Connecta amb nosaltres

BARÇA

El Barça fitxa Sertac Sanli: com encaixa el pivot turc?

El primer reforç del Barça 2021/22. Sertac Sanli jugarà de blaugrana les dues properes temporades.

Comparteix

El Barça fitxa Sertac Sanli: com encaixa el pivot turc?

Sertac Sanli ja és nou jugador del Barça. Després de setmanes de rumors, el club blaugrana va oficialitzar dijous el fitxatge del pivot turc amb un contracte per a les properes dues temporades, fins a 2023. El fitxatge del ja exjugador de l’Anadolu Efes va sorprendre a tots en una operació que pocs esperaven, ja que sobre el paper no és el perfil de pivot que el club estava buscant. Sanli, de 29 anys, arriba per a ocupar la plaça que deixa Pustovyi en la rotació blaugrana, en una tripleta de pivots que, si Pau Gasol s’acaba retirant, estarà formada pel turc, Brandon Davies i Pierre Oriola.

Quin perfil de pivot és el nou reforç blaugrana? Encaixa dins les necessitats de l’equip?

Rol del jugador

Sertac Sanli és un pivot que ha jugat les darreres tres temporades a l’Anadolu Efes. Allà, ha compartit la posició de pivot amb dos jugadors consagrats en l’àmbit europeu, com són Dunston i Pleiss. Durant la primera temporada i mitja al club, va tenir el rol de tercer pivot en la rotació, amb pocs minuts de joc a l’Eurolliga i un rol una mica més protagonista a la lliga turca. La temporada 19/20, va aprofitar una greu lesió de Dunston per començar a entrar en la rotació de manera sòlida com a pivot suplent de Pleiss, i aquesta darrera temporada ha confirmat el seu augment d’importància dins del sistema de l’Efes consolidant-se com la referència interior de l’equip.

Tot i això, el seu minutatge dins de l’equip sempre ha estat relativament reduït, amb una mitjana de 14 minuts per partit a l’Eurolliga aquesta campanya. El pivot turc està acostumat a fer-se un lloc a partir de rotacions curtes en una plantilla amb molta competència en la seva posició com és la d’Efes. Al Barça, haurà de competir per un lloc amb Davies, que seguirà sent la referència en la posició, el capità Pierre Oriola i veurem si finalment Pau Gasol o no. A més, ja hem vist que Saras ha utilitzat a Smits en aquesta posició en certs moments per a potenciar la defensa de canvis. D’aquesta manera, doncs, el pivot turc arriba al club blaugrana sabent que el seu rol dins de la rotació serà força similar al que ha tingut a l’actual campió d’Europa.

Perfil ofensiu

Amb el fitxatge de Sanli, el Barça es reforça amb un ‘5’ de característiques molt específiques. El pivot turc és un grandíssim especialista ofensiu, amb unes qualitats que el fan ser un jugador força peculiar i difícilment comparable amb altres interiors. Els blaugranes han incorporat un dels millors pivots finalitzadors d’Europa, tota una referència en aquesta faceta del joc. El turc és un jugador absolutament diferencial a prop de cistella, aprofitant la seva alçada (2’12) i el seu bon touch per anotar amb molta comoditat. Sanli ha promitjat aquesta temporada a l’Eurolliga un 75% d’encert en tirs a prop de cistella, una xifra superior a la d’alguns dels grans interiors europeus com Tavares (72%), Davies (62%), Milutinov (67%) o Mirotic (67%). El nou fitxatge blaugrana, a més, és un dels millors especialistes europeus en les finalitzacions de Pick & Roll. El 25’3% de la seva producció ofensiva va orientada a cistelles com a roller en el bloqueig directe i, allà, el turc és dels millors de l’Eurolliga. Sertac anota 1’56 punts per possessió (d’un màxim de 2) en continuacions de bloc directe, una animalada. També és decisiu en talls a cistella, que engloben el 15’2% de la seva producció i allà anota 1’36 punts per possessió.

