Connecta amb nosaltres

BARÇA

Ja és oficial: Joel Parra, blaugrana. Anàlisi del fitxatge

Analitzem l’encaix de Parra al Barça. És l’ex de la Penya un bon reforç per als culers?

Comparteix

Ja és oficial: Joel Parra, blaugrana. Anàlisi del fitxatge

Després de setmanes de rumors, un dels fitxatges més polèmics de l’estiu al mercat basquetbolístic ja és un fet. Joel Parra, l’emblema de les noves generacions de la Penya, ha firmat contracte amb l’etern rival: el nou Barça de Roger Grimau. L’aler barceloní, verd-i-negre de cor, no s’ho ha pensat a l’hora de fer el salt definitiu de la seva carrera a la recerca de l’Eurolliga. A l’Olímpic, les possibilitats de disputar la màxima competició europea eren mínimes, així que ha decidit canviar d’equip sense necessitat de desfer les maletes.

El fitxatge, que s’ha produït via clàusula de rescissió, marca un abans i un després en la planificació esportiva de tots dos equips. Sobre el paper, la sortida de Parra no es contemplava a Badalona, així que hauran d’anar al mercat amb un bon feix de bitllets sota el braç. Per la seva banda, a Can Barça és un fitxatge que traça les línies del nou projecte. Joel Parra, als seus 23 anys, és un fitxatge estructural. És un jugador català i, per conseqüència “cupo”, per molts anys. El contracte, per 4 temporades, així ho marca. L’aler, campió d’Europa amb la selecció espanyola el passat estiu, és un dels forwards (‘3’ i ‘4’) a tenir més en compte de la propera dècada del bàsquet estatal.

Quin tipus de jugador és Joel Parra i què pot donar-li al Barça? És un fitxatge generacional? Com encaixarà a la futura plantilla blaugrana? Jugarà d’aler o d’aler-pivot? Ho analitzem en les properes línies.

Perfil del jugador

Joel Parra és un aler alt, de 2’02 metres, poderós físicament i amb gran capacitat per fer moltes coses sobre la pista. El ja ex de la Penya, ha mostrat grans progressos al seu joc en diferents aspectes, que l’han convertit en un dels alers amb millor present i futur del bàsquet espanyol.

Ofensivament, Parra és un jugador que destaca especialment en dos aspectes: la superioritat física al pal baix i la potència i velocitat en la penetració a cistella. Aquestes dues qualitats el fan ser capacitat per generar punts per si sol, així com un aler adaptable a jugar a ritme elevat i en transicions ràpides. A més, té una forta i notable lectura d’espais sense pilota, la qual cosa li permet trobar talls a cistella i llançaments exteriors oberts.

El seu percentatge de tres ha estat un dels grans aspectes a tenir en compte de la seva curta carrera. Parra ha progressat molt en aquesta faceta del joc, però encara és un tirador irregular. Aquesta temporada ha estat la primera que anota més d’1 triple per partit de mitjana (ha anotat 73 en 61 partits entre Eurocup i ACB). Els seus percentatges, però, han estat molt dispars. De gairebé un 50% en triples a la competició europea, ha baixat a un 31% a la Lliga Endesa. A més, encara no ha desenvolupat un tir exterior sobre bot fiable, ni de 3 ni de mitja distància.

Gràfica de tir a l'ACB | Josep EscarréGràfica de tir a l'Eurocup | Josep Escarré

La millora en el tir ha estat una evidència recent, ja que en les tres temporades anteriors havia presentat percentatges molt irregulars i, generalment, baixos.

Temporada Lliga Endesa Eurocup
2021-22 31 T3 en 41 partits (37%) 13 T3 en 18 partits (32%)
2020-21 14 T3 en 39 partits (38%) 2 T3 en 18 partits (18%)
2019-20 5 T3 en 22 partits (23%) 6 T3 en 16 partits (28%)

A la taula observem les diferències en triples anotats i percentatges a les dues principals competicions que ha disputat la Penya. La progressió és una evidència, i s’ha consolidat definitivament aquesta temporada, tot i que encara està a l’alça i té marge de millora. L’estabilitat en el tir exterior és el següent pas per a la progressió del jugador cap al següent nivell.

