Connecta amb nosaltres

BARÇA

Jan Vesely, culer: és el substitut ideal de Davies?

Vesely és el primer fitxatge del Barça 2022/23. Analitzem què aportarà i com serà el seu encaix a l’equip.

Comparteix

Jan Vesely, culer: és el substitut ideal de Davies?

Fa unes quantes setmanes que es donava per fet, però ja és oficial: el passat divendres el Barça va comunicar oficialment el fitxatge de Jan Vesely. El club català ha incorporat al jugador txec per les properes tres temporades, fins al 2025. Vesely, qui semblava un anhel impossible per als blaugranes, finalment aterra a Barcelona per intentar millorar la posició de ‘5’. El txec ja havia estat relacionat fortament amb el Barça estius anteriors, especialment al de 2020, el mateix en el qual va arribar Jasikevicius, però finalment sempre havia acabat quedant-se al Fenerbahce. Amb els turcs, dels quals és una llegenda absoluta després de 8 anys al club, ho ha guanyat tot, i ha esperat a que finalitzés la seva vinculació contractual amb ells per signar pel Barça.

Amb Vesely, el Barça incorpora un dels jugadors més destacats de la dècada de l’Eurolliga. Un jugador diferent, amb diverses capacitats que el fan únic a Europa. A Esmaixada.cat, analitzem el perfil del txec i què aportarà al Barça.

Què fitxa el Barça amb Jan Vesely?

La pregunta és senzilla i la resposta també. Què fitxa el Barça amb Jan Vesely? Amb la incorporació de l’ex de Partizan i Fenerbahce, el club blaugrana es reforça amb una llegenda del bàsquet europeu. Com va dir el mateix Barça al comunicat oficial del fitxatge, Vesely és un dels clàssics de l’Eurolliga. El txec, que va començar a destacar molt jove a Belgrad, es va convertir en el líder de l’històric club serbi amb només 21 anys. Després de brillar al Partizan, va fer les maletes per anar a l’NBA, on mai va acabar de fer-se un lloc (162 partits en 3 temporades). El 2014, va tornar a Europa de la mà del Fenerbahce, i allà, va erigir-se en un dels grans cracks de la màxima competició europea.

Amb els turcs, va disputar 222 partits d’Eurolliga i es va convertir en el millor pivot de la dècada de la competició. El seu caché és difícilment igualable per cap altre interior en les darreres temporades. Vesely va formar part en tres ocasions del millor cinc ideal de l’Eurolliga, (2016, 2018 i 2019), i va guanyar l’MVP de la competició la temporada 2018-2019, sent el primer pivot (tot i que pot jugar de ‘4’) en aconseguir-ho des d’Arvydas Sabonis, el 2004. Gairebé res.

Tot i que els millors premis individuals que ha guanyat han estat en temporades anteriors, el moment en el qual arriba Vesely al Barça no és gens dolent. El txec acaba de guanyar la lliga turca, derrotant a l’Anadolu Efes a la final, enduent-se l’MVP de les Finals després de promitjar 16 punts, 6 rebots i 23 de valoració. A més, la seva temporada a l’Eurolliga ha estat força positiva. Tot i no assolir la classificació pel Top-8 amb el Fenerbahce, Vesely ha estat el quart jugador més valorat de la competició, amb 18’2 crèdits, només per darrere de Mirotic, Larkin i Tavares. Els 13’6 punts per partit que ha aconseguit són la seva millor marca històrica a l’Eurolliga. Així que sí, als seus 32 anys, Vesely arriba al Barça en un moment dolç de la seva carrera, i amb encara corda per endavant.

Rol del jugador

Jan Vesely ha estat sempre un jugador de referència als seus equips a Europa. Tant al Partizan com al Fenerbahce, el txec disputava grans quantitats de minuts, sempre per sobre dels 20 per partit i, habitualment, com a titular. Dels 276 partits que ha disputat a la seva carrera Eurolliga, en 199 ha partit d’inici, alternant-se a les posicions de ‘4’ i de ‘5’. I és que Vesely és un jugador acostumat a jugar amb altres homes grans, poderosos interiorment. Als millors anys amb el Fenebrahce, el txec compartia pista molts minuts amb Ekpe Udoh, i jugava molts minuts com a aler-pivot. Aquesta temporada, la parella interior titular dels turcs era Vesely-Booker, amb el nord-americà com a suposat ‘5’. La temporada anterior, el jugador que solia acompanyar al txec d’inici era Duverioglu, i també disputava molts minuts compartint pista amb Danilo Barthel. Així, Vesely és un jugador més que acostumat a compartir pista amb diferents tipus d’interiors, alternar les posicions d’aler-pivot i de pivot i, sobretot, sortir d’inici i disputar una gran quantitat de minuts. Aquest darrer any, sense anar més lluny, el txec ha disputat una mitjana de 28 minuts per partit, sent el quinzè jugador de l’Eurolliga que més n’ha disputat.

