Connecta amb nosaltres

EUROLLIGA

En quin punt queda el projecte Fenerbahce?

Analitzem la situació de Fenerbahce després de la sèrie contra el CSKA.

Comparteix

En quin punt queda el projecte Fenerbahce?

Les derrotes sempre obliguen a mirar endavant i a ser autocrítics, i per un gegant d’Europa com ha estat el conjunt turc els últims anys no pot ser menys. Després del 3-0 del CSKA als Play Off, moment d’analitzar detalladament la temporada, de mirar amb lupa les peces i de seguir en la marató que tenen els turcs per davant amb les seves intencions de retornar entre els millors equips del continent.

Numèricament la temporada és bona. 20-14 per un equip amb tants canvis són bones xifres, i més recordant l’inici on eren gairebé cuers i encadenaven pallisses escandaloses en contra. Guduric va capgirar la dinàmica i va fer que els de Kokoskov fossin l’equip més en forma del que portem de 2021. Arribats a l’eliminatòria contra el conjunt rus, pot semblar dolorós el 3-0 però la veritat és que s’ha d’agafar amb pinces. Els turcs han tingut una mala sort sense referents en aquesta eliminatòria: Pierre, Eddie, Duverioglu i Melih afectats per COVID, igual que l’entrenador. Jan Vesely, absent als dos primers partits a Moscou, acabaria jugant el tercer infiltrat amb un turmell que no era en condicions de disputar un partit de tal magnitud.

Personalment penso que la temporada de Fenerbahce ha tingut més llums que ombres i que hi ha un base construïda per fer el salt l’any vinent. Ha estat un any post-traumàtic, ja que si et marxen Obradovic, Datome, Kalinic o Sloukas l’equip ho notarà (per molt que la 19-20 dels turcs fos molt mediocre). Han incorporat peces de poc renom que s’han assentat molt bé: Pierre és ja un dels grans exteriors defensius, jugador que no pateix per defensar cap tipus d’atacant i que cada dia fa més coses. Eddie és l’altre nom que destacaria de les incorporacions, sent un tirador molt fiable i que ha reventat més d’un partit.

Com he deixat caure ja, Kokoskov té els 4 pilars sobre els que edificar el Fenerbahce 21-22: Nando De Colo, Jan Vesely, Pierre i Marko Guduric -amb l’asterisc del francès, que acaba contracte però no crec que trobi una millor relació entre contracte i ecosistema que la que li pot plantejar Gherardini, el GM, a l’estiu-. Aquestes quatre peces encaixen entre elles, han sigut el motor d’un equip guanyador i que ha practicat un bàsquet ofensiu i eficient, amb gran varietat de conceptes i molt dinàmic. I no només aquests quatre. Afegiria dos actors més a la que hauria de ser la plantilla de l’any que ve (recordar que és una pura opinió i tot és subjectiu): Biberobic i O’Quinn. El turc ha jugat uns Play Off a alt nivell i ha demostrat que pot ser la parella de Pierre al “3”, que a més pel tema de la nacionalitat anirà molt bé en lliga domèstica. El veterà pivot ex dels Knicks o els Sixers entre d’altres, més del mateix: bona capacitat de lectura, bon canell per executar situacions a prop del cèrcol o en 4 metres i una bona capacitat passadora. Li ha mancat ritme i condició física, però cap dubte que treballat des de l’estiu és un jugador validíssim.

Confirmat ja De Colo com a playmaker per Kokoskov, ens trobem en un punt on l’equip turc té quatre titularíssims d’alt nivell, dos peces de rotació vàlides però cal fer uns quants canvis i encertar. No cal que els fitxatges siguin d’un nivell massa alt, doncs considero que Eddie també ha de seguir i probablement el capità, Melih Mahmutoglu, també ho farà. L’equip necessita un 4 titular, doncs Barthel ha sortit molt malament; Yabusele ha sortit vinculat ja però no acaba de ser el tipus de jugador que m’agradaria veure amb Vesely (sent el francès un aler pivot molt complet i preparat per jugar a la plantilla que vulgui d’Europa). Anthony Gill seria la meva aposta personal, jugador que té una capacitat sense pilota sensacional i que podria potenciar aquesta versió de “point center” de Vesely que ha encandilat Europa, nutrint als seus jugadors des de la capçalera.

L’altra urgència ve al perímetre, doncs cal un base que pugui jugar sense i amb De Colo; que sigui un organitzador i pugui moure l’equip sense la dependència anotadora del francès però alhora tenir el punt físic i d’agressivitat defensiva per compartir pista amb ell. El perfil és un Hackett (no descobreixo Amèrica, ja van guanyar una Eurolliga junts) però és un prototip de jugador atípic al panorama Europeu. Lorenzo Brown no ha rendit com s’esperava tot i el gran contracte que va signar, i ha acabat sent ell l’escorta i De Colo el base per sorpresa de tots. Nate Wolters seria la meva aposta, un jugador intel·ligent i veterà que, si no fos per les lesions, seguiria jugant en un dels millors equips del continent. Però no seria la única peça a moure, ja que seguirien faltant punts des de la banqueta: avui en dia si vols ser a la Final Four ja no pots comptar amb Mahmutoglu com a “back-up” de Guduric, i els turcs haurien de rastrejar el mercat buscant un “2” amb autosuficiència anotadora però sense exigir un rol massa important. No és un perfil fàcil, ja que passar de ser referència anotadora en un equip de menys magnitud a ser una peça més a un gran equip és complicat. Dit això, però, m’agradaria veure un Vanja Marinkovic que quedarà lliure aquest estiu a València jugant sota les ordres d’Igor Kokoskov. Crec que l’ara jugador dels taronges és un diamant en brut i un dels talents anotadors més “amagats” del continent, amb l’afegit que no el renovaran per no comptar massa per Ponsarnau i el fet de jugar l’Eurocup.

Sense moure’ns del parquet focalitzem en l’entrenador, un Kokoskov que semblava fora al Desembre però que ha revertit la dinàmica i sembla que no perilla el seu lloc. Farien be a Turquia de seguir amb ell: ha sembrat llavors del que pot ser un èxit la temporada que ve si es segueix treballant amb paciència, i penso que és l’indicat. Amb dos o tres retocs que surtin bé, Fenerbahce (sense necessitat d’augment gran de pressupost) podria ser perfectament un equip de Final Four 2022.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

PATREON

Més a EUROLLIGA

Tradueix »