Connecta amb nosaltres
Macon i el Panathinaikos | Euroleague Photo

EUROLLIGA

La radiografia: Daryl Macon Jr

Macon Jr està sent un dels millors debutants de la present Eurolliga. Analitzem el seu joc.

Comparteix

La radiografia: Daryl Macon Jr

Daryl Macon Jr és la sensació d’un pobre Panathinaikos. L’equip grec, sumit en una crisi que ja dura dues temporades, està intentant buscar la seva identitat. Els d’Atenes, un dels grans equips històrics del bàsquet europeu, són un gegant adormit. Després d’una temporada passada on la baixa de Calathes els va fer baixar dos esglaons entre els equips de l’Eurolliga, aquest any van buscar donar un impuls a la seva plantilla. La gerència grega no podia tolerar una altra temporada de fracàs, però, malgrat la gran quantitat de fitxatges que van fer, el Pao no ha aixecat el cap. Amb només 5 victòries en 21 partits, els de l’OAKA se situen en la penúltima posició de la classificació, només per davant del Zalgiris.

Entre la gran quantitat de problemes que tenen els grecs, el primer d’ells és la falta de diners. Aquest darrer estiu, gran part dels esforços econòmics del Panathinaikos van estar destinats a la renovació de Ioannis Papapetrou, així que els fitxatges van haver de ser de baix renom. Jugadors com Evans, White, Perry, Ferrell o Floyd, no han ajudat a pujar el nivell de qualitat de la plantilla. L’únic dels fitxatges que està brillant en el que va de campanya és Daryl Macon Jr. Aquest base-escorta nord-americà va ser fitxat per augmentar el ritme de joc, aportar punts, qualitat i dinamisme al perímetre grec. De moment, ho està aconseguint amb escreix.

En aquesta nova edició de “La Radiografia”, aprofitem que aquest dijous el Panathinaikos visita el Palau Blaugrana, per analitzar el joc de la nova estrella dels grecs. Observem amb deteniment el rendiment de Daryl Macon Jr, una de les sensacions de la present Eurolliga.

Perfil del jugador

Macon Jr és un exterior de 26 anys que ha tingut impacte positiu al bàsquet europeu des de la seva arribada. Prèviament, va començar la seva carrera professional als Estats Units amb el mateix somni de tots els jugadors nord-americans, jugar a l’NBA. Allà, després de no ser escollit al Draft del 2018, va jugar la Summer League amb els Heat i va acabar signant amb els Dallas Mavericks. Amb l’equip texà, només va disputar 8 partits, en els quals va jugar 11 minuts de mitjana anotant 3’6 punts per partit. La temporada següent va tornar als Heat i va acabar jugant al seu equip de la lliga de desenvolupament, els Sioux Falls Skyforce, sense arribar a debutar amb els de Miami en tota la temporada. Al 2020, va acabar desistint del seu somni americà i va signar pel Galatasaray.

A Europa va tenir un impacte immediat, i amb els turcs va disputar la Basketball Champions League, sent un dels jugadors més destacats de la competició, anotant 19 punts per partit amb grandíssims percentatges (59% en tirs de 2 i 55% en triples). A mitja temporada, però, va canviar d’equip i va fitxar per l’AEK, un equip que també participava en la competició europea. Amb els grecs va tenir un bon paper, però menys destacat que amb el Galatasaray. Els seus números van ser 12 punts per partit, amb uns percentatges força inferiors (38% en tirs de 2 i 36% en triples). Així i tot, el seu pas per Grècia va despertar l’interès del Panathinaikos, que el va fitxar aquest passat estiu per ser una de les cares noves del seu projecte europeu.

Amb l’equip d’Atenes ha assumit el rol de generador de l’equip des d’un primer moment i s’ha convertit en un dels líders d’un equip Eurolliga, demostrant que té nivell de sobra per jugar a la màxima competició europea. En un equip amb jugadors del calibre de Nedovic, Papapetrou o Papagiannis, el base d’Arkansas s’ha convertit en la primera via anotadora del Panathinaikos, promitjant 14’2 punts per partit, amb un boníssim 59% en tirs de 2 (54/91) i un decent 37% en triples (38/101), en més de 25 minuts de joc. El seu impacte a l’equip ha estat brutal i des de les primeres jornades que ha demostrat ser el nou líder d’aquest trist Pao. La seva actuació contra l’Efes, a la jornada 6, amb 34 punts i un espectacular 9/12 en triples, va ser molt sonada i el van posar en boca de tots els aficionats de l’Eurolliga.

Daryl Macon ataca Jokubaitis | Euroleague Photo

Daryl Macon ataca Jokubaitis | Euroleague Photo

Síntesi ofensiva

El nou crack del Panathinaikos és un anotador pur, un jugador d’una qualitat exquisida. Daryl Macon té molts punts a les mans, i és un jugador perillós en moltes facetes anotadores diferents. Se sent còmode amb la pilota a les mans, generant per a ell o per als companys, però amb la cistella sempre com a primera opció. Pot anotar atacant la cistella, on té encert gràcies al seu bon tacte, però sobretot li agrada generar-se el seu propi llançament exterior, especialment sobre bot. Al Pao, està tenint un rol de generador principal amb pilota, però no té problema en posar-se en un segon pla i cedir el protagonisme als altres dos grans exteriors de l’equip, Nedovic i Papapetrou. Per això, el 40% dels seus triples són via assistència prèvia. Quan ataca la cistella, en canvi, es troba molt més còmode generant per si mateix (només un 11% de tirs de 2 assistits).

