Analitzarem els rivals a l’Eurocup del Joventut Badalona aquesta temporada en una prèvia dels partits. El Mincidelice JL Bourg és colíder del grup A d’EuroCup -juntament amb la Penya- amb un balanç de 4-1. A la Ligue 1 acumula un registre de 6-4. Van patir fins a l’última jugada del darrer partit per sumar un triomf (98-96 davant Blois Basket), i estan en bon moment després d’encadenar 3 victòries seguides al campionat local.
Però si parlem de bones sensacions, el Joventut Badalona sembla que surt guanyant. Han aconseguit una targeta quasi immaculada a l’últim mes de competició, guanyant 7 dels darrers 8 partits. Duran ajusta les rotacions, i obtenir liderar en solitari el grup A és el repte que tindran el pròxim dimarts a l’Olímpic.
Com arriba el JL Bourg
El conjunt francès continua creixent i afinant els esquemes. Tres dels últims quatre partits guanyats, mostrant solidesa a l’atac per damunt de la defensa. Encaixen molts punts (88 punts en contra) i durant els primers partits els hi ha costat derrotes. Actualment, juguen a anotar més que el rival, i sembla que els surt bé.
Basen el seu potencial en la parella exterior americana. Capaços d’anotar des del triple, de trencar els defenses a base d’ u contra u i potents penetracions, sempre aconsegueixen vies per sumar punts de forma fluida. A la competició europea el registre en triples és molt bo (40.5%), tot i que baixen molt a la Ligue 1 (32.5%). L’extensa rotació utilitzada per Frederic Fauthoux permet que no abaixin la intensitat i que puguin seguir corrent a cada jugada del partit. Fins a 10 jugadors firmen 17 minuts o més per partit, clara mostra dels continus canvis que realitzen.
Perden sovint la guerra als rebots, que els penalitza molt en diversos moments de partits. Com he indicat abans, el JL Bourg ha millorat en general i, ara, sembla que cada cop ajustin millor. Els va millor jugar EuroCup, on es troben més cómodes, ja que els marcadors són menys elevats i han de fer menys esforços ofensius, passant dels 86,6 als 80,8 punts per partit.
Curiosament, la defensa també millora a Europa, encaixen 77 punts pels 88 en contra a competició domèstica. Estrany d’analitzar i comprendre, perquè el nivell és millor. L’única explicació és que els jugadors surtin més motivats a EuroCup que a Ligue 1 -i d’aquí les àmplies rotacions-.
Les dues darreres sortides les han saldat amb victòria, pel que caldrà prendre nota el Joventut a la visita del conjunt francès a l’Olímpic.
Com arriba el Joventut
Els homes de Carles Duran es troben en una dinàmica excel·lent a nivells de resultats: 7 dels últims 8 partits han sigut triomfs verd-i-negres. Però hi ha moments dels partits que les sensacions no són del tot positiu. Desconnexions, errades en moments calents que provoquen nervis i inclús patir per guanyar els partits, jugadors que no acaben d’aixecar el cap. La setmana passada apuntava que Ribas i Parra estaven recuperats per la causa i continuen aportant molt als dos costats de la pista.
També Andrés Feliz ha trobat el punt òptim i als darrers tres partits ha sigut dels més destacats firmant estadístiques molt completes, com va ser davant Fuenlabrada: 16 punts, 6 rebots i 5 assistències.
Amb les lesions de Kraag i Howard les rotacions es limiten a 9 jugadors, forçant més minutatge del desitjat per Duran en certs partits, i que podria acabar pagant el desgast als pròxims partits. Aquest fet ha provocat que als darrers partits s’hagi vist jugar Vives, Feliz i Ribas junts certs minuts, o el desplaçament de Joel Parra a la posició d’aler pivot molt més temps de l’habitual.
El control del rebot, la defensa i l’intimidació estan donant molt bons fruits en diferents moments de partits, tot i que sembla que si no es pateix, no es guanya per part de la Penya. Destacable és que han obtingut la victòria als dos últims desplaçaments, que era una de les notes pendents d’aquest curs.
Jugadors a seguir
Quan revisem la plantilla del JL Bourg, hi ha un nom que sobresurt. James Palmer Jr és un escorta que molts cops juga d’aler gràcies a les seves condicions físiques. El Baxi Manresa el va patir la temporada passada com a rival en la BCL, i saben del què és capaç.
