Arriba el Nadal i, amb les festes, els 30 equips de l’NBA han donat ben de menjar als seus tions amb l’esperança d’aconseguir els seus somnis més importants. Però no ho tindran molt fàcil perquè, al cap i a la fi, pràcticament tothom vol el mateix per ell i als seus: demanant salut, millorar els seus rosters o la joguina preferida dels equips més joves: Victor Wembanyama.
Diferents situacions, diferents demandes, però un desig comú: Que el tió els hi cagui tot el que necessiten per mantenir (o millorar) el progrés dels seus projectes.
Atlanta Hawks
L’equip de Trae Young no surt de la mediocritat malgrat l’arribada de Dejounte Murray. El joc exterior sembla funcionar, però l’interior necessita molt més tant en atac com en defensa. Per això, la sortida John Collins (i potser també la de Bogdan Bogdanovic) sembla ja una obligació més que rumors. Un jugador amb el seu contracte no pot rendir d’aquesta manera amb només 12 punts per partit i un molt dolent nivell defensiu. Un bon traspàs que equilibri l’equip i canviï la dinàmica sembla la seva darrera oportunitat per aconseguir fer una bona temporada.
Boston Celtics
Els Celtics són un dels grans candidats amb un Jayson Tatum nivell MVP. Però han perdut a les últimes setmanes molt del joc que havien demostrat els primers mesos. És normal patir ratxes complicades al llarg de la temporada, però fa la sensació que aquest equip ha de trobar la manera de ser més forts mentalment, segur que unes sessions amb un psicòleg esportiu poden ser un gran regal per un equip que aprèn amb les experiències, però encara jove d’edat.
Brooklyn Nets
Els Nets han tingut el seu aniversari a pocs dies de Nadal i ja han aconseguit el regal que volien: el canvi d’entrenador. La marxa de Steve Nash i la promoció de Jacque Vaughn va suposar un canvi de resultats automàtics… potser ser massa automàtic per ser casualitat. Amb això i amb la bona ratxa que els torna a col·locar al radar entre els candidats, els Brooklyn Nets tenen molts motius per no esperar res nou durant aquestes vacances més que gaudir de les festes i seguir amb la mateixa dinàmica.
Charlotte Hornets
Amb l’inici de temporada sense LaMelo Ball, les aspiracions dels Charlotte Hornets han caigut en picat. Però no tot ha de ser una mala notícia pels Hornets, amb l’opció d’aconseguir a Victor Wembanyama al final d’aquest camí. El francès és un pivot que pot marcar les diferències i fer una parella amb el petit dels Ball que pot portar a l’equip de Michael Jordan al seu primer projecte realment competitiu. Per fer possible això, segur que unes bones ofertes per Gordon Hayward o per Terry Rozier també els pot fer molt feliços.
Cleveland Cavaliers
Els Cavs ja van fer el moviment que havien de fer a l’estiu amb Donovan Mitchell i aspiren a donar molta guerra a la postemporada; per aconseguir aquest objectiu necessiten tota l’ajuda possible, i el “fitxatge” de Ricky Rubio pot ser la clau per veure els seus somnis realitat. El base català encara ha de tornar i, després, agafar la millor forma possible, però la seva aportació des de la segona unitat va ser molt important fins la lesió i la seva connexió amb Donovan Mitchell des de Utah pot ser un actiu que faci encara més important la seva desitjada tornada a les pistes.
Chicago Bulls
Zach LaVine, DeMar DeRozan, Lonzo Ball, Nikola Vucevic… El roster dels Chicago Bulls té noms com per pensar en un equip competitiu, però els resultats no estan sent els esperats i sembla que l’única opció és la destrucció del projecte. Rebre ofertes per alguns dels bons jugadors que tenen i iniciar un nou equip amb la perspectiva de tornar a ser competitius de manera constant al mig termini. Importants són, especialment, els possibles moviments per LaVine degut al seu gran contracte (fins el 2027 amb més de 40 milions per temporada) i el de Vucevic, agent lliure aquest proper estiu i que el poden perdre gratis d’aquí uns mesos.
