Marius Grigonis va fer un salt molt important aquest darrer estiu. Després de liderar el sempre sorprenent projecte del Zalgiris, a final de temporada es va veure preparat per realitzar el salt definitiu en la seva carrera: fitxar per un contender de l’Eurolliga a la recerca del gran premi. D’entre els diversos candidats que es van postular per fitxar-lo, el CSKA va ser el més ràpid arribant a un acord per l’exterior lituà, en el que va ser un dels traspassos més sonats del passat mercat. Les expectatives posades sobre Grigonis van ser molt elevades, després d’anar creixent temporada rere temporada, per veure si el lituà estava realment preparat per liderar un dels grans projectes europeus, juntament amb jugadors del calibre de Clyburn, Shengelia, Shved o Milutinov. L’equip rus va crear una plantilla d’ensomni, però, de moment, ni el rendiment de Grigonis ni el de la resta de l’equip està sent l’esperat. El fet que en el darrer partit d’Eurolliga, contra el Madrid, el lituà només disputés 4 minuts (-3 de valoració), ha donat a parlar, posant en evidència la problemàtica que existeix per a un jugador del seu nivell.
Aquesta setmana, a “La radiografia”, analitzem el que està donant de si la temporada de l’exterior lituà a l’equip rus, i els motius pels quals el seu rendiment no està sent el que s’esperava en l’ecosistema dels russos.
Perfil ofensiu
Marius Grigonis és un exterior anotador, amb capacitat per fer mal en diverses situacions del joc. Als seus 27 anys, ha anat creixent i incorporant noves facetes al seu joc, fins a convertir-se en un dels exteriors més perillosos del continent. És un jugador de bona estatura (198 cm), que combina el fet de ser un jugador amb capacitat per generar amb la pilota a les mans, com per fer-ho sense. Al llarg de la seva carrera s’ha destacat per integrar-se en diversos contextos, ja que degut a les seves característiques, pot erigir-se en el líder amb pilota del seu equip (24% de situacions ofensives de Pick & Roll aquesta temporada), com limitar-se a ser un finalitzador, donant-li les claus de la generació a algun altre exterior (22% de situacions ofensives de Catch & Shoot aquesta temporada).
Grigonis és un vell conegut del bàsquet català i espanyol, ja que ha passat 4 temporades entre el Huesca, el Manresa i el Tenerife. El lituà ha passat, al llarg de la seva carrera, per totes les categories, pujant des de la LEB Or fins a l’Eurolliga, passant pel pas intermedi de l’ACB i l’Eurocup. Podríem dir que ha pogut viure diversos nivells i contextos amb el pas dels anys, i ha anat adaptant-se i creixent fins a arribar al màxim nivell: un gran de l’Eurolliga. Allà, Grigonis està intentant lidiar compartint pista amb exteriors del nivell de Clyburn, Shved o Lundberg, fet que el deixa com una opció secundària dins l’equip. Grigonis se les ha enginyat sempre per fer-se un lloc important als seus equips, sigui quin sigui el nivell, però per ara no està sent així.
Seguint amb el perfil ofensiu del lituà, Marius s’ha consolidat al seu pas pel Zalgiris com un exterior completíssim a nivell anotador. Ha demostrat ser fiable des dels tres plans possibles (prop de cistella, midrange i de 3), podent assumir una gran capacitat de generació a partir del bloc directe. Per altra banda, també s’ha adaptat a jugar amb altres generadors a l’equip, acostumat de temporades anteriors on tenia un rol més finalitzador (per exemple, a Tenerife). Grigonis és un exterior elit en llançaments sobre recepció, podent-ho fer tant a peus parats com en sortida de bloqueig. I, el millor, la seva efectivitat: en la seva etapa al Zalgiris va estar sempre rondant el club dels 50-40-90 (percentatges en tirs de camp de 2, de 3 i en tirs lliures), mostra de la seva eficiència. Les seves característiques casen perfectament amb el que buscava el CSKA aquest estiu: un exterior complet que fos capaç d’adaptar-se a diversos rols sobre la pista, podent ser el protagonista amb pilota en moments determinats, o un secundari de luxe al costat d’altres anotadors com Clyburn i Shved. I doncs, que està fallant?

