Connecta amb nosaltres

EUROLLIGA

La radiografia: DeShaun Thomas

DeShaun Thomas va ser el gran protagonista del Game 2 entre Barça i Bayern.

Comparteix

La radiografia: DeShaun Thomas

L’eliminatòria de Play Off entre el Barça i el Bayern està sent d’allò més tensa. L’equip bavarès, capitanejat per Andrea Trinchieri, està llegint molt millor el que demana la sèrie i ha robat el factor pista del Palau Blaugrana. A més de l’entrenador italià, que va plantejar un partit impecable, el gran culpable de que l’eliminatòria torni a Alemanya amb 1-1 va ser DeShaun Thomas. L’exblaugrana (recordem que va jugar a Can Barça la temporada 2014-15), va liderar als de Munic cap a un partit perfecte que els apropa a la Final Four. El nord-americà va anotar 25 punts (amb 6/7 en triples), 15 d’ells al segon quart, i 7 rebots en 29 minuts. Thomas, que tenir una mala nit en el Game 1 de la sèrie (només 11 minuts de joc, 0/3 en tirs de camp i un -21 en el ±), es va rescabalar de valent en el segon partit, ja que tenia ganes de reivindicar-se. La seva actuació deixa marcada una eliminatòria que serà més llarga del que es preveia.

El partit de DeShaun Thomas, sens dubte, el seu millor de la temporada a l’Eurolliga, deixa en evidència la seva bona campanya. L’aler-pivot de 30 anys, en el seu retorn a Europa després d’una temporada a la lliga japonesa (Alvark Tokyo), està esvaint tots els dubtes sobre el seu nivell competitiu, demostrant que continua sent un dels millors jugadors en la seva posició. Avui, a la secció de “La radiografia”, analitzem el joc del ‘4’ del Bayern i com està sent la seva temporada, a més del seu impacte dins la sèrie contra el Barça.

La seva temporada, en números

La temporada de DeShaun Thomas amb el Bayern està sent molt positiva. L’impacte que està tenint el nord-americà en el sistema de Trinchieri és força gran. El jugador d’Indiana va arribar al Bayern per a augmentar el nivell competitiu de la plantilla. L’equip bavarès, que havia perdut al base i al pivot titulars (Baldwin i Reynolds), havia de reforçar-se si volia seguir competint al màxim nivell europeu. A més de fitxar els corresponents substituts dels dos nord-americans (Walden i Hunter), l’equip va continuar reforçant-se amb la idea de seguir creixent. DeShaun Thomas arribava com el nou referent de l’equip en la posició de ‘4’, juntament amb Rubit, ja que Zipser estava lesionat i JaJuan Johnson i Gist havien deixat l’equip. L’objectiu de la parella Thomas-Rubit era pujar el nivell global de l’equip, millorar la capacitat anotadora en aquesta posició (ho han aconseguit, més de 20 punts per partit entre tots dos a l’Eurolliga) i augmentar la rotació interior.

Parlant únicament de números, la temporada de Thomas és molt positiva. A l’Eurolliga, el nord-americà està promitjant 10 punts per partit, anotant un 52% en tirs de 2 (85/166) i un interessant 41% en triples (40/97). A més, captura 3’2 rebots per nit. Dels 33 partits que ha disputat amb els bavaresos, només 13 són com a titular. Trinchieri sol optar per una primera rotació amb Rubit d’inici i donar entrada a DeShaun amb el partit començat. Així i tot, Thomas és el principal argument dels alemanys en aquesta posició (23 minuts per partit), ja que Augustine Rubit acaba jugant també bastants minuts al com a center. On més destaca DeShaun és a la lliga domèstica, la BBL. En aquesta competició, el nord-americà és el màxim anotador de l’equip, amb 16’5 punts i 3’8 rebots per partit. Els seus percentatges, que a l’Eurolliga ja de per si eren bons, són encara millors. Promitja un 59% en tirs de 2 i un 46% en triples. Tot això en 26 minuts per partit. Els de Munic, tercers a la BBL, tenen a DeShaun Thomas com un dels seus grans arguments ofensius.

Perfil ofensiu

DeShaun Thomas és tot un perill anotador. El ‘4’ del Bayern porta diverses temporades sent un dels aler-pivots més complets del panorama europeu. DeShaun és tota una amenaça a 3 nivells. L’exblaugrana és tot un especialista en el joc d’esquena a cistella. Per força, qualitat en el joc de peus i tacte, Thomas és un dels millors ‘4’ d’Europa en el joc al pal baix. El nord-americà anota 1’09 punts per cada possessió en aquestes situacions, i se’n juga més de 3 per partit (33% del seu volum de llançament). Xifres molt destacables. A més, també és un finalitzador acceptable, sense ser la seva principal característica. Tot això es trasllada en què el ‘4’ del Bayern acredita un 58% d’encert en situacions properes a l’anella a l’Eurolliga (70/121), xifra que puja fins al 80% en tirs des de la zona restringida. En aquestes situacions, només el 34% dels llançaments que fa Thomas són assistits, mostrant-se com un jugador més resolutiu quan s’ha de generar el seu propi llançament al pal baix que no finalitzant la jugada.