Dallas Mavericks
Luka Doncic està donant molt de menjar al seu tió, però els seus companys i staff no ho fan igual i això està afectant a un equip lluny dels resultats de la temporada passada. Doncic, sí o sí, necessita més jugadors i de més qualitat per canviar la dinàmica d’uns Mavs que segueixen perdent anys de l’eslovè amb un projecte mal planificat i que ha perdut talent, com Jalen Brunson, per decisions pròpies i que s’arrisquen a perdre el seu gran actiu de present i futur a qualsevol moment si no són capaços de donar a Luka Doncic l’equip amb el que aspirar a tot. Ja ha arribat Kemba Walker i sonen rumors de jugadors com Collins o Bojan Bogdanovic, però els rumors han de deixar pas a la realitat si volen arribar al Play-off.
Denver Nuggets
Nikola Jokic segueix sent un dels millors jugadors de l’NBA i es Nuggets un dels millors atacs, però tenen una de les pitjors defenses de la lliga i, com ha passat els darrers anys, han caigut abans de ho esperat pels seus problemes defensius. Un parell de jugadors amb aquest talent els ajudarà a tenir una rotació més preparada per l’exigència de la postemporada. A més a més, assegurar la salut de Michael Porter Jr. i Jamal Murray també seria un regal que agrairien molt tots els membres de la franquicia.
Detroit Pistons
La reconstrucció dels Pistons aspira a ser llarga, amb l’opció d’aconseguir un dels millors jugadors de la propera generació al Draft; però aquesta no és la seva principal preocupació; perquè ells ja tenen una estrella amb Cade Cunningham, però el seu desenvolupament com sophomore deixa molt a desitjar. Problemes físics les dues temporades, percentatges de llançament normalets (41% TC i 27.9% als triples) i amb detallets de la gran estrella de l’NBA que tothom espera que sigui. Malgrat tenir estadístiques prou bones a primera vista, només s’ha d’investigar una mica per veure que el base ha de donar i pot donar molt més del que està aportant ara mateix als Pistons.
Golden State Warriors
Els vigents campions de l’NBA no han tingut l’inici més senzill i la manca d’un pivot és un dels problemes més notables, veient que James Wiseman no està rendint com s’espera d’un pick 2 del Draft. Un center com Jakob Poetl i d’un equip en reconstrucció com els Spurs pot ser un nom que tinguin marcat a la badia. El jugador encaixa a la perfecció al sistema warrior i, segurament, perdre alguns dels actius joves que tenen val la pena a canvi de intentar mantenir la dinàmica guanyadora. A més a més, només té 27 anys, sent també un bon jugador per la transició entre Curry, Thompson i Green i el següent projecte. Si el pivot austríac no arriba, veure a Poole tornar a rendir com l’any passat també seria una bona alegria per ells.
Houston Rockets
Els Rockets són un dels altres que esperen a Victor Wembanyama, però; almenys, tenen més d’un jove ja a la plantilla a desenvolupar i centrat tots els seus desitjos aquest Nadal. Cinc dels sis jugadors amb més minuts tenen 22 o menys anys; destacant a Jalen Green (21.3 per partit), Alperen Sengün (14-8-2) i els detalls d’un rookie Jabari Smith Jr. que està deixant els primers exemples del jugador que pot ser per aquest projecte el qual, poc a poc i amb bona lletra, està agafant forma de manera força interessant.
Indiana Pacers
A Indiana estan contents sent una de les sorpreses de la temporada a l’NBA, amb Haliburton d’estrella i joves com Mathurin o Andrew Nembhard rendint molt bé. Però la lliga no s’atura i, si has demostrat estar millor del que preveies, ara toca seguir endavant. Per això, el millor regal que poden rebre els Pacers és la definició del seu propi projecte, trobant una solució a les situacions de Myles Turner i Buddy Hield i aconseguint fer més fort el seu bloc jove per seguir creixent després d’uns quants anys una mica perduts amb la marxa de Paul George fa ja sis anys.