Tot això ha portat a Parra a realitzar la temporada de la seva explosió, i ha promitjat 12’9 punts per partit a l’Eurocup i 9’6 a l’ACB. A més, ho ha complementat amb una bona feina sota els taulers rebotejant, especialment en el rebot defensiu. 5’5 rebots a la Lliga Endesa i 3’9 a l’Eurocup l’acrediten com un dels millors exteriors en aquesta faceta.

Defensivament parlant, Parra és un jugador notable, però que encara pot crèixer més. El seu motlle físic li permet defensar decentment qualsevol perfil de jugador. Tot i així, la seva lateralitat no és brillant, amb la qual cosa tendeix a patir si defensa exteriors menuts i explosius o està involucrat en diferents tipus de bloquejos. És un jugador ideal per defensar exteriors alts i aler-pivots, on pot aguantar físicament sense problema.

Anàlisi estadístic

Si analitzem el rendiment ofensiu de Joel Parra en estadístiques avançades, veiem que el seu perfil és força marcat, però encara està en vies de desenvolupament. El nou jugador blaugrana és un jugador que basa la gran majoria del seu joc en el tir sobre recepció, la transició a camp obert i el joc al pal baix. Entre aquestes tres accions, s’acumulen el 60% dels seus tirs.

Xifres ofensives de Joel Parra
Tipologia Volum Punts x possessió Ranking
Spot up 31% 1’23 92% (excel·lent)
Transició 15% 1’32 82% (molt bo)
Pal baix 14% 0’79 40% (average)
Talls 11% 1’26 60% (bo)
PnR Roller 5% 1’06 53% (decent)
PnR Handler 4% 0’87 69% (bo)
1 c 1 3% 0’94 67% (bo)

El tir en Spot Up (sobre recepció), és la faceta predominant del seu joc. Com hem comentat anteriorment, en estàtic, el tir de Parra és bo, tot i que encara irregular. Els seus percentatges així ho demostren, però els 1’23 punts per possessió que ha aconseguit aquesta temporada (millor que el 92% dels jugadors), són força positius.

En transició és un jugador mortífer. No és explosiu, però és molt ràpid i potent en carrera, i troba molta facilitat per arribar a cistella a camp obert. Així ho acrediten els 1’32 punts per possessió que aconsegueix en aquestes situacions.

Al pal baix encara té marge de millora. Tot i tenir superioritat física contra bona part dels alers als quals s’enfronta, encara li falta una mica més de tacte. Els progressos són positius en aquest aspecte, ja que té bons moviments, però encara té marge de millora (només 0’79 punts per possessió). Té el potencial per convertir-se en un aler de referència al pal baix, però ha de polir algun aspecte.

En la resta d’accions, el seu volum és més baix, tot i que destaquen especialment els talls, on les seves lectures són molt positives i finalitza amb facilitat sota la cistella. La seva connexió amb un pivot com Vesely, especialista del short-roll, pot ser notable. No se’l veu gaire involucrat en bloquejos directes, ni com a bloquejador ni com a portador de la pilota. Si el seu futur passa per jugar com a aler-pivot, haurà de treballar les continuacions en roll i en pop.

A dia d’avui, no té incidència ni en les recepcions sobre mans a mans, ni en les sortides d’indirectes. Aquests dos registres serien interessants per un jugador del seu perfil. Aconseguir estabilitzar el tir sobre recepció en carrera seria notable per a ell, sobretot si el defensen alers alts o aler-pivots.

Defensivament, el seu rendiment aquesta temporada ha estat decent, però no brillant. Tot i les seves capacitats físiques, la exposició defensiva a la qual estava sotmès a la Penya limitava el seu rendiment. Pel tipus de jugador que és, sol defensar exteriors amb poca incidència amb la pilota a les mans, per això la seva defensa més habitual és sobre tir exterior, on presenta xifres estàndars.

Xifres defensives de Joel Parra
Tipologia Volum Punts x possessió Ranking
Spot up 53% 0’97 45% (average)
PnR Handler 19% 0’93 26% (sota average)
Indirectes 8% 1’16 21% (sota average)
Pal baix 6% 1’07 17% (sota average)
Mà a mà 6% 0’65 74% (molt bo)
1 c 1 5% 0’60 82% (molt bo)

Com hem mencionat anteriorment, Parra pateix defensant bloquejos directes i indirectes, i així ho mostren les estadístiques. També ha patit força al pal baix, quan s’ha vist involucrat en defenses de jugadors més grans que ell. Per altra banda, s’ha mostrat notable defensant situacions de mans a mans i 1 contra 1. En clau Barça, podria encaixar bé dins un sistema defensiu de canvis o d’ajudes llargues, gràcies al seu motlle físic. Tot i així, hauria de progressar en algunes lectures i la seva lateralitat defensiva per brillar.

