Parlem del GEIEG Uni, Sant Adrià i Segle XXI i la seva evolució com a principals entitats esportives dins l’àmbit formatiu.

Font: David Subirana
A Catalunya fa anys que les noies s’atreveixen a tenir el bàsquet com a activitat extraescolar. A la llarga, com és normal, n’hi ha que destaquen més que altres, i això els permet accedir a unes entitats amb una metodologia de treball que frega la perfecció per tal que el seu creixement esportiu sigui el més alt possible. Tot això, ha d’anar combinat d’un bon rendiment escolar.
Al bressol del bàsquet català, Barcelona, hi trobem dues entitats que exploten al màxim el potencial de cada jugadora perquè puguin tenir un futur dins aquest meravellós esport. És un bon moment per parlar sobre quins són els clubs que tenen aquesta fama.
Segle XXI
El Segle XXI no és un sol equip. Es compon d’una infraestructura on 24 jugadores – 12 al sènior i 12 més al júnior- creixen dins els àmbits acadèmics, personals i, per descomptat, esportiu. És un centre d’alt rendiment esportiu on 24 joves tenen l’oportunitat de la seva vida per poder-se fer un lloc dins el món del bàsquet.
Aquest projecte es va impulsar el 1985 amb l’objectiu d’oferir un lloc a un nombre molt limitat de jugadores en la seva cerca per poder jugar al bàsquet d’elit.
D’allà han sortit jugadores com Alba Torrens, Laura Nicholls, Queralt Casas o Marta Fernández.
Actualment, l’equip sènior juga a la Liga Femenina 2 , instal·lat a la zona tranquil·la de la taula.
Sant Adrià
L’altre equip que és de la comarca del Barcelonès és el presidit per José Aneas i té el guardó que acredita el club com la millor pedrera de tot Espanya des de 2016. El Sant Adrià Femení és una fàbrica de talent des de fa anys. D’allà han sortit jugadores que actualment estan jugant en els millors equips de la Liga Endesa com són la Laura Peña (Cadí La Seu) o Julia Reisingerova (Uni Girona).
Aquest any el conjunt lila havia completat una temporada de somni a la Liga Femenina 2 que hauria d’haver culminat amb l’ascens, de nou, a la màxima divisió estatal, si no hagués estat per les dificultats econòmiques en què s’han vist immersos a causa del Coronavirus.
Com ja ens va comentar el president en un podcast fet el passat mes de juny, les dificultats per les quals ha passat l’equip sènior durant l’any van fer que haguessin de confiar en jugadores del júnior per seguir amb l’objectiu preestablert després de baixar de categoria l’any anterior. D’aquí que una de les júniors més destacades hagi decidit fer les maletes cap a la seva primera aventura fora de casa seva com és provar la Liga Endesa de la mà del Campus Promete: Txell Alarcón.
GEIEG
El filial de l’Uni, el GEIEG, està sent una de les màquines de produir talent català més exitoses dels últims anys. En el seu primer any a la Lliga Femenina 2 des de la temporada 2002-2003, han fet una campanya impecable sota les ordres de Joan Pau Torralba que ha pogut comptar amb jugadores del nivell de Laia Moya, Júlia Soler o Laura Méndez, entre d’altres. Elles tres van ser escollides per defensar la bandera espanyola en l’europeu sub-18 de 3×3 disputat a Georgia a l’estiu del 2019 i van tornar amb la medalla d’or penjada dels seus colls.
En les darreres setmanes hem vist que l’equip que ha pogut gaudir el GEIEG ha quedat desmuntat amb les marxes de peces importants com Aina Martín (Barakaldo), Laura Méndez (Embutidos Pajariel Bembibre) i Júlia Soler (Uni Girona). Tot i això, segueixen comptant amb una base de jugadores molt talentosa com Núria Bagaria, Laia Moya o Vanesa González, entre d’altres.
