Connecta amb nosaltres
Laprovitola

BARÇA

Laprovittola: millor amb pilota o sense?

Laprovittola està sent el líder ofensiu del Barça, però el seu rol encara no està clar. Com rendeix més?

Comparteix

Laprovittola: millor amb pilota o sense?

El Barça de bàsquet està fent, en línies generals, una bona temporada. Sense la important presència del millor jugador del roster, Nikola Mirotic, l’equip blaugrana està fent gala d’un joc coral per imposar-se a la majoria dels seus rivals. Els de Saras no estan destacant especialment per la seva ofensiva, però entre els seus jugadors destaca Laprovittola, que està sent el gran líder anotador de l’equip. L’argentí ha aprofitat la baixa de Mirotic, la intermitència de Higgins i els primers mesos d’adaptació dels nous fitxatges per erigir-se en el referent ofensiu blaugrana. Amb 14 punts per partit a l’Eurolliga i 12 a la Lliga Endesa, Lapro està fent una temporada excel·lent. Sobre aquesta última afirmació no hi ha cap mena de debat. El debat amb el de Morón existeix sobre el rol que ha de tenir dins l’equip.

A l’inici de temporada, el Barça buscava el fitxatge d’un exterior a causa de la incertesa que generava l’estat físic de Higgins i també la lesió que va patir Kuric. Tots els noms apuntaven a un possible generador, que compartís volum de pilota amb els Satoransky, Jokubaitis, Higgins i el propi Laprovittola, i descarregués a tots ells de cert pes ofensiu. Les recuperacions dels dos nord-americans semblen haver enterrat qualsevol possibilitat de reforçar-se, així que l’equip blaugrana continuarà repartint-se el volum exterior ofensiu amb pilota entre els anteriorment mencionats. D’aquesta manera, es genera un debat sobre el pes ofensiu que han de tenir cada un d’ells per a optimitzar els seus rendiments al màxim i potenciar el nivell anotador de l’equip. A Esmaixada, analitzarem els casos individuals de Sato, Rokas i Lapro (en aquest article) esperant posar una mica de llum, amb dades, sobre quin ha de ser el rol ideal de cada un perquè les peces encaixin.

Rol ofensiu de Laprovittola

Com ja hem comentat anteriorment, Nico Laprovittola és el màxim anotador del Barça aquesta temporada, sumant Eurolliga i ACB. Els seus números són excel·lents, els millors de la seva carrera tenint en compte el context i l’equip on està (ha tingut números més elevats però en equips menys competitius). Lapro promitja 14’6 punts per partit a la màxima competició europea, amb un 60% en tirs de 2 i un 47% en triples sobre 6 intents. Números més que destacables, sobretot si se li sumen les 4’5 assistències que està promitjant. A l’ACB, la seva mitjana és de 12 punts per partit, amb un 48% en tirs de 2 i un 41% en triples, sobre 5 intents. En assistències, n’està fent 3’6. Números també molt positius, tot i que menys destacats a causa del major repartiment de minuts a la lliga domèstica.

Laprovittola és el jugador que més pilota absorbeix en atac, per sobre de Higgins, Satoransky o Jokubaitis, que són els altres tres exteriors més protagonistes en situacions d’1 contra 1 i bloqueig directe. Lapro i Higgins són els dos jugadors del roster amb un percentatge d’USG més elevat (% de tirs del jugador respecte els totals de l’equip). La xifra està en un 25’4%. Aquesta dada mostra la importància de l’argentí dins el sistema ofensiu de l’equip, tot i que no deixa clar quin és el rol que més assumeix: si el de generador o el de finalitzador. El cert és que el paper de Laprovittola dins l’engranatge ofensiu de l’equip no acaba de ser del tot clar.

Per una banda, l’argentí és un dels jugadors preferits de Saras a l’hora d’executar sistemes sense pilota. Lapro s’ha convertit, al Barça, en tot un expert en rebre i llançar, i el tècnic lituà ho aprofita per allunyar-lo de la pilota en alguns trams de partit. Per altra banda, també és recurrent veure com el de Morón absorbeix molt joc en altres trams, sent l’únic referent amb bot sobre la pista i el jugador encarregat de fer jugar a l’equip des de la posició de base. D’aquesta forma, Laprovittola és un multiusos que Saras aprofita segons el context del partit per intentar atacar de la millor manera possible. L’argentí està trobant-se molt còmode, rendint millor que mai. Però, l’equip se n’aprofita? Quin dels dos rols és l’ideal pel jugador? Caldria optimitzar-lo en un de sol?