Com dèiem, Macon Jr és un jugador que domina els tres plans d’anotació. En situacions properes a cistella, no té el millor percentatge perquè li falta millorar la seva presa de decisions, però ataca el cèrcol amb insistència (35/60 en tirs en aquestes situacions, un 58% d’encert). Pel que fa als triples, en llança a prop de 5 per partit, amb un interessant 37% d’encert (38/101), ja siguin generats per si mateix sobre bot o a peus parats. Tanmateix, la gran especialitat de Macon és el tir de mitja distància sobre bot. Com és un llançament que no es dóna massa al bàsquet actual, el seu volum de tir en aquesta situació no és elevadíssim, però el percentatge d’encert que acredita és molt bo. Anota un 61% dels tirs de mitja distància que intenta (19/31, només un 6% assistits).

Carta de tir de Daryl Macon Jr | Basket News

Carta de tir de Daryl Macon Jr | Basket News

Macon és un anotador consagrat, i així ho mostra el fet que actualment és el vuitè jugador amb més punts per partit de l’Eurolliga. A més, és el setè en punts per minut de joc de tota la competició. I la seva regularitat en l’encert en el tir és força positiva, ja que és el setè exterior de tota l’Eurolliga amb un millor percentatge en tirs de 2 (59%). Pel que fa al seu rol com a assistent, és un passador que no es destaca gaire per sobre de la mitjana. Acredita 3’3 assistències per partit en un dels equips que pitjor circulen la pilota de la competició. La xifra, doncs, no és gens dolenta. Així i tot, té molt marge de millora en aquesta faceta, ja que no és el jugador amb una millor cura de la pilota. Perd 2’1 pilotes per partit, la qual cosa el deixa com el 64è jugador en la ràtio d’assistències/pèrdues, una posició molt baixa. En aquest Panathinaikos, Macon Jr és un jugador orientat gairebé exclusivament a l’anotació, i això, sumat a una mala circulació de pilota col·lectiva, el deixa com un passador decent.

El seu talent, en estadística avançada

Tornem a centrar-nos en la faceta anotadora de Daryl Macon Jr. El jugador d’Arkansas és un base amb una utilització ofensiva molt elevada. El seu USG dins del Panathinaikos és del 26%. La xifra és força alta, però no és la més elevada del seu equip, ja que Nedovic té un 28%. El jugador serbi és la primera opció ofensiva dels grecs, però Macon està sent força més productiu que l’ex-Warrior. El tercer en discòrdia, que ha patit una petita davallada en importància ofensiva aquesta temporada, és Papapetrou, amb un 22% d’USG.

Els grecs no van sobrats de talent i, per aquest motiu, Macon s’ha fet un lloc important dins l’equip a base d’anotar punts. La seva principal via d’anotació és mitjançant el bloqueig directe com a ball-handler. Aquestes situacions engloben un 37% del volum de llançament de Macon, amb un total de 4’2 possessions per partit. La seva productivitat encara està lluny de ser elit, però no és gens dolenta, amb 1’01 punts per cada possessió. L’altra situació que més es veu en el repertori de Macon són els aclarits, atacant 1 contra 1 al seu defensor. Un 16% de volum de tir del nord-americà arriba en aquestes situacions, on anota 1’07 punts per atac, una xifra força decent. On més còmode es troba Macon és en transició. A camp obert i contra defenses desordenades, el d’Arkansas anota amb facilitat (1’67 punts per possessió, sobre un 11% de volum).

En les situacions on no és protagonista amb pilota, el nord-americà té marge de millora. Les situacions de Catch & Shoot (rebre i tirar), suposen un 10% del volum de tir total, amb 1’2 possessions per partit. Encara li falta regularitat, ja que només anota 0’95 punts per possessió que, tenint en compte que la majoria d’aquests llançaments són triples, és una xifra baixa. Pel que fa a situacions de sortides de bloqueig indirecte (Screen-off), Macon és un jugador decent. Només un 6% del seu volum de tir arriba en aquestes situacions, i anota 1 punt per possessió, una xifra estàndard. Per últim, on si es troba més còmode és en situacions en les quals rep la pilota per atacar la cistella, com per exemple un mà a mà En situacions de Hand-off, Macon anota 1’47 punts per possessió, tot i que el volum de tir és baix (4%, 0’5 possessions per partit).

Síntesi defensiva

Si bé Daryl Macon Jr ha demostrat ser un dels anotadors més interessants i amb més recursos de la present Eurolliga, encara ha de millorar la seva faceta defensiva. Macon no és el defensor amb millors capacitats físiques, ja que és un jugador baix (1’88) i no és especialment fort. A més, no és un defensor especialment intens, i, de vegades, és donat a desconnectar i no posar gran pressió sobre la pilota. De totes maneres, el fet que el Panathinaikos sigui un equip més defensiu que ofensiu, ajuda a limitar certes mancances del nord-americà en aquesta faceta del joc.

