Connecta amb nosaltres
Harden

NBA

Com encaixa James Harden amb els Philadelphia 76ers?

Analitzem com serà l’encaix a pista de James Harden i Joel Embiid.

Comparteix

Com encaixa James Harden amb els Philadelphia 76ers?

El fitxatge de James Harden pels Philadelphia 76ers és el primer gran moviment de 2022 a l’NBA. La temporada passada el traspàs del propi James Harden va ser el moviment que havia de canviar el dibuix de la part alta de l’NBA, i poc més d’un any després i tot just 16 partits disputats amb Kevin Durant i Kyrie Irving torna a ser La Barba qui protagonitza un negoci que, sobre el paper, ha d’alterar les forces de la conferència Est. Daryl Morey s’ha sortit amb la seva: ha guanyat el pols a una estrella inactiva i ha estat capaç de treure el jugador que volia per tal d’acabar d’implementar el model esportiu que té al cap.

El fitxatge de James Harden pels Philadelphia 76ers porta el projecte a una dimensió desconeguda. Doc Rivers tindrà a disposició un perfil de generador exterior inexistent fins ara a la plantilla i Joel Embiid podrà compartir pista amb el millor company d’equip perimetral des de Jimmy Butler, mentre que James Harden passarà a formar tàndem amb un tipus d’interior amb el qual mai ha jugat fins ara. L’unica certesa del fitxatge és que hi ha un bagatge positiu en la relació entre l’arquitecte del projecte i James Harden que en el passat va donar bons resultats.

L’anàlisi esportiva de l’encaix de James Harden amb els Philadelphia 76ers 2021-2022 genera moltes incògnites. La principal és referent a l’estat físic de James Harden, que des de la temporada passada arrossega lesions musculars que li han impedit ser el jugador explosiu que tots tenim present. Harden necessitarà un període d’aclimitació i marge per sentir-se còmode i agafar el rodatge necessari després d’uns dies inactiu, però l’èxit esportiu dels Sixers durant els pròxims anys estarà lligat innegablement al seu estat físic.

Certeses de la parella Embiid-Harden

És evident que James Harden i Joel Embiid són dos dels millors jugadors de la lliga. Aquesta temporada Joel Embiid és un candidat indiscutible per guanyar l’MVP i James Harden, tot i que està deixant les pitjors sensacions dels darrers anys, és una amenaça constant de fer triple-doble i conserva l’etiqueta de passador d’elit, a banda que és també un anotador amb capacitat per assumir quantitats ingents de volum en l’anotació sempre que sigui necessari. Tenir dos jugadors tan autònoms com les dues estrelles dels Philadelphia 76ers permet diversificar els centres d’atenció ofensiva i concedeix una dosi addicional de tranquil·litat al tècnic, que si vol pot tenir sempre una referència ofensiva en pista per a les rotacions.

Per altra banda, parlem de dos jugadors que tenen la millor habilitat de la lliga per forçar faltes i, fins i tot, per fabricar-se-les ells mateixos. James Harden força 8 tirs lliures per partit, mentre que Joel Embiid llança fins a onze vegades des de la línia de tir lliure. Aquesta capacitat de produir per desgast és una arma ofensiva que resol partits i, a més, condiciona el plantejament defensiu del rival.

Joel Embiid i James Harden són dos jugadors-sistema. Els seus equips estan acostumats a vertebrar-se al voltant del seu talent i, a més, tot i que són radicalment diferents requereixen d’executors relativament similars per donar sentit al seu estil de generació. És tan cert que Philadelphia té dos jugadors que els aproximen de manera claríssima a guanyar partits i que en cas que tot funcioni també suposen una drecera per a l’anell com que els interrogants sobre el funcionament de l’equip tenen la clau per calibrar l’autèntica viabilitat d’aquesta aposta.

Doc Rivers haurà de fer molta feina per resoldre el que plantegem als següents apartats.

Incògnites ofensives sobre l’adaptació a l’ecosistema dels Sixers

El principal dubte és la relació ofensiva entre els dos. James Harden ha passat per diversos estadis de la seva carrera: ha estat sisè home, ha estat líder d’un equip amb un pivot de perfil rim runner i, finalment, ha acabat prescindint d’interiors per convertir-se en un jugador històric en l’1 contra 1. Mai ha tingut un pivot del perfil -ni de l’entitat- de Joel Embiid al seu voltant. Per altra banda, la situació del pivot camerunès és similar: només amb Jimmy Butler -un lloguer de 4 mesos- ha compartit pista amb un generador que amenacés com a anotador en situacions de bloqueig directe, però tampoc té comparació possible amb James Harden perquè són totalment diferents. Ni Shake Milton ni un Tyrese Maxey encara incipient -en aquesta matèria- ni, ni molt menys, Ben Simmons en els seus anys als Sixers han estat incisius en el 2 contra 2 a nivells mínimament comparables amb els de James Harden.