Grigonis atacant a Calathes | Euroleague Photo
Grigonis en números
Com esmentàvem anteriorment, la primera temporada de Grigonis al màxim nivell europeu no està sent com s’esperava. L’exterior lituà està anotant 5’8 punts per partit a l’Eurolliga en poc més de 15 minuts de joc. El jugador bàltic, que va estar un mes fora de les competicions a l’inici de campanya a causa d’una lesió d’esquena, només ha pogut disputar 10 partits d’Eurolliga aquest any. Aquella lesió, just a l’inici de campanya, ha llastrat clarament els plans de Grigonis d’adaptar-se als russos des d’un primer moment. Des que el lituà va tornar a entrar en dinàmica, mai ha pogut acabar de fer-se un lloc important en la rotació russa. La gran competència que té per un lloc (Clyburn, Shved, Lundberg, Kurbanov i Hackett), provoca que Grigonis necessiti fer un pas endavant per intentar canviar la seva situació. El lituà, amb aquests 15 minuts per partit, és l’exterior de la rotació que menys minuts disputa: de tots els anteriors mencionats, el segon que menys juga és Kurbanov amb 19 minuts. D’aquesta manera, la importància del bàltic en la rotació russa està en entredit.
Grigonis no acaba de trobar-se còmode amb el seu nou rol, i això ho demostren els seus percentatges: 43% en tirs de 2 i 32% en triples són números molt millorables, i molt poc propis d’un jugador del seu calibre. Si en alguna cosa havia destacat el lituà era, com dèiem abans, per la seva eficiència a l’hora d’anotar, i això no s’està veient, per ara, al CSKA. Comparant els seus números amb els de la temporada passada, les xifres són molt inferiors: de 27 minuts per partit ha passat a 15, i de més de 13 punts per partit n’ha passat a menys de 6. Els percentatges, com esmentàvem, també han disminuït força. Ha passat de llançar més de 9 tirs per partit, a fer-ne poc més de 4 (ha llançat només 41 vegades en 10 partits d’Eurolliga disputats), i això, en un jugador que històricament s’ha caracteritzat per ser un bon anotador, és una davallada important.
Aquesta falta de tirs que està tenint Grigonis es tradueix, també, en que està tenint el pitjor USG de la seva carrera en competicions europees. A l’Eurolliga, el lituà està tenint un percentatge d’USG (percentatge de tirs del jugador respecte el total de l’equip quan es troba a pista) d’un 18’9%. Una xifra que no és especialment elevada i retracta que no és un jugador gaire utilitzat dins l’equip. Per posar-ho en context, Clyburn té un USG del 28%, Lundberg d’un 22% i Shved d’un 21%. De tots els exteriors de l’equip, Grigonis només té més pes ofensiu que Hackett i Kurbanov (dos especialistes defensius). Respecte de l’USG d’anteriors temporades, com dèiem, Grigonis ha patit una davallada a nivell d’importància. La temporada passada, el seu percentatge d’USG va ser del 23’4%, una xifra força superior a la que acredita actualment.

Carta de tir de Marius Grigonis | Basket News
Aquesta temporada, a més que pren menys tirs, ha canviat lleugerament la tipologia d’aquests llançaments. Si observem la seva carta de tir a l’Eurolliga, podem veure que no està sent consistent en pràcticament cap zona de la pista (només en els llançaments de mitja distància, on ha anotat els 2 que ha llançat). Podem observar, a més, que no ha llançat encara des de les cantonades, ni en midrange, ni de triple. Aquesta dada és xocant, ja que tot i que a la seva etapa al Zalgiris també prenia molts més llançaments des de les posicions més centrals, també tenia bons percentatges des de les cantonades (gairebé un 50% en poc menys de 30 tirs). Les cantonades no han estat mai les seves zones preferides, tot i els bons percentatges, i que aquest any directament han desaparegut del seu repertori. A més, xoca la poca consistència en les situacions properes a cistella. Tot i que mai ha estat un penetrador especialista, Grigonis s’havia mostrat com un jugador sòlid en aquestes situacions. Aquest any, en canvi, no es troba còmode atacant la cistella des del bot.
