Connecta amb nosaltres

PENYA

Eurocup J4: El sorprenent Prometey posarà a prova l’Olímpic

Analitzem el Prometey, pròxim rival de la Penya a EuroCup.

Comparteix

Eurocup J4: El sorprenent Prometey posarà a prova l’Olímpic

Analitzarem els rivals en Eurocup del Joventut Badalona aquesta temporada en una prèvia dels partits. El Prometey Slobozhanke visita Badalona amb un 2-1 en Eurocup i 6-0 en l’Estonia-Letonia League Basketball. El seu nivell varia molt quan juga competició europea, però ha aconseguit sorprenentment derrotar al Bursaspor, pel que s’haurà de tenir en compte.

El conjunt de Badalona també es troba en una bona dinàmica, amb tres triomfs consecutius entre Lliga i Eurocup. Jugar a l’Olímpic dos d’aquests tres ha donat ales als homes de Carles Duran.

Com arriba Prometey

El conjunt ucraïnès és un equip que té facilitat per anotar. Mostra és la seva mitja de 98 punts a favor en la competició domèstica i els 80.6 en Eurocup. Evidentment, la competència que es troben a l’Estonia-Letonia League és relativament baixa. Degut a la situació política actual, no juguen a Ucraïna, sino a Estònia. La ciutat de Riga acull els partits com a locals. Les dades són molt favorables (26 assistències, 37% triples, 45 rebots) i certament enganyoses si les posem en context Eurocup (25% triples, 16 asis, 33 rebots).

Deixant de banda les dades, el Prometey té perfectament definits els rols de cada jugador. Qui lidera l’atac, qui es concentra en defensa, qui surt de la banqueta.

Aquesta gestió ha servit per guanyar àmpliament els partits de la seva lliga i anotar 90 punts davant el Frutti Extra Bursaspor. Són forts com a locals, però pateixen molt lluny de les fredes terres de Riga, fet que va quedar palès en la seva sortida a Brescia (104-70). Es troben amb un ritme alt físicament i es nota en la lluita per als rebots, la pressió al base rival i les ajudes a les cantonades. Tots els partits que guanyin ara seràn un coixí per quan arribi el moment d’esgotament i partits durs.

Centren la majoria de la seva anotació en els homes exteriors. Bona bateria d’atletes que pressionen i van forts de cara a cistella. Capturen 12.7 rebots ofensius per partit, i la majoria acaben en punts anotats. El fet de ser hàbils en el 1c1 provoca desajustos en la defensa que aprofiten els alers per fer portes enrere o alley-hoops (atens a Stephens).

Com arriba el Joventut

Sumar tres victòries seguides dona marge per respirar i analitzar millor els partits, amb menys ansietat i obligació de sumar. S’han anat millorant detalls i la rotació és cada cop més extensa, fent participar gairebé tots els jugadors disponibles. En la seva última victòria en Eurocup davant Cedevita Ljubjana (78-100), els menys habituals van tenir forces minuts (Busquets 14 minuts, Kraag 11 minuts), mostra de la bona gestió per part del cos tècnic. Va ser també un partit per donar descans als veterans (Ribas 9 minuts, Tomic 17 minuts).

I es important aquest descans, per qué s’ha de tenir en compte el minutatge d’alguns jugadors; com l’anomenat Ante Tomic, que ha jugat 30 min en tres dels últims quatre partits, o Guillem Vives que acumula el màxim de temps a la pista per part de la Penya (gairebé 27 minuts de mitja).

Joventut

Ante Tomic – foto Joventut Badalona

Un dels factors a recuperar és Kyle Guy. El jugador d’ Indiana és troba bloquejat a la pista. L’equip no treballa prou per trobar-li jugades còmodes i ell és frustra, com es va poder veure davant el Casademont Zaragoza, on va ser expulsat per una antiesportiva i una tècnica, jugant només 15 minuts i tenint 3 tirs de camp.

