Connecta amb nosaltres

LLIGA ENDESA

Justin Hamilton, la bomba del Manresa

Analitzem l’impacte que pot tenir Justin Hamilton al Manresa de Pedro Martínez.

Comparteix

Justin Hamilton, la bomba del Manresa

Després d’una exitosa temporada on l’equip va complir de sobra tots els objectius (Final de la BCL, classificats per la Copa i també pels Playoffs de l’ACB), el Manresa ha hagut de fer una important reconstrucció per a poder seguir mantenint un projecte il·lusionant. L’equip s’ha hagut de rearmar després de les baixes de Moneke, Bako, Sima, Francisco o Thomasson, i ho ha fet de la mà del seu líder: Pedro Martínez. L’equip ha incorporat a Harding, Bortolani o Tyson Pérez, entre d’altres. Però el que més necessitava reforçar l’equip del Bages era la pintura. Per aquest motiu, han arribat al Nou Congost tres reforços per a la posició de ‘5’. Dos d’ells, responen al perfil de pivot finalitzador que va triomfar a l’equip la temporada passada: Babatunde Olumuyiwa i Marcus Lee. Però amb ells no era suficient, i per això el club ha decidit donar un cop sobre la taula i portar un reforç mediàtic: Justin Hamilton.

Hamilton és la bomba que tenia preparada el Manresa, un fitxatge que ha estat tota una sorpresa per la majoria d’aficionats de l’ACB. El jugador nord-americà, que portava un temps allunyat del focus mediàtic i competitiu jugant a la Xina, ha decidit tornar al bàsquet europeu de la mà de Pedro Martínez. L’entrenador català ja coneix el jugador de la seva etapa al València, la temporada 2015/16, en la qual va ser un dels millors jugadors de la temporada, ja que va ser escollit en el cinc ideal de la competició. El fitxatge de Hamilton és tota una aposta del Manresa, que vol il·lusionar als aficionats amb el fet de poder repetir una temporada tant exitosa com la passada, i el fitxatge del pivot nord-americà és una bona prova d’això.

Analitzem el perfil de Justin Hamilton, l’encaix al joc interior de l’equip i els dubtes d’una aposta que si surt bé és, clarament, una de les bombes del mercat de la Lliga Endesa.

Historial del jugador

Justin Hamilton és un interior de 2’13 que pot jugar tant a la posició de pivot com a la d’aler-pivot, preferentment a la de ‘5’. És un jugador experimentat, de 32 anys, amb un bagatge important tant a l’NBA, on va estar diverses temporades a l’inici de la seva carrera, i a la Lliga Endesa. Després d’un primer intent de jugar a la millor lliga del món, sense èxit, i de destacar a la lliga croata, Hamilton va poder disputar dues temporades a l’NBA amb una participació baixa (a excepció de 17 partits amb els Wolves en els quals va anotar 9 punts i 5 rebots de mitjana). Llavors, va decidir donar un impuls a la seva carrera i va aterrar a València, on es va consolidar com un interior completíssim ofensivament. A la Fonteta va estar una sola temporada, però els seus 13’2 punts i 5’5 rebots (40% en triples sobre 2 intents), el van fer destacar com un dels grans interiors que jugava al vell continent.

En aquell moment, decideix tornar a l’NBA i, després d’una temporada als Nets amb una participació mitjana (64 partits, 18 minuts, 7 punts i 4 rebots per partit), canvia per complet el rumb de la seva carrera i marxar a la Xina, on ha estat les darreres 5 temporades. Aquest és el gran dubte del seu fitxatge: l’estat competitiu d’un jugador que porta des dels 27 anys jugant en una lliga de dubtós nivell (allà ha anotat 20 punts i 9 rebots de mitjana durant les 5 temporades). Si parlem de la seva qualitat com a jugador, pocs dubtaran que Justin Hamilton arriba al Manresa a ser un dels grans líders del renovat projecte bagenc. El que genera dubtes és el seu ritme de joc, i més després de que la passada temporada només disputés 10 partits (entre els mesos de març i abril). És d’esperar que, si el Manresa s’ha decidit a realitzar aquesta incorporació, és que tenen pocs dubtes sobre l’estat i la gana de competir del jugador. Així doncs, donarem un vot de confiança al jugador i esperarem que arribi un Justin Hamilton reconeixible, que sens dubte serà un dels jugadors a seguir en la propera Lliga Endesa.

