Connecta amb nosaltres
fase

EUROPA

Els diamants de la fase final de la Lliga Endesa

Leandro Bolmaro, Pep Busquets, Juan Nuñez o Khalifa Diop podrien ser protagonistes a València.

Comparteix

Els diamants de la fase final de la Lliga Endesa

La fase final excepcional de la Lliga Endesa serà una excel·lent manera d’arreglar els comptes pendents amb el bàsquet que, de manera inevitable, ens deixarà la temporada 2019/2020. Sabent que parlem d’un torneig totalment sobrevingut i d’una situació imprevista, els equips integrants de la competició han fet mans i mànigues per reunir plantilles competitives -tot i les baixes-. Per si això fos poc, alguns s’enduran a València jugadors que podrien ser molt importants al panorama basquetbolístic a mig o a llarg termini. És un bon moment per repassar el perfil d’alguns dels diamants que gaudiran de la convivència amb professionals -i qui sap si també de minuts- a partir del dimecres 17 de juny.

FC BARCELONA- Leandro Bolmaro i Sergi Martínez

És probable que la fase final de València sigui l’última oportunitat per veure Leandro Bolmaro amb la samarreta blaugrana abans que faci el salt a l’NBA. La promesa llatinoamericana, que actualment domina el panorama argentí juntament amb Juan Fernández (2002, Fuenlabrada), ha disposat de poques oportunitats al primer equip blaugrana però s’ha guanyat el respecte de l’entorn amb actuacions convincents. Pot jugar de base, d’escorta o d’aler i, mentre que a nivell col·lectiu destaca per la flexibilitat que aporta al sistema, a nivell exclusivament individual té un do natural per la passada i un físic espectacular per fer-se càrrec de l’home amb pilota en defensa.

El protagonisme de Bolmaro dependrà de la gestió que el tècnic blaugrana, Svetislav Pesic, faci dels minuts de Kevin Pangos. Sabem que Pesic és poc partidari dels experiments i que, tot i que valora les prestacions de l’argentí, en els moments de major exigència opta per homes contrastats. 

Sergi Martínez, per part seva, no és un jugador que hagi entrat excessivament en els plans de la disciplina del primer equip blaugrana. El català, peça important de les categories inferiors de la selecció espanyola, té un perfil físic molt intrigant pel rol de forward i ha d’acabar de fer la transició a la demarcació pròpia dels alers, però encara necessita temps per formar-se en termes tècnics i conceptuals. És del gust de Pesic per desplegament i condicions i, de fet, ja ha tingut algun minut aquesta temporada. S’ha desestimat alguna proposta de cessió per ell i és probable que la temporada vinent tingui més impacte al primer equip ja sigui amb una fitxa fixa o estant a cavall amb el filial.

JOVENTUT- Pep Busquets, Joel Parra i Arnau Parrado

El Joventut arriba a la fase final de la Lliga Endesa amb moltes baixes. Carles Duran, especialment en demarcacions interiors, haurà de recórrer a la jovenalla. Ja hem vist molts minuts de Neno Dimitrjevic i també hem vist un ascens gradual del prometedor Arturs Zagars, però ara pot ser hora d’una fornada un pèl diferent.

Pep Busquets, que ha jugat d’aler, ve d’Alacant. En un principi havia de passar-hi tota la temporada cedit, però el punt final abrupte i desagradable que hem viscut ha fet que hagi hagut de tornar a la disciplina badalonina abans d’hora. A LEB Or, en el context d’un equip competitiu i amb aspiracions, ha registrat uns promigs de 6’6 punts, 3’3 rebots i 22 minuts per partit. Ha de polir el seu arsenal ofensiu, però a hores d’ara podria estar en un segon pla i aportar feina fosca. A priori, no hauria de ser el jove amb més protagonisme de la convocatòria.

Per altra banda, Arnau Parrado i Joel Parra -sobretot el segon- sí que haurien de tenir més protagonisme. Ambdós ocuparan places que a hores d’ara estan poc ocupades -alers i quatres (Connor Morgan)- i, especialment en el cas del segon, són bons coneixedors de la dinàmica que ha seguit Carles Duran.