Els 196 centímetres semblen molts més quan posteja al pal baix o quan corre lliure per la pista amb l’única idea d’esmaixar a la cistella contrària. Té un ventall ampli de moviments i recursos ofensius que el fan ser el més perillós del JL Bourg. Firma 16.3 punts, 4.1 rebots 1.2 recuperacions amb 40% en triples, sent millors en EuroCup (50% triples, 1.8 recuperacions).

Palmer Jr. – foto Le Refernce Basket
Ha millorat molt el tir exterior als últims dos anys, però encara comet errades per intentar tirs o penetracions davant rivals molt més grans, provocant pèrdues innecessàries. Es troba en un moment dolç ofensivament (23.3 punts 12/16 triples en últims tres partits).
Jordan Floyd (base, 1.88) és el motor del conjunt francès, un jugador que es crea els seus propis tirs i que li encanta resoldre en moments calents. Bon anotador (15.8 punts), tot i que no aconsegueix ser fiable des del triple (1/10 en últims 3 partits; 26% general), és capaç de trencar de forma fluida les defenses rivals. Té un canvi de ritme endimoniat i potent. Li encanta córrer al contraatac i jugar-se tirs de mitja distància davant defensors més alts en canvis d’assignació.

Jordan Taylor – photo Bourg web
No participa massa a la defensa de l’equip, més enllà de forçar alguna que altra recuperació. La seva missió és cansar els rivals quan ell ataca, fent-los anar bojos amb els seus moviments i canvis de direcció.
Pierre Pelos seria el seu interior més productiu. Els seus 2.05 li permeten ser fort al rebot i, al mateix temps, prou àgil per sortir a llençar triples als pick&pop. Els seus registres són bons (10.1 punts, 4.5 rebots 43.5 triples) i té ofici per la defensa. Sol ser regular, tenint punts de gran nivell (10 punts i 11 rebots vs Strasburg o 16 punts i 7 rebots vs Bursaspor).
És molt mòbil, surt sovint de la zona i sap atacar frontalment els rivals per superar-los per velocitat. El duel amb Ellenson pot ser espectacular (jugadors bastant similars).
L’aler canadenc Isiaha Mike és la peça que uneix el joc interior amb l’exterior al JL Bourg. Els seus 2.02 metres i potent salt li permeten alternar la posició d’aler i la d’aler pivot en molts moments de partit. Té experiència a Europa després d’haver jugat dos anys a Alemanya. Aquest curs està mostrant dues cares diferenciades segons la competició que juga. A EuroCup destaca amb 12.4 punts, 5.6 rebots, 1.4 taps amb 46% triples, sent una de les principals referències pel bon moment del conjunt francès a la competició. En canvi, a la Ligue 1 firma 8.6 punts, 4.6 rebots i 40% en triples, sent molt més dèbil a les defenses als rivals.
Té potència, bones cames i sap llegir els rebots en atac. Alterna les posicions interiors/exterior segons es trobi Pelos a la pista, fent que les defenses rivals no sàpiguen a qui fer les ajudes. És un gran defensor tant a l’u contra u com a les ajudes, sent capaç de taponar a rivals molt més alts que ell o sortir a frenar els exteriors a la línia de triple.
Com explotar les seves debilitats
La defensa del JL Bourg concedeix molts espais que solen aprofitar els rivals per anotar des del triple. Els rivals tenen millors percentatges al final dels partits. Moure bé la bola i saber trobar el jugador lliure hauria de ser un recurs per la Penya. Homes com Guy, Ribas o Ellenson segurament gaudiran de diversos tirs alliberats que podrien trencar parcials.
No van forts al rebot ofensiu (capturen 7 a Ligue 1 i 10.4 a EuroCup), ja que solen jugar molt oberts massa temps. Tampoc tenen presència defensiva si l’atac rival es treballa, pel fet que no acudeixen a les ajudes com a bloc.
En passar el joc per la seva parella exterior, no mouen massa la bola i no són grans assistents. Les accions individuals són molt habituals, i intenten trencar de dins cap a fora quasi sempre, aprofitant poc les portes enrere i els espais que puguin deixar els pivots rivals. Ells se senten molt còmodes jugant a la contra, corrent i fent passades llargues per tenir moltes possessions durant el partit. La seva idea és anotar més que el rival, pel que si se’ls frena, si es juga més en estàtic, solen patir molt. No saben com frenar els pivots alts amb bons moviments, i el Joventut té Tomic que hauria de ser una amenaça clara pel JL Bourg.
