Connecta amb nosaltres

NBA

Què passa amb Jaylen Brown?

Els Boston Celtics han de prendre una decisió sobre Jaylen Brown.

Comparteix

Què passa amb Jaylen Brown?

El futur de Jaylen Brown és un dels temes candents als despatxos dels Boston Celtics. Després d’una temporada irregular -per ser suaus- que va acabar amb el “projecte de present”, l’esperança de Danny Ainge i companyia és que Jayson Tatum i el mateix Jaylen Brown facin el pas endavant definitiu per entrar a la segona dècada del mil·lenni amb la certesa que, efectivament, estan destinats a escriure història.

El problema, com estem veient ara gràcies a les informacions que transcendeixen de l’entorn verd, és que el romanticisme esportiu amaga un aspecte que no hem d’oblidar i que és, al cap i a la fi, l’eix de l’estructura de qualsevol equip: la retribució que reben els jugadors. I Jaylen Brown vol molts diners.

170 milions

Jaylen Brown interpreta que el seu valor equival a un contracte de 170 milions. Vol estar al mateix nivell que altres jugadors de la seva fornada com Ben Simmons i Jamal Murray (que han firmat aquest any) i creu que podria justificar el salari si té un rol protagonista (que hauria de tenir-lo la temporada vinent).

Els Celtics són una franquícia que està força escurada ara mateix perquè Hayward i Kemba són dues apostes fermes, però no poden perdre de vista que hauran d’afrontar renovacions com la del propi Jaylen Brown o la de Jayson Tatum, que té projecció d’estrella i va encaminat a un contracte que hipotecarà una mica més la franquícia. Ainge ja té clar, però, que aquest últim ha de rebre els diners que exigeixi.

Si no hi ha un acord amb Jaylen Brown abans de començar la temporada NBA (22 d’octubre), l’aler dels Boston Celtics afrontarà l’estiu vinent des de la posició d’agent lliure restringit (situació que coneixen bé els Celtics per l’experiència amb Rozier) i podrà escoltar ofertes d’altres equips. En qualsevol cas, un cop arribessin aquestes ofertes els Celtics podrien decidir si igualen la quantitat o no. Si igualen (48 hores), podran fer ús del dret preferencial sobre el jugador. Aquesta temporada Jaylen Brown cobrarà 6 milions en la que serà la seva quarta temporada a l’NBA.

Com ha evolucionat Jaylen Brown? Quin valor de mercat té?

L’evolució de Jaylen Brown a l’NBA, fins ara, tot i alguns punts àlgids i altres moments en els quals pràcticament ha tocat fons, és prou satisfactòria. Parlem d’un jugador que va entrar a la lliga després de ser escollit en la tercera posició del draft pels propis Celtics però que, com vam comprovar d’entrada, era encara molt immadur i necessitava progressar moltíssims en aspectes tàctics i tècnics si volia treure tot el rendiment de les característiques atlètiques privilegiades que posseeix.

A hores d’ara, Jaylen Brown és un jugador molt millor en el llançament exterior (va passar per un sotrac a l’inici de la temporada passada que va perjudicar-lo greument en els percentatges) i un penetrador molt sòlid -se li intuïa ja d’inici-. Tenint en compte que quan va firmar el contracte amb els Celtics era un jugador que no llançava gens bé i un slasher impetuós i intens però excessivament imprecís en el bot i en les arrancades estàtiques, es pot considerar una bona victòria que tres temporades després s’hagi consolidat d’aquesta manera. És considerat un jugador de rol molt vàlid i consistent, però l’objectiu és que faci el següent pas i pugui convertir-se en una alternativa principal de qualsevol equip.

En aquest sistema dinàmic dels Celtics és on Jaylen Brown ha trobat més comoditat. Brad Stevens el descarrega de qualsevol funció excessivament creativa i li permet centrar-se en donar amplitud a la pista i en trobar contexts on pugui aprofitar el desplegament per atacar la cistella. A banda, s’ha convertit també en un jugador que condueix i acompanya transicions a un nivell d’elit i que interpreta a la perfecció els espais. Així doncs, Jaylen arribarà al segon contracte de la seva trajectòria en una situació ideal: se li vaticina un sostre ostensiblement més alt i ja aporta una barbaritat als dos costats de la pista. 

La pregunta és: si Jaylen aporta tot això que hem comentat i té un marge d’evolució així d’il·lusionant, per què podrien plantejar-se prescindir-ne? Val 170 milions Jaylen Brown avui? Per respondre a tot això, hem de tenir clar que a dia d’avui el valor d’un jugador el marca molt més el context que no pas les prestacions individuals (dins d’un marc raonable, lògicament). Ja hem vist una bona pila de casos en els quals jugadors amb característiques similars (3&D o alers polivalents) han aconseguit salaris per damunt del seu nivell i altres casos en els quals interiors amb facilitat per produir però amb rang limitat o creadors de joc vistosos però ineficients han hagut d’acabar buscant-se les garrofes amb unes aspiracions radicalment diferents de les que tenien en un inici.

Els Celtics saben que Jaylen Brown és un jugador amb audiència i que un contracte de 52’5 milions de dòlars per tres temporades, com el que s’explica que li han ofert, no té recorregut. Danny Ainge sempre fa ofertes així -cas Marcus Smart- per aconseguir peces que puguin encaixar en traspassos o en moviments ambiciosos-. I, de la mateixa manera, seria molt estrany que Jaylen Brown no fos conscient ja que difícilment rebrà una oferta de 170 milions. Per dos motius: els equips es reservaran per l’agència lliure de 2021 -la més gran de tots els temps?- i ara per ara no hi ha massa liquiditat en cap franquícia. Per tant, és inviable que Jaylen Brown pugui mantenir-se demanant aquest contracte i és remotament possible que algú li ofereixi.


No hem d’oblidar que Jaylen Brown ha estat valorat per diversos equips com a possible moneda de canvi i que Danny Ainge sempre ha acabat desestimant les propostes. En aquest bàsquet d’alers que volen promoure els Celtics de Brad Stevens, un jugador tan versàtil, agressiu i intel·ligent com Jaylen Brown és pràcticament imprescindible. És un jugador de la casa, format i graduat en un projecte complex com pocs -el de Brad Stevens- i que, a més, ja ha fet un pas endavant en els moments més complicats de temporades pretèrites demostrant que la jerarquia no és qüestió d’edats sinó de mentalitats.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

BOTIGA
PATREON

Més a NBA

Tradueix »