Finalment, també val la pena fer una menció a Arturs Zagars. El jove generador del Joventut té l’oportunitat perfecta per deixar-se anar i fer-se un lloc definitivament -sobretot de cara a la temporada que ve- a la rotació principal del Joventut. Aquesta temporada ha tingut protagonisme, però l’hem vist tens i més preocupat de minimitzar errades que d’irrompre. A les portes de l’adéu de Neno Dimitrjevic i sense tanta pressió competitiva com si la temporada hagués seguit el transcurs lògic, Zagars ha de començar a actuar amb espontaneïtat. Quin Zagars veurem a la fase final?

HERBALIFE GRAN CANARIA- Khalifa Diop i Jovan Kljajic

Herbalife Gran Canaria té diversos joves prometedors. Han deixat a casa Jean Montero, una de les referències de l’ANGT, i han apostat per dos noms: Khalifa Diop (interior, 2002) i Jovan Kljajic (guard, 2001).

Khalifa Diop (2’10) és un interior projectat per fer el salt a l’NBA pròximament (està ben ubicat per ser escollit al draft de 2021). Si teniu bona memòria, de fet, recordareu que ja ha debutat amb el primer equip.

El senegalès és un jugador que té unes condicions atlètiques espectaculars. Aquesta temporada, a LEB Plata, ha registrat 9’8 punts i 7’4 rebots en poc més de 18 minuts. Ha d’evolucionar en aspectes com la correcció de la impetuositat (intel·ligència contextual i gestió de les faltes) o el rang d’acció i influència, però compta amb un marc físic fantàstic per fer-se un lloc a l’entorn professional. Podria ser útil en certes circumstàncies a la fase final.

Jovan Kljajic és un jugador de tall marcadament ofensiu que també ha entrat en dinàmica de primer equip amb relativa freqüència i que aquesta temporada, també a LEB Plata, jugant 26’7 minuts de mitjana, ha transmès la sensació d’estar preparat per fer el salt a la Lliga Endesa de cara a la 2020/2021. Ha anotat 13’6 punts, ha repartit 2’5 assistències i s’ha consolidat com un projecte de combo guard que necessitarà companys que l’alliberin de tasques distributives al seu costat.

REAL MADRID- Juan Nuñez

Juan Nuñez és, segurament, el millor projecte que té entre mans el bàsquet espanyol a hores d’ara (deixant de banda Usman Garuba, que en certa manera ja és una realitat). El jove base de 16 anys és un noi especial: va mostrar-nos el seu segell d’identitat a l’ANGT de Munic (MVP) i s’ha guanyat la confiança dels tècnics blancs, que han volgut premiar-lo i donar-li l’oportunitat de conviure amb els grans. Si debuta a la fase final, batria un rècord de precocitat.

https://twitter.com/baloncestoec/status/1271850967089197056?s=20

Juan Nuñez s’ha fet un lloc a la lliga EBA a base de talent. La millor arma que té a aquestes alçades de la seva carrera és el coneixement de les virtuts del seu cos i l’agilitat gestual per implementar el ritme de partit que ell considera adequat en cada fase. S’ha guanyat la total legitimitat per assumir riscos (5’1 pilotes perdudes) gràcies a la sensació de jerarquia que transmet i que es nota fent un simple cop d’ull als seus dígits: 15’3 punts i 5’9 assistències (46’3% en T3). Necessita automatitzar conceptes rigorosos en la faceta de distribució primària i ha d’acabar d’adquirir la fortalesa necessària, però el que fa amb la pilota a les mans és màgic i no ha passat desaparcebut a l’NBA.

CASADEMONT ZARAGOZA- Jaime Pradilla

Jaime Pradilla és, juntament amb Jaime Fernández, Santi Aldama, Usman Garuba, Alonso Faure i Alejandro Galán, membre del grup d’interiors prometedors de l’escola espanyola. És un aler-pivot que medeix 2’04 metres d’alçada i que ja s’ha fet un lloc entre els perfils més atractius del panorama. Aquesta temporada, a la LEB Or a les files del Palència, ha aconseguit una mitjana de 5’5 punts i 3’1 rebots en 14’7 minuts per partit.

És un jugador que la temporada que ve hauria de fer el salt a la lliga ACB -en un rol menor- i que, sabent com treballa Casademont Zaragoza, segur que tindrà oportunitats. Jaime Pradilla és molt madur, té marge per treballar la consistència en el llançament (els TL són lleugerament preocupants però es “protegeix” amb un 50% en T3), pot anotar de cara i d’esquena al cèrcol i ja ha participat en esdeveniments il·lustres com el Jordan Brand Classic. Premi merescudíssim.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada.

BOTIGA
PATREON

Més a EUROPA

Tradueix »