A més de la capacitat anotadora al pal baix, DeShaun té un llançament de mitja distància força interessant. Thomas és un bon executor, amb un tir polit i fiable, tot i que aquesta temporada no acaba de tenir percentatges espectaculars des d’aquesta distància (36%, 15/41). Al llarg de la seva carrera a l’Eurolliga, gairebé sempre ha superat el 40% en tirs des del midrange. Aquesta temporada, només el 31% dels tirs que fa des d’aquesta distància són assistits, que és el mínim de la seva carrera. DeShaun no és un generador de tirs exteriors sobre bot i, per aquest motiu, els seus percentatges s’han ressentit mínimament si ho comparem amb temporades anteriors.

El seu rol d’executor es maximitza a la línia de triple. DeShaun Thomas és un bon tirador de 3. Al llarg de la seva carrera Eurolliga ha anotat més d’un triple per partit sobre uns 3 intents. Aquesta temporada, com s’ha mencionat anteriorment, supera el 40% d’encert. De tots aquests triples, el 95% són via assistència prèvia, dada que confirma el que dèiem anteriorment sobre el seu rol d’executor en comptes de generador de tirs sobre bot. El jugador del Bayern acredita bons números en el Catch & Shoot (ja sigui de 2 o de 3). Thomas anota 1’23 punts per possessió en llançaments sobre recepció (22% del seu volum de tir). Sobta, doncs, que al Game 2 del Palau anotés aquests llançaments sobre bot. No és una situació habitual en ell, però aquell dia estava on fire. Thomas és un bon executor, sobretot des de la cantonada, la seva posició ideal i des de la qual acredita uns millors percentatges (aquesta temporada a l’Eurolliga un 48%, 14/29).

Carta de tir de DeShaun Thomas | Basket News

Carta de tir de Thomas | Basket News

Les enormes qualitats ofensives de DeShaun Thomas, fan que el ‘4’ del Bayern sigui una peça clau dins el sistema de Trinchieri. Per aquest motiu, el nord-americà té un percentatge d’USG del 22% (percentatge de llançaments del jugador respecte el total de l’equip). Si ho comparem amb altres aler-pivots importants de l’Eurolliga, Thomas surt bastant ben parat. Té menys pes ofensiu del que tenen Mirotic o Shengelia als seus equips (28% i 26% d’USG, respectivament), però té més pes que Yabusele (20%), Vezenkov (19%), D-Will (19%), John Brown (18%) o Melli (17%). El seu company de posició, Rubit, assumeix un 21% d’USG, una xifra lleugerament inferior a la de Thomas. No hi ha dubtes de què DeShaun és una arma ofensiva important per la quantitat de situacions en les quals pot fer mal a les defenses rivals. Sens dubte, un dels ‘4’ més complets, ofensivament parlant, del panorama europeu. El Game 2 contra el Barça va ser un recital de tot el que sap fer: executar de 3, percudir al pal baix i anotar des del midrange.

Perfil defensiu

DeShaun Thomas és un gran aler-pivot quan parlem de la fase ofensiva, però també és un bon valor defensiu per als seus equips, sense ser un especialista. Al Game 2 del Palau, Trinchieri va sorprendre a tothom posant al ‘4’ nord-americà a defensar als bases del Barça. Thomas va estar bona part del partit defensant Calathes (també es va emparellar amb Jokubaitis els pocs minuts que va disputar), aprofitant-se de la poca explosivitat el base grec. Els bases blaugranes van aconseguir fer-li poc mal, i DeShaun va realitzar una bona feina en la defensa home a home contra ells. A més, Trinchieri aprofitava la defensa de canvis que va executar per, quan els bases culers passaven un bloqueig, canviar amb els interiors i que Thomas s’emparellés amb els homes grans del Barça. La jugada li va sortir de luxe, ja que el jugador del Bayern va poder desenvolupar-se bé defensant les dues situacions, i no va patir en excés ni quan es va emparellar amb els bases, ni quan ho va fer amb els interiors.