Perfil del jugador

El nou jugador del Manresa, com hem dit abans, és un interior amb capacitat de jugar a les dues posicions, tot i que la òptima és la de ‘5’ perquè no estem parlant d’un jugador amb una gran mobilitat i explosivitat (més encara amb el ritme competitiu que ha viscut els darrers 5 anys). Així doncs, esperem un Hamilton que sigui el referent de la posició de pivot del Nou Congost aquesta propera temporada. Justin Hamilton és un jugador amb una qualitat ofensiva indubtable. Pocs interiors tenen el seu talent i els seus recursos per anotar. La bomba del Bages veu la cistella amb molta facilitat, tant en situacions de finalització (Pick & Roll, talls i rebots ofensius), com en situacions en les quals s’ha de generar el seu propi tir (joc al pal baix).

A més, el nord-americà amb passaport croat gaudeix d’un bon llançament de mitja i llarga distància, la qual cosa enriqueix molt el seu joc ofensiu i el fa un perill a tres nivells. Hamilton és un bon tirador, i es troba còmode en situacions d’Spot Up (rebre i llançar en situació estàtica), o fins i tot en sortides de Pick & Pop i algun bloqueig indirecte. Aquesta flexibilitat en el tir el fa un jugador molt difícil de defensar, i amb una capacitat anotadora molt destacada. Juntament amb Bortolani i Harding, el Manresa ha fitxat tres jugadors amb molts punts a les mans. L’apartat defensiu és el que més dubtes deixa del joc de Hamilton, ja que no és un jugador físic ni amb una gran mobilitat, la qual cosa li impedeix defensar interiors potents o exteriors ràpids en defenses de canvis. El nou crack del Manresa és un jugador intel·ligent en el posicionament, però no compta amb les característiques per destacar com a defensor.

Com encaixa amb els altres pivots?

Si ens centrem en analitzar el perfil de Justin Hamilton amb el dels altres pivots de l’equip del Bages, tant els que estaran aquest any (Tunde i Lee), com amb els que hi eren l’any passat (Bako i Sima), veiem que és un perfil de pivot diferent a tots ells. A més, si ho comparem amb dades estadístiques avançades, veiem que aquesta diferència és força notable. Comencem pel tipus de jugada més habitual dels pivots manresans amb Pedro a la banqueta: la continuació del Pick & Roll.

Dades de finalització de Pick & Roll, via Instat.
Volum Possessions Punts x possessió
Justin Hamilton 10,9% 1,6 1,38
Babatunde Olumuyiwa 45,5% 2,9 1,04
Marcus Lee 23,8% 1,9 1,48
Ismael Bako 29,8% 2,4 1,27
Yankuba Sima 41,8% 2,9 1,02

Si observem la taula comparativa entre els ‘5’ del Manresa, veiem que tots ells tenen un número molt alt de finalitzacions en aquest tipus de jugada. La temporada passada, entre Bako i Sima acabaven gairebé 6 possessions en continuació de Pick & Roll. Els nous pivots manresans, Tunde i Lee, també tenien un gran volum de finalització als seus respectius equips, donat que són pivots amb menys recursos. L’encert de tots ells és destacable, de més d’1 punt per possessió (Lee i Bako, els millors).

En el cas del jugador que estem analitzant, Hamilton, veiem que el seu volum de tir en aquest tipus de finalització és molt menor als altres (no així el número de possessions). Només un 10’9% dels tirs de Hamilton a la Xina s’han produït en aquestes situacions. Aquesta dada mostra que és un jugador amb molts més recursos que els altres amb els que l’estem comparant. Així i tot, veiem que el seu encert és molt elevat, per sobre de tota la resta (menys Lee). Doncs, observem que Hamilton és un bon jugador de Pick & Roll, tot i que el fet de tenir molts més recursos ofensius li resta volum en aquestes situacions.

