La selecció de Lituània U18 femenina va certificar una nova medalla d’or al seu palmarès global basquetbolístic. El combinat dirigit per Vilius Stanisauskas va superar a l’Espanya de Bernat Canut per un ajustat 75 a 78. Els 36 punts d’Elena Buenavida no van ser suficients perquè el combinat vermell i groc es pengés la medalla d’or al seu coll.

Font: FIBA
En un torneig disputat per jugadores que estan a punt de complir la majoria d’edat, la més destacada dels vuit dies que ha durat la competició ha estat Juste Jocyte, de setze anys. L’aler lituana ha tornat a corroborar perquè és un dels projectes més il·lusionants del panorama europeu per les pròximes generacions.
Des del curs passat que Jocyte forma part de l’ASVEL Lyon presidit pel mític base Tony Parker. L’ex dels San Antonio Spurs va ser qui va convèncer a la jove perla perquè s’unís al conjunt francès firmant un contracte multianual. El seu talent i caràcter l’han portat a jugar més de 10 minuts per partit tant a la lliga francesa com a EuroCup durant el curs passat. Tot això, en una plantilla repleta de talent amb noms del més alt calibre com Marinne Johannes, Jullie Allemand o Alexis Chatereau. De cara a la pròxima temporada, Jocyte ja s’ha assegurat la seva fitxa al primer equip i compartirà vestuari amb Gabby Williams, Laura Quevedo i Sandrine Gruda, entre d’altres. A part de les mencionades anteriorment.
Un cop feta la introducció rutinària per qui no coneix la jugadora, parlem sobre el seu europeu. És una burrada.
Una màquina anotadora en els 2 contra 2
Durant el torneig, Juste Jocyte ha promitjat una mitja de 29 minuts en els quals ha anotat 19,2 punts, ha realitzat 7 captures i fins a quasi set bàsquets de les seves companyes (6,9) han sortit de les seves mans. Tot això, amb un 40,2% en tirs de dos i 26,9% en tirs de tres.

La carta de tir de Juste Jocyte en situacions de PnR. // Font: Instat
Una de les grans virtuts que ha tret a passejar al llarg de la competició és la lectura del joc de 2 contra 2. Com a “handler”, la seva capacitat per generar situacions de tir per ella i les seves companyes ha estat abismal. Pel que fa al seu compte particular, ha generat més d’un punt per possessió en situacions de “pick and roll”. Aquesta dada augmenta de forma desmesurada si ens centrem en els 2 contra 2 on ha entrat fins a sota el cèrcol per crear-se el seu tir amb més percentatge d’encert (1,77 ppp).
Davant la millor defensa del campionat, Jocyte i les seves companyes no van tenir dificultats per trobar fonts de generació clares a través del bloqueig directe. Van executar aquesta situació fins a 14 vegades amb l’estrella lituana participant dins la jugada i, només, en tres casos la possessió no va acabar amb cistella.
Una jugadora de maduració ràpida
Juste Jocyte està cremant etapes a marxes forçades. De moment és l’única jugadora que ha guanyat l’or que ha fet les maletes per evolucionar com a jugadora lluny de casa seva. Un primer acte que ja mostra certa intenció del que busca ella i el seu entorn. A França, ha conviscut i, de fet, ho continuarà fent, amb un grup de jugadores que conformen una de les millors plantilles que es pot veure avui en dia al Vell Continent.
Sobre el parquet, no li tremolen les mans en cap moment del partit. En la final de diumenge, sense anar més lluny, va ser capaç d’anotar dos tirs lliures decisius en els últims segons per posar el +3 al marcador. I, al llarg del torneig, ha estat la generadora principal de l’equip per sotmetre a les seves rivals al seu talent innat per aquest esport. La seva carta de tir reflecteix el que és normal en casos tan especials com el seu. El seu ràpid creixement físic combinat amb un maneig de pilota extraordinari pel moment en el qual es troba, l’han portat a castigar, de forma contundent, els cèrcols rivals.
Quant al tir de tres, per ara, no ha de ser un punt preocupant de la jugadora. En aquestes etapes, el més normal és que estiguis definint els retocs finals de la mecànica de tir. Tot i això, sorprèn que la meitat dels seus triples hagin sorgit a través del bot enlloc de situacions de peus quiets.
El centre d’atenció per obrir espais per les seves companyes
Tan normal era que Jocyte fos el nom més prometedor d’aquest europeu com que tots els plantejaments de les seleccions rivals se centressin a trobar vies per aturar a la jugadora del Lyon.
Com bé hem anat explicant, la seva combinació entre físic, maneig de pilota i lideratge, li ha servir per coronar-se com a la millor jugadora de la competició i amb una mina d’or pels canells de les seves companyes. La lituana, amb la pilota a les mans, s’ha trobat amb tota mena de defenses a les quals s’ha sabut sobreposar per beneficiar-se’n ella mateixa o alguna altra que ha vestit l’elàstica verda fosca.
Per l’edat en la qual es troba, concep a la perfecció el que requereix el joc i sap controlar la situació per tal de trobar la millor solució pel bé col·lectiu. En aquests darrers dies, s’ha pogut veure com les defenses es tancaven contínuament quan Jocyte començava la seva carrera per acabar a l’àrea restringida tenint controlades els moviments de les seves companyes per trobar situacions de tir cap a elles sense quasi oposició.
*Imatges extretes d’InStat.
