Connecta amb nosaltres

NBA

Karnisovas, nou VP dels Bulls. Quins fronts oberts té?

Karnisovas ha de resoldre fronts oberts. De Jim Boylen fins a Zach LaVine passant per Lauri Markkanen.

Comparteix

Karnisovas, nou VP dels Bulls. Quins fronts oberts té?

Molts anys i una pandèmia després, Michael Reindsorf ha reaccionat. Els Chicago Bulls, una franquícia que coneix perfectament el sabor de la glòria i que pot presumir d’haver tingut un dels millors -o el millor- de la història vestint la samarreta local, han fet un pas al front per superar la barrera de la mediocritat: Gar Forman i John Paxson ja no són els responsables de l’àrea esportiva de l’entitat. L’arribada d’Arturas Karnisovas (cèlebre jugador del Barça) als despatxos de la franquícia de la Ciutat del Vent servirà per aportar una nova dosi de frescor a un projecte que corria el greu risc de morir abans d’alçar-se.

Karnisovas tindrà plens poders en la gestió d’operacions esportives de l’equip. Té un gran aval: l’evolució del projecte dels Denver Nuggets. Allà, juntament amb un grup de directius conscients de la filosofia que havien de seguir, Karnisovas va ser capaç d’instaurar les bases d’un equip guanyador. La missió principal que tindrà a les oficines dels Bulls serà fer oblidar la normalització del fracàs i la desgràcia que ha envaït el dia a dia de l’equip des de la concatenació de lesions de Derrick Rose i, sobretot, establir pautes i criteris que siguin coherents amb les peces rescatables del projecte actual.

A continuació us deixem diverses qüestions que Karnisovas haurà d’afrontar per començar a encarar el projecte dels Bulls. De Jim Boylen fins a Zach LaVine passant per Lauri Markkanen.

La continuïtat de Jim Boylen

Jim Boylen va ser nomenat successor de Fred Hoiberg quan, el desembre de 2018, la franquícia va decidir prescindir de l’actual entrenador de Nebraska. Des d’aleshores, l’extravagant entrenador ha aconseguit un balanç de 39 victòries i 84 derrotes i s’ha consolidat com un dels éssers més incompresos de l’NBA.

Jim Boylen, home de franquícia arrelat a GARPAX i als Reindsorf, no ha estat capaç de complir cap de les promeses que va fer quan va ascendir a la posició de HC. Ni tan sols la defensa, que estadísticament ha estat durant molts fragments de la temporada una de les millors de l’NBA, li ha servit per aconseguir victòries. La plantilla dels Bulls no tenia prou potencial real com per fer un salt de qualitat definitiu, és cert, però el seu plantejament no ha ajudat a potenciar les virtuts de les peces prometedores.

El més raonable seria que Karnisovas decidís que l’etapa de Jim Boylen a Chicago com a entrenador ja ha arribat al seu final -remarco el “com a entrenador” perquè és un assistent aprofitable-. El flamant VP de la franquícia hauria de buscar un perfil d’instructor i desenvolupador de talent que pugui portar la plantilla fins a les portes de l’autèntica competició i que, respectant les distàncies, sigui més pròxim i menys alliçonador que Boylen.

L’entorn NBA respecta els coneixements de Jim Boylen. Se’l considera una veu autoritzada i vàlida, però té dos problemes: la plantilla no se’l creu i els seus mètodes són un pèl rupestres. Per tant, tan a nivell esportiu com a nivell de gestió interna Karnisovas es beneficiaria de la destitució del tècnic.

El futur de Zach LaVine

El futur de Zach LaVine és una de les inquietuds principals a l’ordre del dia dels Chicago Bulls. Per una banda, el que ha fet durant les darreres temporades subjectant una identitat ofensiva que semblava una broma de mal gust és descomunal i admirable. Per l’altra, el balanç de la seva etapa com a líder (desassistit i amb matisos) és demolidor: els Bulls han estat un equip perdedor.

Zach LaVine tot just té 25 anys i individualment ha demostrat capacitat per evolucionar i aprendre de les seves errades. És un dels millors anotadors de T3 després de bloqueig directe de tota l’NBA, anota una barbaritat de cistelles en moments calents i té ambició de guanyar, però ningú pot afirmar amb rotunditat que l’estadi en que ell es troba és equiparable al dels Bulls. És per això que, si no canvia la cosa, caldrà prendre una decisió.

Karnisovas haurà de valorar si construeix el projecte al voltant de Zach LaVine intentant proporcionar-li un context que s’ajusti a les seves virtuts o si prefereix que la filosofia orbiti al voltant d’altres perfils i intenta treure’n rèdit per via d’un traspàs ara que, inqüestionablement, el valor de LaVine es troba en el seu punt àlgid. És una decisió més pròxima del que sembla ja que LaVine, d’aquí una temporada, necessitarà firmar un nou contracte.

El paper de Lauri Markkanen

Lauri Markkanen és una de les pitjors notícies de la temporada. Per culpa de lesions presumptament no tractades, manca de confiança i una regressió palpable en aspectes fonamentals del seu joc com la capacitat per connectar amb la dinàmica ofensiva o la concentració defensiva ha acabat sent considerat una de les decepcions de l’NBA en termes globals. Les males llengües diuen que la gestió de Jim Boylen ha jugat un paper important en la involució del finès i que l’aler-pivot dels Bulls se sent descontent amb el rumb de la franquícia.

Karnisovas té un repte clau relacionat amb Lauri Markkanen: ha de saber si realment té la capacitat per convertir-se en una amenaça valuosa i creïble dins de l’esquema dels Bulls. Markkanen desconnecta fàcilment del joc i sovint aparenta poca tensió competitiva, de manera que transmet una sensació d’apatia desesperançadora. L’única manera de saber definitivament si val la pena apostar decididament pel finès abans que aquest firmi un nou contracte és proporcionar-li un context ideal i explicar-li clarament quin és el seu rol. 

La qüestió del rol és important perquè Markkanen, ben gestionat, és adaptable a diverses funcions dins d’un sistema de joc. Al llarg de la seva estada a Chicago ha exercit de generador en transició, de simple anotador a la sortida de bloqueigs i de cinc, tot i que aquest darrer paper de moment no li encaixa perquè les seves prestacions ofensives no justifiquen el forat defensiu. Si Karnisovas és capaç d’acotar la definició individual de Markkanen, els Bulls faran un pas endavant considerable en la comprensió de la seva identitat.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Més a NBA

Tradueix »