Però el turc no és només un jugador decisiu quan es troba en situacions properes a l’anella, sinó que en els darrers temps ha incorporat el llançament de la mitja i llarga distància al seu repertori, convertint-lo en una amenaça a tres nivells molt important. Aquesta temporada, Sanli ha promitjat un 42% en tirs de mitja distància i un 35% en triples, amb un volum de llançament interessant pel rol que ha tingut. En el midrange, per exemple, els seus percentatges són superiors als dels seus nous companys Mirotic (39%) i Davies (38%). Els Pick & Pops s’han convertit també en una arma del seu joc. Un 13% de la seva producció ve d’aquesta tipologia de jugades i ell s’ha consolidat com un jugador fiable en aquest àmbit, anotant 1’09 punts per possessió. Aquesta capacitat d’obrir la pista l’ha convertit en un jugador més complet i en tot un referent anotador en la posició de pivot.

Així com Sanli és un dels millors especialistes anotadors d’Europa en l’àmbit purament finalitzador (rebre i llançar), el jugador turc baixa força el nivell a l’hora de crear-se les seves cistelles. El nou reforç blaugrana no és un jugador que tingui grans armes a l’hora de generar-se punts al pal baix, faltant-li recursos a l’hora de crear-se el llançament. Aquesta darrera temporada, el turc només ha tingut 0’5 possessions per partit al pal baix (un baix 7% de la seva producció total), i els seus números allà són baixos, amb només 0’74 punts per possessió. Sanli és un jugador que se sent molt més còmode finalitzant el que generen per a ell els seus companys, no obstant el 92% dels seus punts vénen via assistència prèvia.

Sertac Sanli davant Edy Tavares en un Efes-Madrid dels passats playoffs de l’Eurolliga.

Perfil defensiu i rebotejador

Hem vist el perfil ofensiu del nou jugador blaugrana, amb moltes més llums que ombres. Però pel que fa a l’àmbit defensiu i rebotejador, el nou pivot del Barça deixa sensacions agredolces. Sanli és un jugador molt gran, més alt i més llarg que la majoria de pivots que juguen avui en dia a Europa. Aquest fet li proporciona certes qualitats per ser un jugador amb impacte defensiu positiu a prop de cistella. A més, és un jugador força pesat (115 kg) amb capacitats per aguantar en el cos a cos a la majoria de pivots europeus. Tot i això, aquesta grandària i pes fan que, com és d’esperar, no sigui un jugador especialment mòbil. D’aquesta manera, pateix molt quan ha de defensar lluny de cistella, i difícilment és un jugador intercanviable. Li costa molt defensar a jugadors mòbils que ataquin des del bot, i també aturar les caigudes dels pivots en defenses de Pick & Roll.

Tot i això, tampoc se’l podria considerar un forat negre en defensa, ja que és un jugador molt intel·ligent en totes les facetes del joc i aconsegueix sempre tenir un posicionament molt interessant. A més, és un jugador que fa un molt bon ús de les fintes corporals defensives per a confondre als atacants. D’aquesta manera, aconsegueix tenir cert impacte i no restar, sense ser ni de bon tros un especialista. El millor que té Sanli en l’àmbit defensiu és que se’l pot considerar un defensor d’equip. Aquesta temporada ha estat el jugador de l’Efes amb un millor rating defensiu (punts encaixats per cada 100 possessions quan ell es troba a pista), amb 109 punts encaixats per cada 100 possessions. Pleiss i Dunston, per exemple, tenen un rating defensiu força pitjor, amb 114 i 115 punts encaixats per cada 100 possessions, respectivament. Per tant, podem afirmar que l’Efes defensava millor quan Sanli es trobava a pista.