Laprovittola com a generador

Tot i jugar la majoria dels seus minuts com a escorta, Lapro té un pes important en la generació ofensiva del Barça. Al club blaugrana ha compartit pista amb altres generadors com Calathes, Higgins, Jokubaitis i, més recentment, Satoransky. Tots ells, excepte el grec, són jugadors que es troben còmodes compartint pista amb altres jugadors que tinguin un pes rellevant amb la pilota a les mans. En aquesta tessitura, Laprovittola ha estat el jugador ideal per a tots ells. Les situacions de finalització amb generació prèvia són les que suposen un major volum de tir en l’argentí, per sobre de les situacions on es troba allunyat de la pilota. La temporada passada, un 33’5% dels tirs de Lapro (2’7 per partit), venia de situacions de Pick & Roll o 1 contra 1. Si sumem les transicions ofensives, la xifra s’acostava al 50% del total. Aquesta segona temporada les xifres són lleugerament més baixes (28’9% de volum), tot i que en llançaments totals està per sobre: 3’5.

Dades de generació de Laprovittola, temporades 21/22 i 22/23.
Laprovittola 21/22 Laprovittola 22/23
Tipologia VOL POS PPP VOL POS PPP
Pick & Roll 22,6% 1,8 1,08 21,3% 2,6 0,85
1 contra 1 10,9% 0,9 1,06 7,6% 0,9 0,59
Transicions 12,9% 1 1,08 14,1% 1,7 1,2

L’efectivitat de Lapro com a generador és destacada, i és que la creativitat de l’argentí és necessària en un equip generalment pla amb la pilota. Així i tot, veiem que d’un any a l’altre ha perdut en efectivitat, tant en situacions de finalitzador sobre bloqueig directe, com en 1 contra 1. Els 0’85 i 0’59 punts per possessió que promitja, respectivament, són les pitjors dades d’efectivitat que acredita des que és al Barça en qualsevol aspecte ofensiu del joc. D’aquesta forma, Laprovittola, aquesta temporada, no està sent un anotador especialment fiable quan la jugada demana que sigui ell qui la creï.

D’altra banda, les continuacions de Pick & Roll sí són una font productiva pel Barça si Lapro és el jugador assistent. El de Morón és un bon passador a les continuacions, acreditant 4’5 assistències a l’Eurolliga, per només 2’1 pilotes perdudes. La seva ràtio d’assistències/pèrdues és molt positiva per un jugador de la seva creativitat. La gravetat que genera la seva capacitat de llançar sobre bot, sumada als bons continuadors de bloqueig directe que té el Barça, ajuden a que això sigui possible. Laprovittola només perd un 17% de pilotes que acaba des que està al club català. Aquesta xifra és força millor que la que va acreditar, per exemple, durant les dues temporades anteriors al Madrid (24%).

Dades de generació sobre avantatge previ de Laprovittola, temporades 21/22 i 22/23.
Laprovittola 21/22 Laprovittola 22/23
Tipologia VOL POS PPP VOL POS PPP
Mà a mà 9,3% 0,7 1,12 13,1% 1,6 1,26
Catch & Drive 7,8% 0,6 0,93 8,9% 1,1 1,12

En l’àmbit anotador, on més fiable és l’argentí és en les situacions on ja parteix d’un avantatge previ i no se l’ha de crear de zero. Per exemple, en les situacions de mà a mà (similar a un bloqueig directe en moviment, on no ha de partir des d’una posició aturada), o les de rebre i botar, generalment atacant el close-out defensiu. En aquests dos tipus de finalització, Laprovittola està consolidat com un jugador molt fiable. Els mans a mans li suposen aquesta temporada 1’26 punts per possessió, unes xifres molt sòlides. Pel que fa al Catch & Drive, Lapro també presenta números destacats, amb 1’12 punts per possessió. Si ens fixem en els tirs per partit que realitza l’argentí en aquestes dues situacions, veiem un augment molt significatiu de volum respecte el de la temporada passada (de 1’3 tirs per partit a 2’7). Queda clar, doncs, que Lapro es troba còmode aprofitant certs avantatges previs per atacar amb més fermesa i augmentar la seva efectivitat.