Tots aquests canvis en la tipologia de llançament han fet que Grigonis no es trobi còmode i no acabi de trobar la solidesa i efectivitat que l’ha caracteritzat sempre. Al Zalgiris, on habitualment s’ajuntava amb dos generadors més a pista (d’entre Walkup, Jokubaitis i Lekavicius), era més fàcil connectar amb ell en situacions òptimes de llançament. La darrera temporada, un 30% dels seus tirs de 2 eren assistits i un 70% generats per ell mateix. Al CSKA, on només sol compartir pista amb un altre generador (sigui Shved o Lundberg), ha de ser encara més autònom, ja que només un 14% dels tirs de 2 que ha realitzat són assistits. Una xifra força inferior. A més, com s’ha esmentat anteriorment, ha perdut volum de tir en el qual era una de les seves grans especialitats al Zalgiris, el llançament de mitja distància. Al CSKA li urgeix trobar situacions còmodes per a Grigonis, ja que el lituà té un repertori molt més extens del que estem veient fins ara.
L’esperança, en forma de VTB
Però no totes les estadístiques de Grigonis aquesta temporada són dolentes. A la VTB, la lliga domèstica russa, la cara que fa el bàltic és molt diferent. La lesió d’esquena que el va llastrar a l’inici de campanya només li ha permès jugar 5 partits en el que va de lliga, però les seves sensacions sobre la pista són molt millors que les que està tenint a l’Eurolliga. En aquests 5 partits, Grigonis està acreditant 11’4 punts per partit, en poc més de 17 minuts. La diferència de minutatge respecte a l’Eurolliga no és massa gran (recordem que a la competició europea juga 15 minuts), però el nivell de producció per minut és molt més elevat a la VTB que a Europa, doblant els seus números en punts. Però el millor de Grigonis a la lliga russa són els percentatges. Si a l’Eurolliga no està trobant l’encert, a la VTB sí que ho està fent. El lituà està llançant en un 60% en tirs de 2 i un 61% en triples, sobre gairebé 4 intents per partit.
La mostra de partits encara és petita, ja que no ha pogut disputar-ne gaires, però les sensacions que està donant són molt diferents. El Grigonis de la VTB és un Grigonis més similar al del Zalgiris que el que s’està veient a l’Eurolliga. A poc a poc ha d’anar recuperant el nivell que se li presumeix si vol complir les expectatives dipositades en ell. Falta que sigui capaç de traslladar aquest bon rendiment al màxim nivell si vol tornar a ser aquell exterior eficaç i de qualitat excelsa que va enamorar a mitja Europa les darreres temporades.

Grigonis encara ha de fer-se un lloc | Euroleague Photo
Perfil defensiu
Hem parlat molt de l’aportació ofensiva de Grigonis, tant al llarg de la seva carrera com en aquesta temporada al CSKA. Però, que hi ha de la defensa? Doncs bé, el lituà és un jugador complidor en aquesta faceta del joc. Grigonis, al llarg de la seva carrera, ha estat un defensor decent, sense ser cap especialista. Al CSKA, de moment, la situació no ha variat massa. Grigonis és un jugador que, per la posició que juga, té una alçada estàndard, i no compta amb unes grans capacitats físiques. No es destaca ni per ser especialment explosiu ni per ser especialment fort, fet que li ha suposat sempre unes limitacions clares en l’àmbit defensiu. Aquest fet, sumat al fet que la plantilla moscovita té jugadors molt més físics, fa que els defensors sobre pilota siguin uns altres. Això deixa a Grigonis, juntament amb Shved, com els jugadors encarregats de defensar als exteriors rivals amb menys incidència en el bot i el Pick & Roll.