Dades de finalització en talls, via Instat.
Volum Possessions Punts x possessió
Justin Hamilton 19,1% 2,9 1,51
Babatunde Olumuyiwa 20,1% 1,3 1,13
Marcus Lee 29,2% 2,3 1,46
Ismael Bako 17,6% 1,4 1,16
Yankuba Sima 15,6% 1,1 1,12

D’altra banda, trobem les finalitzacions gràcies als talls, situacions donades de la jugada on el jugador aprofita els avantatges creats per trobar un bon tir, habitualment prop de la cistella. En aquestes situacions, Justin Hamilton també és el millors dels pivots analitzats, ja que és, amb diferència, el que més vegades finalitza després d’un tall i, a més amb el major encert (1’51 punts per possessió). El segueix de prop el seu nou company, Marcus Lee, també amb un volum i encert elevat. La resta dels pivots també tenen bons números en aquesta situació, però amb un volum menor (a causa de que tenen un volum major en finalitzacions de Pick & Roll).

El tercer tipus finalització que trobem és la del pal baix. Cap dels pivots analitzats gaudeix d’un joc de peus especialment elaborat. Tunde i Lee, els altres dos fitxatges a la posició, no són bons jugadors generant-se el seu propi tir sota cistella. Marcus Lee tenia un volum superior al d’Olumuyiwa, però l’eficàcia de tots dos és molt baixa tenint en compte que sol ser un llançament proper a la cistella (0’73 i 0’75 punts per possessió). Segur que no seran jugadors als qui Pedro Martínez fiï possessions al pal baix.

Dades de finalització al pal baix, via Instat.
Volum Possessions Punts x possessió
Justin Hamilton 11,9% 1,8 1,03
Babatunde Olumuyiwa 5,2% 0,3 0,75
Marcus Lee 17,8% 1,4 0,73
Ismael Bako 7,3% 0,6 1,00
Yankuba Sima 6,9% 0,5 0,63

Els pivots de l’any passat, Bako i Sima, tampoc eren especialistes en la matèria, ja que eren pivots essencialment finalitzadors. El seu volum de tir al pal baix era mínim, tot i que Bako va tenir un encert major al de Sima. De nou, el millor de tots els pivots analitzats és Hamilton. És el jugador que presenta millor volum i eficàcia de forma autònoma. No és un gran especialista, ja que té altres recursos on és més efectiu, però és un pivot al qual se li poden passar pilotes al pal baix. Així, Hamilton dotarà al Manresa de més recursos dels que tenia, perquè ni Tunde, ni Lee, ni Bako, ni Sima són jugadors amb les capacitats de l’exvalencià.

La gran diferència entre Justin Hamilton i el prototip de pivot que va tenir el Manresa la passada temporada és la capacitat de llançament exterior. La nova incorporació dels de Pedro Martínez ajudarà molt a l’equip del Bages a ser més imprevisible en atac, ja que la seva capacitat d’obrir el camp donarà molta riquesa tàctica a l’entrenador. Els seus números en el llançament són força positius, i a la Xina ha tirat més de 2’5 triples de mitjana per partit (31’6%). A més, gaudeix d’un llançament de mitja distància fora de tot dubte i que utilitza també amb regularitat (més d’un intent per partit amb un 43% d’encert).

Dades de tir exterior de Justin Hamilton, via Instat.
Volum Possessions Punts x possessió
Rebre i llançar 16,2% 2,4 1,07
Pick & Pop 8,7% 1,3 0,99
Bloqueig indirecte 3,5% 0,5 1,34

Aquestes capacitats són les que diferencien a Hamilton de la resta de pivots i que el fan un jugador ofensivament més complet, ja que la resta dels pivots no tenen rang de llançament. Els dos nous fitxatges, Tunde i Lee, no llancen de fora l’ampolla. Són dos jugadors amb impacte prop de la cistella però que allunyats d’ella perden qualsevol tipus d’amenaça. Pel que fa a Bako i Sima, sí eren dos pivots amb certa capacitat de llançar de mitja distància, especialment el francès, però el seu volum i encert era força baix (Bako 33 intents amb un 36% i Sima 13 intents amb un 30% d’encert). La seva amenaça exterior no era real, com sí ho és la de Hamilton.

