc d’alguns genis all time, requereix una habilitat molt concreta. Aquestes característiques que citem que li falten seran determinants per definir si pot ser un generador primari, assumint molt pes com a ball handler en el bloqueig directe, o si s’ha de quedar en un altre tipus de perfil de tall secundari quant a canalització ofensiva. Ha d’adquirir una mica més de capacitat per crear-se situacions per anotar. Si ho aconsegueix i ho acompanya amb una evolució positiva en la consistència corporal, m’atreviria a dir que a final de temporada parlarem d’ell com un possible base en alguns trams a l’NBA.

L’hem posat a wing com el podríem haver posat a guard.

Roko Prkacin (Cibona Zagreb, 17 anys)

Des del meu punt de vista, que sovint és erroni, Roko Prkacin és el millor prospect europeu pel Draft de 2021. Per damunt d’Usman Garuba, sí. Hi ha dues coses que destaquen especialment de Prkacin: el caràcter i la incidència que té amb la pilota a les mans. Entén molt bé el joc i pren bones decisions com  a passador i en interpretació d’espais que denoten un bon grau de maduresa a la pista de bàsquet. Al llarg dels darrers mesos ha crescut com a ball handler en situacions de bloqueig directe -té un domini de la pilota molt polit per ser un jugador de 206 centímetres- i s’ha mostrat productiu prop del cèrcol. Troba maneres de tenir impacte en qualsevol dimensió ofensiva. En defensa s’ha mostrat competent en franges interiors, però haurà de treballar en conceptes com la lateralitat per sostenir emparellaments d’alta volada al perímetre.

Els aspectes que haurà de treballar Prkacin al llarg dels pròxims temps estaran relacionats, bàsicament, amb l’àmbit perimetral. Té un ritme base molt bo, però ha d’adquirir una punta d’agilitat gestual que li permeti aprofitar millor el domini de la pilota per crear-se espai per actuar i, com dèiem abans, per corregir el desplaçament lateral. És un jugador potent i fort, però té marge per ser més perillós a nivell perimetral. I sí: el tir. A dia d’avui encara li costa mantenir una mecànica de llançament concreta i estable. Els seus percentatges no són bons i no ha desenvolupat el T3 després de bot. El seu creixement en aquest apartat ha de ser gradual: primer el tir en catch and shoot i després, quan s’hagi consolidat, la creació individual. Dit això, ja està preparat per tenir una aportació sòlida, en un rol major o menor, en qualsevol competició que disputi. La seva mentalitat és ultracompetitiva.

Centers

Evan Mobley (USC Trojans, Freshman)

Evan Mobley és el perfil d’interior més interessant del Draft ara per ara. És un jugador llargarut i àgil que destaca per la seva verticalitat i fluidesa. No té el marc físic ideal per guanyar massa pes sense perdre les qualitats que el fan especial actualment, així que el seu futur quant a evolució basquetbolística passa per la correcció d’aspectes tècnics. De moment, va pel bon camí: té una bona visió de joc, bota bé la pilota i corre en transició adequadament. A mesura que consolidi el rang de tir anirà guanyant adeptes.

A dia d’avui, Evan Mobley és un TOP 10 legítim del Draft de 2021.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

BOTIGA
PATREON

Més a DRAFT 2020

Tradueix »