Los Ángeles Clippers
Evident, oi? Els Clippers van apostar per un dels millors jugadors de l’NBA; el qual, al mateix temps, és un dels que més problemes físics ha tingut als últims anys. La salut de Kawhi Leonard marca la diferència entre un equip competitiu i un equip candidat a guanyar l’anell i per això és tan important pels de L.A. Un Leonard sa, en forma i motivat pot ser la clau per un campionat, com ja ha demostrat més d’un cop; i el rellotge dels temps s’esgota per un projecte que, segurament, només li queden dos anys més de projecte i, amb sort, de manteniment del nivell dels seus jugadors estrelles.
Los Ángeles Lakers
El caos fet equip de l’NBA, així són Los Ángeles Lakers; però aquestes últimes setmanes han trobat una mica el ritme… fins una nova lesió de Anthony Davis. Per això, el regal pels angelins és ben simple: salut per AD. Més enllà de l’interior nord-americà, resoldre la situació amb Rusell Westbrook també seria un bon regal, encara que sembla més calmada que a l’estiu. Per últim, perquè un equip tan gran sempre demana moltes coses, l’arribada d’alguns dels noms que estan sonant com DeMar DeRozan o la marxa de Pat Beverly també són objectius de l’equip “ric” de L.A.
Memphis Grizzlies
Ja Morant i els seus companys porten dos anys de bons resultats a la Temporada Regular, però pagant molt car la manca d’experiència al Play-off. Rebre-ho com a regal al Nadal pot ser una mica estrany o indefinit, però és el que necessiten per fer aquesta passa definitiva per ser un dels candidats a l’Oest i lluitar fins els darrers dies per l’anell de l’NBA. Poques coses més poden voler a un equip ben muntat, jove, amb pocs punts febles i on, a més a més, Santi Aldama està demostrant que pot tenir un llarga i bona carrera a l’NBA.
Miami Heat
Ningú s’esperava aquesta arrancada dels Heat després d’un any tan positiu la temporada passada. L’NBA s’ha acostumat a uns Miami Heat molt lluitadors i capdavanters a l’Est, però ara els hi trobem a la setena posició, amb més de sis partits de diferència amb el primer, posició que van aconseguir fa pocs mesos amb gran mèrit. Però, en aquests moments, el que necessiten és reforçar els serveis mèdics de la franquicia degut a les lesions de tots els seus jugadors principals.
Milwaukee Bucks
Els Bucks són la classe de persones que ja tenen de tot i que no demanen res. MVPs per la seva estrella, un anell de campions… Aconseguir repetir el que ja han fet el seu objectiu, però aquesta temporada tenen un altre repte a assolir, almenys un dels seus jugadors: Brook Lopez. El pivot, ja amb 34 anys, està sent un dels millors jugadors defensius de l’NBA i és un dels favorits per guanyar el premi a millor defensor de l’any. De fer-ho, serà un gran punt per una gran carrera individual i un aspecte per millorar la moral de la resta de l’equip per la lluita per l’anell, on la gana de l’equip i la salut de Middleton seran les claus que marquin les seves probabilitats.
Minnesota Timberwolves
Karl-Antohny Towns i Rudy Gobert no han començat molt bé la seva primera temporada junts. Els resultats no acaben d’arribar i sembla que també ha afectat a la resta de l’equip, amb Anthony Edwards i D’Angelo Russell jugant també per sota de la seva millor versió. Esperar la sortida d’un dels dos pivots sembla impossible i improbable, així que els Wolves hauran d’apostar per vies alternatives per millorar la seva relació. Un sopar (o molts) entre Towns i Gobert o alguna altra activitat que els ajudi a jugar més cohesionats a la pista és el regal perfecte per uns Minnesota Timberwolves que han fet una aposta molt gran i, de moment, no els està donant els rèdits esperats.
