Connecta amb nosaltres
Sílvia Domínguez

BÀSQUET FEMENÍ

Entrevista a Sílvia Domínguez

Xerrem amb la capitana del Perfumerías Avenida.

Comparteix

Entrevista a Sílvia Domínguez

En plena concentració amb la selecció espanyola, la Sílvia Domínguez ha pogut dedicar una estona a atendre Esmaixada.

Sílvia Domínguez

Font: Frankkelly.jpg

Sobre el Perfumerías Avenida

Esmaixada: Estàs ja concentrada amb la selecció i suposo que mentalitzada del dur estiu que teniu per davant on sou candidates a, com a mínim, ser al podi tant de l’EuroBasket com dels Jocs Olímpics de Tokyo. Però vull que fem un cop d’ull a tot el que ha estat aquesta temporada tant estrany per l’absència de públic. Com ha afectat a l’equip?

Sílvia: Hi ha hagut una mica de tot. Hi ha hagut èpoques que hem tingut públic, altres èpoques que no ha pogut ser. Acostumades a Salamanca a jugar amb 3.000 espectadors se’ns feia bastant estrany. No tenir públic era part d’aquesta temporada tant atípica. El positiu és que a la final de lliga va poder entrar més gent de la que va accedir tot l’any i vol dir que tot ha anat avançant positivament.

Esmaixada: Jugar sense públic és una cosa a la que mai et pots acabar d’acostumar. Encara que no hàgiu pogut tenir presents els espectadors al llarg de tota la temporada el fet de poder tornar-los a gaudir us heu haver donat més força del normal, no?

Sílvia:  No érem 3.000 com en anys anteriors, però en van poder entrar 700. No era el que volíem però els afortunats que podien entrar animaven amb moltes ganes i moltes forces. Va ser molt important per nosaltres poder comptar amb ells perquè arribàvem molt limitades físicament.

Esmaixada: Roberto Íñiguez ha fet molta incidència en els problemes físics que heu patit aquests últims mesos, quan es decidia tot. En el teu, es parlava d’una fascitis plantar. Com et trobes actualment? Aquests dies de descans abans d’anar amb la selecció t’han servit per poder recuperar-te bé?

Sílvia: Al 100% no hi estic. Al cap i la fi necessito més que els cinc dies que he tingut per descansar i poder-me recuperar del tot. Però bé, he pogut acabar la temporada millor del que jo m’esperava després d’aquests d’últims dos mesos. Al final, vaig poder acabar jugant sense dolor que era l’important.

Respecte els pròxims mesos, estic amb la incògnita de com reaccionarà el cos a causa del dur estiu que ens ve pet davant a nivell físic.

Esmaixada: Seguim parlant de Roberto. És la segona etapa en la qual coincideixes amb ell. Durant la primera, amb el Ros Casares, us vau endur l’Eurolliga. Aquest any amb el Perfumerías, a part de la Supercopa i la lliga, heu aconseguit una medalla de plata plantant cara a un monstre rus com l’Ekaterinburg. Com d’important està sent Roberto dins la teva trajectòria tot i haver coincidit dos anys en diferents etapes?

Sílva Domínguez.

Font: CB Avenida.

Sílvia: És un entrenador amb molta experiència. Ha estat a molts països i sempre en equips amb dinàmica d’Eurolliga. La competitivitat que t’encomana crec que ha estat el més important. En un equip jove com el nostre crec que era molt important que en Roberto ens pogués transmetre valors claus que havia de tenir l’equip.

Esmaixada: Aquesta mateixa temporada, en el partit que vau jugar a Saragossa contra el Casademont vas arribar a la xifra de 500 partits vestint els colors del Perfumerías. Què significa això per a tu? Ha quedat més que demostrat que el teu compromís amb el club és indiscutible.

Sílvia: Vaig arribar a Salamanca amb 19 anys. Si algú m’hagués dit que estaria 13 temporades dins l’equip no m’ho hagués cregut. En aquesta segona etapa al club ja porto sis anys i, recentment, he renovat per dues temporades més. Sempre he pensat que és un lloc ideal.

Estic en un equip i en una ciutat on em sento important i se’m valora. Hi ha moltes més coses que com a jugadora valoro abans que els temes econòmics o esportius i a Salamanca m’hi trobo com a casa meva.