Laprovittola com a finalitzador

Estem veient mitjançant estadística que Lapro és un jugador generalment fiable en totes les seves accions, i que la seva creativitat cau molt bé dins un roster que necessita d’un jugador de les seves característiques. Així i tot, la millor versió de Laprovittola no la veiem com a generador amb pilota, sinó en la qual es troba allunyat de la mateixa. Quan només ha de rebre i llançar, sigui en moviment o en estàtic, l’argentí és elit absolut a nivell Eurolliga. Les seves xifres com a executor són d’escàndol. En situacions de Catch & Shoot (rebre i llançar), Lapro promitja aquesta temporada 1’54 punts per possessió. Números fora del normal. La temporada passada, sent lleugerament inferiors, també eren molt positius (1’3 punts per possessió). Respecte les situacions de sortides de bloquejos d’indirectes, també està consolidat com un jugador fiable (1’26 punts per possessió).

Dades d’execució de Laprovittola, temporades 21/22 i 22/23.
Laprovittola 21/22 Laprovittola 22/23
Tipologia VOL POS PPP VOL POS PPP
Catch & Shoot 17,3% 1,4 1,3 13,4% 1,6 1,54
Indirectes 13,5% 1,1 1,03 13,1% 1,6 1,26

El triple és una de les grans vies d’anotació de Laprovittola, on demostra que té recursos per anotar en qualsevol situació. Així i tot, quan més efectiu es mostra és quan només ha d’executar en alguna de les dues situacions anteriorment mencionades. Per aquests motius, podem observar que ha pujat en número de tirs llançats en aquestes situacions d’una temporada a l’altra (de 2’5 a 3’2 tirs per partit). Laprovittola és un jugador que, números en mà, pot assumir el rol ofensiu que tenen Kuric o Abrines amb una fiabilitat molt similar a la dels dos especialistes perimetrals del roster blaugrana.

En quin rol rendeix millor?

Observant la gràfica següent, podem veure de forma clara la distribució de llançaments de Lapro, observant en quin context és millor i rendeix de forma més òptima. La gràfica ens deixa veure que, clarament, les situacions de tir més efectives per l’argentí són en les que està més allunyat de la pilota i només ha de finalitzar. El Catch & Shoot i les sortides de bloquejos indirectes (sobretot en aquesta segona temporada), són els seus tirs més efectius. En canvi, quan ha de generar-se el seu propi llançament, sigui mitjançant el Pick & Roll o en situacions d’1 contra 1, la seva efectivitat, sense ser dolenta, és més baixa.

Distribució de llançaments de Laprovittola | Josep Escarré

Distribució de llançaments de Laprovittola | Josep Escarré

Vistos i analitzats els números, estadísticament parlant, Laprovittola és més efectiu com a executor que com a generador. És un fet que en tots dos rols està sabent treure coses positives i rendir a prop del seu millor nivell, però també és destacable la seva gran adaptació a un rol menys protagonista amb pilota, cosa que mai abans havia fet a la seva carrera. La seva efectivitat com a executor està al nivell dels majors especialistes del continent. La clau del gran rendiment individual de Laprovittola és que ha sabut adaptar-se perfectament bé al rol que té assignat Jasikevicius per ell. És protagonista amb la pilota, però fins a certs límits (de vegades massa), i treu màxima efectivitat quan se’l busca en situacions allunyat de la mateixa.

Què hauria de fer el Barça?

I, en aquesta tessitura, ens posem en la pell del Barça per decidir quin és el rol ideal per Laprovittola dins el roster, que ajudi a treure ja no només el seu millor nivell, sinó el del global de l’equip. Sembla clar que l’argentí hauria de tenir un rol essencialment com a finalitzador. Significa això que el millor Lapro arribaria si no tingués cap pes en la generació de joc de l’equip? No. La situació ideal seria que el jugador comparteixi sempre pista amb un generador que el descarregui del pes ofensiu de l’equip, ja sigui Jokubaitis o Satoransky. Si, a més, ho fa amb un segon jugador exterior que també pugui assumir part de la creació (Higgins, Paulí o un possible fitxatge), encara millor. La clau està en que Laprovittola jugui sempre acompanyat d’un base o un altre jugador amb qui pugui compartir pes ofensiu, mai com a únic generador.

D’aquesta forma, Lapro hauria de tenir, d’inici, un rol d’executor dins els partits, amb una quota de llançament important però optimitzant els seus bots. Un cop assolit aquest rol, si el de Morón ha entrat bé dins el partit i ha anotat els tirs que ha intentat, pot anar assumint més quota de pilota i tenir més banda ampla per fer i desfer. En essència, Lapro no ha de ser capat quan està ‘on fire’, però ha d’optimitzar el seu rol i limitar la seva capacitat creativa, compartint-la amb la resta de generadors de l’equip. Només així el Barça aconseguirà la millor versió tant de Laprovittola, com la de la resta de l’equip.

Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

BOTIGA
PATREON

Més a BARÇA

Tradueix »