El cos tècnic hauria de calmar-lo i genera-li més joc, per tal que se senti cómode i més integrat en el joc col.lectiu. Ja ha demostrat el seu talent davant València Basket (27 punts) i Bursaspor (15 punts). Actualment està anotant 13.5 punts en ACB (48% triples) i 11.7 punts en Eurocup (50% triples), sent el millor exterior del conjunt de Carles Duran però encara lluny del que s’espera d’ell.

Prometey Eurocup

Kyle Guy (web Joventut Badalona)

 És un jugador diferencial que donaria més equilibri en el balanç interior/exterior del Joventut, i on ha de ser juntament amb Tomic el pilar per aconseguir sumar victòries. És mostra molt actiu i llest en atac, però durant certs minuts només correr per tota la franja ofensiva sense rebre la bola en bones condicions. Només necessita recuperar la confiança i tenir el cap més fred; ja que no tenir prous tirs (8.7 de mitja) li fa pendre males decisions.

Una de les notícies agradables es veure a Yannick Kraag. En jove holandés  està aportant cada partit una mica més. És una excel·lent notícia i un premi al seu esforç i treball tenir minuts en les dues competicions. Les rotacions cada cop són més amples -gràcies també al perfecte encaix de Jones a l’equip – i donen més alternatives a Duran, que pot ampliar el ventall de variants tant defensives com ofensives. 

Eurocup

Jones i Kraag, davant Casademont (foto Joventut)

Jugadors destacats

La seva referència interior és l’únic pivot amb garanties que tenen i és un vell conegut de la Lliga Endesa: Ondrej Balvin.

El pivot txec va ser un referent en el Bilbao Basket i Herbalife Gran Canària. Joc sòlid, fort en el rebot (quatre temporades per sobre dels 7 rebots de mitja), bon tir a mitja distància i cap clar en atac. Actualment viu un moment dolç: 15.8 punts, 10 rebots i 81% en tirs en la lliga Estonia-Letonia on és un dominador sense rivals d’entitat.

Prometey

Balvin, foto Eurocup Web

Sempre ha sigut molt hàbil per anar a buscar els rebutjos en la cistella rival, acaparant grans quantitats de rebots ofensius cada partit. Fa una setmana va acabar amb 12 rebots en atac per un total de 20 captures. Poca broma.

No es descuida de la defensa, on col·loca 1.5 taps i atrapa 6 rebots per partit. Estadístiques a part, és un pivot que ocupa molt espai, i on Tomic i Birgander hauran d’anar amb compte de no perdre la marca.

El termòmetre del Prometey es D.J Stephens. Aler de 198 cm, amb una potència física important, té passat NBA i molta experiència a Europa (Turquia, França, Ucraïna). Firma unes estadístiques rellevants: 15 pts, 5.2 reb 51% triples. El Jpventut no té jugadors físics per aguantar el cos a cos amb Stephens, per el que s’haurà de treballar en bloc per reduïr-li els espais a prop de la cistella.

Prometey

D.J Stephens, foto Eurocup

Ja ha firmat un partit de 28 punts, per el que s’haurà d’estar pendent de què no entri en calor. És un jugador que no nota pressió per estar lluny d’Ucraïna, i segurament recaurà en ell el pes ofensiu (juntament amb Clavell). És capaç de presionar als escortes i fer ajudes als ala-pivots rivals, on destaca per estar molt atent a les ajudes (1 tap per partit). Apareix per la línia de fons per completar alley-hoops amb molta facilitat.

Però si parlem de potencial ofensiu, de tirador letal, de jugador que agafa ratxes altes, aquest és Gian Clavell. El boricua ja va demostrar al Movistar Estudiantes que podia anotar (12.5 pts). El seu pas per la NCAA (Colorado Rams) va ser d’autèntic killer: 20.4 punts i 38.6% triples en el seu darrer any. És un rodamon on ha alternat equips importants (Bursaspor, Estudiantes) amb altres on ha lluït recursos ofensius simplement (Buldivenyk, 26 punts de mitja). Aquest curs té un promig de 17.3 punts, 1.3 recuperacions i 35% triples en Eurocup.