Esmaixada: Canviant una mica de tema però sense desviar-nos d’aquesta temporada, com has vist el joc de l’equip? En Roberto ha apostat vàries vegades per jugar tant amb tu com la Maite al mateix moment per tenir més control del joc. T’has sentit còmode jugant amb una altra base al teu costat?

Sílvia: En un partit hi ha moments per tot. En Roberto ha volgut implementar un joc molt dinàmic, a moltes possessions. Teníem un equip amb molta amenaça exterior. En determinats partits que han estat més complicats de tirar endavant sí que ha apostat per dues bases per tenir més control del joc. Jo amb em sento còmode jugant amb una altra base. No m’importa moure’m a la posició d’escorta si acaba beneficiant a l’equip.

Esmaixada: Parlem de la plantilla. El club porta uns dies que ens fa anar a tots com boigs per les xarxes socials amb les renovacions i, de moment, l’únic fitxatge que s’ha oficialitzat. S’està optant per fer pocs canvis i intentar oferir estabilitat a les jugadora amb un contracte de dues temporades que, si no m’equivoco, teniu diverses nacionals. Com estàs veient l’equip? I com creus que poden influir baixes tant sensibles com les de Hayes i Milic, que han demostrat ser les més regulars o dues de les jugadores més regulars en aquests últims dos mesos?

Sílvia: Les baixes de Hayes i Milic són importants. Trobar jugadores amb les mateixes condicions és bastant complicat. S’ha apostat per intentar mantenir el màxim possible de jugadores de la plantilla. Jo crec que s’ha començat un estil de joc on és més important trobar jugadores que encaixin dins l’estil de joc abans que buscar peces de renom.

Esmaixada: El nivell de la lliga no para de pujar. El projecte que està fent el València n’és un clar exemple. Teniu la mateixa percepció les jugadores que porteu més rodatge dins la competició que els que ho veiem des de fora? Cal destacar, però, que cap dels tres grans heu perdut ni un partit contra la resta de la lliga.

Sílvia: Jo crec que sí. Hi ha molta més competitivitat a la lliga. És veritat que els dalt només hem perdut partits entre nosaltres però veurem la temporada que ve si l’Eurolliga i l’EuroCup tornen a tenir l’estructura habitual i tot això ens pot afectar més en aquest sentit. Això pot afavorir a que hi hagi sorpreses. Penso que la lliga està evolucionant cap a bé, cada vegada hi ha més equips amb estructura ACB que es plantegen crear un equip femení. Anirem veient com més patrocinadors aposten per fer grans equips femenins.

Sobre la selecció espanyola

Esmaixada: Què en penses de la preconvocatòria de 17 jugadores que ha fet Lucas Mondelo per afrontar aquestes setmanes prèvies a l’EuroBasket? En un període molt curt de temps s’han perdut grans valors dins el conjunt com Laura Nicholls, Anna Cruz o Marta Xargay.

Sílvia: De no poder jugar l’estiu passat els Jocs Olímpics passem a tenir dues competicions molt importants. Fins ara hi havia tres jugadores que estaven dins la dinàmica d’aquest grup que en els últims anys que ja no hi seran. Al final, s’ha de posar en valor el que han fet.

Sílvia Domínguez.

Font: FEB.

Ara són unes altres que han ocupat aquests llocs representant la selecció i si ens fixem en la temporada que han fet amb els seus equips la veritat és que han fet mèrits suficients per estar amb nosaltres. Han de ser el relleu generacional i han d’anar entrant amb la dinàmica d’estar convocades pel combinat nacional.

Esmaixada: Tot i les baixes que comentàvem abans, les joves van picant a la porta de la selecció. Maite Cazorla, Laia Flores, María Araújo, Raquel Carrera o Aina Ayuso són algunes de les jugadores que hem anat veient al llarg de la temporada que han format part d’alguna de les convocatòries nacionals. Creus que ha de ser una etapa de transició o es pot mantenir el mateix nivell o similar?