Carta de tir de Justin Hamilton | Instat

Carta de tir de Justin Hamilton | Instat

Carta de tir de Marcus Lee | Instat

Carta de tir de Marcus Lee | Instat

Carta de tir de Babatunde Olumuyiwa | Instat

Carta de tir de Babatunde Olumuyiwa | Instat

Per últim, trobem l’apartat defensiu. En aquesta faceta, és evident que el Manresa perd capacitat d’intimidació. Tot i ser un pivot alt i llarg, Justin Hamilton no és un defensor amb un gran impacte ni protecció del cèrcol, com sí ho eren Bako i Sima, o ho són Tunde i Lee. L’ex dels Nets serà un dels referents ofensius de l’equip, però quedarà com un especialista, ja que probablement el veurem patir en defensa. Per aquest motiu, els dos altres fitxatges agafen sentit, ja que així l’equip del Bages no perd l’impacte defensiu que tenia la temporada passada. Olumuyiwa i Marcus Lee són dos defensors de pal baix físics, i són certament més mòbils que Hamilton.

Dades defensives de Justin Hamilton, via Instat.
Volum Possessions Punts x possessió
Rebre i llançar 14,9% 1,9 1,08
Talls 14,1% 1,8 1,06
Rebre i botar 10,9% 1,4 0,67
Pal baix 10,1% 1,3 0,88
Pick & Roll Handler 8,5% 1,1 1,01
1 contra 1 8,4% 1,1 0,77
Transicions 8,3% 1,1 0,85
Pick & Roll Roller 4,4% 0,6 1,27

Si ens fixem en les dades del nou pivot manresà, veiem que a la Xina defensava tot tipus de jugada (tipologia de tir molt distribuïda), i tenia un volum defensiu relativament baix contra finalitzadors de Pick & Roll i al pal baix. Sovint havia de sortir a defensar exteriors o interiors més mòbils al perímetre, i les seves dades d’efectivitat defensiva són millorables. A Manresa, haurà de millorar la seva defensa de bloqueig directe (1’27 punts rebuts) i de talls. Si aconsegueix mantenir aquests números de defensa exterior i de pal baix, l’equip bagenc es pot donar per més que satisfet.

Com encaixa a l’equip?

Justin Hamilton casa força amb el que necessita un equip com el Manresa. Rodejat d’interiors físics i amb capacitat per jugar per sobre de la cistella, Hamilton serà un jugador que aglutini molt joc ofensiu. Els seus grans recursos anotadors, tant al pal baix com en el tir exterior, donaran molt a l’equip. A més, sumarà punts fàcils en situacions de finalització còmodes, igual que la resta dels interiors. El jugador californià té una bona interpretació dels espais i és un jugador intel·ligent i que entén el que demana l’equip, imprescindible per a un equip de Pedro Martínez.

D’aquesta forma, el nou pivot bagenc pot formar una societat més que interessant amb els dos bases de l’equip, més passadors que anotadors (els Danis). També encaixa bé amb els exteriors amb capacitat de bot i amenaça de tir com Harding, Bortolani o Brancou, ja que pot interpretar molt bé els avantatges que es generin per trobar situacions còmodes de llançament. Ofensivament, hi ha pocs dubtes sobre el seu encaix a l’equip. El seu impacte pot ser demolidor. Defensivament, el dubte existeix perquè no sabem com té pensat protegir-lo Pedro Martínez. Hamilton necessita exteriors físics  i amb cames que puguin tapar espais i facilitar-li la vida, i el Manresa no és l’equip més capacitat per aconseguir-ho.

L’altre dubte ve del seu encaix amb el suposat aler-pivot titular de l’equip, Tyson Pérez. L’hispano-dominicà és un ‘4’ atlètic que, sobre el paper, pot aportar moltíssim i reduir les mancances de Hamilton. Ofensivament, té bona mà (45% en triples sobre 2’5 intents la temporada 20/21) i capacitat penetradora, la qual cosa casa amb el pivot americà. Tyson i Hamilton no es trepitjaran espais, i a més, és un jugador amb capacitat física per cobrir-li les espatlles defensivament. Però Tyson Pérez fa més d’un any que no juga, ja que la temporada passada se la va passar en blanc a causa d’una lesió de creuats. D’aquesta forma, queda per veure si recuperarà el seu nivell previ a la lesió. Així doncs, la parella Pérez-Hamilton promet molt, i sembla encaixar de meravella, però tots dos generen dubtes competitius.


Complirà Justin Hamilton amb les expectatives dipositades en ell? Serà la bomba que necessitava el Manresa per donar un salt qualitatiu i mantenir la il·lusió en el projecte?

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

BOTIGA
PATREON

Més a LLIGA ENDESA

Tradueix »