Connecta amb nosaltres
Tyres Haliburton

NBA

Muntem un equip NBA només amb l’estadística

Podria un equip creat amb les dades guanyar la NBA?

Comparteix

Muntem un equip NBA només amb l’estadística

Us imagineu un equip petit de taula baixa de la classificació amb un dels pressupostos més menuts de la lliga assolint el rècord històric de victòries consecutives d’una competició? No comparteix la temàtica esportiva que a nosaltres ens pertoca, però aquesta gesta (tal com narra la pel·lícula Moneyball) va ser possible gràcies a la introducció de les dades, l’estadística i l’analítica en el món del beisbol. L’equip pioner en qüestió van ser els Oakland Athletics, qui, en contra de les pràctiques tradicionals, van construir un equip basat essencialment en criteris estadístics.

La introducció de les dades cada cop pren més rellevància en qualsevol disciplina de les nostres vides. Lluny de ser un recurs habitualment utilitzat en el món del bàsquet, avui ens preguntem què passaria si, tal com van fer els Oakland Athletics en el seu dia, construïm un equip a la NBA només amb l’estadística i les dades.

Restriccions

Per tal de deixar a la matemàtica i a l’estadística fer la seva feina però, primer hem d’estipular un seguit de qüestions prèvies. Quants jugadors tindrà el nostre equip? Quin és el nostre límit salarial? Anem per passos.

Per tal de no complicar-nos excessivament, farem que el nostre equip pugui tenir entre 13 i 15 jugadors (màxim nombre de jugadors que permet la NBA). Alhora, agafarem com a límit salarial el màxim que permet la lliga nord-americana a dia d’avui. Tenim doncs, 134 milions de dòlars a repartir entre tota la nostra futura plantilla.

De la mateixa manera, també necessitem que la nostra plantilla presenti un mínim de coherència i sentit. No podem jugar amb 12 Stephen Currys i esperar ser la millor defensa de la lliga. Obligarem per tant al nostre algorisme a què la nostra plantilla disposi, com a mínim, de dos jugadors per posició.

La varietat de criteris que contempla l’estadística és immensa. Així doncs, per fer-vos-en una idea, algunes de les exigències que podem marcar per a la nostra futura plantilla són les següents:

  • Fitxar tan sols a jugadors amb més de 15 partits disputats (de l’actual temporada).
  • Incorporar a 5 jugadors o més amb un percentatge de tir exterior superior al 38%.
  • Que la plantilla presenti una mitjana d’edat inferior als 28 anys.

Igualment, hem incorporat un seguit de criteris addicionals per tal que la nova estructura de jugadors contingui bons passadors, bons rebotejadors, bons intimidadors, jugadors de perfil ofensiu i jugadors de perfil defensiu. Tot sempre, respectant el límit salarial que ja hem esmentat anteriorment.

Havent estipulat tot aquest llistat d’exigències ja tan sols ens queda maximitzar el potencial de la plantilla. El què farem en aquest sentit serà maximitzar la suma del PER total, que es tracta d’una mètrica avançada que mesura l’eficiència d’un jugador en termes generals. D’aquesta manera, acabarem escollint aquells jugadors que maximitzin la suma del PER total acatant les restriccions que hem mencionat prèviament.

Per a què el lector d’aquest article se’n faci una idea, el procediment matemàtic que s’està aplicant és semblant al què apliquen les grans ciutats a l’hora d’escollir el temps de duració de cada semàfor per tal de minimitzar el temps en què automòbils i persones s’esperen davant dels mateixos. Dit això, anem amb els resultats.

Configuració de la Plantilla Definitva

Aplicats els respectius procediments matemàtics, ja disposem de la primera proposta de plantilla. D’acord a les restriccions que hem plantejat, la millor combinació de jugadors seria la següent:

PGSGSFPFC
Ja MorantShai-Gilgeous-AlexanderZion WilliamsonLauri MarkkanenWalker Kessler
Josh GiddeyDesmond BaneFranz WagnerMoses BrownMark Williams
Tyrese HaliburtonJaden SpringerJamal CainCharles Bassey
Luke Garza

És evident que l’algoritme s’aprofita dels baixos contractes que tenen actualment algunes estrelles ja consolidades en aquesta lliga. Vegis Tyrese Haliburton (4,2M$), Josh Giddey (6,2M$), Lauri Markkanen (16,7M$)… Independentment d’aquest fet, la matemàtica i l’estadística ens han conduït a aprofitar el màxim de bé possible els nostres recursos per a maximitzar el potencial de la plantilla.

