Connecta amb nosaltres
Miletic

GIRONA

Perfil de Dusan Miletic, nou pivot del Bàsquet Girona

Què aportarà Dusan Miletic al Bàsquet Girona?

Comparteix

Perfil de Dusan Miletic, nou pivot del Bàsquet Girona

El Bàsquet Girona continua treballant per tancar la plantilla 2022-23. Un dels darrers reforços, probablement no l’últim, és Dusan Miletic, pivot serbi de 24 anys que arriba procedent de Partizan de Belgrad. Al llarg de les darreres temporades ha anat acumulant experiència i rodatge competitiu a l’ABA i a les competicions europees de torn i, després d’una temporada amb molt poca participació a les ordres del veterà Zeljko Obradovic, ha decidit fer un canvi radical en la seva carrera i provar la Liga Endesa.

Dusan Miletic completarà, juntament amb Marc Gasol i Jaume Sorolla, la bateria de cincs convencionals del Bàsquet Girona. Al llarg de la pretemporada ens podrem fer una idea aproximada de com vol encaixar-lo Aíto al seu pla de joc –en el partit contra el BAXI Manresa es va atrevir a fer-lo servir de diverses maneres com a banc de proves que era- però ara és el moment ideal per a entendre quin és el seu perfil i què pot sumar. Hem de tenir present, reiterem, que la temporada passada va tenir molt poca participació, així que ens guiem més del que hem vist al llarg de la seva trajectòria que de les seves etapes més recents.

Dusan Miletic en atac

Dusan Miletic és un perfil diferent de Marc Gasol. Marc serà el nucli de l’equip en atac i un dels focus de generació principals del sistema -perquè és un rol que s’ajusta amb naturalitat al seu estil de joc i perquè l’entrenador Aíto té una predilecció especial per començar el joc des dels pals- mentre que Miletic és un jugador que, si bé té potencial per acabar fent lectures funcionals adaptades a la fluidesa i el dinamisme dels sistemes, no té l’agilitat mental ni el perfil per ser un jugador que catalitzi el joc. L’etiqueta que se li ha de penjar a l’interior procedent de Partizan és la d’executor. Un jugador que, per a optimitzar-se, cal enfocar-lo de manera que es beneficiï del que generi el col·lectiu.

El gruix de l’aportació de Dusan Miletic es basarà en el bloqueig directe i la connexió amb els passadors de l’equip. Les seves xifres de la temporada 2020-21 (deixem la 2021-2022 perquè tot i que són molt bones la mostra és només de sis partits oficials disputats) demostren quin tipus de productivitat té: 1.28 punts per possessió com a finalitzador en continuació de bloqueig directe (19% del seu volum executor ofensiu) i 1.35 punts per possessió en talls (16% del seu volum executor ofensiu). Dusan Miletic és un jugador intuitiu, que ataca bé els espais en direccions rectes i que, per la seva mobilitat i capacitat de desplaçament frontal, guanya espais i obté espais de finalització còmodes. És un jugador de 2.14 metres que, si bé no té joc sobre bot per fabricar-se’ls, sí que sap explotar els avantatges que li generen els companys facilitadors. Hem de tenir present, en qualsevol cas, que el nivell al qual mostrat aquestes a Sèrbia i a l’ABA té diferències significatives de perfil dels rivals i velocitat d’execució respecte del que es trobarà a la Liga Endesa.

La gràcia principal de la seva manera de caure en el bloqueig directe fins ara és que ho fa amb més rapidesa que pulcritud, cosa que ha permès passar a un segon pla en les lligues que ha estat disputant que els angles i la col·locació del bloqueig eren certament millorables. De cara a la Liga Endesa és possible que hagi de polir la tècnica en aquestes accions ja que sinó li costarà més aconseguir espais nets per a la caiguda.