D’aquesta forma, si ens fixem en els números defensius de Macon Jr, no són tan dolents com es podria esperar. La situació més donada pel nord-americà és com a defensor del ball-handler en bloquejos directes, amb un 32% de volum. Allà, Macon rep 1’04 punts per possessió, una xifra estàndard que és millor del que es podria esperar, ja que no és un gran passador de bloquejos. On pateix més és en situacions de bloqueig indirecte (Screen-off), on rep 1’2 punts per possessió en un 7% de volum. Tampoc és un jugador que es destaqui per realitzar bons close-outs defensius, ja que rep 1’2 punts per possessió en situacions de Catch & Drive (rebre i botar) sobre un 8% de volum. On sempre ha patit molt Macon és defensant situacions de pal baix, tant contra interiors com contra bases més alts. Per sort per a ell, el Panathinaikos no sol ser un equip especialment donat a fer canvis defensius i és una situació que es dóna poc (4% de volum), però quan passa, rep 1’38 punts per possessió.

Les dues situacions defensives on millor rendiment ofereix Macon són com a defensor del ball-handler en situacions d’aclarit (Isolations) i situacions de punteig en llançaments a peus parats (Catch & Shoot). En el cas dels aclarits, Macon Jr es destaca rebent només 0’62 punts per possessió, sobre un 9% de volum total. Allà, el nord-americà pot oferir un bon rendiment sense bloquejos pel mig, i destacar-se com un defensor sòlid. En les situacions de rebre i tirar, Macon realitza puntejos efectius, i només rep 0’72 punts per possessió, sobre un 12% de volum total. El base del Panathinaikos s’ha adaptat bé al sistema defensiu dels grecs, que l’ajuda a tapar algunes de les seves mancances, i està oferint un rendiment millor del que es podria esperar d’ell.

Macon i el Panathinaikos | Euroleague Photo

Macon i el Panathinaikos | Euroleague Photo

Incidència en el joc de l’equip

No és complicat imaginar-se que l’impacte de Macon sobre el joc del Panathinaikos és positiu. És el màxim anotador de l’equip i, tot i no ser un especialista defensiu, la defensa col·lectiva ajuda a què també pugui tenir un impacte positiu en camp propi. Els números així ho avalen i mostren que el Pao millora amb Daryl Macon Jr a pista. El rating ofensiu dels grecs amb el nord-americà a pista és de 110 punts per cada 100 possessions, mentre que quan no hi és anoten 104 punts per cada 100 possessions. Pel que fa a la defensa, el rating amb Macon a pista és de 115 punts rebuts per cada 100 possessions, mentre que quan no hi és reben 119 punts. Les diferències no són abismals, però demostren que Macon ajuda a millorar el rendiment del seu equip.

El seu impacte ofensiu sobre la pista és, en línies generals, molt positiu. L’equip circula una mica millor la pilota quan Daryl es troba a pista, amb un percentatge de cistelles assistides del 54’5% i un 15’9% de pilotes perdudes, mentre quan no juga les xifres són del 52’8% i 16’5%, respectivament. Pel que fa al nivell d’encert, els percentatges de 2 pugen quan Macon es troba a pista (52’7%, per un 48’4% quan no juga). En canvi, la xifra baixa pel que fa als triples, ja que els grecs anoten un 31’6% dels seus triples amb Macon a pista i un 35’3% quan està a la banqueta.

Pel que fa a l’impacte defensiu, les xifres són dispars. Amb Macon a pista, sol haver més facilitat a l’hora de circular la pilota per a l’equip rival. El percentatge de cistelles assistides puja amb Daryl a pista (59’7% per 58’3%), i el de pilotes perdudes baixa (12’2 a 14’9). En canvi, amb Macon sobre el parquet els equips rivals llancen amb pitjors percentatges. Pel que fa als tirs de 2, quan no hi és anoten un 53’4% i quan Macon juga un 51’7%. Amb els triples, la xifra també és més baixa quan el nord-americà està a pista: 37’9% d’encert quan no juga i 35’2% quan juga.


Daryl Macon Jr és una de les grans sorpreses del que va de temporada. El jugador d’Arkansas ha tingut un impacte molt positiu en un trist Panathinaikos, sent una de les poques bones notícies dels grecs en el que portem de temporada. La seva facilitat anotadora és una de les grans armes per a posar en dificultats als rivals, i el Barça haurà de tenir molt controlat al base-escorta dels grecs per a evitar que l’equip de Priftis tingui opcions de victòria. Macon Jr està sent un jugador molt important als seus equips des que va aterrar a Europa, i, de ben segur, el seu nom sonarà per grans equips del vell continent per la pròxima temporada. Als seus 26 anys, encara té marge de millora i està davant una gran oportunitat per enlairar la seva carrera fins a quotes més elevades. Té qualitat de sobra per fer-ho.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Més a EUROLLIGA

Tradueix »