Sílvia: Fa uns anys quan havíem d’anar als Jocs Olímpics de Rio i es va lesionar Sancho Lyttle tothom es va posar les mans al cap i vam acabar traient una medalla de plata. El 2019, Alba Torrens es va lesionar i vam aconseguir la medalla d’or. Aquest grup sempre ha tingut reptes, ha tingut baixes i sempre ha donat la cara. Hem d’afrontar aquest estiu de la mateixa manera. Hi ha una cosa que mai ha de perdre aquest equip i és la competitivitat. Serà molt difícil l’estiu per la temporada de la que venim i pel que ens queda degut a la seva exigència. La incorporació de jugadores joves ens pot anar bé, en aquest sentit.

Esmaixada: Jugadores més grans com la Laia Palau o tu, com afronteu aquest estiu a nivell físic després de la temporada tant exigent que heu patit?

Sílvia: És una incertesa perquè mai ens hem trobat en aquest situació. Fa una mica de vertigen veure el que ve en els pròxims mesos. És molt il·lusionant poder jugar un EuroBasket a Espanya i jugar uns Jocs Olímpics que semblava impossible que es disputessin. A vegades, és més important donar aquests plaers a la ment perquè el cos respongui. És evident que ens hem d’anar controlant les càrregues però tot l’equip. No només les més veteranes. Hi han jugadores que porten arrossegant petits problemes físics de la temporada amb el seu equip. Crec que és un repte més per veure com arriba l’equip quan arribin els moments importants de competir.

Esmaixada: Quins són els objectius per les dues competicions? Noteu molta pressió al veure tots els èxits que heu aconseguit en els darrers anys?

Sílvia: Pressió jo crec que cap. Cada any pensem en el nivell de dificultat del que hem fet però som un conjunt que ens centrem molt en el dia a dia, anem treballant. Quan arriba el moment de competir, cada competició ens posa on ens pertoca.

L’objectiu és ser al podi. Crec que és un èxit que aquest grup hagi aconseguit set medalles consecutives jugant tot tipus de competicions de seleccions. Traient Estats Units no hi ha ningú que estigui fent el que estem fent nosaltres. Sobretot, el més important, és poder competir contra qui sigui.

Sobre la professionalització del bàsquet femení espanyol

Esmaixada: Estàs dins l’organigrama de l’Associació de Jugadores de Bàsquet…

Sílvia: Crec que aquest any hem estat molt actives. Ens hem posat mans a l’obra per canviar coses, tenir més comunicació amb la Federació, lluitar més pels nostres drets, etc. Professionalitzar una competició no es fa d’un dia per l’altre. Hi ha un seguit de tràmits per poder legalitzar-la. Estem en aquest camí. Ha estat una temporada positiva des de l’Associació de Jugadores.

Esmaixada: Des de l’Associació de Jugadores, com de receptiu esteu trobant a la FEB per aconseguir que el bàsquet femení espanyol d’elit sigui una competició professional?

Sílvia: Estan oberts a això i és una cosa que també volen. S’ha de fer en òptimes condicions. Porta un temps que intentarem que sigui el més ràpid possible.

Esmaixada: Creus que un dels principals motius pels quals s’està demanant la professionalització del bàsquet femení és per les últimes grans generacions de jugadores que han sortit i les que vindran?

Sílvia Domínguez

Font: Alex Lorrys.

Sílvia: Més que res jo crec que són drets que ens hem guanyat. Pot haver-hi més o menys èxit però la nostra feina és la mateixa. Dediquem la nostra vida a aquesta feina. Independentment del resultat, hem de lluitar per tenir les millors condicions possibles.

Esmaixada: Com veus el bàsquet femení a Catalunya? Cadí i Girona estan més que consolidats a l’elit però hi ha moltíssims projectes a Lliga Femenina 2 que no han acabat de fer el salt.

Sílvia: Sempre ha estat un bàsquet de molt nivell. El que li falta és fer una aposta clara amb equips que vulguin pujar. El Barça es va quedar a les portes de pujar després de no haver perdut cap partit en tota la temporada fins el darrer i més decisiu a la fase d’ascens. La Penya també s’ha sumat al projecte d’un equip femení. És important que els equips estiguin lluitant perquè es consolidin com a projectes que puguin estar a la Lliga Endesa.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

PATREON

Més a BÀSQUET FEMENÍ

Tradueix »