Per altra banda, Dusan Miletic també aportarà productivitat en situacions de camp obert: contraatacs i transicions. No és un jugador d’agilitat gestual, no pot canviar de ritme i direcció amb la pilota a les mans i tampoc pot crear contexts favorables per a companys que sorgeixin de les seves accions amb regularitat, però en tot cas sí que és un jugador que interpreta bé els carrils i, en la línia del que comentàvem abans de les trajectòries rectes, exhibeix bon motor i bon ritme quan l’atac puja el voltatge. En aquest sentit, tant ell com Jaume Sorolla aportaran en un registre que Marc Gasol no té com a executor i es convertirà en un bon soci d’un jugador com Kameron Taylor que, igual que Maxi Fjellerup, en trams de partit serà l’encarregat de pujar de revolucions l’atac del conjunt d’Aíto García Reneses. La temporada 2020-21 les transicions van suposar el 7% del seu joc i va registrar 1.64 punts per possessió, xifra que és molt bona. És la virtut del seu repertori que em sembla més traslladable des del primer moment a la Liga Endesa i pot tenir implicacions molt positives per al Bàsquet Girona.

Una altra línia de progressió que seria força orgànica en el cas de Dusan Miletic és el tir exterior. No ho justifiquen els percentatges (amb prou feines un 25 % d’encert) ni el volum (tot just 1 triple intentat per partit) ara per ara, però si ens fixem en la forma de llançament de Dusan Miletic podem veure que tots els indicadors fan pensar que anirà augmentant l’encert en el tir exterior. La mecànica és un pèl lenta però té condicions per ser un jugador que produeixi en situacions de pick and pop i catch and shoot i, a més, a diferència d’altres pivots, no només llança des de la zona central sinó que també té certa tendència a fer servir les cantonades, cosa que pot ser interessant si Roko Prkacin, per exemple, va sentint-se còmode com a quatre que abarqui la mitja distància. Miletic -que no és un cinc obert- és un jugador que sap bé com ha d’obrir la pista i que té les virtuts per convertir aquesta sensibilitat tàctica en una via més per produir. No parlem d’un augment signifcatiu i immediat, però sí d’un aspecte que hauria de ser una tendència a l’alça de la seva distribució d’accions ofensives ja que donaria més sentit al seu estil de joc.

Dusan Miletic en defensa

En defensa Dusan Miletic genera certa inquietud. Fent un simple cop d’ull al seu físic podem veure que és un jugador que no té un tronc superior especialment consistent ni un tronc inferior sòlid per a resistir als contactes, i això en una lliga que és de les més dures d’Europa com la Liga Endesa pot condicionar el seu rendiment. Necessitarà un període d’integració que el desgastarà, i el marge del qual disposi en aquest àmbit dependrà bàsicament del context que li pugui construir el Girona en defensa i, també, del que ell sumi en atac.

En situacions de bloqueig directe Dusan Miletic no és un jugador intercanviable. No té el centre de gravetat per fer-se càrrec d’exteriors desequilibrants en canvi d’assignació i la seva tendència natural ha de ser la defensa drop, per la qual haurà de progressar en posicionament i capacitat de recular. La convivència amb un jugador com Kam Taylor, que té potencial estructural en defensa, serà fonamental per a ell.


Encaix a la rotació

Dusan Miletic és un jugador que està destinat a formar part de la rotació del Bàsquet Girona i que, sobre el paper, farà de pont entre Marc Gasol i Jaume Sorolla. L’adaptació a la Liga Endesa no és senzilla per a cap jugador vingui d’on vingui ja que és una categoria que posa a prova la capacitat de processament i la velocitat mental de qualsevol perfil, i les exigències per a la rotació dels gironins, generalment jove i farcida de debutants, seran importants des del primer moment. Miletic necessitarà disposar d’una fase d’adaptació i integració a la competició que, si surt bé, farà créixer una mica més el sostre competitiu de la plantilla dirigida per Aíto García Reneses.

El Bàsquet Girona té diversos jugadors amb capacitat per generar avantatges per als companys en posicions estratègiques, altres que tenen aquesta virtut en vies de desenvolupament i, finalment, altres jugadors que acabaran podent implementar-la amb finalitats exclusivament funcionals i que, per tant, necessitaran beneficiar-se del que generin els altres per tenir ascendència a la rotació. Miletic pertany a aquest tercer grup. Té una sèrie de punts forts que eren necessaris pel que indicava la confecció de la plantilla del Bàsquet Girona. Ara el que convé és veure si pot traslladar-los a la Liga Endesa. La gran sort per a ell és que s’adaptarà a un nou món a l’ombra d’un dels pivots que més garanties ofereixen del panorama.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

BOTIGA
PATREON

Més a GIRONA

Tradueix »