Connecta amb nosaltres

NBA

Entrevista a Sergi Oliva, responsable d’estadística avançada dels Sixers

Sergi Oliva és una de les persones més importants per entendre el model dels Sixers.

Comparteix

Entrevista a Sergi Oliva, responsable d’estadística avançada dels Sixers

L’estadística avançada és un dels fonaments més ferms i determinants del bàsquet actual. Almenys des de fora, la gent que intentem entendre el bàsquet pensem que és un dels principals artífex de l’èxit de gran part dels projectes guanyadors actuals i la base de l’estil de joc que es practica a l’NBA.

Per sort, tenim l’oportunitat de parlar amb en Sergi Oliva. En Sergi és un especialista dels dígits català que ha estat part clau de la reconstrucció dels Sixers, una de les potències del moment i, indiscutiblement, una força emergent de l’NBA. Avui, a més, ens ajudarà a entendre el valor de l’ estadística avançada en la situació actual del bàsquet.

Hola, Sergi, gràcies per atendre’ns,

 1. En primer lloc, si us plau, posa’ns en context? Quina és la teva tasca a Philadelphia?

Per una banda, estic al capdavant del departament d’Analítica i Estratègia, dirigint el dia a dia dels nostres projectes, encarats a donar suport a la presa de decisions dins de la franquícia a tots els nivells (entrenadors, direcció esportiva, equip mèdic, etc.). Més enllà de dirigir el departament, el meu rol és oferir recomanacions estratègiques a entrenadors (estil de joc, preparació de partit, etc.) i direcció esportiva (construcció de plantilla: fitxateges, traspassos, etc.)

 1. Endinsem-nos una mica més en el que fas: què són les estadístiques avançades?

Personalment, crec que “estadístiques avançades” no és massa bona manera de referir-se al concepte al que generalment s’atribueix aquest nom. A mi m’agrada anomenar el que fem “data-driven insight”, és a dir, oferir coneixement basat en dades objectives. Al món en general, però en l’esport en particular, cada cop podem mesurar més i més coses. I qüestions que fa anys havien de dependre quasi exclusivament en intuició, ara poden ser mesurades de forma directa. Així que disposar d’aquestes dades ens permet, essencialment, obtenir una percepció de molts aspectes del joc més ajustada a la realitat.

 1. Vivim en una època de perfeccionisme basquetbolístic que ha fet que l’anàlisi profund del rendiment de cada jugador tingui un pes específic monumental. Quin és el valor de les estadístiques avançades en el bàsquet actual?

El primer pas per prendre cap decisió és ser capaç de diagnosticar de forma clara la realitat. I tenir la capacitat de mesurar allò que succeeix a la pista ens ofereix una visió objectiva d’una gran part d’aquesta realitat del joc. No tot és mesurable, però ser capaços de quantificar i d’alliberar de subjectivitat allò que ho és ens permet entendre com modificar aquesta realitat per fer-la més favorable, ens permet identificar els punts concrets a incidir, i ens permet mesurar l’impacte dels canvis que nosaltres mateixos produïm.

 1. Quin pes tenen en la confecció de les plantilles?

Hi ha molts aspectes a tenir en compte en els fitxatges o traspassos de jugadors. Alguns de caràcter humà i social (com s’adaptarà el jugador al grup – o el grup al jugador), d’altres de caràcter estratègic (com ens condiciona la formació a curt i llarg termini de la resta de la plantilla a nivell econòmic i tàctic), etc. però a l’hora de mesurar rendiment i projectar-lo a nous contextos de joc, és una eina molt últil per encapsular i resumir allò que el jugador fa damunt la pista i el tipus d’impacte que pot tenir un cop s’adapti al nou estil de joc.