New York Knicks
La bona ratxa actual dels New York Knicks ha maquillat un inici de temporada una mica complicat, però l’equip de Thibodeau ha trobat el seu ritme, però… amb quin sostre? Perquè, malgrat els bons resultats, encara semblen lluny dels millors equips a l’Est. Amb l’encaix de Brunson i una estratègia més conservadora les darreres temporades; els Knicks necessiten fer el traspàs per la estrella que acabi de tancar el projecte. Amb Julius Randle, Immanuel Quickely, el contracte de Fournier i uns quants picks del Draft (atents al dels Mavs d’aquest estiu, que pot ser més valuós de l’esperat); a New York tenen les condicions per trobar un jugador que ajudi a Brunson i Barrett a, per primer cop en molts anys, ser un equip a tenir en compte.
New Orleans Pelicans
No pot ser casualitat, primer temporada on el físic de Zion Williamson està aguantant, i primera temporada des de fa anys que veiem als New Orleans Pelicans a la zona alta de l’Oest. Encara necessiten unes quantes coses per aspirar, almenys des de fora, a ser un dels contenders de l’NBA, però hem d’anar de mica en mica i el primer pas pels Pelicanss és demanar la salut de la seva estrella i que aquests primers mesos de lliga es converteixin en una temporada sencera i després, a temporades -en plural- on els aficionats de l’equip no hagin de patir per cada cop que Zion cau al terra després de fer una esmaixada.
Oklahoma City Thunder
Els Thunder porten uns quants anyets sense moltes alegries, malgrat que tenen al tercer millor anotador de l’NBA aquesta temporada. A l’espera del nous joves que arribin des del Draft; la convocatòria per l’all-star de Shai Gilgeous-Alexander no només serà un gran regal per jugador i equip, sino també un punt d’optimisme pels fans, que puguin mirar el futur amb optimisme liderats per aquest guard de talent especial. I, òbviament, si acaben el Draft amb cert accent francès per ocupar un joc interior de poc talent, doncs no ho veuran com un problema, oi?
Orlando Magic
No és la dècada dels Magic. Després de la marxa de Dwight Howard, Orlando només s’ha classificat pels Play offs de l’NBA en dues ocasions de les deu possibles, i aquesta temporada tampoc sembla molt probable. Però el rendiment del rookie i pick 1 Paolo Banchero i del germà Franz Wagner convida a l’optimisme. Són joves, encara tindran il·lusió pel Nadal i, si els Magic no volen problemes, serà millor que el tió els hi cagui tot el que vulguin; a més a més de més talent jove amb el qual completar l’equip i aspirar a competir a les expectatives a mig termini.
Philadelphia 76ers
El Nadal són unes festes de pau i tranquil·litat… Dues coses que no tenen a Philadelphia des de fa molt de temps. Els Sixers són una muntanya rusa d’emocions, molt poques vegades positives, malgrat comptar amb un MVP com James Harden i un clar candidat a guanyar-lo algun cop com Joel Embiid jugant junts. Tenen talent i eines per ser competitius, però necessiten deixar de ser noticia per coses més enllà dels seus resultats. Serà el 2023 l’any on els Philadelphia 76ers tinguin una llarga postemporada a l’NBA?
Phoenix Suns
Mai un equip que aspira a guanyar l’anell pot tenir tantes demandes al Nadal. Primer, el traspàs de Jae Crowder, apartat de l’equip i amb una situació impossible de resoldre sense una sortida del jugador. Però les darreres setmanes també han mostrat una desconnexió entre Deandre Ayton i la resta de l’equip, amb discussions públiques durant el partit contra els Wizards amb Monty Williams i Mikal Bridges. Després de l’estiu mogut amb el pivot, l’edat de Chris Paul i els seus problemes físics i aquests aparents problemes interns… Podem esperar una explosió interna dels Suns la propera postemporada malgrat els bons resultats que, de moment, estan tenint a la Temporada Regular?