Joel Embiid és un tipus de jugador que en atac prefereix jugar el pick and pop per poder atacar de cara o rebre al pal baix. Ha convertit la mitja distància en el seu espai de caça i és legítimament un dels tres millors jugadors de l’NBA en aquesta àrea. Mai ha estat un jugador de volum ni tècnica en les continuacions convencionals i, evidentment, ni Morey ni Rivers s’han plantejat fins ara convertir-lo en un jugador més dependent de formats que no tenen clar que funcionin. Ara, amb Harden, la situació és diferent: no involucrar en situacions ofensives als teus dos millors jugadors al mateix temps és renunciar a arribar a la següent dimensió del teu propi potencial, i imaginem que Doc Rivers no es llançarà pedres a la seva pròpia teulada. És possible que Joel Embiid no sigui un jugador d’elit en bloqueig directe i és segur que no ha de ser el seu principal registre ofensiu, però sí que és plausible que amb un generador de molt més nivell que els anteriors i tenint en compte la gravetat dels dos jugadors pel seu grau d’autonomia l’efectivitat d’aquestes accions augmenti considerablement. Sense un bon nivell de química entre Harden i Embiid, òbviament, aquesta història no arribarà a bon port.

Tanmateix, ens hem de tornar a plantejar el dubte de sempre: hi ha alguna manera d’activar amb més freqüència el joc sense pilota de James Harden? Probablement no. Almenys no en talls a cistella, activitat en sortida de bloqueigs i recol·locacions de llarg recorregut. Sí que hauria de ser possible en quan la pilota arriba al pal baix i Harden queda al costat feble per a opcions de catch and shoot. Per a Harden haurien de ser llançaments de bon percentatge i quan comparteixes equip amb un monstre com Embiid que genera 2 contra 1 a cor que vols segur que en tindrà. Reconvertir-les en situacions d’1 contra 1 sense altres defensors pròxims, en tirs sobre bot o en tirs a peu parat ja serà decisió seva.

I per acabar citem el dubte definitiu: qui serà el favorit de Daryl Morey?

James Harden històricament ha estat la pedra angular de la seva idea, mentre Joel Embiid és un dels cinc jugadors més dominants de l’NBA. A dia d’avui és gairebé impossible que Harden torni a ser el de la seva etapa a Houston, però les esperances dels Sixers passen per esperar que tampoc sigui el jugador que hem vist en la darrera etapa a Brooklyn. No és tan important que torni a ser el candidat a l’MVP que havia estat durant molts anys com que, durant la finestra de plenitud del projecte, mantingui un nivell All NBA que el faci ser reconeixible i competitiu. Serà molt important veure, si es dona aquesta situació i Harden torna a ser el de sempre, cap a qui decanta les seves preferències per construir la plantilla Daryl Morey. Morey no és un executiu de mitges tintes i el futur dels Sixers està estretament vinculat amb la solvència de James Harden.

Incògnites defensives sobre l’adaptació a l’ecosistema dels Sixers

El nivell defensiu de James Harden en el que portem de temporada 2021-2022 ens ha recordat al de les seves pitjors etapes. Ha estat superat constantment sobre bot per qualsevol tipus de rival que el desafiés, s’ha mostrat perdut en un sistema de canvis per inèrcia que no ha aconseguit trobar la manera de fer-lo brillar a la seva zona preferida de l’àmbit defensiu -el pal baix- i, per altra banda, la manca de referències defensives en transició dels Nets ha fet que es notés encara més que no és un jugador capacitat per portar la veu cantant en aquest àmbit. Els Sixers són un equip que aquesta temporada no figura a l’elit de la cateogria defensiva, però compten amb perfils individuals realment interessants per a aconseguir que les mancances del flamant fitxatge es notin menys: Joel Embiid és un dels millors pivots de la lliga per a condicionar penetracions i modificar tirs dels rivals, Mattise Thybulle és una navalla suïssa que serveix per a qualsevol cosa que se li demani i Tyrese Maxey, gràcies a les mesures físiques i la capacitat de desplegament, és el company de backcourt perfecte per a un jugador que tendirà a minimitzar esforços.

El factor que més condicionarà la integració de James Harden en matèria defensiva és que Doc Rivers no planteja la defensa de canvis, i Harden serà un cos estrany en el model defensiu drop del tècnic perquè des de la seva etapa a Houston amb Mike D’Antoni mai s’ha vist involucrat en altres sistemes. És possible que, per aquesta raó, la irrupció de jugadors com Paul Reed -relleu natural en la posició de 5 després de la marxa d’Andre Drummond- guanyi força i significat ja que és una alternativa molt sòlida per a implementar els canvis d’assignació.

En definitiva: Philadelphia no aspira a rescatar una versió defensiva inaudita en la carrera de James Harden -que deixi saldo clarament positiu, per a entendre’ns-, però sí que té els recursos per a fer que les seves febleses es notin considerablement menys que a Brooklyn.


L’única manera que aquest traspàs envelleixi bé per als Sixers és que guanyin l’anell amb Harden o amb l’herència en un futur traspàs de l’ex dels Nets, cosa que a dia d’avui -la segona- sembla improbable. Daryl Morey s’ha mogut amb insistència per fer-se amb un jugador sense el qual no s’entén la seva trajectòria i l’ha aconseguit, de manera que ja ha satisfet la seva pretensió. Joel Embiid i James Harden no seran una parella convencional, però la seva unió garanteix diversió perquè significa que compartiran pista dos talents generacionals. El sostre d’aquesta aposta el marcarà James Harden.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

PATREON

Més a NBA

Tradueix »