 1. On situes aquesta espècie de “boom” de les estadístiques avançades?

Crec que en aquest moment està entrant en una etapa de maduresa. Inicialment, hi havia moltes qüestions relativament simples, que els equips anaven descobrint i implementant. En l’actualitat, moltes coses que inicialment semblaven revolucionàries, ara formen part del sentit comú… així que els guanys són més incrementals, i es centren en detalls més concrets i en l’implementació, és a dir, qui és capaç d’agafar tota aquesta informació i traslladar-la de forma efectiva a decisions concretes, sigui a la pista o als despatxos.

 1. Quina és la franquícia que millor fa ús d’aquestes dades?

Com a tota indústria competitiva, aquelles qüestions que poden donar-te un avantage sobre els teus rivals es porten molt en secret. Aquest és el cas a l’NBA, així que tenim poca informació per entendre què fan la resta d’equips en aquest àmbit, i per tant, és complicat dir qui fa més o menys. Nosaltres estem contents on som, i creiem que aportem valor a les decisions que es prenen al nostre equip – no es pot demanar més.

 1. Creus que les estadístiques avançades han contribuït decisivament a accentuar aquesta implementació de les funcions per sobre de les posicions?

No necessàriament. Potser poden haver ajudat a determinar més el perfil d’alguns jugadors, que inicialment es feien servir de forma més genèrica, o a superar alguns elements del pensament posicional tradicional. Però crec que l’evolució del concepte posicional ha avançat de forma paral·lela a aquest debat.

 1. Parlem de Philadelphia: les feu servir per millorar les prestacions dels vostres jugadors o per trobar quines virtuts tenen i veure què es pot potenciar pensant en el bé de l’equip?

Les dues coses són rellevants. Essencialment, hi ha dues maneres de millorar com a equip: creixement i optimització. Mesurar l’efectivitat de diferents accions individuals i col·lectives ens permet fer dues coses: per una banda, mesurar el progrés i creixement de forma granular en cadascuna d’elles. I per l’altra, optimitzar el nostre estil de joc, emfatitzant aquelles accions més efectives i intentant eliminar o desincentivar aquelles que no ho són tant. La part més complexa, per a mi, de cara a millorar l’equip és com trobar l’equilibri adequat entre aquestes dues coses.

 1. Quin és el valor de les estadístiques avançades en aquesta reconstrucció que han fet els Sixers?

Crec que han influit en múltiples àmbits: a entendre les variables de funcionament global de la lliga que han permès definir una estratègia a llarg termini, a definir un estil de joc que ha sobreviscut molts canvis en la plantilla, a identificar jugadors que podien contribuir a l’equip quan potser no tenien el renom d’altres, o a identificar mancances en el nostre rendiment sobre les quals treballar per aconseguir progrés durant la temporada, per a dir-ne alguns.

 1. Que Ben Simmons sigui el base funcional (playmaker) dels Sixers és resultat d’una “recomanació” de les estadístiques avançades?

Aquest és un rol en el que no havia actuat de forma tant evident en la seva etapa universitària. Crèiem que hi podria crèixer, però no teníem cap evidència de com s’hi desenvoluparia.

 1. Quin és l’impacte dels especialistes com Redick en el context de les estadístiques avançades?

En el cas de jugadors “especialistes” una de les qüestions més interessants és com treure’n el màxim rendiment en situacions que no són les que representen la seva fortalesa, en part aprofitant com els oponents responen a aquestes fortaleses o intenten aprofitar de les seves febleses.

 1. Els jugadors pregunten sovint per les seves estadístiques?

Hi ha de tot. Alguns estan molt interessants, i intentem monitoritzar algunes qüestions regularment per veure la seva evolució. D’altres esperen simplement un feedback més general. Però en qualsevol cas, tots els jugadors volen rendir i millorar, i estan oberts a tots els recursos per a fer-ho.

Moltes gràcies per haver-nos respost amb tanta precisió i per haver-nos ajudat a fer-nos una idea de tot el que engloba aquest món apassionant, Sergi.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Més a NBA

Tradueix »