Pel que fa a l’aspecte rebotejador, aquest és un altre dels punts negres del joc de Sertac Sanli. Els números que ha tingut aquesta darrera temporada no són un gran indicador de la seva capacitat rebotejadora. En els poc més de 14 minuts per partit que ha disputat a l’Eurolliga, el turc ha capturat 2’2 rebots de mitjana. Si ho extrapolem a 40 minuts de joc, Sanli agafa 6’17 rebots de mitjana, una xifra molt baixa per la posició que ocupa. De fet, el nou pivot del Barça és el 64è jugador de tota la competició en rebots capturats per minut jugat. Aquesta xifra s’acosta més als números rebotejadors d’un exterior que als d’un interior. Per exemple, jugadors com Shields, Lucic o Fontecchio tenen xifres rebotejadores similars. Si ho comparem amb els seus nous companys, Sanli presenta unes xifres de rebots capturats força inferiors a les d’Oriola (9’5 per cada 40 minuts), Mirotic (9’2), Davies (8’3) o Smits (8’1). Aquest dèficit en el joc també es nota en l’àmbit atacant, ja que Sanli té mancances a l’hora de fer mal en situacions de rebot ofensiu. Només un 8’5% de les situacions ofensives que troba el turc són per mitjà del rebot ofensiu i, a més, no acaba de ser del tot productiu quan aconsegueix capturar-lo, amb 1’08 punts per possessió en aquestes situacions.

Encaix al Barça

Un cop vist el perfil i l’estil de joc del nou fitxatge blaugrana, toca analitzar quin encaix pot tenir a l’equip entrenat per Sarunas Jasikevicius. El primer que cal destacar és que l’ecosistema on ha brillat Sanli aquesta darrera temporada ha estat molt concret. És difícil saber com podrà encaixar en un ecosistema diferent del que ha gaudit a l’Efes, on s’ha afavorit de jugar al costat dels dos millors generadors d’Europa, Micic i Larkin. El joc del campió de l’Eurolliga, que consisteix en una utilització massiva del Pick & Roll (i Pop), han fet que el pivot turc es trobi d’allò més còmode i s’hagi consolidat en un pilar fonamental en aquestes facetes del joc. Aprofitar-se dels avantatges que generen els dos cracks de l’Efes li ha servit a Sanli per convertir-se en un dels millors jugadors en producció ofensiva per minut jugat. Sertac ha anotat 7’8 punts per partit en poc més de 14 minuts de joc. Aquests números l’acrediten com el 16è jugador de tota l’Eurolliga en punts per minut jugat (22 punts cada 40 minuts), grandíssims números només superats pels grans especialistes en la faceta anotadora.

Per saber exactament quin encaix pot tenir Sanli en l’engranatge blaugrana serà molt important veure com acaba de confeccionar la plantilla l’equip de Saras, sobretot en les posicions exteriors. Per a brillar, el jugador turc necessita d’un context amb diversos generadors de qualitat que el sàpiguen trobar en situacions òptimes per anotar. El Barça, la temporada passada, més enllà de Calathes no tenia jugadors d’aquest perfil. Higgins genera per a ell mateix, i la resta de jugadors no eren grans especialistes en lectures de bloqueig directe. En aquest sentit, el més que possible fitxatge de Jokubaitis (i el de Laprovittola), dotaran a l’equip blaugrana de més qualitat en aquest àmbit del joc. Faltarà saber també qui pot ser l’aler que tanqui la bateria exterior catalana per a esvair definitivament aquest dubte, però seria òptim que aquest reforç fos també un bon generador amb pilota. D’aquesta manera, com més generadors de qualitat tingui el Barça, millors condicions per a brillar tindrà Sanli.

En l’apartat defensiu, es fa difícil veure com pot encaixar de manera òptima el pivot turc. Saras ha dotat a la defensa del Barça d’unes característiques concretes que no acaben de casar amb el perfil de Sanli. El turc no té un encaix fàcil en una possible defensa de canvis, on patiria moltíssim. Per tant, és de preveure que tindrà un rol defensiu similar al que gaudia Pau Gasol aquests darrers mesos, amb una defensa de bloqueig directe més conservadora i una activitat major del defensor de pilota. Amb una defensa flat, al Barça li serà més fàcil camuflar les debilitats del turc i potenciar-li els punts forts, com la intel·ligència en el posicionament i l’envergadura.


El fitxatge de Sanli ja és una realitat. Només falta saber qui acompanyarà al turc en la seva aventura a Barcelona, en un any on l’equip blaugrana vol tornar a optar a tots els títols. Quins seran els altres fitxatges del Barça per aquesta temporada 2021/22?

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

BOTIGA
PATREON

Més a BARÇA

Tradueix »