I és que DeShaun Thomas és un jugador que, tot i no ser especialment explosiu ni ràpid, té unes capacitats físiques que li permeten defensar correctament qualsevol posició. És evident que si li toca emparellar-se amb un exterior elèctric i explosiu (per exemple Larkin) patirà per falta de lateralitat, però els bases del Barça, sobretot Calathes, no gaudeixen d’aquestes capacitats per fer-lo patir. Així, Thomas és un ‘4’ que pot arribar a emparellar-se amb èxit amb exteriors de capacitats molt marcades (recordem que quan va jugar al Barça ho feia com a ‘3’ i defensava exteriors). Números en mà, la seva defensa exterior és més que decent: rep 1’16 punts per possessió defensant al ball-handler en bloquejos directes, i millora prestacions defensant aclarits (Isolations), rebent 0’92 punts per possessió.

Per altra banda, el nord-americà és un bon defensor de pal baix, on aprofita la seva superioritat física amb la majoria d’aler-pivots per imposar-se i dificultar els llançaments. DeShaun és capaç d’emprar el seu millor rendiment en aquestes situacions properes a cistella, ja que la seva naturalesa com a jugador és la d’un interior amb capacitat d’obrir-se. Així, el jugador només rep 0’82 punts per possessió en aquestes situacions. Pel que respecta a la sèrie contra el Barça, els moments en els quals es va emparellar amb Mirotic, DeShaun també en va sortir vencedor. D’entrada, l’equip alemany saturava molt la pintura per dificultar les pilotes interiors, i un cop la pilota arribava a Mirotic, el blaugrana no es trobava còmode atacant-lo. No hi ha dubte, doncs, que la decisió de Trinchieri de situar-lo sobre els bases en una defensa de canvis és una genialitat, i li va servir per saturar per complet l’atac blaugrana tant per fora com per dins.

Incidència en el joc de l’equip

DeShaun Thomas és un dels jugadors més destacats del Bayern i, per aquest motiu, dels que més juga de l’equip. La seva influència en el sistema de l’equip és important, sobretot ofensivament parlant, però també té cert impacte defensiu. En l’àmbit numèric, és sorprenent veure que l’equip bavarès té registres ofensius i defensius molt similars quan DeShaun es troba a pista i quan no. Els minuts que Thomas juga, l’equip de Munic anota 117 punts per cada 100 possessions a l’Eurolliga, i en rep exactament els mateixos, 117. Els minuts en els quals el ‘4’ nord-americà no juga, el Bayern anota també 117 punts per cada 100 possessions i en rep 116. Les xifres són sorprenents, ja que són pràcticament idèntiques tant en atac com en defensa. D’aquesta manera, és complicat determinar si els de Trinchieri surten més beneficiats quan DeShaun Thomas juga que quan no.

El que sí que s’observa és que l’equip bavarès circula menys la pilota quan Thomas es troba a pista. L’equip té un percentatge de pilotes perdudes menor quan el nord-americà juga (14’8% quan no i 13’8% quan sí), però el percentatge de cistelles assistides baixa moltíssim. Sense Thomas, l’equip aconsegueix un 58% de cistelles via assistència, mentre que quan juga la xifra baixa fins al 47%. Pel que fa als percentatges en el llançament, no varien gaire amb la presència del d’Indiana. El Bayern anota més de 2 (53% d’encert) quan juga Thomas que quan no (49%), mentre que ho fa pitjor quan ens referim als triples (36% i 38%, respectivament). Pel que fa a l’àmbit defensiu, l’equip rival circula més la pilota amb Thomas a pista (58% cistelles assistides) que quan no juga (54%). Els percentatges d’encert rivals tenen resultats dispars, ja que aconsegueixen anotar de 2 amb més facilitat quan DeShaun juga (56% i 53%, respectivament, però llancen pitjor de 3 (34% i 38%).


La temporada de DeShaun Thomas li està servint al nord-americà per reivindicar-se, després dels dubtes que va generar la seva tornada de la lliga japonesa. El seu rol en un dels equips més competitius de l’Eurolliga és molt destacat, i el seu rendiment, proper al dels millors ‘4’ del vell continent. El seu Game 2 contra el Barça és tota una declaració d’intencions, ja que si continua rendint a aquest nivell l’eliminatòria se li posarà molt de cara als alemanys. Del rendiment de Thomas depenen part de les opcions del Bayern d’aconseguir fer història i plantar-se a la Final Four, eliminant al gran favorit al títol. Veurem quin és el plantejament de Jasikevicius pel que resta d’eliminatòria. Per ara, DeShaun Thomas s’ha vestit de Kevin Pangos en un déjà vu de l’any passat: gran actuació d’un exblaugrana per robar el factor pista del Palau.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada.

BOTIGA
PATREON

Més a EUROLLIGA

Tradueix »