Així doncs, s’espera que al Barça tingui un rol similar. Vesely serà el pivot de referència de l’equip, independentment de si els blaugranes signen un altre pivot o es queden amb Sanli. No és descartable que el ‘5’ titular sigui el turc (o el fitxatge en qüestió si Sertac marxa), però el pivot que disputarà la majoria de minuts del partit serà, sens dubte, el txec. Així com passava amb Davies la temporada passada, que solia sortir des de la banqueta (9 titularitats de 36 partits), podria passar el mateix amb Vesely. El que no s’espera és que el txec disputi minuts a la posició de ‘4’, tal com passava al Fenerbahce. El crack d’Ostrava no té lloc en aquesta posició a l’equip blaugrana, amb la presència de Mirotic, da Silva i el possible fitxatge d’un aler alt. D’aquesta forma, Vesely serà el pivot de referència del Barça i, excepte ocasions comptades, no disputarà minuts com a aler-pivot.

Perfil ofensiu

Jan Vesely és un pivot completíssim, amb unes característiques força marcades. Pel que fa a l’àmbit anotador, el txec és, en essència, un finalitzador. No és un jugador amb grans capacitats per generar-se el seu propi llançament, però si és un jugador que aprofita molt els avantatges que generen els exteriors per anotar en situacions de finalització pura. A prop de cistella, Vesely és decisiu. Pocs jugadors tenen les seves capacitats atlètiques per esmaixar o acabar les accions amb el seu tacte en situacions properes al cèrcol. La gran majoria dels seus llançaments arriben en aquestes distàncies, on demostra ser un jugador més que fiable. Sota cistella, Vesely ha acreditat aquesta temporada un 83% d’encert en els seus tirs (65/78) i també es destaca en distàncies properes, on pot finalitzar amb un ganxo o llançaments curts (52%, 30/57).  A prop de cistella, Vesely és un finalitzador que no es destaca pel seu joc de peus. La gran majoria dels seus tirs sota cistella són després d’assistència d’un company (un 70%), així que no és un jugador que es destaqui per generar-se el seu propi tir en base al seu joc d’esquenes. En cas de ser buscat al pal baix, es pot defensar gràcies al bon tacte per anotar, però el seu joc de peus és regular.

Però la influència ofensiva de Vesely no s’acaba a prop de cistella. El txec porta anys desenvolupant el seu llançament de mitja distància, un tir que ha anat perfeccionant i amb el qual cada cop es troba més còmode. Vesely no és un especialista, però no té problema en intentar-ho si té espai. El seu encert des de la mitja distància sol ser positiu, i cada cop ho intenta amb més freqüència. Aquesta darrera temporada, els seus percentatges des d’allà són del 44% (23/52), una xifra interessant, similar a la que acreditava Davies (45%, sobre 35 intents). Des de la mitja distància, Vesely tampoc se sol generar el seu propi llançament, sinó que aprofita els avantatges per tirar només rebre. D’aquesta manera, un 85% dels tirs de la mitja distància que fa el txec són després d’assistència. Amb tot això a les seves esquenes, Vesely ha estat el jugador de l’Eurolliga amb més tirs de 2 anotats per partit, amb un total de 5’4.

Carta de tir de Vesely, temporada 22/23 | Basket News

Carta de tir de Vesely, temporada 2021/22 | Basket News

Per altra banda, tenim els triples i els tirs lliures. Pel que fa al llançament de 3, Vesely no és un jugador que es trobi còmode llançant des de la llarga distància. A l’inici de la seva carrera, amb el Partizan (on jugava d’aler), sí que ho intentava des del triple. En les seves 3 temporades amb els serbis, en va anotar 23 a l’Eurolliga. Amb el pas dels anys i amb la seva conversió a la posició de ‘5’, va deixar de provar-ho. Aquesta darrera temporada, en la qual ha començat a exterioritzar el seu joc, ho ha provat alguna vegada més. Tot i no tirar amb regularitat (només 9 triples intentats en 22 partits a l’Eurolliga), ha aconseguit anotar-ne 3 (33% d’encert). Pel que fa als tirs lliures, ha estat una de les grans qüestions de la carrera de Vesely. El txec va estar molts anys llançant per sota del 50%, però en les darreres temporades ha aconseguit canviar aquesta tendència i estar per sobre del 70% (73% aquest últim any).