Grigonis és, en essència, un defensor d’equip. Brilla més en el col·lectiu i defensant situacions sense pilota, com les ajudes, que per defensar l’home amb pilota de manera excelsa. Les limitacions individuals defensives que té les esmena, en la seva majoria, gràcies a la seva intel·ligència i sentit col·lectiu de la pista que té. D’aquesta manera, podríem catalogar a Grigonis com un jugador defensiu promig, amb qualitats i mancances.
El cert és que, els minuts que el lituà es troba a pista, el CSKA rep menys punts per possessió que quan no hi és. El rating defensiu del CSKA els minuts que Grigonis juga és de 105 punts per cada 100 possessions jugades. Una xifra decent, però no espectacular. Però els minuts en els quals el bàltic no es troba a pista, la xifra col·lectiva del CSKA baixa fins als 113 punts per cada 100 possessions.
Incidència en el joc de l’equip
L’impacte en el joc del CSKA de Grigonis no destaca sobre manera. En alguns aspectes del joc, Grigonis contribueix a millorar-los, però no és un jugador que es destaqui especialment dins l’estructura de l’equip. Sobta que el jugador lituà no acaba de tenir un rol definit dins l’equip. En cap dels quatre quarts dels quals consta un partit, Grigonis disputa més de 5 dels 10 possibles. Això es tradueix en una falta de continuïtat en el seu joc que no li permet acabar de trobar-se còmode en l’ecosistema de l’equip rus. Itoudis ha de brindar-li un rol més establert i definit dins dels partits, per a poder trobar a l’ex-Manresa amb més insistència. El fet de disputar alguns minuts més amb rotacions més llargues li donaria l’oportunitat de generar un impacte major dins del joc de l’equip, per poder trobar la continuïtat que li falta.
Fins ara, la incidència en el joc de l’equip de Grigonis no ha estat gran cosa. Ofensivament parlant, l’equip millora lleugerament els seus percentatges en tirs de 2 quan el lituà està a pista, passant d’un 48% a un 50%. Per contra, els minuts els quals Grigonis està jugant, l’equip baixa el seu percentatge en el triple d’un 36’6% a un 31’6%. Una diferència força rellevant. D’altra banda, l’equip rus conserva una mica millor la pilota amb Grigonis a pista, passant d’un 15’5% de percentatge de pilotes perdudes per atac, a un 14’1%. En canvi, l’equip circula menys la pilota els minuts que el lituà està a pista, baixant el percentatge de cistelles assistides d’un 55% a un 51’9%.
En defensa, igual que en atac, la seva presència a pista implica resultats dispars pel que fa al joc de l’equip. Amb Grigonis sobre el parquet, el CSKA defensa millor els triples dels rivals, que passen d’un 40’8% d’encert els minuts sense el lituà, a un mal 32’5%. Per contra, l’equip rus defensa pitjor els tirs de 2. Els rivals, amb Grigonis a pista, anoten un 57% dels tirs de 2 que intenten, mentre que sense ell, anoten un 48’1%. Pel que fa a la circulació de pilota i el percentatge de pilotes perdudes, totes dues estadístiques milloren amb Grigonis a pista. El percentatge de cistelles assistides dels rivals baixa del 56% al 51’3% els minuts en els quals el lituà juga, mentre que el percentatge de pilotes perdudes puja del 14’9% al 18’3%. Els rivals circulen pitjor la pilota quan Grigonis està jugant.
Marius Grigonis no està tenint la temporada que esperava, en la que havia de ser la de la seva consagració definitiva al màxim nivell europeu. Primer les lesions i, després, la falta d’adaptació, estan llastrant el rendiment del jugador lituà. Grigonis té nivell de sobra per estar on està, i el seu encaix dins la plantilla russa segueix sent bo. Tot fa pensar que a poc a poc hauria d’anar revertint la situació fins a convertir-se en un jugador important dins del CSKA, per acabar, així, la seva consolidació definitiva com un dels grans exteriors de l’Eurolliga. Aquest mateix divendres tenia la primera prova contra el Barça del seu compatriota Jasikevicius, però el maleït virus ha fet que el partit s’aplaci.
