Connecta amb nosaltres
Sedis

BÀSQUET FEMENÍ

El drama dels últims cinc minuts de partit

Com gestiona Jordi Acero els darrers minuts dels partits que ha perdut el Sedis?

Comparteix

El drama dels últims cinc minuts de partit

A diferència de tot el contingut escrit que he anat generant per la web al llarg de tots aquests anys, aquest article serà purament estadístic per entendre quines poden ser les causes de les derrotes del Cadí La Seu en partits ajustats. El conjunt urgellenc porta set partits perduts en dotze jornades i sis els ha perdut per 10 o menys punts. Els rivals que han aconseguit la victòria patint fins a l’últim minut, pràcticament, són IDK EuskotrenLointek Gernika, Innova Leganés, València Basket, Casademont Saragossa i Barça CBS.

El Sedis està sent l’equip de la lliga que més car n’està pagant el seu creixement durant aquest any. De la mateixa manera que ha perdut aquests sis partits amb finals ajustats, també se’ls hauria pogut endur si l’encert, sobretot al tir exterior, hagués estat major.
Per elaborar aquesta peça, he anotat, tirs fets i fallats dels dos equips, pilotes perdudes, qui participa en cada bàsquet i el minutatge de les jugadores del club català al llarg dels últims cinc minuts de partit -als partits que hi ha pròrroga, es comptabilitzen els darrers minuts de temps reglamentari i el pertinent temps extra-.

Sedis

Font: Agustí Penya.

Com arriba el Sedis als minuts “clutch”?

A alguna cosa se li està escapant a Jordi Acero i el seu cos tècnic per millorar la rotació i/o l’eficiència dels quintets a pista. Per què? Doncs als sis partits perduts per menys de deu punts de diferència, ha arribat als últims cinc minuts perdent. Mai per distàncies molt grosses, però ja és un primer indicador de què hi ha coses a millorar perquè la tensió per igualar el marcador estigui de l’altre bàndol en aquest tipus de situacions.

Qui ha jugat més minuts als últims cinc de partit?

Hi ha quatre jugadores que destaquen molt per sobre de les altres, en aquest sentit. Georgina Bahí ha estat l’única jugadora que ha disputat els 40 minuts totals (recordo que incloc les dues pròrrogues). La capitana del Sedis ha tornat al Pirineu català oferint un nivell d’alt valor per l’equip. Continuant baixant, Jewell Tunstull i Laura Peña tan sols s’han perdut un minut. I, després, tenim a Laia Raventós que ha jugat vint-i-set dels quaranta possibles.

Altres jugadores que també han trepitjat pista en algun moment del partit quan ha entrat al tram final són Elise Ramette, Ariadna Pujol, Paula Strautmane, Montserrat Brotons, Júlia Soler i Taylor KoenenBojana Kovacevic ha estat la gran perjudicada al no jugar ni un segon de cap desenllaç de partit. Així i tot, Júlia SolerElise Ramette i Montserrat Brotons només han tingut un minut en aquests moments del matx. Koenen va jugar quinze dels trenta minuts possibles mentre va formar part de la plantilla urgellenca. I la Paula i l’Ariadna estan amb 16 i 11 minuts respectivament.

Qui ha estat més influent sobre la pista?

Aquesta pregunta és prou fàcil d’endevinar sense fer l’anàlisi que he fet si et fixes en la participació ofensiva de les jugadores. Laura Peña i Jewell Tunstull són qui s’han carregat l’equip a les espatlles quan més s’ha necessitat. No sempre de forma encertada però acceptant el rol.

Sobre l’americana, entre punts en joc i assistències, ha participat en 25 dels 63 punts totals possibles mentre que la catalana ho ha fet en 16. És a dir, entre aquesta parella, han participat en 41 punts en joc dels 63 possibles (inclòs tirs lliures). En termes de percentatge, estaríem parlant d’un 65% dels punts de l’equip han esdevingut de les mans d’alguna de les dues jugadores mencionades.

Quins són els percentatges del Sedis i dels seus rivals?

L’equip de Jordi Acero pateix molt des del triple. Aquesta frase no importa que la llegeixis al mig d’un partit o al final d’ell. Tot i tenir tiradores fiables com Laura Peña o Georgina Bahí, no està trobant una regularitat positiva. Cert és que aquí, hi ha ocasions on la pressió dels últims segons per igualar el resultat les pot superar -com pot ser el cas del partit contra el Barça-. El Sedis va fallar tres triples consecutius als darrers instants. No obstant això, el percentatge de l’equip des del tir exterior és del 16,6%. Quan les situacions de tir sorgeixen dins l’ampolla, la cosa canvia. Pilotes a Tunstull i anar sumant. Aquí el percentatge puja fins al 60%.

I els rivals? Com els hi va als minuts finals davant el Cadí La Seu? Doncs, a línies generals, podríem dir que tiren pitjor que el mateix club català. Tenen un 3/14 en triples (21,4%) i un 12/28 en tirs de 2 (42,8%). Sobre l’estadística dels triples podria ser, encara més pobre, si no hagués estat per les accions surrealistes de Brooke Williams i Cristina Ouviña. Sí. Estaríem parlant d’un 1/12 en tirs de tres. I, aquest triple, és el d’Anna Cruz a falta de menys d’un minut que va posar el 47 a 42 al marcador del Juan Carlos Navarro.

Una dada més, el Cadí La Seu ha perdut un total de nou pilotes per onze dels equips rivals.

Pitjors percentatges, però aconsegueixen guanyar al Sedis. Com?

Doncs a través dels tirs lliures. Si d’una altra cosa han pecat les de Jordi Acero ha estat per l’excessiu carregament de faltes als últims minuts del darrer quart. En pràcticament tots els partits, el Cadí arriba al minut 35 amb bonus, quatre o tres faltes. Els rivals, en aquest sentit, saben controlar millor els punts forts de l’entitat urgellenca per evitar carregar-se de faltes massa d’hora.

Els equips rivals han sumat un total de 25 punts des del tir lliure dels setanta acumulats entre els sis equips. El que vindria a ser un 35,7%. Pel que fa al Sedis, han estat tretze els punts anotats des de la línia de 4,75 dels 63 possibles. Un 20,6%.

Sedis

Font: Agustí Penya.

Quants parcials ha guanyat el Sedis al llarg dels últims cinc minuts?

Dels sis partits perduts que estem agafant, només en dos el Cadí La Seu s’ha mostrat superior al seu rival al marcador. Els dos, davant la seva gent i, amb una altra petita dada: Ariadna Pujol ha tingut participació. Que jugui la de Mataró no assegura l’èxit, però. Davant el Barça, per exemple, també va tenir minuts importants i el Cadí no va treure la victòria. Els rivals que s’han vist superats pel Sedis en aquests “mini partits” han estat Leganés (10-6) i València Basket (9-8).


En aquest article, on tot s’ha calculat amb paper i bolígraf i amb dos ulls a la pantalla, és possible que hi hagi algun error en alguna dada, però sense ser un canvi molt rellevant com perquè variï molt.

*La publicació està realitzada abans de saber la resposta de la FEB corresponent al comunicat del Sedis on continua lluitant perquè el triple de Brooke Williams, del Gernika, sobre la botzina quedi anul·lat perquè el llançament és fora de temps.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

BOTIGA
PATREON

Més a BÀSQUET FEMENÍ

Tradueix »