Com es pot veure, Jan Vesely és un jugador ofensivament molt complet, que pot fer mal en diverses situacions. Però el millor del seu joc d’atac no és res del que s’ha comentat, sinó la seva faceta com a passador. De la passada dècada, els dos pivots més destacats d’Europa en aquest aspecte del joc han estat Tomic i Vesely. El txec és un jugador que es troba molt còmode passant des del coll de l’ampolla als talls dels seus companys. Té una visió de joc privilegiada i una precisió en la passada que pocs interiors tenen al món. Aquesta passada temporada ha acreditat 2’5 assistències per partit, sent el segon jugador interior de la competició que més n’ha fet (per darrere de Luke Sikma, amb 3’5). D’aquesta forma, l’estil associatiu del txec encaixa perfectament amb la filosofia ofensiva del Barça, ja que l’equip no necessita necessàriament un pivot anotador, sinó un que identifiqui on estan els avantatges i contribueixi a explotar-los.

Perfil defensiu i rebotejador

Però la influència de Vesely no només s’acaba a la fase ofensiva. El txec és un defensor més que notable, amb incidència positiva en diferents tipus de defensa. Durant la seva etapa amb el Fenerbahce, Vesely ha destacat per ser un defensor complet i adaptable a diferents situacions. La seva alçada i envergadura li permeten ser un defensor de pal baix decent. Sense ser un especialista, ja que no és el jugador més fort i que millor absorbeix els contactes, és un jugador que pot complir a prop de cistella. Pel que fa a les ajudes i defensa de Pick & Roll, el txec és un jugador que té un posicionament més que intel·ligent per arribar a tapar moltes situacions de passada. D’aquesta manera, no pateix en excés en cap apartat defensiu, ja que on millor es troba és defensant lluny de cistella. Aquesta faceta del seu joc és un dels aspectes que més li interessen al Barça per explotar del joc del txec. Gràcies al seu passat com a exterior, Vesely té la rapidesa i agilitat lateral suficient per defensar amb èxit a la majoria d’exteriors de l’Eurolliga. Fins a l’arribada de Brandon Davies, de fet, es podia considerar al txec com el gran interior de referència a l’hora de defensar jugadors més petits.

El seu atletisme físic sempre ha estat un gran avantatge, tant en l’àmbit ofensiu (per finalitzar per sobre la cistella), com en el defensiu (per defensar exteriors), però sí que és cert que les lesions que ha tingut en les darreres temporades han minvat una mica la seva exuberància física. Així i tot, Vesely se les enginya per no patir massa en la defensa perimetral, i només patirà contra els bases més elèctrics. D’aquesta manera, el txec encaixa a la perfecció amb el que busca el Barça dels seus interiors en defensa, que puguin adaptar-se al switch a tots els bloquejos. A més, Vesely és un defensor d’equip més que notable. La seva presència sobre la pista sempre és positiva pel seu equip. Aquesta darrera temporada, amb el txec sobre la pista, el Fenerbahce ha encaixat 107 punts per cada 100 possessions, mentre que ha encaixat 115 quan Vesely es trobava a la banqueta.

Per altra banda, analitzem la seva capacitat rebotejadora. El tema del rebot ha estat un dels grans focus de debat en clau culer aquestes darreres setmanes. L’exuberància física que van demostrar els pivots del Madrid per sobre dels del Barça van decantar, de llarg, la final de l’ACB. D’entrada, és evident que Jan Vesely suposa una millora respecte Davies i Sanli en l’àmbit rebotejador. El txec, sense ser un animal del rebot, és millor rebotejant que els dos pivots del Barça de la temporada passada. Mentre que Davies i Sanli van capturar 3’7 i 3’3 rebots per partit a l’Eurolliga, respectivament, Vesely en va capturar 6’1. El txec va ser el setè jugador de la competició que més rebots va capturar per partit. La xifra, però, és una mica enganyosa, ja que Vesely va jugar més minuts per partit que els dos culers. En rebots per minut jugat, el txec n’ha capturat 8’5 per cada 40 minuts de joc. Sanli en va capturar 8’7 en el mateix temps i Davies 7’4. La diferència de la xifra està en el fet que Vesely ha estat un jugador molt destacat en rebots defensius per sobre dels dos culers, que han destacat més en el rebot ofensiu. El txec ha agafat 6’2 rebots defensius per cada 40 minuts, Davies 5’2 i Sanli 4’9. Vista la necessitat del Barça a l’hora de tancar el rebot defensiu, el fitxatge de Vesely ajudarà bastant a cobrir aquesta mancança.

Existeixen els dubtes físics?

Un dels grans dubtes que s’ha creat entorn de la figura de Vesely des que es va començar a parlar de la seva futura arribada va ser el tema físic. Al voltant del txec s’ha creat una aura sobre el fet que és molt propens a lesionar-se. És evident que el jugador ha patit algunes lesions al llarg de la seva carrera, però realment són dubtes fonamentats? Ho veiem amb números.