Anàlisi comparatiu

Per analitzar com pot encaixar Parra dins l’ecosistema culer, cal comparar el seu rendiment estadístic amb el dels seus futurs companys o jugadors blaugranes de la temporada anterior. Per aquest motiu, la gràfica d’en Josep Escarré mostra una comparativa de la distribució de tir de l’ex de la Penya amb els alers i aler-pivots blaugranes de la 2022-23.

Distribució de llançaments | Josep Escarré

Distribució de llançaments | Josep Escarré

El perfil de Joel Parra és clarament similar al de Nikola Kalinic. Tots dos destaquen pel seu volum de tir sobre recepció, la capacitat per córrer la pista i de jugar al pal baix, així com la poca generació des del bot (veurem quina evolució té Parra aquí). També mostra certes similituds amb el perfil d’Oscar da Silva, però Mirotic, Abrines i Kuric tenen perfils completament oposats al seu.

Pel que fa als punts per possessió, observem el rendiment de Parra en el tir sobre recepció aquesta temporada, superant especialistes com poden ser Kuric o Abrines, i als dos jugadors del seu perfil, Kalinic i da Silva. Les transicions també seran seves a Can Barça, imposant-se als seus futurs companys en l’efectivitat en aquestes accions. Respecte el pal baix, ja hem mencionat el treball que haurà de fer aquí. Mirotic, que ja no hi serà, és un especialista en la matèria, i Kalinic té molt més ofici que Parra, a dia d’avui.

Punts per possessió | Josep Escarré

Punts per possessió | Josep Escarré

Respecte els talls, Parra mostra xifres d’efectivitat del nivell de la dels jugadors amb els quals se’l compara. Pel que fa als bloquejos, haurà de treballar-los si vol brillar a Can Barça. Sobretot en Pick & Pop, un a acció que s’ha vist molt aquesta temporada amb Mirotic i Sanli com a executors, i on Parra té un potencial molt interessant per explotar.

Encaix com a aler

Un dels grans dubtes del fitxatge de Parra és si el jugador arriba per fer d’aler o d’aler-pivot. Inicialment, es va creure que l’ex de la Penya aterrava al Palau per ser el substitut de Nikola Mirotic, però els darrers moviments del mercat dels blaugranes semblen indicar que l’equip està buscant un ‘4’. L’interés per Juancho i Sikma que ha transcendit darrerament així ho mostra. D’aquesta manera, tot fa pensar que Parra arriba al Barça per jugar de ‘3’, almenys com a rol principal.

Com a aler, la seva posició natural, Parra tindria més incidència al pal baix, com així ho ha fet a la Penya. Això no seria nou pel Barça, que ja ha fet servir a Kalinic en aquest rol aquesta temporada. Els seus números, analitzats anteriorment, no són especialment positius, però tot depèn de la seva evolució com a jugador i els espais que sigui capaç de proporcionar-li Grimau al pal baix per a que Parra pugui atacar en condicions. La possibilitat de fer-lo servir com a generador al pal baix per atraure ajudes també és interessant.

El rol de Parra al ‘3’ l’obligaria a tenir un rol més important amb la pilota a les mans. Com a exterior, i veient que el Barça no va sobrat de generadors, seria necessari que Parra progressés en la seva capacitat de bot i poder atacar, sobretot, situacions de mans a mans, on fins ara no ha tingut incidència.

Com comentem, el seu rol com a aler podria ser similar al que ha tingut Kalinic aquesta darrera campanya amb Jasikevicius. Desconeixem les intencions de Grimau de tenir-los a tots dos en plantilla, si la idea és que un dels dos jugui com a aler-pivot o si serà capaç de fer conviure dos jugadors amb un rol similar dins la mateixa posició.