Portland Trail-Blazers
Damian Lillard no està passant els seus millors anys als Blazers, la seva fidelitat a l’equip i la ciutat no li està donant resultats esportius. Sí, tenen opcions de tornar a la postemporada; però són els Play offs de l’NBA el màxim al que pot aspirar? El problema és que tampoc tenen molt de marge per millorar la plantilla i la clau estarà a la cohesió de l’equip, sobretot millorant el seu rendiment defensiu, amb molts moments dels partits de desconnexió total, malgrat els esforços de Grant i Nurkic.
Sacramento Kings
Els Kings porten 16 anys demanant el mateix; i aquesta temporada tenen arguments per esperar fer-lo realitat. Classificar-se, per fi, al Play-off amb l’esperança de tenir un 2023 igual que els últims mesos del 2022, on l’equip de Sacramento, liderats per Fox i Sabonis, han guanyat molts partits i aspiren a arribar a la postemporada fins i tot sense passar per un play in que, en el cas dels Kings, podria ser un repte mental massa fort; veient molts fantasmes i amb una pressió massa gran. Podran els de Sacramento trencar la ratxa més llarga no només de l’NBA, sinó de tots els esports profesional dels Estats Units?
San Antonio Spurs
Després de Tony Parker, els San Antonio Spurs tornen a voler un jugador francès amb aura d’estrella. Victor Wembanyama i els Spurs són dos noms que s’han relacionat molt i els pobres resultats dels texans conviden a l’optimisme. Però, com molts equips, tenen a la jove promesa a la seva llista, també intentaran demanar tot el que facin feliços a Keldon Johnson i a Devin Vassell, els dos jugadors que són la base de l’equip de Popovich, sense desmerèixer el bon paper que està tenint Tre Jones (també amb només 23 anys) des de la posició de base, encara que el seu sostre pot estar una miqueta més a baix que el dels seus dos companys.
Toronto Raptors
A Canadà van rebre amb molta alegria el gran rendiment demostrat per Scottie Barnes la temporada passada, però el jove aler s’ha trobat davant la complicada situació de mantenir el nivell mostrat com rookie. Pot ser més gran, però també ha deixat de ser una sorpresa pels rivals i el tenen més estudiat. Per això, regalem paciència amb Scottie Barnes. Ell és una de les claus pel llarg termini dels Toronto Raptors i més d’un sophomore ha patit aquest mal després d’una primera temporada molt per sobre de l’esperada. Per sort per Barnes, la gerència dels Raptors estan centrats en OG Anunoby i tots els rumors de possibles compradors que volen fer-se amb els seus serveis.
Utah Jazz
La crua realitat va despertar als Utah Jazz després d’unes primeres setmanes excepcionals. Ara, el projecte ja està a posicions més lògiques després de perdre, sense grans actius de present, a les teves dues grans estrelles. Per això, els dos regals que més volen els seus dirigents són un bon desenvolupament pels joves i molta sort (i encert de Danny Ainge) als futurs Draft de l’NBA, per aconseguir el talent necessari per trobar la regularitat competitiva característica d’aquesta franquícia, conscients que des d’altres vies ho tenen molt difícil degut al seu mercat tant petit.
Washington Wizards
Ni Bradley Beal ni Kristaps Porzings poden remontar el projecte dels Wizards. Necessiten molta més ajuda, i el primer candidat el tenen a casa: Rui Hachimura. El japonès s’ha estancat després d’un primer any molt destacable i és la tercera pota que els hi falta, un foward potent que connecta a l’escorta i l’aler-pivot. Hachimura només ha jugat 16 partits aquesta temporada -encara amb problemes físics- i, malgrat que els seus 11.6 punts per nit (48% d’encert en tirs de camp) jugant poc més de 20 minuts està bé, tothom té la sensació que, si pogués jugar més minuts, podria aportar molt més.
