Connecta amb nosaltres
@ACB

BARÇA

Les claus de la Final ACB

El Barça ha guanyat 3-0 però la final és plena de detalls crucials per a la victòria culer.

Comparteix

Les claus de la Final ACB

Ahir va acabar la final de l’ACB i el Barça es va proclamar campió. La victòria 3-0 dels de Saras ha calmat la moguda mar que patia el barcelonisme durant les últimes setmanes. Les decepcions de la temporada s’obliden més fàcilment gràcies a la consecució de la lliga.

En aquest article, més enllà de percentatges, ens endinsem en les claus de la final ACB per esbrinar què ha fet el Barça (i com) per minimitzar els perills del Madrid.

Tots contra Tavares

Com molestar al de Cap Verd era el mal de cap principal de Saras i els seus ajudants. Ja han jugat vàries vegades contra el Madrid aquesta temporada i han provat maneres diferents de reduir el seu impacte ofensiu.

Pretendre que Tavares no faci bons números és naïf però sí pots intentar fer-lo dubtar i que hagi de delegar en els companys. Si evites que tiri redueixes el risc de rebre cistella, després has de resar perquè els altres jugadors blancs no estiguin gaire encertats.

Defensar el bloqueig directe

El Madrid juga moltes accions de bloqueig directe amb Tavares i és una arma molt potent. Aquesta situació era una de les claus de la final ACB. i, Saras, va decidir defensar-ho de diverses maneres:

Pressionar al manejador

El coach lituà tenia la intenció de molestar al jugador amb pilota perquè no pogués fer la pròxima acció amb rapidesa. Això dona temps a la defensa a col·locar-se. Entre el defensa del manejador i el pivot del Barça impedien la passada i el bot. Fer això exigeix un elevat desgast físic i mental i els catalans ho han treballat molt bé durant la sèrie.

Tancar-se en la continuació

S’ha d’estar molt atent a la caiguda del gegant del Madrid. No et pots permetre que rebi a prop de cistella. Per aquest motiu, els altres tres jugadors que no estaven involucrats directament en el bloqueig directe feien petit el camp, es preparaven per recuperar, rotar i empipar la continuació de Tavares.

Al pivot blanc se l’ha de defensar amb els cinc jugadors alhora.

Variar per despistar

Els jugadors blaugranes executaven diferents defenses, tan per Tavares com pel jugador amb bola.

Els pivots de Jasikevicius variaven entre defenses de Flash, Show, 2c1 i Under.

Els defensors del manejador a vegades negaven el bloqueig, d’altres donaven la mà menys bona, passaven per sota el bloqueig, per sobre… També, sobretot entre Nnaji i Kalinic, el Barça va defensar el bloqueig directe de Tavares fent canvi.

Defensar al pal baix

Com passava amb el bloqueig directe, el Barça no va posar en pràctica un sol tipus de defensa sobre Tavares al pal baix.

Defensar per davant

El que intentaven els pivots blaugranes era posar-se per davant del de Cap Verd perquè la passada fos per sobre. D’aquesta manera dones temps als companys a col·locar-se.

No només feien aquesta mena de defensa però sí que va ser la més comú.

Amb pivots com Vesely, Sanli i Nnaji és una bona estratègia perquè disposen de centímetres i mobilitat per corretgir la posició. De fet, durant la temporada, els tres pivots mencionats, han defensat força bé al casi imparable interior del Madrid.

Tancar espai i confondre

Un cop rebia al pal baix, els jugadors del Barça tancaven molt la pintura, casi col·locant-se en zona. Un dels esforços més destacables dels homes de Saras és la constant activitat i moviment quan Tavares rebia pilota al voltant del cèrcol per crear dubte i males decisions.

Intentaven forçar a Tavares ha escollir, a prendre la decisió. Normalment acabava amb el pivot treient la pilota fora al perímetre.

Una vegada rebia, feien dos contra u perquè hagués de desfer-se de la pilota. Llavors, s’iniciava una cadena de rotacions i close outs executada excel·lentment.

Abrines sobre Musa

El balear ha fet una sèrie espectacular. Ara, centrats en l’àmbit defensiu, Abrines va desactivar al talent bosni a cada partit. Entre ell i Kalinic (sobretot Abrines) s’encarregaven d’amargar a Musa en cada possessió.

Aquest retoc de l’staff blaugrana ha estat una de les claus de la final ACB. Desactivar la capacitat anotadora de l’escorta blanc ha estat capital per guanyar els partits.

Quan Musa no tenia la pilota el defensaven cara a cara en diverses ocasions. Impedien que rebés amb comoditat o, fins i tot, que rebés. Un gran sacrifici físic en pro de l’objectiu col·lectiu.

Quan sí la tenia a les mans, o bé negaven el bloqueig directe o li donaven la mà menys letal.

Musa és un gran penetrador i Abrines ha fet una meritòria feina en la defensa de l’1c1. Acostumava a evitar els intents del bosni amb contactes legals. Sens dubte, el tirador blaugrana ha estat una de les claus de la final ACB.

El pal baix, l’arma letal del Barça

L’equip del coach lituà va fer un clínic sobre aprofitar el mismatch i generar des del pal baix.

Amb Mirotic, Kalinic i Satoransky, el Barça va treure molt de rèdit a partir d’aquesta situació. No era un plantejament només per finalitzar jugada sinó per generar i moure la defensa per trobar la millor opció.

Es va notar (tant en atac com en defensa) que Saras ha treballat molt aquesta zona del camp.

Ja sigui en l’1 contra 1, per passar al perímetre o per regalar la cistella al pivot, el pal baix del Barça va fer molt de mal a la defensa del madrid.

Involucrar a Musa defensivament

Musa no es caracteritza per la seva faceta defensiva, el Barça ho sabia i ho va aprofitar. El bosni acostumava a defensar a Abrines o a Kuric i els dos tiradors tenien clar que si al sortir del bloqueig indirecte no tenien opció per tirar, havien de posar la pilota a terra per obligar a Musa a cansar-se defensant.

No tenia més opció que defensar numerosos bloquejos indirectes en cada possessió o bé, defensar la penetració que venia a continuació.

A més, és un jugador que a vegades es despista en defensa i genera una avantatge per l’atac. El mateix va passar amb Yabusele, que defensava a Mirotic i, en certs moments, perdia de vista al seu jugador.

Atacar a Tavares

Aquesta va ser una de les principals claus de la final ACB. Vesely i Sanli van arribar amb l’etiqueta de pivots que podien complicar a Tavares en atac.

Els dos obren el camp, el primer des de la mitja distància i el segon des del triple. Ambdós van ocupar els espais molt bé i van treure de la zona al pivot del Madrid durant tota la sèrie.

Van atacar a Tavares fent gran la pista des del bloqueig directe i la posterior continuació i des del catch and shoot. Va haver-hi força ocasions en les que Sanli i Vesely es trobaven oberts a esperar la passada per llençar. Això provocava que Tavares hagués de decidir si ajudar a parar la penetració o quedar-se amb el pivot del Barça.

Si no podia tirar l’interior, l’opció de llançament era per algun altre company. Com que els pivots atreien a Tavares, el de Cap Verd no podia arribar a tot arreu, com acostuma a fer.

Claus extra

  • El control del rebot ofensiu i defensiu.
  • El moviment de pilota i sense ella.
  • Alts percentatges de tir
Comparteix
Fes clic i comenta

Deixa un comentari

Tu Adreça correu electrònic no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

BOTIGA
PATREON

Més a BARÇA

Tradueix »