Prometey

Gian Clavell – foto Eurocup

Els últims tres partits ha anat de més a menys, però valdria més no despertar la ‘bèstia’ si volen tenir controlat el partit els homes de Carles Duran. Va ser el jugador clau per derrotar al Bursaspor amb una exhibició (26 punts, 5/12 triples i 3 recuperacions). Li generen molts espais perquè es pugui jugar el 1c1 davant el seu marcador i sol ser capaç d’anotar en posicions complexes.

Un altre vell conegut d’equips espanyols es Caleb Agada. En la 2017/18 va estar molt a prop del Joventut, jugant al Prat (14 punts, 4.3 rebots, 2.3 recuperacions). Va seguir en Melilla durant 2 temporades. És un aler d’origen nigerià que ha anat a parar al Prometey des de Austràlia i on es una peça determinant en l’equilibri del conjunt de Ginzburg (9.2 punts, 4.8 rebots, 5 assistències).

Prometey

Agaba, foto web Prometey

Ràpid, vertical i molt atent en defensa. Per contra, té pèssims percentatges des del triple (3/13 en quatre partits). Complement perfecte per Stephens i que fa la feina bruta quan toca i es multiplica per cobrir les carències del Prometey sempre que calgui. 

Com explotar les seves debilitats

Pateixen moltíssim en defensa perquè no tenen referències interiors (més enllà de Balvin). Els seus exteriors són clarament ofensius i pressionen molt (11 recuperacions per partit), però si el rival treballa les jugades acaben abaixant els braços.

Reben molts punts dels pivots rivals, fet que hauria d’aprofitar el Joventut ja que compta amb un pòquer potent en centímetres i envergadura (Tomic, Birgander, Ellenson, Jones). També tenen problemes amb el balanç defensiu, on reben punts al contraatac degur a aquest dèficit. No solen fer ajudes massa llargues, permeten que els ‘4’ i els ‘2’ puguin llençar còmodes si juguen oberts o després de pick&pop. Aplicar un box&one sobre Clavell en certs moments podria ser un recurs molt vàlid.

Si Andrés Feliz és capaç de córrer i trobar la defensa sense posicionar-se, farà mal i sumarà força punts. Per tal de poder correr, Parra també haurà d’estar atent en el rebot defensiu, sent la primera passada un avantatge per guanyar metres.

És un partit ideal per pressionar al base rival en les cantonades (trap) i sortir a la contra. Homes com Busquets, Ventura o Vives tindran moltes opcions de posar en pràctica les trampes defensives dissenyades per Pau del Tió.

Les ajudes llargues no caldria fer-les perquè els seus interiors no surten a llençar fora des de la zona alta. No tenen cap ‘4’ tirador ni cap pivot suplent que pugui ser una amenaça des dels 5 metres. Aquest fet podria permetre a la Penya jugar amb quatre ‘petits’ diversos minuts, sent més atents en defensa i més ràpids en la contra.

Si el partit és controla, la gestió de minuts hauria de servir per donar descans a Tomic, ja que acumula un minutatge alt i seria aconsellable que no forcés en accés.

Explotar les habilitats al pal baix de Jarrod Jones i Henry Ellenson, on la seva envergadura i el seu bon joc de peus hauria de donar punts al conjunt badaloní. Si desplacen a Balvin fora de la zona restringida crearan espais per les penetracions dels exteriors. Els interiors del Prometey no tenen la movilitat per fer ajudes llargues, permeten els talls per la zona de bases o escortes rivals.

Moure molt bé la pilota i evitar passades horitzontals, ja que el Prometey és agressiu entre línies i surt molt ràpid a la contra (11 recuperacions per partit).

Si la Penya tanca el rebot, optimitza els punts després de recuperació i juga força boles interiors, tindrà molt al seu abast el triomf.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

BOTIGA
PATREON

Més a PENYA

Tradueix »