A banda d’això, la combinació de jugadors actual presenta un seguit de debilitats. Per exemple, en general, es tracta d’una plantilla molt jove. La mitjana d’edat és de 22,4 anys! A més a més, tampoc disposem de cap jugador que superi la línia dels 30 anys. Ja que l’experiència és un factor d’elevada importància un cop arribats els Playoffs, el què podem fer és exigir, com a mínim, la incorporació de 3 veterans (30 anys o més). Un cop afegida aquesta restricció, la matemàtica ens suggereix la plantilla següent:

PGSGSFPFC
Ja MorantTyrses HaliburtonJimmy ButlerZion WilliamsonDaniel Gafford
Josh GiddeyDelon WrightJamal CainDominick BarlowWalker Kessler
Jaden SpringerMoses BrownMason Plumlee
Luke Garza

Amb la introducció del canvi, hem incorporat a tres jugadors que compleixen amb la condició de veterans: Jimmy Butler, Delon Wright i Mason Plumlee. Per contra, hem hagut de renunciar a jugadors com Franz Wagner, Desmond Bane, o Lauri Markkanen. La nova modificació també ha provocat l’entrada de jugadors joves nous amb Barlow i Gafford.

La nova plantilla cada cop pren més sentit. Ara bé,  si li haguéssim de posar un únic contratemps, potser una de les mancances que podria presentar aquest equip en determinades rotacions seria l’amenaça exterior. Un quintet amb Morant, Butler, Zion i Gafford presenta evidents problemes d’spacing. Afortunadament, l’estadística i les dades també poden reparar això.

El què podem fer, és obligar que la nostra plantilla hagi d’incorporar com a mínim a dos jugadors amb un gran volum de tir exterior i un encert superior al 40%. Amb aquesta modificació, la plantilla seria la següent:

PGSGSFPFC
Ja MorantDesmond BaneJimmy ButlerZion WilliamsonWalker Kessler
Tyrese HaliburtonDelon WrightJaden SpringerMoses BrownMark Williams
Dominick BarlowJalen JohnsonMason Plumlee
Luke Garza

Amb el darrer canvi introduït, Desmond Bane, Mark Williams i Jalen Johnson han passat a formar part de la plantilla i, Josh Giddey, Jaden Springer, Jamal Cain i Daniel Gafford l’han abandonada.

Amb l’actual formulació, ens ha quedat una primera rotació súper sòlida però una segona unitat bastant pobre. Per a solventar definitivament això invertirem el nombre total de diners que tenim en el mínim nombre de jugadors possible. Anteriorment hem considerat que el nombre mínim d’integrants que necessitàvem per a formular la plantilla eren 13. Així doncs, si fixem aquest límit màxim de jugadors, la plantilla definitiva seria la següent:

PGSGSFPFC
Ja MorantDesmond BaneJimmy ButlerLauri MarkkanenDaniel Gafford
Tyrese HaliburtonAlec BurksJamal CainMoses BrownWalker Kessler
Kriss DunnMason Plumlee
Luke Garza

La reintroducció de Daniel Gafford trasllada de nou a Walker Kessler a la segona unitat, que queda més reforçada amb l’addició d’Alec Burks i la presència de Tyrese Haliburton. D’aquesta manera, donem per tancada la nostra plantilla.

Vistos els resultats finals, creieu que aquest equip podria optar al títol? Certament, treballar amb les dades ens ha permès configurar una combinació de jugadors bastant equilibrada i amb bastant sentit. Precisament, la publicació d’aquest article pretenia il·lustrar això.

Adonem-nos també que l’aplicabilitat d’aquests procediments són traslladables en altres contextos basquetbolístics. Els equips de bàsquet (com de qualsevol altra disciplina) podrien utilitzar aquests mateixos procediments per a seleccionar quin fitxatge és més adequat dins d’un perfil de jugadors concrets , quin jugador ha de seleccionar en el draft un perfil d’equip per tal de maximitzar el seu creixement…

En el nostre cas, també podríem haver composat la millor plantilla de tiradors més equilibrada possible. En qualsevol cas, les possibilitats que contemplen el marc de les dades i l’estadística són immenses i, de moment, clarament desaprofitades.

______

Les estadístiques utilitzades han estat extretes de Basketball Reference.

Les dades salarials han estrat extretes de Hoops Hype.

Inspiració de l’article: Playing Moneyball: Creating an efficient NBA team with linear programming de Nicolás García Aramouni.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

BOTIGA
PATREON

Més a NBA

Tradueix »