Jan Vesely ha disputat 222 partits d’Eurolliga amb el Fenerbahce en les darreres 8 temporades. La temporada 14/15, va disputar els 29 partits que va jugar el seu equip a la competició. No es va perdre ni un. La temporada 15/16 va jugar-ne 23 de 30 possibles. Es va perdre 3 partits de Top-16 i els Playoffs de quarts. Per la 16/17, el txec va jugar 34 dels 35 partits possibles, guanyant el títol. De cara a la 17/18, disputa 34 dels 36 partits que juga el Fenerbahce a la competició. La temporada 18/19, juga 31 dels 36 partits totals del seu equip. La 19/20, que es suspèn per Covid, juga 18 partits dels 28 que es van arribar a disputar. De cara a la 20/21, en juga 31 dels 37 que juguen els turcs, caient a Playoffs contra el CSKA. I la passada temporada, la 21/22, juga 22 dels 34 partits del seu equip. En total, Vesely ha jugat 222 dels 265 partits del Fenerbahce en aquest període de temps.

La xifra de partits ens mostra que sí, que el jugador txec s’ha perdut partits gairebé totes les temporades, sobretot la passada, en la qual va estar lesionat del turmell durant gairebé dos mesos. També va tenir problemes per lesions la temporada 2019/20, de les quals es va recuperar sense problemes la temporada següent. Així doncs, Vesely ha disputat el 83% dels partits d’Eurolliga que ha jugat el seu equip des del seu retorn a Europa, la temporada 2014/15. Sobre el paper, l’etiqueta de jugador de vidre sembla força precipitada. Veurem quin paper juguen les lesions en la seva estada a Can Barça, però els dubtes semblen exagerats si analitzes les dades.

És el substitut ideal de Davies?

Per finalitzar, la pregunta del milió: és Jan Vesely el substitut ideal de Brandon Davies? La pregunta és de fàcil resposta: sí. Partint de la base que substituir a Davies amb un jugador que t’aporti el mateix que el nord-americà és impossible (el ja exblaugrana és un perfil únic a Europa), el txec és el millor pivot que hi havia disponible al mercat. Sense cap mena de dubte. Vesely i Davies, sent jugadors diferents, comparteixen una sèrie de característiques que fan de l’ex del Fenerbahce el jugador més adient del mercat europeu per substituir a Rambo.

Pel que fa a les semblances entre tots dos jugadors, està clar que són dos pivots pensats per defensar amb canvis agressius sobre els bloquejos directes. La capacitat de tots dos de defensar jugadors exteriors, farà que Saras no s’hagi de plantejar canviar el tipus de defensa que li ha funcionat amb Davies a pista. Quan estigui Vesely sobre el parquet, el més probable és que continuem veient el switch defensiu. Una altra capacitat que comparteixen és la facilitat per finalitzar, tant en caigudes de Pick & Rolls, com en llançaments de mitja distància. Tots dos jugadors són contundents a l’hora de finalitzar les jugades, i gaudeixen d’un tir de mitja distància que, sense ser especialistes, és un bon recurs. Finalment, tots dos tenen capacitat distribuir la pilota des del Short Roll. Vesely és tot un especialista en caigudes de bloqueig directe curtes, per acabar buscant un tall d’un company o llançar de mitja distància. Aquesta capacitat també la té Davies, tot i que menys desenvolupada que el txec, i el Barça no ha explotat en excés. El nou fitxatge hauria d’aconseguir treure més profit d’aquesta situació.

D’altra banda, trobem les diferències entre tots dos jugadors. Davies, tot i no ser el pivot més estètic, és un jugador que ha destacat per ser eficaç al pal baix. El bon tacte i els seus moviments d’esquena a cistella han estat alguns dels recursos més buscats pel Barça aquesta temporada. Vesely, en canvi, és un pivot amb menys recursos al pal baix. En aquesta faceta, els blaugranes perden pistonada. Potser per això volen el fitxatge d’un aler que pugui fer mal sota cistella (Kalinic). Per contra, el txec és un jugador que ha demostrat ser molt més intel·ligent que Davies sobre la pista. La seva visió de joc i capacitat d’associar-se amb els companys no la té el nou jugador del Milà. A més, Vesely no necessita tirar molt a cistella per trobar-se còmode i integrar-se en el joc. Davies, en canvi, necessita aglutinar pilota i tirs per ser un jugador destacat en la faceta ofensiva.

Així doncs, estem parlant de dos dels millors pivots d’Europa, cadascun amb les seves característiques. El que està clar és que el Barça no s’ha estat per romanços. Davant d’una baixa més que sensible, ha portat al millor jugador que podia portar per a substituir-lo. Veurem com tanca la plantilla el club blaugrana, però l’objectiu és clar: oblidar el final de temporada passat i tornar a regnar a Europa.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

BOTIGA
PATREON

Més a BARÇA

Tradueix »