Connecta amb nosaltres
JR Smith

NBA

JR Smith, relleu d’Avery Bradley. Com afecta als Lakers?

JR Smith serà el relleu d’Avery Bradley als Los Angeles Lakers.

Comparteix

JR Smith, relleu d’Avery Bradley. Com afecta als Lakers?

Avery Bradley, un dels jugadors més importants dels Lakers de la temporada 2019/2020, no serà a Orlando per disputar la fase final de l’NBA amb els seus companys. L’ex dels Celtics està molt centrat en la seva faceta activista (BLM) i ha decidit acordar una rescissió del contracte amb la franquícia per deslliurar-se de les obligacions basquetbolístiques. Els Lakers, per compensar la baixa i intentar minimitzar l’impacte de la decisió de Bradley, ja li han trobat relleu: JR Smith. JR Smith, que porta pràcticament dues temporades sense tenir protagonisme en una pista de bàsquet i que és d’infaust record en les darreres finals de LeBron James, disposarà d’una darrera oportunitat per recuperar el tren de l’NBA.

 La baixa D’Avery Bradley és dolorosa. El de Tacoma havia necessitat molt poc temps per integrar-se a la cultura defensiva implementada per Frank Vogel i, a aquestes alçades de la temporada, ja era el pal de paller perimetral de la franquícia. Els Lakers, que es vertebren al voltant d’Anthony Davis, tenen una de les millors estructures defensives per col·lapsar la zona i donen una mica més de marge als homes perimetrals de l’equip rival, però  era precisament gràcies a Bradley que la tendència es revertia i aconseguien pressionar generadors i concedir pitjors opcions al rival. Contra Bradley els rivals amb prou feines registraven un 40% en TC, dada que el situa entre els millors defensors perimetrals de l’NBA.

 JR Smith no millorarà la conducta defensiva dels Lakers. Fa unes temporades era un defensor competent, però amb el pas del temps -temporada rere temporada- sumat al període d’inactivitat, JR Smith ha anat perdent incidència. La lògica ens indica que la millor repercussió defensiva de JR Smith arribarà més aviat en situacions contextuals que no exclusivament individuals, de manera que homes com Danny Green o Alex Caruso hauran de fer un pas endavant en resolució i agressivitat per sostenir el llistó angelí. Els Lakers, fins la parada de la temporada, havien concedit tot just un 34% en T3 del rival sobre 33 llançaments.

Un altre jugador que haurà de consolidar-se definitivament és Kentavious Caldwell-Pope. L’exterior dels Lakers ha fet una bona temporada i s’ha mostrat com una garantia de xifres i compliment en un rol puntual i concret. Ara haurà de fer front a la tasca més difícil: incrementar el seu impacte al mateix temps que incrementen els minuts. KCP ja ha estat titular en algun moment de la temporada i té un desplegament ofensiu molt similar al del JR Smith actual, així que el seu pes específic en la represa de la temporada serà/hauria de ser fonamental. Aquesta temporada Kentavious ha registrat les següents estadístiques: 9’5 punts amb un 39’4% en triples sobre 3’5 intents.

Una solució ofensiva?

L’atac dels Lakers se sosté en tres eixos: LeBron, el pal baix i la velocitat. A partir d’aquí, hi ha una condició obligatòria i comuna en aquestes tres clàusules: els tiradors. Els Lakers 19/20 sumen una gran quantitat de punts a la zona restringida per talent i físic, però necessiten complements que oxigenin el sistema i garanteixin opcions i encert al perímetre. Avery Bradley, que ha registrat una de les temporades més sòlides des de la línia de tres punts de la seva carrera amb un 36% d’encert, era un dels homes importants a l’hora d’executar el pla de Frank Vogel ja que va interioritzar ràpidament els conceptes d’amplitud i generositat. Una de les primeres responsabilitats que haurà d’assumir JR Smith com a nou especialista dels Los Angeles Lakers serà interpretar el rol amb la mateixa eficiència i efectivitat -o superiors- que el seu predecessor.

JR Smith ha estat un home transcendental en la història de LeBron James. Més enllà de ser un dels seus escuders més icònics a nivell narratiu i argumental, també és una peça molt vàlida i totalment legítima per garantir-li el context ofensiu que necessita. Al llarg dels anys que van compartir als Cleveland Cavaliers, en els quals van aconseguir fins i tot un anell de campions de l’NBA, JR Smith va registrar un 38% d’encert des de la línia de tres punts llançant, sempre, més de 6 triples per partit (excepte el darrer any -4’8-). JR Smith ha perdut explosivitat, s’ha convertit en un perfil unidimensional i haurà d’absorbir una nova llibreta, però sens dubte que manté intacte el feeling amb LeBron James i seguirà sent un dels seus executors a dos ritmes favorits.

Els Lakers, aquesta temporada, han obtingut la 29ena qualificació de l’NBA en registres de catch and shoot globals, amb un total de 1’04 punts generats per possessió i un total de 21’6 punts per partit en aquesta faceta. JR Smith, en aquest aspecte, serà un dels homes importants a l’hora de realçar i potenciar aquestes xifres. JR Smith, en la seva etapa amb LeBron James als Cleveland Cavaliers, va anotar el 39% dels seus tirs en aquest àmbit, de manera que els Lakers tenen a l’abast un upgrade en potència.


Frank Vogel haurà de reajustar la rotació perquè, al cap i a la fi, JR Smith no serà exactament el substitut d’Avery Bradley en rol i funcions. JR Smith serà, més aviat, un aliat valuós de LeBron James que, tot i la reputació d’home de fases finals -oblidant l’aberració que va protagonitzar en el partit contra els Warriors-, tornarà a la competició després d’un llarg i complex període d’inactivitat encara més accentuat que el dels seus companys. És possible que el tècnic, més enllà d’apostar fermament per KCP (i donar-li el rol de canoner a JR Smith), demani a Alex Caruso el pas endavant definitiu com a stopper defensiu i dinamitzador per compensar l’equip. La baixa d’Avery Bradley és un contratemps, però es pot combatre.

Sobre JR Smith no hi ha massa més que calgui afegir, però sí que hem de tenir present una cosa: se la juga. Si no encaixa correctament al projecte dels Lakers o té alguna sortida de to, segurament se li seguiran tancant portes de l’NBA. És un especialista reputat i un bon veterà, però la credibilitat té data de caducitat. Ha de respondre.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Més a NBA

Tradueix »