Encaix com a aler-pivot

Si, finalment, el Barça no fitxés un aler-pivot, o si l’equip vol sumar recursos a la posició però compta amb els minuts de Parra allà, podríem tenir un rol del nou fitxatge blaugrana lleugerament diferent al que tindria com a ‘3’. La possiblitat d’ubicar a Joel Parra com a aler-pivot, augmenta el ventall de possibilitats de joc blaugranes.

Com a ‘4’, l’ex de la Penya veuria millorada la seva capacitat d’atacar l’1 contra 1 davant jugadors més lents com solen ser els aler-pivots. Aquesta temporada, els 0’94 punts per possessió del barceloní són una mostra positiva, però escassa en volum (3%). Podria ser una bona arma per a ell, ser capaç d’atacar de fora cap a dins a jugadors amb més quilograms que ell.

La possibilitat de jugar amb Parra d’aler-pivot, augmentaria la verticalitat blaugrana a tota pista, adaptant-se a un ritme de joc més elevat, amb menys centímetres a la pintura i més velocitat. Com a ‘4’, la capacitat de Parra de rebotejar i sortir a camp obert en carrera, guanyant l’esquena als seus defensors, és temptadora pel Barça.

Per altra banda, se li obriria la possibilitat al Barça d’atacar la lateralitat dels aler-pivots contraris involucrant a Parra en mans a mans o, fins i tot, bloquejos indirectes, si el jugador és capaç de produir més des d’aquestes facetes. A dia d’avui no és un jugador notable en aquests aspectes del joc, però contra jugadors interiors podria fer més mal.

En canvi, veuria limitada la seva producció al pal baix, ja que contra aler-pivots més alts, no gaudiria de l’avantatge físic que sol tenir contra exteriors. La tipologia de tirs de Parra canviaria en funció de la posició en la que se l’ubiqués.

Defensivament parlant, podria patir contra jugadors més alts i grans que ell al pal baix, com ja ha fet aquesta temporada (els números exposats anteriorment). Però és fàcil encaixar una defensa de canvis amb Parra com a aler-pivot. No és un defensor elit de jugadors menuts, però patiria menys que altres interiors blaugranes.

Adaptabilitat al nou Barça

És una incògnita desxifrar com serà el Barça de la temporada 2023-24. Al nou projecte de Roger Grimau encara li falten moltes peces per encaixar. A més, l’experiència del nou tècnic a l’elit basquetbolística és nul·la. Es desconeix per quin estil de joc optarà i quin tipus de jugadors preferirà. Fins ara, a les categories inferiors del Barça, el joc dels equips entrenats per Grimau era de ritme elevat, llançaments als primers segons de possessió i gran producció via bloqueig directe i mà a mà.

En aquesta tessitura, el reforç de Joel Parra sembla encaixar amb la possible filosofia del tècnic blaugrana, més encara si se l’ubica com a aler-pivot. Parra no és un especialista amb la pilota a les mans, però és encaixable en un ecosistema on les seves finalitzacions habituals siguin el llançament exterior en estàtic i la capacitat de penetrar amb avantatges previs.

En defensa, en anys anteriors, Grimau s’ha caracteritzat per minimitzar el bloqueig directe amb una defensa flash. La defensa de canvis que caracteritzava a Jasikevicius no ha estat utilitzada pel nou tècnic blaugrana en gaire mesura. Aquest fet perjudicaria al Parra aler-pivot, que viuria més còmode, i beneficiaria la possibilitat del Parra aler, ja que s’assimilaria més al que ha viscut a la Penya.

De totes formes, és complicat fer-se a la idea del que serà el nou Barça (i com encaixarà Parra en ell) fins que no es confirmin tots els moviments pendents. El Barça de Roger Grimau encara ha de caminar per saber de quin peu calçarà.

El fitxatge de Joel Parra

Independentment del seu cost, el possible encaix a la plantilla, i tota la polèmica que ha desfermat el seu traspàs, Joel Parra és un fitxatge molt important en clau projecte. Jugador català, de 23 anys, de gran nivell a dia d’avui i amb la possibilitat de convertir-se en un jugador molt important a Europa. Si Parra estabilitza i millora alguns aspectes del seu joc que hem comentat en l’article, es convertirà en un jugador de referència. El milió de clàusula no és gens barat tenint en compte la situació econòmica per la qual passa el Barça, però una aposta com la de Parra, pel que suposa a nivell de projecte, pot arribar a ser barata. El temps dictarà sentència.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Més a BARÇA

Tradueix »